Όταν ήμουν μικρή, η μάνα μου έφτιαχνε κάθε χρόνο νεράντζι και άλλα γλυκά του κουταλιού.
Ποτέ δεν έλειπαν τα γλυκά κουταλιού από το σπίτι. Ένα γλυκάκι υπήρχε πάντα για να κεράσουμε μια ξαφνική επίσκεψη, ή για να μας γλυκάνει σε κάποια κρίση...υπογλυκαιμίας!
Τα βάζα με τα γλυκά δεν φτιάχνονταν μόνο για να υπάρχουν στο σπίτι για κέρασμα, αλλά και για χάρισμα. Η μάνα πάντα είχε κατά νου κάποιους που θα τους έδινε το βαζάκι τους και το περίμεναν. Είναι γνωστό, ότι τα παιδιά επηρεάζονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον σε όλους τους τομείς. Έτσι κι εγώ! Κάθε φορά που θα φτιάξω μαρμελάδα, λικέρ ή γλυκό κουταλιού, θα ετοιμάσω και τα βαζάκια/μπουκαλάκια για τα φιλαράκια μου.
Θυμάμαι όταν κάναμε γλυκό, δεν κάναμε τον κόπο για ένα και δύο κιλά, αλλά για πολύ περισσότερα. Το γλυκό ήταν σε μεγάλη ποσότητα και συνήθως κρατούσε ένα χρόνο, μέχρι να έρθει η καινούρια σοδειά σε φρέσκα φρούτα και να ξαναφτιάξουμε. Ειδικά σε φρούτα που εμφανίζονται μία φορά το χρόνο και για λίγο διάστημα όπως το βύσσινο, η ποσότητα ήταν μεγάλη. Τα φυλάγαμε σε τεράστια τάπερ ή σε γυάλες, καλοδεμένα, εκτός ψυγείου και σπάνια χάλαγε κάποιο. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που διαφοροποιούσε τα γλυκά τότε. Ούτε σφράγισμα στα βάζα κάναμε, ούτε αποστείρωση και δεν πάθαιναν τίποτα. Ακόμα κι αν πάθαιναν, δεν τα πετούσαμε. Πετούσαμε το πάνω-πάνω, τα ξαναβράζαμε και ήταν πάλι μια χαρά. Αν ζαχάρωνε πάλι (πράγμα πιθανό, γιατί τότε χρησιμοποιούσαν περισσότερη ζάχαρη σε σχέση με σήμερα), τα ζεσταίναμε και τα αραιώναμε με λίγο νεράκι. Θυμάμαι με νοσταλγία εκείνες τις φορές που φτιάχναμε γλυκά κουταλιού....
Τώρα, στο νεραντζάκι μας. Νεράντζια συνήθως μου χαρίζουν. Και τα κάνω με τον παραδοσιακό τρόπο που τα κάναμε στο σπίτι μου. Βράσιμο, ξεπίκρισμα κλπ. Εδώ θα πρέπει να τονίσω, ειδικά για τις νέες νοικοκυρές που δεν έχουν ασχοληθεί πολύ με τα γλυκά κουταλιού, το εξής: τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να ξεπικρίσουν καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Σε πολλούς αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα τέτοιου είδους γλυκά, αλλά αν είστε από αυτούς που δεν τους αρέσει αυτό, τότε θα πρέπει να ξεπικρίσετε πολύ καλά τα φρούτα σας. Αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο, όση ζάχαρη και να βάλετε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει! Αυτός είναι κανόνας! Το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες.
Πάμε τώρα στη συνταγή;
Γλυκό κουταλιού νεράντζι Υλικά
8 νεράντζια (1.350 γρ. ολόκληρα τα φρούτα έδωσαν ½ κιλό φλούδες)
1 κιλό ζάχαρη
2 ½ κούπες νερό
χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε, σκουπίζουμε και τρίβουμε στο πιο ψιλό του τρίφτη τη φλούδα από τα νεράντζια. Δεν πετάμε το ξύσμα, ούτε τη σάρκα των φρούτων*.
Κόβουμε τα νεράντζια. Αν είναι μικρά τα κόβουμε σε 4 φέτες. Αν είναι μεγαλύτερα, τα κόβουμε σε 6 φέτες.
Βγάζουμε προσεχτικά τις φλούδες. Φυλάμε τη σάρκα των νεραντζιών, αν θέλουμε να φτιάξουμε μαρμελάδα.
Περνάμε όλα τα νεράντζια σε λευκή κλωστή διπλή, όχι όλα μονομιάς αλλά σε 5-6 διαφορετικές κλωστές. Αντί για κλωστή μπορούμε να τα τυλίξουμε και να καρφώσουμε ένα-ένα με οδοντογλυφίδα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει. Όταν βράσει, βάζουμε τις τυλιγμένες φλούδες νεραντζιών και αφήνουμε να βράσουν για 5-8 λεπτά, μέχρι να τρυπιούνται να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τα νεράντζια σε σουρωτήρι και αμέσως σε κρύο νερό (βρύσης). Αλλάζουμε αμέσως 2-3 φορές τα νερό, για να κρυώσουν τα νεράντζια.
Αφήνουμε τα φρούτα στο νερό για ένα 24ωρο ή ακόμα καλύτερα για ένα 48ωρο, αλλάζοντας συχνά το νερό, για να ξεπικρίσουν εντελώς. Αν θέλετε να έχουνε μια αψάδα, αφήστε τα ένα 24ωρο μόνο, αλλάζοντας συχνά το νερό. Δοκιμάστε τα, κόβοντας και δαγκώνοντας ένα στο κέντρο για να δείτε αν έχουν ξεπικρίσει.
Όταν ξεπικρίσουν, βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε και τις νεραντζόφλουδες και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό για 10-15 λεπτά.
Τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και φυλάμε σε καθαρά βάζα.
Tip:
Αποφύγετε τον πειρασμό να μαζέψετε νεράντζια από τους δημόσιους δρόμους, ειδικά αν πρόκειται να κάνετε λικέρ (επειδή θα χρησιμοποιήσετε την εξωτερική φλούδα). Τα δέντρα στους δρόμους είναι εκτεθειμένα σε ρύπους και καυσαέρια, που δεν νομίζω ότι φεύγουν με ένα απλό πλύσιμο...
Το ξύσμα από τα νεράντζια, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε αρωματική ζάχαρη με νεράντζι και να αρωματίζετε τα γλυκά σας.
Αφήστε το ξύσμα να στεγνώσει λίγο για 2-3 ώρες, με φυσικό τρόπο (όχι σε καλοριφέρ ή φούρνο), στο πιάτο που το τρίψατε.
Ανακατέψτε το, με 2 κιλά ζάχαρη και φυλάξτε τη σε βάζα.
Χρησιμοποιήστε τη ζάχαρη αυτή, για να φτιάξετε κουλουράκια, μπισκότα, για να αντικαταστήσετε μέρος της ζάχαρης σε κέικ (ή όλη), για να αρωματίσετε πανακότα, κρέμα καραμελέ, το τσάι σας κλπ. Η ζάχαρη διατηρείται για πολύ καιρό χωρίς να πάθει τίποτα. Τη δική μου την έχω φυλάξει από πέρυσι στο ντουλάπι και ακόμα είναι μια χαρά. Το μόνο που μπορεί να πάθει , είναι να υγρανθεί αν δεν έχει στεγνώσει το ξύσμα καλά. Ακόμα και τότε, τίποτα δεν παθαίνει. Είναι μάλιστα ιδανική για να την κάνετε δωράκι. Πέρυσι είχα φτιάξει με τον ίδιο τρόπο ζάχαρη με ξύσμα περγαμόντου και πορτοκαλιού.
Η σάρκα των φρούτων, μπορεί να γίνει μαρμελάδα.
Η εξωτερική φλούδα τους επίσης κάνει για λικέρ. Μπορείτε να πάρετε τη φλούδα για λικέρ στα μισά νεράντζια με το εργαλείο των καρότων και μετά να τα ξύσετε στο τρίφτη λίγο για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Όπως βλέπετε, το νεραντζάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο!
Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχετε όλοι!
Μπράβο ανακύκλωση το νεράτζι!!! Χρήσιμο μέχρι το...κουκούτσι!!! Γεια στα χερια σου!!!
ReplyDeleteDeli,πριν διαβάσω όλα τα του νεραντζιού,έβαλα στο πιατάκι μου και το απολαμβάνω χιχι,ζήλεψα μόλις το διάβασα.
ReplyDeleteΕίναι υπέροχο, γλυκό και πικρό μαζί!
Η ζάχαρη θα γίνεται πολύ αρωματική-δεν το ήξερα.
Φιλιά!
Ωραιότατα όλα!!!! Και που θα βρω εγώ "καθαρά" νεράτζια, ωέω????
ReplyDeleteΑλλά όντως δεν πάει τίποτα χαμένο!
Βουτιά στο πιατέλο επιτρέπεται???
Καλή εβδομάδα Κικίτσαααααα!!!!
Απο τα πιο νόστιμα γλυκά κουταλιού το νερατζάκι!!!Μου αρέσει που το αξιοποίησες ΟΛΟ!!!
ReplyDeleteΚαι το κολπάκι με την ζάχαρη,πολύ καλό, θα το κάνω κι εγώ!!!!Σε ευχαριστώ!!
Κική μου,να σε ρωτήσω:Για πορτοκάλι γλυκό κάνουμε την ίδια διαδικασία;
ReplyDeleteΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΜε την επιστροφή αυτό το γλυκό, τώρα έχει χαλάρωση.
Υπέροχο Κική μου! Ειδικά τα βαζάκια με τη ζάχαρη μου κλείσανε το μάτι!
ReplyDeleteΥπέροχο!!! αχχχ μυρωδιές.
ReplyDeleteΚατά που έρχομαι για το βαζάκι μου; χεχε
Πολλά φιλιά
Καλή εβδομάδα
Εμείς εδώ μόνον "δημόσιες" νεραντζιές, οπότε θα αρκεστούμε στο να χαζεύουμε το δικό σου γλυκάκι Κική μου.
ReplyDeleteΔεν εχω λογια...το εφτιαξες τελειο!!!
ReplyDeleteΕτσι οπως πρεπει..μπραβο χρυσοχερα..καλη σου μερα και καλη εβδομαδα να εχεις!!!
Καλημέρα ! εγώ το σ/κ έκανα περγαμόντο !!
ReplyDeleteκαλοφάγωτα τα νερατζάκια σας !!
καλή βδομάδα
Καλή εβδομάδα Κική.
ReplyDeleteΜοσκοβόλησε το γλυκό σου!
Ολα τα γλυκά σου και τα σερμπέτια σου ...τρέλαναν κόσμο!
ΠΕΘΑΙΑΙΑΙΑΝΩΩΩ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ.
ReplyDeleteΤΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΛΕΣ;
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ,ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΔΩΝΕ Η ΜΑΜΑ...
ΕΙΣΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ ΚΙ ΟΙΚΟΝΟΜΑ ΠΡΩΤΗ, ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ! ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΣΟΥ ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΣΕ ΚΑΛΗΝΩΡΑΩ!!!ΦΙΛΙΙΙΙΙ
Πρέπει να χεις πολύ δύναμη για να κάθεσαι να φτιάχνεις παραδοσιακά γλυκά.Λίγοι είναι αυτοί που θα τα εκτιμήσουν.
ReplyDeleteΤι λαχταριστό!! μου αρέσει φοβερά αυτό το γλυκό αλλά να είναι τελείως ξεπικρισμένο.
ReplyDeleteΓειά στα χέρια σου
Φιλιά
καλή βδομάδα
Μαρίνα όντως! Το μόνο που πετάω, είναι οι εσωτερικές ίνες, κουκούτσια και μεμβράνες!
ReplyDeleteΕλένη έχεις ε; Εγώ, τα τελευταία που είχα, είναι αυτά στη φωτό, που τα κατανάλωσε μια φίλη αφού πρώτα έβγαλα τη φωτό για το βιβλίο! Μέχρι τότε δεν άφηνα κανέναν να το αγγίξει! χαχα!
Εφη, μέχρι και γλωσσα στο πιάτο! χαχα!
Ριρή κάνε το! Θα εχεις αρωματική ζάχαρη για καιρό!
Δέσποινα, θέλει κι αυτό ξεπίκρισμα...Ναι.
Στις δημόσιες νεραντζιές της πόλης τα νεράτζια χρησιμοποιούνται και αλλιώς, χε χε, ειδικά από τα μικρά παιδιά :)
ReplyDeleteΌταν ήμουν μικρή πάντως, στην αυλή είχαμε πολλά και τα αξιοποιούσαμε καταλλήλως. Μου ξύπνησες μνήμες :)
Ξανθή, καλά να περάσετε!
ReplyDeleteΛίλα, είδες τα άτιμα; Χαχα!
Αστέρι, ίσα που προλαβαίνεις!
Πηνελόπη, τουλάχιστον αυτό δεν παχαίνει!
Γωγούλα ευχαριστώ!
Μαρία, έχω παραγγείλει να μου φέρει η μανάβισσα!
ReplyDeleteΔήμητρα ευχαριστώωωω!
Χαρά, 1) έφτιαχνε πολύυυυυυ, 2) τα έκρυβε καλάααααα! χαχαχα!
Σόφη, εγώ τα εκτιμάω σίγουρα! Οι υπόλοιποι της οικογένειας όχι και πολύ!
Μαρία, κι εμένα μόνο ξεπικρισμένα μου αρέσουν αυτά!
Dark chef κι εδώ παρομοίως! Χαχα!
Γεια στα χέρια σου! Και μένα η μαμά μου έφτιαχνε νεράτζι κάθε χρόνο! Ευτυχώς για μένα,τώρα δε φτιάχνει πια:)
ReplyDeleteAρέσει πολύ στην αδερφή μου, την Σοφία.Δεν έχω φτιάξει ποτέ παρόλο που΄έχουμε νερατζιά, ντροπή ε;;;
ReplyDeleteΑντε Κική να ερθουμε να γλυκανει και μας η ψυχη μας!!! εχω φυτεψει 2 νερτζιες γι αυτη τη δουλεια!!
ReplyDeleteΚικήηηηηηηηη!!!
ReplyDeleteΔεν θα πάρω νεράτζι γιατί δεν το πολυσυμπαθώ (αν και είμαι σίγουρη ότι το δικό σου θα μαρέσει),αλλά πέρασα βιαστικά να σου πω ότι ΕΦΤΙΑΞΑ (εγώ προσωπικά παρακαλώ) το κολοκυθοψωμί σου! Και βγήκε τεεεεελειο!! Σε ευχαριστούμε πολύ πολύ οικογενειακώς:)))
Καλές μαγειρικές κυρία μαστερσεφ:):):)
Μαράκι! χαχα! Το ευτυχώς μου άρεσε!
ReplyDeleteΜανουσίνα, ποτέ δεν είναι αργά!
Νίκο εύχομαι να πιάσουν και να έχεις νερατζάκια κάθε χρόνο στα δέντρα σου!
Μάγδα μπράβοοοοοο! Μπράβο!
Αγαπητή ΚΙΚΗ,μου χάρισαν νεράτζια και θα φτιάξω γλυκό για τη σαρακοστή και όχι μόνο.Ενθουσιάστικα για την αρωματική ζάχαρη και θα τη φτιάξω.Θέλω να φτιάξω και μαρμελάδα,δεν γνωρίζω όμως πως θα γίνει με το εσωτερικό των νερατζιών.αν θέλεις μου απαντάς.Ευχαριστώ πολύ-πολύ.
ReplyDeleteΚαλώς τη μινωίτισσα! Μακάρι αν μου χάριζαν κι εμένα!
ReplyDeleteΤο εσωτερικό των νερατζιών, θα το καθαρίσεις ΑΠΟΛΥΤΑ από μεμβράνες, κουκούτσια και ίνες. Γίνεται εύκολο αν σχίζεις την πίσω πλευρά της κάθε φέτας (τη φαρδιά μεριά δλδ). Για 9 νεράντζια έβαλα 600 γρ. ζάχαρη. Νερό καθόλου. Αν θελήσεις να βάλεις και φλούδα, βάλε μόνο από ένα νεράντζι, αφού το ξεπικρίσεις 2-3 φορές με βράσιμο.
Kalh sas mera! Afou eimai nea noikokira :) mporeite na mou peite kai alles leptomeries px posh wra vrazoume eswteriko twn nerantiwn me th zaxarh;
Deleteps eftiaksa to gliko sas kai einai teleio!!
Euxaristw polu!
Κανα 15λεπτο!
DeleteΚαλοφάγωτο!
Aγαπημένη μου Κική,καλή σαρακοστή και θερμά συγχαρτήρια για όλα.Σε παρακολουθώ ανελλιπώς,αλλά δυστυχώς δεν γράφω σχόλια,δηλ.απορίες.Με καλύπτεις απόλυτα.Κακώς βέβαια που δε γράφω σχόλια για να επισημαίνω τα θετικά...Το γλυκό νεράτζι το έφτιαξα και είχε επιτυχία γιατί το κέρασα την Κ.Δευτέρα και άρεσε.Εφτιαξα και την μαρμελάδα με λιγώτερη ζάχαρη και είχε επιτυχία...ούτε τα κουκούτσια και τις ίνες δε πέταξα.Τα έβαλα σ΄ενα τούλι και τα έκανα πίλιγκ στο πρόσωπο με φανταστικά αποτελέσματα.Οι ίνες και τα κουκούτσια έβγαζαν ένα χυλό σαν ζελέ που έκανε βαθειά ενυδάτωση...Κρίμα που είσαι μακρυά,θα σου χάριζα νεράτζια και όχι μόνο.Εχω μία φίλη που έχει κληρονομήσει από τους γονείς της ένα κήπο με όλα τα οπωροφόρα δένδρα και χαρίζει συνέχεια φρούτα,να φαντασέίς τις προάλλες φτιάξαμε γλυκό γκρέιπ φρούτ με απόλυτη επιτυχία,έχοντας την πεποίθηση ότι φτιάχαμε γλυκό περγαμόντο...ευτυχώς βρεθηκε μία ειδική και της έβαλε σε αμφιβολίες....για να εξαλειφθούν οι αμφιβολίες κατέληξαν σε γεοπόνο,ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τα περγαμόντα ήταν γκρείπ-φρούτ....το γλυκό γκρείπ-φρούτ είχε ήδη γίνει και είναι νοστιμότατο.
ReplyDeleteΚαλή μου Μινωίτισσα, σ΄ευχαριστώ για όλα! Δεν με πειράζει που δεν γράφεις σχόλια. Μακάρι όλα τα σχόλια να ήταν απορίες!
ReplyDeleteΠολύ καλή η χρήση των κουκουτσιών! Θα σου είχα προτείνει να τα βάλεις μέσα για την πηκτίνη, αλλά δεν έχει ανάγκη η μαρμελάδα. Έχει αρκετή! Μακάρι να ήμουν κοντά και να μου δίνατε κι εμένα τέτοια φρούτα. Τα περγαμόντα μοιάζουν πάρα πολύ με λεμόνια, με πιο άγρια επιφάνεια. Τα γκρέιπφρουτ είναι ολοστρόγγυλα και λεία! Πάλι καλά που δεν βγήκε πίκρα το γλυκό! χαχα! Εγώ χτες έκανα γλυκό πορτοκάλι!
Καλή σαρακοστή!
Κική καλημέρα και χρόνια πολλά!
ReplyDeleteΠολύ καλή η συνταγή σου τζόγια μου! Μου θύμισε το γλυκό που έκανε η μάνα μου. Ηδη την ξεκίνησα, είναι τώρα στο ξεπίκρισμα, και έκανα και τη μαρμελάδα, στον αρτοπαρασκευαστή, η οποία έγινε καταπληκτική - γλυκοξινόπικρη, μ αρέσει!
Νάσαι καλά, φιλιά από Νικήτη Χαλκιδικής.
Νάσαι καλά Κική με τις ωραίες συνταγές σου!
ReplyDeleteΤα νεράντζια είναι στο ξεπίκρισμα και η μαρμελάδα μόλις βγήκε και είναι καταπληκτική!
Χρόνια πολλά από Νικήτη, Χαλκιδική!
andzer πολύ χαίρομαι που έγινε καλή η μαρμελάδα! Καλή επιτυχία και στο γλυκό! Ευχαριστώ! Καλή χρονιά!
ReplyDeleteΜα ποσες ιδεες απο ενα νερατζι!!Μπραβο Κικη και εμενα μου αρεσει να μην πεταω τιποτα και να εκμεταλλευομαι τα παντα!!!Οσον αφορα τα γλυκα του κουταλιου νομιζω πολλοι τα εκτιμουν εγω παρα πολυ οτιδηποτε σπιτικο!!!
ReplyDeleteΕίδες; Τίποτα δεν πάει χαμένο!
ReplyDeleteΚαλησπέρα στην παρέα! Το γλυκάκι το έχω στο νεράκι να ξεπικρίσει. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη, δεν έχει κρυώσει ακόμα, μου φαίνεται κάπως ξινή και πικρή, έβαλα για κάθε κούπα φρούτο και αντίστοιχη ζάχαρη, μήπως έπρεπε περισσότερη? Ξεκίνησα και τη διαδικασία για το λικέρ, με βότκα για βάση, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο πιο φθηνό ποτό αντί για βότκα?
ReplyDeleteΚαλοφάγωτα! Συνήθως κούπα-κούπα πάνε στη μαρμελάδα, αν και εγώ δεν μετράω με κούπες σ' αυτά. Στα εσπεριδοειδή πάει και παραπάνω επειδή είναι ξινά ή πικρούτσικα. Μην περιμένεις πως θα είναι μια γλυκιά μαρμελάδα. Για νεράτζι πρόκειται! :-)
ReplyDeleteΑν βρεις φτηνότερο ρούμι ή ρακή, βάλε αυτά.
Τελικά η μαρμελάδα ήταν τέλεια! Λάθος μου φάνηκε στην αρχή για πικρή, την είχα δοκιμάσει πριν κρυώσει καλά-καλά! Και το γλυκό βγήκε πολύ καλό! Ευχαριστώ! Για το ποτό θα σας πω μόλις το κεράσω!
ReplyDeleteΤέλεια! Αν αντέχεις να περιμένεις, περίμενε 2-3 μήνες πριν κεράσεις το ποτό. Αν πάλι δεν αντέχεις, οκ!
Deleteευχαριστουμε για τις τοσο κατατοποστικες οδηγιες,μονο που φτιαχνω και δοκιμαζω.Αποτελεσμα?
ReplyDeleteΚαι ο συζυγος και εγω ολο στην κουζινα τριγυριζουμε.Σημερα θα φτιαξουμε το νερατζι,θα σε ενημερωσω για τις εξελιξεις
Παρακαλώ!
DeleteΑναμένω!
καλημέρα κορίτσι,special εγινε το γλυκό!
ReplyDeleteΝα φανταστείς ότι η μητέρα μου,που ειναι χρόνια νοικοκυρά πίστευε ότι ήθελε περισσότερο δέσιμο.
Εγώ έδειξα εμπιστοσύνη σ'εσένα και...επιβεβαιώθηκα.φιλιά
Ευχαριστώ! Καλοφάγωτο!
DeleteΚαλημέρα ! Βλέπω οτι για όλους πήγε μια χαρά, μόνο εγώ φαίνεται πως είχα πρόβλημα.Δεν έχει πήξει καθόλου το σιρόπι, έβαλα κι άλλη ζάχαρη αλλά τίποτα. Καμιά ιδέα κανέισ τι μπορεί να φταίει ? πρέπει να βάλω πηκτίνη την άλλη φορά? ευχαριστώ !!
ReplyDeleteΚαλημέρα ! απο ότι φαίνεται για όλους πήγε μια χαρά το γλυκό κτός απο εμένα...Δεν έχει πήξει καθόλου το σιρόπι , έβαλα παραπάνω ζάχαρη αλλά τίποτα.Το αποτέλεσαμ δεν είναι σιρόπι αλλα πιο πολί σαν νεροζούμι...Καμια ιδέα κανείς τι μπορεί να φταίει; Τι έχω κάνει λάθοσ παρ´όλο που ακολούθησα τα πάντα κατα γράμμα;
ReplyDeleteΕυχαριστώ !!!
Πολλές φορές η υγρασία που περιέχουν τα φρούτα είναι διαφορετική! Είναι φανερό ότι θέλει περισσότερο βράσιμο το σιρόπι για να δέσει. Αν το νεράτζι σου είναι ήδη μαλακό και φοβάσαι μη λιώσει, βγάλε τα με τρυπητή κουτάλα και βράσε το σιρόπι σκέτο κανα δεκάλεπτο. Στο τέλος του βρασίματος πρόσθεσε και τα νεράτζια. Να ξέρεις όμως, ότι μόνο όταν κρυώσει ένα σιρόπι φαίνεται αν είναι δεμένο ή όχι.
ReplyDeleteΛιλη/Ιουνιος 2012 9,25 ΠΜ
ReplyDeleteΚαλημερα,
Ψαχνω τροπο να ξεπικρανω τα κουκουτσια (τους πυρηνες)απο τα βερυκοκα
και πιστευω οτι απο εσας θα μαθω τον τροπο.
Ευχαριστω εκ των προτερων και καλη συνεχεια στην πολυ καλη βοηθεια που παρεχετε.
Γιατί θέλεις να τα ξεπικρίσεις; Δεν ξέρω τον τρόπο και δεν ξέρω αν γίνεται, αλλά γιατί;
ReplyDeleteη μαρμελαδα πώς γίνεται?????
ReplyDeleteΠερίπου όπως η μαρμελάδα πορτοκάλι.
Deletehttp://mikrikouzina.blogspot.gr/2011/11/blog-post_28.html
οταν λετε κουπες???πόσα γραμμάρια ειναι????γιατι εγω μετραω με φλυτζανια τσαγιου..
ReplyDeleteΗ δοσομετρική κούπα χωράει 250 ml. Η κούπα του τσαγιού, ανάλογα το μέγεθος, είναι περίπου τόσο.
DeleteΣημερα εβαλα κι εγω απο νερατζια του χωριου απλα υπεροχο.
ReplyDelete