Pages

Monday, January 31, 2011

Ψωμί ζυμωτό με πουρέ κολοκύθας. Η γρήγορη εκδοχή

Την περασμένη εβδομάδα, συνοδέψαμε τα γιουβαρλάκια μας με ψωμί ζυμωτό που έφτιαξα στα γρήγορα με το μίξερ. Είχα βγάλει από την κατάψυξη πουρέ κολοκύθας και είχαν περάσει 3 μέρες χωρίς να τον χρησιμοποιήσω. Οπότε, σκέφτηκα μια γρήγορα λύση για ψωμί, για να τον αξιοποιήσω επιτέλους. Αντί για φρέσκια μαγιά, χρησιμοποίησα ξηρή και αντί να ζυμώσω το ψωμί, χτύπησα τα υλικά στο μίξερ με τα εξαρτήματα για ζύμη. Έτσι, σε μιάμιση ώρα περίπου, είχαμε φρέσκο "ζυμωτό" ψωμί. Αν βιάζεστε και δεν έχετε χρόνο για ζυμώματα και διπλές αναμονές για φούσκωμα του προζυμιού και της ζύμης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φρέσκια μαγιά με ξηρή και να επιταχύνετε τη διαδικασία. Η παρακάτω συνταγή, μοιάζει με τη συνταγή που έχω στο βιβλίο μου, μόνο που έχει απλοποιηθεί, για να γίνει σύντομα. Αν δεν έχετε πουρέ κολοκύθας, μπορείτε να κάνετε το ψωμί, αντικαθιστώντας τον πουρέ με νερό. Ρίξτε το νερό τμηματικά, μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν κολλάει στο μίξερ. Μπορείτε να βάλετε μυρωδικά που σας αρέσουν μέσα στο ψωμί. Ρίγανη, θυμάρι, σκόρδο κλπ.

Ψωμί ζυμωτό με πουρέ κολοκύθας
Υλικά
½ κιλό αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (το σκληρό χοντρόκοκκο αλεύρι, συνήθως σε πορτοκαλί συσκευασία)
1 φάκελο μαγιά (8 γρ.)
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
200 γρ. πουρέ κολοκύθας
3 κ. σ. ελαιόλαδο
¾ κούπας χλιαρό νερό (περίπου)
1 κ. σ. παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά.
Κάνουμε λακκούβα, ρίχνουμε το λάδι, τον πουρέ και μισή κούπα χλιαρό νερό.
Χτυπάμε με το μίξερ (διότι βαριόμαστε να ζυμώσουμε) με το εξάρτημα για ζύμες και προσθέτουμε καθώς χτυπάμε λίγο νερό ακόμα, (περίπου ¼ κούπας) μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει.
Διαμορφώνουμε το ζυμαράκι μας, το βάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον (φούρνος στους 30 βαθμούς, καλοριφέρ, κουβερτούλα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.
Τσακίζουμε κατά βούληση :-)

Καλή εβδομάδα!

23 comments:

  1. Τι μου κάνεις βρε Κική βραδιάτικα και θέλω να κοιμηθώ.....φρέσκο ψωμί και μάλιστα με κολοκύθα!!! Φανταστικό μου φαίνεται, έτσι όπως το βλέπω κίτρινο και λαχταριστό!!
    Να ΄χεις μια καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  2. Μμμμμμμμχχχχχχχχχχχχ!!!!!!!!!!!!!
    και η κραυγούλα αλλάζει ήχο!!

    ReplyDelete
  3. Το κακό είναι πως έχουμε πολύ βούληση...
    Ευτυχώς δεν έχουμε κολοκύθα!

    ReplyDelete
  4. Deli,θα προτιμήσω το νεράκι χιχι,ξέρεις τη σχέση μου με την κολοκύθα-μόνο σε μεταμορφωμένη την προτιμώ.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Παίρνω την φετούλα μου και εύχομαι καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  6. Πολύ νόστιμο θα γίνεται το κολοκυθόψωμο και τι ωραίο κιτρινο-πορτοκαλένιο χρώμα! Εγώ τη δική μου φετούλα τη θέλω με μαρμελάδα, χε χε!

    ReplyDelete
  7. Πολύ ωραία ιδέα Κική αυτό το ψωμί. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με κολοκύθα. Έχει πολύ ωραίο χρώμα κι είναι ο,τι πρέπει για τσαλαβούτες μέσα στα γιουβαρλάκια!

    ReplyDelete
  8. Τέλεια ιδέα Κική μου! Έχω μπόλικες κολοκύθες στον κήπο ακόμα!:)

    ReplyDelete
  9. Φαντάζομαι τι υπέροχο χρώμα θάχει (εκτός των άλλων) αυτό το ψωμί!

    ReplyDelete
  10. Τέλειο το ψωμάκι σου Κική μου όπως και τα υπόλοιπα! Με τέτοιο κρύο είναι ότι πρέπει για μακροβούτια σε σούπες και φασολάδες!

    ReplyDelete
  11. Έχω στη βεράντα μια τεράστια κολοκύθα να δω πότε θα την κόψω, πρέπει να έχω χρόνο να την καταναλώσω ποικίλως γιατί δεν μου αρέσει στην κατάψυξη.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  12. πολύ πρωτότυπη ιδέα!

    ReplyDelete
  13. Ανthivolon, δύσκολη ώρα! χαχα! Δες και την ορίτζιναλ συνταγή στο βιβλίο σου!

    Μαριέλα, κάποιος βρυχάται! χαχα!

    Νένα, μπορείς να το κάνεις και σκέτο! χεχε!

    Ελένη ήμουν σίγουρη! Αχ...μια φορά θα σε ταΐσω τέτοιο ψωμί και χαμπάρι δεν θα πάρεις!!! χαχα!

    ReplyDelete
  14. Έλενα, επίσης!

    Dark chef, ρίχνεις λάδι στη φωτιά με τη μαρμελάδα! Χαχα!

    Μάγδα, όντως είναι ΠΟΛΥ νόστιμο και πολύ κίτρινο!

    Λίλα, εσύ έχεις το βιβλίο με τα ψωμιά από πέρυσι, έχεις κολοκύθες δικές σου και δεν έχεις τη συνταγή με την κολοκύθα; Πώς και δεν την πήρες χαμπάρι;

    ReplyDelete
  15. Vita ναι! ΠΟρτοκαλένιο!

    Κατερίνα, δεν έχεις αδικο!

    Ξανθή, εγώ γι αυτό κατέληξα σε συνταγές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατεψυγμένη. Επειδή όταν την έκοβα, δεν ήξερα τι να την κάνω όλη!

    Eve ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  16. Αχ το νιώθω να μοσχοβολάει ήδη!!!!!

    ReplyDelete
  17. Κική μου δημιουργική, τέλεια!

    ReplyDelete
  18. Πω πω!! Τέλειο πρέπει να είναι!
    Εντομεταξύ πρώτη φορά ακούω ψωμί με πουρέ κολοκύθας αλλά μαρέσει! Εχουμε και εμεις,λες να την περάσω στη μαμά τη συνταγή?
    Πολλά φιλιά!
    Και συγγνώμη πάλι για το...παζλ που σου έστειλα!

    ReplyDelete
  19. Τέτοιες συνταγές είναι πάντα καλοδεχούμενες!!!

    ReplyDelete
  20. Μαρια Ζ, όντως! χαχα!

    Πόπη ευχαριστώ! Φιλάκια!

    Μάγδσ και δεν την περνάς; Δεν πειράζει καλέ για τα τεύχη! χαχα!

    Μανουσίνα χαίρομαι!

    ReplyDelete
  21. Καταχωρήθηκε στο σκληρό δίσκο και όχι μόνο!!

    Ευχαριστούμε!!

    Τα γιουβαρλάκια με mix κυμά έγιναν τέλεια.

    Καλημέρα και καλό μήνα:)

    ReplyDelete
  22. πολύ ενδιαφέρον!!!είμαι και του ψωμιού κιόλας....

    ReplyDelete
  23. Κατριν χαιρομαι! Καλό μήνα!

    Έλενα δοκίμασέ το!

    ReplyDelete