Pages

Monday, December 20, 2010

Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και βερύκοκα ξερά

Τις προηγούμενες μέρες, βρέθηκα στην Αθήνα για λίγο, μια και η αργία για την γιορτή του Πολιούχου μας, προσφερόταν για ένα γρήγορο ταξιδάκι. Το κοριτσάκι μας μας είχε πεθυμήσει κι εμείς, δεν θέλαμε πολύ για να πάμε να τη δούμε.

Κάποτε, όταν πήγαινα στην Αθήνα, είχα άπλετο χρόνο και δεν ήξερα πώς να γεμίσω τη μέρα μου παρόλο που βλέπαμε φίλους. Φοβόμουν να κυκλοφορήσω μόνη, από φόβο μην χαθώ, λες και ήμουν σε καμιά χώρα που δεν μιλούσαν ελληνικά! :-)))

Τώρα, όσες μέρες κι αν μείνω, δεν είναι αρκετές για να δω όλους τους φίλους και να κάνω όλα όσα θέλω. Μ' αρέσει πια να κυκλοφορώ μόνη ή με παρέα ανάμεσα στα μαγαζιά, να ανακαλύπτω μαγαζάκια με μπαχαρικά, μπουκαλάκια, βαζάκια, χαρτικά, γκουρμεδιές... Ευτυχώς, λόγω της κόρης, οι ευκαιρίες για ταξιδάκι στην Αθήνα είναι πια πιο συχνές και κάθε φορά, παρηγοριέμαι ότι θα δω την επόμενη φορά όλους όσους δεν πρόλαβα να δω!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και αυτή την εβδομάδα θα βάλω 2-3 συνταγές που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τις γιορτινές μέρες που θα ακολουθήσουν. Κύρια φαγητά, ορεκτικά, γλυκά. Το παρακάτω κρεατικό, θεωρώ ότι μπορεί άνετα να αντικατασταθεί και με κοτόπουλο. Αν σας αρέσουν τα φαγητά με φρούτα, πιστεύω ότι θα το λατρέψετε!

Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και βερύκοκα ξερά
Υλικά
(για 4 άτομα)
1 ψαρονέφρι (φιλέτο χοιρινό) 600-700 γρ.
1-2 κ. σ. αλεύρι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα ζωμό κρέατος ή λαχανικών
1 κούπα κόκκινο κρασί
1 κούπα ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
1 κούπα ξερά βερύκοκα κομμένα στη μέση
αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε λεπτές φέτες 1,5-2 εκατοστών.
Πλαταίνουμε τις φέτες με σφυράκι κουζίνας ή ένα γουδοχέρι.

Τις πασπαλίζουμε με το αλεύρι. (Είναι πολύ εύκολο να πασπαλίσουμε με αλεύρι αν το βάλουμε σε αχνορίχτη ή σουρωτηράκι. Έτσι, δεν πέφτει πολύ και πάει παντού ομοιόμορφα).
Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τα φιλέτα και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα (κάνα δεκάλεπτο).

Αποσύρουμε σε ένα πιάτο τα φιλέτα και ρίχνουμε το κρεμμύδι.
Το γυρίζουμε κι αυτό στη φωτιά να ξανθύνει.

Ξαναβάζουμε τα φιλέτα, ρίχνουμε το κρασί και το ζωμό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.

Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα βερύκοκα, προσθέτουμε αν χρειάζεται νερό και βράζουμε για ακόμα δέκα λεπτά.
Συνοδεύουμε με ρύζι και φρέσκο ζυμωτό ψωμί αν έχουμε τη δυνατότητα! Προτείνω προζυμένιο ψωμί, απλό σταρένιο, ψωμί με πουρέ κολοκύθας.

Ρίξτε μια ματιά, στο μενού που έφτιαξε η Λίλα με τις προτάσεις όλων μας, για ελληνικά φαγητά εδώ!

Καλή εβδομάδα!

14 comments:

  1. Καλημέρα Κική :)
    Το είχα στο μυαλό μου αυτό το φαγητό!! Έχω ψωνίσει και τα σχετικά!!! Ήρθε και αλεύρι από το νησί για το ψωμάκι μας, οπότε... πες πως έγινε :)))
    Φιλιά πολλά
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  2. Γλυκόξινο χοιρινό, Greek-style μου αρέσει πολύ.

    ReplyDelete
  3. Αχά!!! τέλειο φαγητό!!! και μόνο που το βλέπω στην φωτό μου τρέχουν τα σάλια!!!
    Φιλάκιααααααα
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  4. Πεντανοστημο φαγητάκι... το κανω συχνα και με μοσχαρι!

    kiki μου, σε περιμενει ενα... παιχνιδακι στο σπιτακι μου!

    ReplyDelete
  5. Γλυκόξινο ελληνικότατο gourmet! Μπράβο που έβαλες τη συνταγή.

    ReplyDelete
  6. Απλά τέλειο!!!
    Μπράβο Κική!!!

    ReplyDelete
  7. Εχω συνδέσει αυτό το φαγητό με Χριστούγεννα!!Πολύ καλή πρόταση!!!
    καλό βράδυ Κική!!!

    ReplyDelete
  8. Κάτι παρόμοιο -και αυστηρά Χριστουγεννιάτικο- φτιάχνω αλλά με μοσχάρι!
    Και του χρόνου Κικίτσα να είσαι καλά, Καλά Χριστούγεννα να περάσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα!
    Φιλιά...

    ReplyDelete
  9. μου εδωσες ωραια ιδεα για το γιορτινο μου τραπεζι!!
    καλες γιορτες!!!!

    ReplyDelete
  10. Deli,ποτέ δε σε φτάνουν οι μέρες!Σήμερα το βράδυ γύρισα κατάκοπη-σ/κ αλωνίσαμε τα μαγαζιά χιχι...

    Θα το προτείνω στα κορίτσια,τους αγόρασα,πριν φύγω.Εννοείται ότι θα το φτιάξω κι εγώ.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Πολύ ωραίο το φαγάκι! Πραγματικά γιορτινό!

    ReplyDelete
  12. Φιλαράκια, δεν προλαβαίνω ουτε να σχολιάσω!!!

    Το φαγητό δεν είναι γλυκόξινο. Είναι απλά γλυκό :-) Δεν έχει ξύδι, παρά μόνο κρασί.

    Ελπινίκη, αν προλάβω να παίξω ευχαρίστως θα το κάνω!

    Καλές γιορτές σε όλους και όλες!

    ReplyDelete
  13. Καλές γιορτές με υγεία και..... νοστιμιά!!!
    Και με όμορφα πιάτα όπως το φρουτένιο ψαρονέφρι σου!!!
    :-))

    ReplyDelete
  14. Τωρα το είδα αυτό! Ευχαριστώωω!

    ReplyDelete