Pages

Friday, November 12, 2010

Τυροσφαιρίδια

Σχεδόν 4 μέρες χωρίς ίντερνετ, είναι πολλές για μένα. Πάρα πολλές!!! Γι΄αυτό κι εγώ, θα το εκδικηθώ, βάζοντας παιχνιδιάρικη συνταγή για το πσκ. Τυροσφαιρίδια, ιδανικά για μεζεδάκι στις γιορτές που έχουν ήδη ξεκινήσει, ή για να τα φάμε μαζί με φίλους, καθώς θα βλέπουμε τα αποτελέσματα την Κυριακή και θα γελάμε (ή θα κλαίμε, διαλέξτε). Μπορείτε επίσης να τα παραψήσετε και να τα πετάξτε στον υποψήφιο που δεν χωνεύετε. Σ' αυτή την περίπτωση, μάλλον θα πρέπει να διπλασιάσετε ή να τριπλασιάσετε τη δόση, γιατί οι αχώνευτοι είναι πολλοί. Τι λέτε;

Ωραία. Αφού αστειεύτηκα αντί να αρχίσω τα μπινελίκια για τις συνδέσεις και το ίντερνετ στην Ελλάδα, θα (προσπαθήσω να) σοβαρευτώ!

Τη συνταγή την είχα δει κάποτε σε τηλεπεριοδικό. Δεν θυμάμαι αν στη διάρκεια των χρόνων την άλλαξα ή αν εξακολουθεί να είναι όπως την είχα πρωτοφτιάξει. Πάνε πάρα πολλά χρόνια. Η λογική της συνταγής, είναι να χρησιμοποιήσουμε ίσες ποσότητες σε τυρί, αλεύρι και μαργαρίνη ή βούτυρο. Αν χρησιμοποιήσετε βούτυρο αγελαδινό, αφήστε το να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Από κει και πέρα, παίξτε με τα χρώματα και τις γεύσεις (αυτό δεν το έλεγε η συνταγή. Είναι δική μου παιχνιδιάρικη προσθήκη. Η συνταγή δεν έλεγε για διακόσμηση νομίζω). Χρησιμοποιήστε σουσάμι, μαυροκούκι, πάπρικα, ξηροκάρπια αλεσμένα, ή ό,τι σας αρέσει, προκειμένου να δώστε γεύση και χαρακτήρα στα τυροσφαιρίδιά σας! Πάμε;

Τυροσφαιρίδια
Τι θα χρειαστούμε:
Ίσες ποσότητες σε αλεύρι, μαργαρίνη, τυρί τριμμένο (ρεγκάτο, κεφαλοτύρι κλπ)
αλατοπίπερο (αν το τυρί είναι λύσσα, ξεχάστε το αλάτι)
σουσάμι
μαυροκούκι
πάπρικα
παπαρουνόσπορο
ξηροκάρπια ψιλοκομμένα

Φτιάχνουμε μια μικρή ποσότητα τυροσφαιριδίων για να πειραματιστούμε και να δοκιμάσουμε, τουτέστιν χρησιμοποιούμε:
100 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ρεγκάτο ή άλλο σκληρό τυρί
αλατοπίπερο

Και τι κάνουμε;
Ενώνουμε το αλεύρι με τη μαργαρίνη, κατόπιν προσθέτουμε και το τυρί. Στην αρχή ίσως νομίσετε ότι δεν είναι αρκετό το βούτυρο. Λάθος! Συνεχίστε να ζυμώνετε και θα ενωθούν τα υλικά σιγά σιγά. Βάζουμε και λίγο αλατοπίπερο αν θέλουμε και αν χρειάζεται.
Αφού ενωθούν τα υλικά, φτιάχνουμε σφαιρίδια τα οποία βουτάμε με χάρη σε σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή καβουρντισμένο αμύγδαλο κλπ, οπότε γίνονται ολίγον πλακέ.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς.
Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.

Μπορείτε να τα κόψετε και με κουπ πατ αντί να κάνετε σφαιρίδια. Επίσης μπορείτε να τα διατηρήσετε σε αεροστεγές βάζο.

Με αυτή τη μικρή δόση βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια. Τρώμε με τύψεις... Προσοχή: Κανείς δεν σταματάει μόνο σε ένα!

Εναλλακτικά, λόγω των ημερών, προσθέτουμε ΠΟΛΥ πιπέρι και τα προσφέρουμε σε αχώνευτους υποψήφιους ;-)

Καλό πσκ!

37 comments:

  1. Σιγά μην τους τα χαλαλήσουμε! Για την πάρτη μας θα τα κάνουμε όλα!

    Καλό ΠΣΚΔ Κικίτσα μου!

    ReplyDelete
  2. Η τελευταία σου προτροπή πρέπει να συνιστάται μόνο αν αποτύχουμε και μας βγούνε σκληρά σαν πέτρινα. αλλιώς σιγά μη τα χαλαλίσουμε που λέει και η Έφη!
    Πάντως μάλλον δύσκολο να αποτύχουμε.Μια χαρά και "παντός χεριού" φαίνεται η συνταγή :-)

    ΥΣ. Είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι. Δεν έχει μόνο καλά η επαρχία και δεν πρέπει να δεχόμαστε την ωραιοποίηση που χρησιμοποιούν για να μας καλμάρουν.Το θέλουν το κράξιμό τους και οι υπηρεσίες και οι τοπικοί άρχοντες

    ReplyDelete
  3. Φουσκωτικό καθόλου; Προσωπικά όταν κάνω κάπως έτσι τυροπιτάκια-ψωμάκια βάζω μπεϊκιν κι'ένα αυγολάκι οπωσδήποτε.
    Αλλά για να τους τα χαλαλήσω πετώντας τα....δεν το κάνω!

    ReplyDelete
  4. Ααααυτά τα τυροσφαιρίδια... Ναι, αυτά τα τυροσφαιρίδια ήταν!

    ReplyDelete
  5. Πέτα μερικά από δωωωωωωωωωωω αλλά όχι με δύναμη δεν είμαι υποψήφια χιχιχιχι
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  6. Deli,τι να κάνει το ένα,ούτε μια μπουκιά δεν είναι!
    Θα είναι πολύ νόστιμα!
    Θέλει σκληρά τυριά ή γίνεται και με μαλακά,που δεν είναι αλμυρά-ξέρεις τιο λιγουρεύομαι,να τα τρώω με μέλι-έκεί στο γλυκό χαχαχα...
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Πολύ νόστιμα φαίνονται! Και ιδανικά για πειραματισμούς.. τα φαντάζομαι και με λίγη ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα μέσα ή αρωματικά.. μμμμ..

    ReplyDelete
  8. ΧΙΧΙ!
    Εγώ και ξεροψημένα θα τα 'τρωγα! Δεν θα τα πέταγα με τίποτα!
    Μεζεδάκι πρώτης, εύκολα και γρήγορα!
    Και σε σακουλάκι για τη βόλτα!!!
    :-)))
    Την καλησπέρα μου Kiki!!!

    ReplyDelete
  9. Κική δεν θα χαλάλιζα για τους υποψηφίους ούτε ένα τυροσφαιρίδιο, μιά... φασολάδα όμως θα τους την έριχνα!!!

    ReplyDelete
  10. Έκανα άλλοτε τέτοια τυρομπαλάκια με τη διαφορά οτι αντί τυριού έβαζα γιαούρτι στραγγιστό και τυρί τριμμένο μαζί.

    Αλλά τούτα μου φαίνονται πιο ενδιαφέροντα..

    ReplyDelete
  11. Πεντανοστιμες οι "αναρτησεις" σου....
    Τρελενομαι για τετοιες μπουκιτσες.....
    Μπραβο....ααα,και ενα μεγαλο Ε Υ Γ Ε για την αναρτηση με τις κουλουρες του γαμου...πραγματικα εργα τεχνης!!!

    ReplyDelete
  12. τέλεια και πολύ λαχταριστά φαίνονται!!!

    ReplyDelete
  13. Ότι πρέπει τα τυροσφαιρίδια σου! Όχι για τους υποψηφίους φυσικά, για τη δική μας κοιλίτσα:)
    Καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  14. Kikitsa μου σε νοιώθω, εγώ που έμεινα 1 μήνα χωρίς πι σι τι να πω??? Τα σφαιρίδια τέλεια και θα δοκιμαστούν σύντομα!!

    ReplyDelete
  15. Τα τυροσφαιρίδια σου καταπληκτικά.
    Για μεζεδάκι και όχι μόνο είναι τέλεια.
    Θα δοκιμασθούν.

    Φιλιά :))

    ReplyDelete
  16. τυροσφαιριδια ? μαλλον καλυτερα βολια στη καρδια λεω γω, αμαν κοριτσαρα μου φαινονται πεντανοστιμα, αχ και να ημουν υποψηφια θα τα τσακιζα, αλλα δεν ειμαι ( ευτυχως μεταξυ μας)
    φιλια πολλα.
    Υ.Γ.
    το σιγουρο ειναι πως οταν θα ερθει η ωρα να μαθω στην κορη μου να μαγειρευει, αυτη η συνταγη θα ειναι στο top100.

    ReplyDelete
  17. Δεν τους χαλαλίζω (χαρίζω) τίποτα!και πέτρες να΄ταν θα τα ετρωγα,αλλά ειμαι σίγουρη οτι θα ειναι πεντανόστιμα!
    ΣΗΜΕΡΑ ΠΗΡΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!! Ευχαριστω Κική, θα επανέλθω με σχετική ανάρτηση,
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  18. Έφη, έτσι! Επίσης!

    Vita, ΜΟΝΟ αν ξεροψηθούν! χαχα!
    Άσε...Το τι έχουμε τραβήξει εδώ και μήνες, δεν λέγεται....ΠΟύ να βρεις το δίκιο σου δεν ξέρεις...

    Πηνελόπη όχι. Δεν χρειάζεται. Γι΄αυτό και δεν τα κάνουμε μεγάλα. Να ψηθούν μέσα.

    Κωνσταντίνε τα θυμάσαι;;; χαχα! Πόσα είχες φάει; Την ώρα που έβαζα το ποστ, αναρωτιόμουν αν θα τα δεις!

    ReplyDelete
  19. Αστέρι! χαχα! Έγινε!

    Ελένη δεν τα έχω κάνει ποτέ με μαλακά. Νομίζω πως θα λιώνουν επικίνδυνα!

    Ειρήνη, πολύ καλή ιδέα!

    kikop80, σε ακουλάκι αντί για ποπ κορν! Χαχα!

    ReplyDelete
  20. Δήμητρα, τη φασολαδίτσα καλέ; Κανένα κλούβιο αυγό καλύτερα!

    Ρεγγίνα, καλή ιδέα όμως!

    Blackrose καλωσήρθες! Ευχαριστώ για όλα! :-)

    Eve, είναι τα άτιμα!

    ReplyDelete
  21. Big mama, εννοείται!!!

    Λίλα άσε! Θυμάσαι τι σου έλεγα; Ούτε στον εχθρό μου! χαχα!

    Μάριον ευχαριστώ! Δοκίμασέ τα! Φιλιά!

    Κατερίνα, μάθε στην κόρη ΚΑΙ να τα μαγειρεύει ΚΑΙ να τα τρώει μόνο αυτή! Χαχα! Φιλάκια!

    Ριρή ήρθε; Ευχαριστώ! Φιλιά!

    ReplyDelete
  22. αυτα τα τυροσφαιριδια ειναι μπουκια και συχωριο!!!

    ReplyDelete
  23. πολύύύ νόστιμα!!!!μόλις τα δοκίμασα με ότι υλικά είχα...αλεύρι μαλακό, βούτυρο, παρμεζάνα και γραβιέρα κρήτης!

    ReplyDelete
  24. Αχ !!! Όχι, δεν πρόκειται να τους τα πετάξω !!! Θα τα φάω όλα.

    ReplyDelete
  25. Καλά που έβγαλες την οδηγία για να είμαι προσεκτική. Φαίνονται νοστιμούλια!

    ReplyDelete
  26. Το τυροσφαιρίδια είναι φοβερό όνομα. Φαντάζομαι να πηγαίνω σε μια ταβέρνα και να διαβάζω στον κατάλογο τυροσφαιρίδια. Το έχω πάρει χωρίς σκέψη. Και μόλις τα δω και τα γευτώ, μαγεία.

    ReplyDelete
  27. Ε όχι να τα χαραμίσουμε γι' αυτούς... με τίποτα!
    SUPER φαίνονται, ότι πρέπει για πάρτυ...

    Όταν μπορέσεις, έλα από το blog μου, σου έχω δωράκι...

    Καλημερούδια

    ReplyDelete
  28. ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ReplyDelete
  29. Τώρα που ήρθα εγώ θα τα φάγατε όλα!!!
    Δεν ξέρω τι έχει γίνει στα μέρη σας, εγώ γύρισα πριν λίγο από τα πάτρια λόγω δουλειάς και ήταν σαν να μην είχε εκλογές σαν να μην είχε τίποτα.
    Κι εδώ πάντως άνοστα κι άγευστα είναι τα πράγματα.

    ReplyDelete
  30. Ελάτε να τυροσφαιριστούμεεεεεε!
    Τέλεια!!!
    Καλή εβδομάδα,φιλάκια!

    ReplyDelete
  31. Ε οχι και να τα χαλαλισω για τα μουτρα τους τα τυροσφαιριδια. Προτιμω να τα ευχαριστηθουμε οικογενειακως.

    ReplyDelete
  32. Πανσοφίξ, ο γιες!

    Πεπς καλωσήρθες! Ωραία τυράκια έβαλες!

    Ελλάδα, καλά θα κάνεις!

    Κατερίνα :-)

    ReplyDelete
  33. Κάνθαρε καλωσήρθες. Έτσι τα βάφτισα πριν χρόνια. Μου άρεσε πολύ! Κι εγώ θα τα παράγγελνα μόν για τ' όνομά τους!

    painter ευχαριστώωωω!

    Γεωργία Χαρά καλωσήρθες!

    Ξανθή, όχι καλέ! Σου φύλαξα!
    Κι εδώ τα ίδια!

    ReplyDelete
  34. Taste advisor έλαααα!

    Ευα χαχα! Ναιιιιι!

    Δημιουργία όπως τα λες!

    ReplyDelete
  35. Kiki μου τα σφαιρίδια δοκιμάστηκαν....αλλά δεν βγήκαν στο τραπέζι!!! Ήταν τόσο υπέροχα που τα φάγαμε....ο γιος μου, ο άντρας μου κι εγώ όρθιοι γύρω από το τραπέζι της κουζίνας.....όσα δε δεν χωρούσαν στο στόμα του ο γιος μου τα έκρυψε και τα έφαγε αργότερα!!!!
    Φιλια!!!!

    ReplyDelete
  36. Λίλα (τώρα το είδα!), κατανοώ ΑΠΟΛΥΤΑ την πλήρη αδυναμία εμφανίσεως των τυροσφαιριδίων, στο τραπέζι!!! χαχα!

    ReplyDelete