Pages

Thursday, September 9, 2010

Κοτόπουλο γλυκόξινο με πιπεριές και ανανά

Το κοτόπουλο είναι πολύ αγαπητό στην οικογένεια. Γίνεται γρήγορα, μαγειρεύεται με δεκάδες τρόπους, είναι ελαφρύ και άπαχο. Μία από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, που για άλλη μια φορά δεν ήξερα τι να μαγειρέψω (ω ναι...συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες...), το ντουλάπι και τα υλικά στο ψυγείο μου έδωσαν τη λύση. Μια κονσέρβα ανανά που είχα πάρει για να φτιάξω ένα κέικ, χρωματιστές πιπεριές και κοτόπουλο που γίνεται στο λεπτό. Η σόγια σως, θα ήταν η πινελιά για να γίνει γλυκόξινο, μαζί με τον ανανά. Όσες και όσοι δεν συμπαθείτε τα φρούτα στο φαγητό (δεν πειράζει, κανείς δεν είναι τέλειος, χεχε), απλά μην το βάλετε. Οι υπόλοιποι, νομίζω πως θα το λατρέψετε.

Κοτόπουλο γλυκόξινο με πιπεριές και ανανά
Υλικά για 4 άτομα
1 ολόκληρο φιλέτο στήθος κοτόπουλου
1 πιπεριά κόκκινη χοντροκομμένη
1 πιπεριά κίτρινη χοντροκομμένη
1 πιπεριά πορτοκαλί χοντροκομμένη
1 μικρή κονσέρβα ανανά με τα σιρόπι του
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
2-3 κ. σ. σόγια σως
5 κ. σ. λευκό ξύδι
2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. σ. μέλι
1 ποτήρι νερό ή όσο χρειαστεί
αλάτι και λευκό πιπέρι αν χρειαστούν, τα προσθέτουμε στο τέλος

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές λωρίδες ή μπουκιές.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το γυρίζουμε για 5-10 λεπτά, να ασπρίσει από όλες τις μεριές.
Όταν ασπρίσει, το σβήνουμε με λίγο από το σιρόπι του ανανά.
Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
Μετά, προσθέτουμε τις πιπεριές χοντροκομμένες και τον ανανά κομμένο σε μικρότερα κομμάτια. Πασπαλίζουμε όλα τα υλικά με το αλεύρι, το οποίο θα ρίξουμε με έναν αχνορίχτη. Πασπαλίστε και ανακατέψτε γρήγορα, για να μην σβωλιάσει το αλεύρι.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι του ανανά, το μέλι, το ξύδι, τη σόγια σως και αφήνουμε να μαγειρευτούν οι πιπεριές για 10 λεπτά.

Tips:
Νερό προσθέτουμε μόνο αν χρειαστεί.
Αλατοπίπερο βάζουμε μόνο αφού δοκιμάσουμε, γιατί η σόγια σως είναι αλμυρή.
Αν σας φανεί λίγο το ξύδι, προσθέστε λίγο ακόμα, όταν τελειώσει το μαγείρεμα.

44 comments:

  1. Αχ και είναι βράδυ και από τις φωτογραφίες φαίνεται ζηλευτό ζηλευτό!!Αγαπημένη γεύση το γλυκόξινο!! Οποια συνταγή σου έχω κάνει είχε επιτυχία!! Για ακόμα μια φορά ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  2. Εννοείται ότι την αντιγράψω και μιας και έχω όλα τα υλικά -εκτός από την σόγια, που δεν μου αρέσει- θα το φτιάξω την επόμενη εβδομάδα, που θα γυρίσω!
    Να΄σαι καλά, με τις νοστιμιές σου!

    ReplyDelete
  3. Χμ...το κοτόπουλο μ'αρέσει,το πύζι μ'αρέσει,ο ανανάσ μ'αρέσει,οι πιπεριές μ'αρέσουν.Ο συνδιασμός όλων αυτών δεν ξέρω!Αλλά φαίνεται νόστιμο:))(και τι δεν φαίνεται νόστιμο εδώ μέσα θα μου πεις...)
    Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκι:-*

    ReplyDelete
  4. Τέλειο πιάτο kiki μου ... τέλειο!!!!!!! μου αρέσει κι εμένα πολύ εκτός του ανανά και της σόγιας χιχιχ
    Μάκια

    ReplyDelete
  5. Δεν είμαι φίλη του ανανά αλλά το πιάτο σου φαίνεται πολύ ελκυστικό και με βάζει σε πειρασμό.....
    Καλή σου μέρα!!

    ReplyDelete
  6. Το γλυκόξινο είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις. Το φτιάχνω πολύ συχνά γιατί αρέσει σε όλους μας. Το δικό σου είναι πολύχρωμο και λαχταριστό.

    ReplyDelete
  7. Εμένα μου αρέσει!!! Θέλω δυο πιατάκια, βαριέμαι σήμερα να μαγειρέψω, δεν έχω κοιμηθεί και καλά....

    ReplyDelete
  8. Στείλε κανένα πιατάκι για μένα γιατί εδώ με μπερδεύουν πολύ με τα γλυκόξινα. Μια τους αρέσουν μια δεν τους αρέσουν!

    ReplyDelete
  9. Πολύ καλή συνταγή.Υλικά που δένουν μεταξύ τους, ελαφρύ και υγιεινό -απ' ότι δείχνει- πολύ νόστιμο φαγητό.

    ReplyDelete
  10. τέλεια τα χρώματα !!!

    καλη σου μέρα

    ReplyDelete
  11. Aπό τις πολύ πολύ αγαπημένες μας γεύσεις το γλυκόξινο κοτόπουλο!!
    Καλημέρα Κικίτσα!

    ReplyDelete
  12. Όλα τα υλικά μ' αρέσουν και ο ανανάς είναι από τα καλύτερα φρούτα για φαγητά με κρέας και κοτόπουλο!
    Θα πρόσθετα στο τέλος και λίγο πράσινο φρέσκο κρεμμυδάκι αν είχα!
    Καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
  13. θα μπορουσαν να βαλω αν δεν ηθελα το σιροπι του ανανα γαλα καρυδας

    ReplyDelete
  14. Μένια, ειναι ό,τι καλύτερο που μπορεί να ακούσει όποιος γράφει συνταγές. "Οποια συνταγή σου έχω κάνει είχε επιτυχία!". Εγώ σ' ευχαριστώ!

    Δύσπιστε ευχαριστώ! Κάνε τη χωρίς σόγια. Ίσως χρειαστεί λίγο ξύδι παραπάνω τότε. Καλά να περάσεις!

    Μάγδα, βάλε τη μανουλα να στη φτιαξει! ;-)

    ReplyDelete
  15. Αστέρι, βγάλε τα! Χαχα!

    Νατάσα, μπορείς να το κάνεις χωρίς ανανά!
    Ευχαριστώ!

    Κατερίνα κι εδώ μας αρέσει. Και οι πιπερίτσες το κάνουν γλύκα!

    Μανουσίνα δεν σε άφησε η Χαρούλα να κοιμηθείς; 'Ελα να φάμε!

    ReplyDelete
  16. Big mama, κι εμένα μου τα κάνουν αυτά πού και πού! Στέλνω!

    Vita ευχαριστώ!

    Μαρία ευχαριστώ! Επίσης!

    Έλενα, κι εμένα!
    Επίσης!

    ReplyDelete
  17. Dark chef, συμφωνώ. Ο ανανάς ταιριαζει πολύ με τα κρεατικά! Επίσης!

    Άγγελε, ναι! Γάλα καρύδας, ή να το παραβλέψεις εντελώς.

    ReplyDelete
  18. Με τσάκισες βρε Κική :)

    θα το φτιαξω σημερα κιολας. Εχω γαριδες βεβαια, αλλά μπορει να βγει ωραιο

    ReplyDelete
  19. Μου αρέσει πολλή τα γλυκόξινα φαγητά.
    Και λέω να δοκιμάσω την συνταγή σου.

    ReplyDelete
  20. Δροσερά φασολάκια ειχα προγραματίσει για αυριο, αντε πάλι με αποδιοργανώνεις. Τρέχω πρωι-πρωι για ανανα. τα υπόλοιπα τα εχω
    φιλια

    ReplyDelete
  21. Καληπέρα Κική μου!Ο ανανάς μ αρέσειπάρα πολύ και είμαι φαν τέτοιων συνδυασμών! Επίσης αν και καθυστερημένα, αλλά δυστυχώς τον τελευταίο καιρό δεν μου μένει χρόνος για blogging, να σου ευχηθώ και για τα 2 χρόνια μικρής κουζίνας!Να τα χιλιάσεις!!Πολά φιλιά!

    ReplyDelete
  22. Λοιπόν, μπορεί να μην το έφτιαξα με ανανά, αλλά με ενέπνευσες να φτιάξω ένα καταπληκτικό κοτόπουλο με πιπεριές, μανιτάρια και μπασμάτι! Ευτυχώς μου θύμισες ότι υπάρχει και το κοτόπουλο (δεν ήξερα, ως συνήθως, τι να μαγειρέψω...)

    ReplyDelete
  23. Τρελαίνομαι γι' αυτές τις γεύσεις! Μούρλια μου φαίνεται!!!

    ReplyDelete
  24. Μας άνοιξες την όρεξη πάλι!

    ReplyDelete
  25. Εγώ πάντως το ζήλεψα, γιατί λατρεύω τα γλυκόξινα!!!
    Πολύ ωραίος συνδυασμός...
    Καλό Σαββατοκύριακο

    ReplyDelete
  26. Εφη το 'φτιαξες;

    Ελλάδα, νομίζω θα σου αρέσει!

    Ριρή, καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  27. Αθηνούλα ευχαριστώ πολύ! Ο χρόνος λες και έχει συμπιεστεί για όλους ξαφνικά μου φαίνεται!

    Ανεράιδα, το κοτοπουλο είναι πάντα μια εύκολη λύση για μας.

    Μάγδα, εγώ να δεις!

    ReplyDelete
  28. Δέσποινα, καλό είναι αυτό! ;-)

    painter επίσης!
    Ευχαριστώ! :-)

    ReplyDelete
  29. Το έφτιαξα. Η συνταγη σου σούπερ.
    Το ρυζι δεν πέτυχα γιατι το ξέχασα. Τώρα τελευταία καιω πολλά φαγητα.
    Μαλλον δεν ειμαι και πολύ νοικοκυρα χαχα

    ReplyDelete
  30. Deli μου,τα γλυκόξινα αδυναμία μου!
    Κάποιος δεν τα συμπαθεί,μα τελικά τα τρώει,έτσι αύριο λέω να το σερβίρω.Τυχαίνει να έχω όλα τα υλικά,είναι και εύκολη,καταλαβαίνεις τι δουλειές με περιμένουν.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  31. Μ΄αρέσει πολύύύ!!!!!!!!!
    Καλή σχολική χρονιά!!!

    ReplyDelete
  32. Εφη, χαχα! Δεν πειράζει αν δεν έγινε καλό το ρύζι καλέ! Καις πολλά φαγητά; Μήπως μπλογκάρεις όταν μαγειρεύεις; Χαχα! Το 'χω παθειιιιιι!

    Ελένη, δουλειές με φούντες! Περιμένω εντυπώσεις!

    Ξανθή ευχαριστώωω!

    ReplyDelete
  33. Τελικά το έφτιαξα, με ελάχιστες αλλαγές.
    Καταπληκτικό σε νοστιμιά.
    Και το καλύτερο είναι ότι θα το φάω μόνος, μιας και κανείς άλλος δεν πλησιάζει πουλερικά!
    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  34. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε!

    ReplyDelete
  35. Deli μου,ξέχασα να γράψω εντυπώσεις από το φαγάκι σου.
    Εξαιρετικό,λατρεύω αυτές τις γεύσεις.Κάποιες γκρίνιες τις είχαμε,αλλά προς εμπέδωση της γεύσης το έφτιαξα και σήμερα χιχι
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Ελενίτσα, ήθελε δεν ήθελε, το έφαγε το γλυκόξινο! Χαχα!

    ReplyDelete
  37. Πολύ όμορφη συνταγή και φαντάζομαι πιο νόστιμη απο του "Θείου" που χρησιμοποιώ καμιά φορά οταν δεν έχω χρόνο για τίποτα.Φιλιά καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  38. Pandora, χαχα! Σιγουρα και του θείου είναι καλή, αλλά η σπιτική, ακόμα καλύτερη!

    ReplyDelete
  39. ελπιζω να το δεις το σχολιο μου!
    με τι ρυζακι το συνοδευεις το φαγητο? με σκετο ή κανεις κατι και στο ρυζι?
    υπεροχο μπλογκ, υπεροχες συνταγες :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάντα βλέπω τα σχόλια, γιατί έρχονται στο μέιλ μου! Το ρύζι μου είναι πάντα κίτρινο αμερικάνο, και πάντα βάζω εναν κύβο λαχανικών!
      Ευχαριστώωωω!

      Delete
    2. σε ευχαριστω πολυ! τελικα το εφτιαξα χθες :D ! υπεροχο και εννοειται θα καθιερωθει!

      Delete
    3. Χαίρομαι που σας άρεσε!

      Delete
  40. ap ta kalutera!!!! exei ginei specialite mou!!! euxaristwwwwwwwwwwww

    ReplyDelete