Pages

Monday, June 14, 2010

Κόκκινες φακές σαλάτα με κους κους

Το σαββατοκύριακο πέρασε όπως έπρεπε. Αρκετά μακριά από το πισι. Το Σάββατο ήμασταν σε ένα beach party για μεγάλους και περάσαμε υπέροχα. Είχε ζέστη, κάναμε μπάνιο, ήπιαμε καφεδάκι, κάναμε μπάρμπεκιου και φύγαμε αργά το βράδυ. Την Κυριακή, πήγαμε για μπανάκι και ακολούθησα ένα επίσης χαλαρό πρόγραμμα, όπως αρμόζει, αφού ζω σε νησί.


Σε μια από τις φετινές μου βόλτες στην Αθήνα, περιπλανώμενη στα μπαχαρτζίδικα και στα μαγαζιά με του κέντρου, τα μάτια μου έπεσαν σε κόκκινες φακές.

Αυτά τα πανέμορφα πορτοκαλί χαντράκια, τα οποία δεν τα είχα μαγειρέψει ποτέ. Στη Ζάκυνθο δεν υπάρχουν, αλλά για να πω και την αλήθεια, δεν έχω κοιτάξει στα βιολογικά. Από την πρώτη στιγμή που τις πήρα, είχα στο μυαλό μου να τις κάνω σαλάτα ή με κάποιον τρόπο που να μην θυμίζει την κλασική φακή σούπα. Περίμεναν υπομονετικά να μαγειρευτούν (και οι μισές περιμένουν ακόμα), μέχρι που η μέρα έφτασε. Οι χαντρίτσες μου θα γίνονταν σαλάτα!

Κόκκινες φακές σαλάτα με κους κους
Υλικά
250 γρ. κόκκινες φακές
1/2 κούπα κους κους
1 ρίζα σέλερυ
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι
κόκκινο πιπέρι Πόζαρ ή γλυκιά πάπρικα
αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε σε λίγο νερό τις φακές για 10-15 λεπτά το πολύ. Αλατίζουμε ελαφρώς. Προσοχή! Βράζουν πάρα πολύ γρήγορα. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το κους κους (μπορούμε να το ετοιμάσουμε και όσο βράζουν οι φακές).
Βάζουμε νερό μέχρι επάνω, στην κούπα με το κους κους, στην οποία το μετρήσαμε. Όταν φουσκώσει, δοκιμάζουμε αν μαλάκωσε. Αν είναι ακόμα σκληρό, βάζουμε λίγο νερό ακόμα.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σέλερυ.
Ψιλοκόβουμε μόνο τα τρυφερά του μέρη και πετάμε τα φύλλα και τα σκληρά μέρη.
Το βράζουμε για 3 λεπτά, ίσα να μαλακώσει λίγο. Σουρώνουμε.
Μέσα σε μεγάλη σαλατιέρα, βάζουμε τις φακές, το σέλερυ, το κους κους, τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
Μέσα σε βαζάκι, χτυπάμε το λαδόξυδο, αλάτι και κόκκινο πιπέρι.
Περιχύνουμε τη σαλάτα και πασπαλίζουμε και από πάνω με έξτρα κόκκινο πιπέρι.

Η οικογένεια συνόδεψε χοιρινά φιλετάκια με τη σαλάτα αυτή, ενώ εγώ, την έφαγα για κύριο γεύμα (και την τσιμπολογούσα όλη την υπόλοιπη μέρα, γιατί ήταν πολύ νόστιμη). Το θετικό της: βράζει σε 10-15 λεπτά, είναι υγιεινή και δροσερή. Το αρνητικό της: με το βρασμό, χάνει το όμορφο σχήμα και χρώμα της. Βρασμένη θυμίζει τις κλασικές φακές. Τώρα περιμένω να δω πώς θα φτιάξω τις υπόλοιπες, αν και έχω κάποια ιδέα...Στην παραπάνω συνταγή, θεωρώ ότι θα πήγαινε πολύ ωραία και ξυδάτη πιπεριά Φλωρίνης, αλλά δεν είχα όταν την έκανα. Δοκιμάστε τη αν μπορείτε να βρείτε κόκκινες φακές.

Καλή εβδομάδα!

25 comments:

  1. "Το Σάββατο ήμασταν σε ένα beach party για μεγάλους"

    Και σεις τι κανατε εκει;;;
    Παριστανατε τους μεγαλους;

    Καλη βδομαδα!

    :)

    ReplyDelete
  2. Χαχα! Όταν με ρώτησε μια φίλη μου αν είμαι σε παιδικό πάρτυ, απάντησα οχι! Σε πάρτυ γενεθλίων για μεγάλους. Όσο για το αν κάναμε τους μεγάλους, η συμπεριφορά μερικών στο πάρτυ, νομίζω ότι μόνο για μεγάλων δεν ταίριαζε! Περνάγαμε τόσο καλά και φαινόταν!

    ReplyDelete
  3. Κόκκινες φακές??? Πρώτη φορά τις βλέπω!Αλλά δεν παρεξενευομαι πολύ,αφού υπάρχουν και κόκκινες πατάτες και διάφορα άλλα...Καλά το φαγητό υπέροχο δεν το συζητώ,τέλειο για το καλοκαίρι!Αλλά εγώ άλλο σκέφτηκα μόλις είδα τις φακες αυτές...δεν θα κάνουνε και για κατασκευές?? :):):)
    πολλά φιλάκια!!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα!!! Το πιατο τέλειο και πολύ καλοκαιρινό!!! Αλλα πιο πολύ ζήλεψα τα μπανάκια στη θάλασσα!! φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  5. Φακές είναι ένα όσπριο που τρώω δύσκολα,δεν το αγάπησα ποτε

    καλή βδομάδα

    ReplyDelete
  6. Τις φακιές τις τρώω, το κους κους επίσης! θα μου αρέσει πολύ αυτό το πιάτο
    Φιλιάαααα
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  7. Έχω να πάω σε beach party από τα τρελλά χρόνια της εφηβικής και μετεφηβικής μου ζωής. Τι μου θύμησες τώρα! Ωραία σαλάτα και ασυνήθιστη.

    ReplyDelete
  8. Δροσερό φαγητό φαίνεται. Μου αρέσουν οι σαλάτες και τα λαδερά φαγητά.
    Φιλάκια!!!!!

    ReplyDelete
  9. Δεν τις έχω προσέξει αυτές κάποιες άλλες που είχα πάρει προς το μπορντό χρώμα έβραζαν δύσκολα, έλα όμως που δεν τρώω το κους κους,θα περιμένω την άλλη σου ιδέα.
    Καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  10. μμμμ!!!ωραία ιδέα για σαλάτα.καλή σου εβδομάδα.

    ReplyDelete
  11. Να τις μουλιάσεις Κική και να φτιάξεις κεφτεδάκια!!!!!
    Πάντα έτσι υπέροχα να είναι τα Σ/Κ !!
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  12. Ωραία ιδέα για σαλατούλα αλλά και για κυρίως.
    Τι το καλύτερο τώρα το καλοκαίρι με τη ζέστη??

    Τέλεια η συνταγή σου Κικη.

    Καλά να περνάτε :)

    ReplyDelete
  13. Μάγδα, αυτές είναι ωραίες διακοσμητικές σε βαζάκι. Σαν χαντρίτσες!

    Πλεκτό εγκωμιο, μα είναι να μη ζηλευει κανείς τα μπανάκια σε νησί;

    Και λοιπόν, εμένα μου αρέσει, μόνο που πια με πειράζει...

    Αστέρι δοκίμασε! Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Κατερινα εγώ ξαναπήγα πριν 2 χρόνια και εκείνο ήταν αργά το βράδυ. Ωραία ήταν...

    Γιαγιά Αντιγόνη, καλή εβδομάδα!

    Ξανθή, δοκιμασε με διάφορα λαχανικά αντί για κους κους. Περισσότερο σέλερυ, πιπεριές κλπ.

    Φουρτουνιασμένη ψυχή επίσης!

    ReplyDelete
  15. Γιώργο, ωραία ιδέα! Ευχαριστώ!

    Μάριον ευχαριστώ! :-)

    ReplyDelete
  16. Μου αρεσει οταν βαζεις τετοιου ειδους συνταγες. Αντι για κους κους μπορεις να χρησιμοποιησεις σπασμενο σιταρι, και αντι για κοκκινες φακες, φυτρα απο μικρες φακες. Δεν χρειαζονται και βρασιμο.

    ReplyDelete
  17. Deli,πάλι νοστιμιές μας έβαλες!
    Τέλεια είναι,παρομοίως για κύριο πιάτο θα την έτρωγα.
    Δεν έχω ξαναδεί κόκκινες φακές,μοιάζουν στη γεύση με τις κοινές;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  18. δεν εχω φαει ποτε κοκκινες φακες...που τις βρισκω?

    ReplyDelete
  19. Τρελαίνομαι για κόκκινες φακές! Θα το δοκιμάσω σίγουρα.

    ReplyDelete
  20. Πάντα έτσι καλά να περνάς!
    Η σαλατούλα τέλεια, τις κόκκινες φακές ούτε εγώ τις είχα δει ποτέ.

    ReplyDelete
  21. kikidi, το σπασμένο σιτάρι θέλει βράσιμο ή μόνο καυτό νερό;

    Ελένη, ναι. Θα έλεγα ότι μοιάζουν...

    Πανσοφίξ, εγώ τις αγόρασα στο γνωστό μπαχαρτσίδικο της Ευριπίδου. Μπορεί να έχουν και τα βιολογικά.

    Σοφια, δοκίμασε!

    Big mama, μου φαίνεται ότι τις αγόρασα τότε που βολτάραμε μαζί!

    ReplyDelete
  22. Φανταστική σαλατούλα, ότι πρέπει τώρα με τις ζέστες....
    Εχει και το γνωστό μεγάλης γαλλικής αλυσίδας...Σ/Μ εδώ στην Αθήνα αλλά και σε άλλα πολύ γνωστά..βέβαια τυποποιημένα και όχι βιολογικά. Δεν τις έχω πάρει ποτέ ούτε τις κόκκινες, ούτε τις πράσινες. Λες να την κάνω τη δοκιμή?

    ReplyDelete
  23. Εφη, αυτη δεν ήταν βιολογική. Χύμα ήταν σε μπαχαρτζίδικο. Να τις δοκιμάσεις. Γιατί όχι;

    ReplyDelete
  24. Να σας δώσω κι εγώ μια εξωτική αφρικάνικη συνταγή για φακές σούπα...
    Το ξέρατε ότι οι κόκκινες φακές βράζουν πιο εύκολα;;;
    Καλή επιτυχία στη συνταγή που δίνω, το κύμινο της δίνει μια πολύ φίνα γεύση!!!

    ReplyDelete
  25. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    Ναι. Βράζουν πιο γρήγορα. Το έγραφα στο τέλος του ποστ :-)

    ReplyDelete