Pages

Monday, April 19, 2010

Σαλάτα σπανάκι φράουλα

Η σαλάτα που παρήλασε στο πασχαλιάτικο τραπέζι μας. Έντονο πράσινο, έντονο κόκκινο, συνδυασμός χρώματος, γεύσης και το αποτέλεσμα: μια σαλάτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Σαλάτα σπανάκι-φράουλα
Υλικά
300 γρ. σπανάκι φρέσκο με τρυφερά φύλλα
λίγες φράουλες (5-6 ή όσες επιθυμείτε)
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. μπαλσάμικο
2 κ. σ. πετιμέζι ροδιού (ή 2 κ. σ. αραιωμένο μέλι)

Εκτέλεση
Κόβουμε το σπανάκι, πλένουμε καλά τα φύλλα του και κρατάμε μόνο τα τρυφερά φύλλα του. Τα υπόλοιπα φύλλα, μπορούμε να τα βάλουμε σε πίτα ή να συμπληρώσουμε και να κάνουμε σπανακόρυζο.
Κόβουμε το σπανάκι κατά προτίμηση με τα χέρια και το τοποθετούμε σε σαλατιέρα.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες.
Τις κόβουμε σε τέταρτα αν είναι μικρές, ή σε φετούλες.
Στολίζουμε τη σαλάτα με τις φράουλες.
Σε ένα μπωλάκι, ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Δεν αλάτισα καθόλου. Αν θέλετε, μπορείτε να αλατίσετε, εγώ σπάνια αλατίζω τις πράσινες σαλάτες.
Η φράουλα δεν είναι γλυκό φρούτο και ταιριάζει άψογα στη σαλάτα. Τα χρώματα δε, έντονο πράσινο και έντονο κόκκινο, κάνουν μια πολύ όμορφη αντίθεση.
Αν δεν έχετε πετιμέζι ροδιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αραιωμένο μέλι.

Η φράουλα είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φώσφορο, κάλιο, φυτικές ίνες, μέταλλα, είναι χαμηλοθερμιδική και δεν έχει καθόλου λίπος. Επειδή έχει την τάση να κρατάει φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ, αγοράστε τη οπωσδήποτε στην εποχή της και μη βιάζεστε να την απολαμβάνετε από νωρίς. Πλένετε μόνο όσες θέλετε να φάτε και όχι όλες μαζί, γιατί χαλάνε.

Το σπανάκι, είναι κι αυτό πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο που αν συνδυαστεί με βιταμίνη C, είναι απορροφήσιμος, φλαβονοειδή, μέταλλα κλπ.

Το πετιμέζι ροδιού, το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι, συμπληρώνουν σε θρεπτικά συστατικά, αυτή τη σαλάτα.

Καλή εβδομάδα!

10 comments:

  1. Deli,απολαμβάνεις χρώμα ,γεύση,άρωμα μόνο που τη βλέπεις!
    Πραγματικά ο συνδυασμός των χρωμάτων αρμονικός,αλλά και η αντιοξειδωτική δράση της εξαιρετική:σίδηρο το σπανάκι,βιταμίνη C οι φράουλες.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. την πρωτη φορα που την ειδα αυτη τη σαλατυα ηταν στην τηλεοραση πριν 2-3 χρονια. μου εκανε τοσο εντυπωση, τα χρωματα τοσο τελεια αλλα... οταν φτανω να την κανω τελευταια στιγμη δισταζω, δεν ξερω αλλα... δεν την εκανα ακομα

    ReplyDelete
  3. Kiki, apo ta pio agapimena mou anoixiatikes salates....ego bazo kai ligo tyri.

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Χρώματα και αρώματα ...της Κικής τα καμώματα!
    Πολύ καλός συνδιασμός της φράουλας με το σπανάκι.

    ReplyDelete
  5. Καταπληκτική Κική μου, την βλέπω και την λιγουρεύομαι! Ότι πρέπει για αποτοξίνωση!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

    ReplyDelete
  6. Κική η σαλάτα με φράουλες είναι από τις αγαπημένες μου. Εγώ τις κάνω ντρέσινγκ μα και ολόκληρες οι φράουλες είναι υπέροχες. Η πάβλοβά σου επίσης φανταστική!
    Μάγδα

    ReplyDelete
  7. Και πετιμέζι ροδιού έχουμε και διάθεση για τέτοιες ωραίες σαλάτες έχουμε κι οι φράουλες κυκλοφορούν μπόλικες, απάνω του να το ευχαριστηθούμε.

    ReplyDelete
  8. That looks so good! I'll have to give it a try. It's a shame that strawberry season is quite short here! I love them so much.

    ReplyDelete
  9. Ελένη, μια πλούσια σαλάτα σε όλα της! Φιλάκια!

    Ελευθερία, δοκίμασέ τη. Θα εκπλαγείς. Το σπανάκι το χρησιμοποιούσα έτσι κι αλλιώς σε πράσινες σαλάτες. Με τη φράουλα μαζί αναρωτιόμουν κι εγώ πώς θα είναι, αλλά ηταν τέλεια!

    Πήτερ, είναι καλή ιδέα. Την είδα και στη Μάγδα και τη λιμπίστηκα!

    Δήμητρα ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  10. Λίλα, ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα!

    Μάγδα, αμ δεν την είδα σε σένα με τυράκι; Την είδα και μου έτρεξαν τα σάλια. Να μη σου πω δε τι άλλο έπαθα όταν την είδα, γιατί θα γελάς... Αστο...:-)

    Νένα, θα σου αρέσει! Χτες έφτιαξα κοτόπουλο με πάστα πράσινου κάρυ! Μιαμ!

    Λιζ ναι. Κρίμα που κρατάνε τόσο λίγο εδώ!

    ReplyDelete