Τσικνοπέμπτη σήμερα, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα κρεατικό από την κουζίνα μου.
Η χοιρινή τηγανιά γίνεται με χοιρινό κομμένο σε κυβάκια. Γυρίζουμε το κρέας χωρίς νερό και χωρίς λάδι να ασπρίσει από όλες τις μεριές. Αφού ασπρίσει, ρίχνουμε λάδι και το "τηγανίζουμε" να πάρει χρώμα. Το σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να πιει το ζουμί του και να μείνει πάλι με το λάδι του. Προσθέτουμε επίσης αλατοπίπερο και ρίγανη. Υποθέτω γι' αυτό λέγεται και τηγανιά: επειδή τηγανίζεται και σκοπός είναι να μείνει με το λάδι του. Αν προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο λένε, δεν είναι τηγανιά. Ε, και ποιος με εμποδίζει εμένα να κάνω κάτι άλλο με τηγανιά; Ουδείς!
Χοιρινή τηγανιά
Υλικά
1 κιλό χοιρινή τηγανιά
πιπεριές κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί (από μία ή από μισή αν σας φαίνεται πολλή η μία) μακρόστενα κομμένες.
1 ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο (και λίγο παραπάνω, καλό είναι)
1 κονσέρβα μανιτάρια κομμένα
1 λεμόνι
1 κουταλιά αλεύρι (προαιρετικά)
1 κύβο λαχανικών ή αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Ξεκινάμε όπως στην κανονική τηγανιά, δηλαδή, πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε, και το γυρίζουμε μέσα σε μεγάλο τηγάνι μέχρι να ασπρίσει από όλες τις πλευρές.
Αφού γίνει αυτό, προσθέτουμε λάδι και το γυρίζουμε πάλι για να "τηγανιστεί" από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τα λαχανικά, τον κύβο, το λεμόνι και νερό να το καλύπτει και αφήνουμε να βράσει. Δεν κράτησα χρόνο, αλλά πρέπει να το άφησα να βράσει γύρω στη μισή ώρα. Όλη η διαδικασία πήρε περίπου μία ώρα.
Τι το θέλουμε το αλεύρι;
Για να τελειώσουμε το φαγητό μας μπορούμε να κάνουμε τα εξής:
1)Να αφήσουμε να εξατμιστεί το νερό και να μείνει με όση σάλτσα μείνει.
2)Να βάλουμε μια κουταλιά αλεύρι μέσα σε μισό ποτήρι κρασιού νερό, να το ανακατέψουμε και να το ρίξουμε ενώ έχει ακόμα υγρά το φαγητό μας. Έτσι θα εξασφαλίσουμε μια πυκνή και αρκετή σάλτσα για όλους.
Tip: Αντί να αραιώσω το αλεύρι μέσα σε νερό έκανα το εξής:
Έχω βάλει μέσα σε έναν αχνορίχτη αλεύρι. Με βολεύει πολύ γιατί πασπαλίζω τις φόρμες για κέικ, το σαγανάκι κλπ. Πασπάλισα το φαγητό ενώ είχε ακόμα υγρά, ανακάτεψα και έτσι πύκνωσα τη σάλτσα. Όταν πέφτει το αλεύρι με αχνορίχτη (ή σουρωτηράκι αν δεν έχετε αχνορίχτη) δεν κάνει σβολάκια παρόλο που το φαγητό είναι ζεστό. Δοκιμάστε να βάλετε αλεύρι σε αχνορίχτη. Βολεύει σε πολλά στην κουζίνα.
Συνοδέψτε το με πουρέ πατάτας, πατάτες τηγανητές, ρύζι κλπ.
Καλά να περάσετε!!!
Κική η χοιρινή τηγανιά σου πρέπει να είναι τέλεια! Θα τη φτιάξω σίγουρα, μου αρέσουν οι πιπεριές και τα μανιτάρια. Το κόλπο με τον αχνορήχτη πολύ καλό! Σ ’ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας αυτές τις πολύτιμες γνώσεις! Τις καταπληκτικές και νοστιμότατες συνταγές σου! Συγχαρητήρια και πάλι για το πολύ όμορφο και χρήσιμο βιβλίο σου!!! Να είσαι καλά και καλή συνέχεια.
ReplyDeleteτέτοια μέρα δεν αντιστεκόμαστε στα κρεατικά
ReplyDeleteκαλημέρα !!! καλή τσικνοπέμπτη, πάντα με υγεία και χαρά !!!
ReplyDeleteκαι του χρόνου Κικίτσα !!
....Κική μου ήδη παρήγγειλα και τηγανιά για το βράδυ και έτσι η συνταγή σου θα δοκιμαστεί σίγουρα...να κάνω μια απλή ερώτηση το νερό που προσθέτουμε πόσο είναι περίπου ?....Καλή Τσικνοπέμπτη να περάσετε...
ReplyDeleteΈβαλα το μαγιό μου, έφερα και ένα καρβελάκι ψωμί ..... χεχεχεχεχε είμαι έτοιμη για βουτιές :P
ReplyDeleteΦιλιά & καλά τσικνίσματα
Deli,ωραία η εμπλουτισμένη τηγανιά σου!
ReplyDeleteΣήμερα όλοι κρέας,το θέλει η μέρα-θα βάλω κι εγώ τα συμπληρωματικά στο φαγητό,μοσχαράκι έχω.
Καλή Τσικνοπέμπτη-φιλιά!
Πολύ μου αρέσει η εκδοχή της δική σου υπέροχης τηγανιάς, μπορεί να μη τη φτιάξω σήμερα, μα θα τη φτιάξω σίγουρα!!
ReplyDeleteκαλή Τσικνοπέμπτη, φιλιά!!!
Κικίτσα, μου άρεσε ιδιαίτερα το tip με το κρασί και το αλεύρι. Εγώ πάντα βάζω λίγο από το ζουμί του φαγητού μαζί με νεράκι και δουλεύω το κορν φλάουρ, αλλά η σκέψη σου μου άρεσε και έχει και άλλες εφαρμογές σίγουρα.
ReplyDeleteΈτσι μου αρέσει και μένα η τηγανιά! Καλά τσικνίσματα και του χρόνου!
ReplyDeleteΑγαπημένο Κική. Καλή Τσικνοπέμπτη!
ReplyDeleteΔέσποινα, είναι χαρά μου να μοραζόμαστε τα μυστικά της κουζίνας! Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα!
ReplyDeleteΓαστεροπλήξ, συμφωνώ!
Μαρία επίσης! Να είσαι καλά!
Μαριακ, βάλε τόσο ώστε να το καλύπτει. Βάλε ένα ποτήρι σιγά-σιγά και βλέπεις. Καλή Τσικνοπέμπτη!
Αστέρι, εμπρός για βούτες! χαχα! Καλά να περάσεις!
ReplyDeleteΕλένη και πολύ καλά θα κάνεις με τα συμπληρωματικά σου! καλά να περάσετε!
thumbelina, ιδέες δίνουμε για οποιαδήποτε μέρα! Καλά να περάσεις!
Πηνελόπη, ο αχνορίχτης με το αλεύρι είναι σωτήριος σε πολλ΄ς περιπτώσεις! Καλή Τσικνοπέμπτη!
ReplyDeleteBig mama και του χρόνου! Να είμαστε καλά!
Ρένα ευχαριστώ! Καλά να περάσεις!
Και νόμιζα ότι εγώ ανακάλυψα το "μικροκοσκίνισμα" με το σουρωτηράκι και ένα κουταλάκι του γλυκού αλέυρι, να το γυρνάς με το δάκτυλο.
ReplyDeleteΗ μητέρα μου είχε κόσκινο ξύλινο, που το άλλαζε κάθε χρόνο, όταν περνούσε ο σχετικός γύφτος. Το παλιό το έκανα κατρακύλι.
Ετσι κάνουμε και εμείς την τηγανιά, χωρίς κύβο, αλλά με ρίγανη.
Καλά Τσικνίσματα, να μυρίσει η γειτονιά. Και του χρόνου!
Xρόνια πολλά Κικίτσα, καλά τσικνίσματα!!
ReplyDeleteη τηγανια για σημερα ειναι επιβεβλημενη και ειναι και πεντανοστιμη!!!
ReplyDeleteDeli,απόψε μέσα και μόνη-έχει εφημερία ο άντρας μου.Τα καλά των γιατρών.
ReplyDeleteΚαλά τσικνίσματα!!ετοιμάζω τις πίτες σου!! και φτιάχνω και τα κεμπάπ της Βίκης.
ReplyDeleteΚαι του χρόνου!!!
Καλή Τσικνοπέμπτη Κική! Φοβερή η τηγανιά, αλλά εγώ έχω στο φούρνο το ψωμί με πέστο από το βιβλίο σου και περιμένω να δω τι κατάφερα σε λίγη ώρα!!!Θα το βάλω σε ποστ μόλις το κάνω!!
ReplyDeleteΑθηνά
πεινάααααω η έρμη!!!!!!
ReplyDeleteκαλά τσικνίσματα
χχχχ
Τέλεια η τηγανιά!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου...
Εξαιρετικό πιάτο. Και του χρόνου με υγεία.
ReplyDeleteΔύσπιστε! Νόμιζες ε; χαχα!
ReplyDeleteΈλενα, επίσης!
Πανσοφίξ, συμφωνώ!
Ελένη, τι να κάνεις; Δεν πειράζει! Του χρόνου!
ReplyDeleteΞανθή, να μου πεις εντυπώσεις! Και του χρόνου!
Αθηνά καλή επιτυχία!
Και λοιπόν, έλααααααα! Και του χρόνου!
ReplyDeleteΜπέττυ, ευχαριστώ! Επίσης!
Λίνα ευχαριστώ! Επίσης!
Ο αχνορίχτης είναι ιδέα πραγματικά πολύ πρακτική.
ReplyDeleteΤα απλά και μικρά μυστικά είναι πολύ χρήσιμα.
Καλά να περνάς στην κουζίνα σου. Η κουζίνα είναι το πιο ζεστό μέρος του σπιτιού, και όχι μόνο γιατί ανάβει ο φούρνος.. Όλοι εκεί στριμώχνονται..
Αγαπημένος κρασομεζές!!! Πω πω και μου άνοιξες την όρεξη!!! Φιλάκια πολλά πολλά!!
ReplyDeleteΑριάδνη συμφωνώ. Η κουζίνα είναι ένα μέρος που τραβάει!
ReplyDeleteΠλεκτό εγκώμιο, καρναβαλιστήκατε με το μικρό σου "τηλεφωνάκι"; Χαχα!
λαχταριστη η τηγανιά και πολύ ωραίο το κόλπο με το αλεύρι!
ReplyDeleteEve, είναι η άτιμη! Το κολπάκι είναι σωτήριο!
ReplyDeleteσε κανα 10 λεπτο τελειώνει...για να δούμε τι έχει βγεί :d
ReplyDeleteΤι βγήκε τελικά;
ReplyDelete