Pages

Monday, June 15, 2009

Ταρτάκια με κεράσια

Ιούνιος. Ο μήνας του κερασιού, του βύσσινου, του βερύκοκου. Οι κατσαρόλες αυτόν τον μήνα παίρνουν φωτιά. Μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, σάλτσες φρούτων. Θα μπορούσα να τρώω τόνους κεράσια. Είναι το αγαπημένο μου φρούτο. Δεν θα σας δείξω όμως σήμερα, ούτε γλυκό κουταλιού, ούτε μαρμελάδα. Σήμερα θα φτιάξουμε ταρτάκια, όχι πάρα πολύ παχυντικά, με κεράσια. Στην οικογένεια δεν αρέσουν τα γλυκά με φρούτα. Αποφεύγω λοιπόν να κάνω γλυκά με φρούτα, γιατί μπορείτε να φανταστείτε ποιος (ή μάλλον ποια) τα τρώει. Έτσι έκανα μια μικρή δόση. 12 ταρτάκια. Ο σύζυξ έφαγε ένα. Τα άλλα είναι ήδη παρελθόν :-)))


Ταρτάκια με κεράσια

Υλικά
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. μαργαρίνη
1 πρέζα αλάτι
1 κ. σ. μαύρη ζάχαρη (ή λευκή)
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά με 3 κ. σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση
1 κούπα κεράσια χωρίς κουκούτσι (ή υπολογίστε 3 κεράσια για κάθε ταρτάκι)
½ κούπα νερό
¼ κούπας μαύρη ζάχαρη (ή λευκή)
1 κ. σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη μαργαρίνη σε κομματάκια και ψιχουλιάζουμε τη μαργαρίνη με το αλεύρι, έτσι ώστε να γίνει το μίγμα σαν τραχανάς.
Προσθέτουμε το μίγμα νερού-αβγού, όχι όλο μαζί αλλά σιγά-σιγά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη διάρκεια αυτής της ώρας, φτιάχνουμε τη γέμιση.

Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα κεράσια με το νερό και τα βράζουμε για 5-10 λεπτά.
Όταν βράσουν, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα προσθέτουμε στα κεράσια. Ανακατεύουμε να πήξει το μίγμα. Αν είναι πάρα πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Αν έχουμε φορμάκια για ταρτάκια, τα προετοιμάζουμε. Εγώ δεν έχω, οπότε χρησιμοποίησα το ταψί για μάφινς.

Μέσα σε ένα ταψάκι για μάφινς, τοποθετούμε χαρτάκια αντικολλητικά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια. Τα πλαταίνουμε στο χέρι μας και τα τοποθετούμε στα χαρτάκια.
Τρυπάμε τα ταρτάκια με πηρούνι σε μερικές μεριές.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και τα ψήνουμε για 20 λεπτά σε πάνω-κάτω αντιστάσεις.

Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν λίγο, βγάζουμε τα χαρτάκια, τα βάζουμε σε πιατέλα και μοιράζουμε τη γέμιση στα ταρτάκια.
Ταρτοκερασοτρώμε που λέει και μια ψυχή!

Καλή κερασένια εβδομάδα!

35 comments:

  1. την γλυκα τους να έχεις
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  2. Πολύ ομορφα τα έχεις φωτογραφίσει.. τόσο που νομίζω τις θερμίδες τους τις πήρα με τα μάτια!! καλη εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  3. 11 ταρτάκια ...μόνη σου; Και σε μας μόνο τη φωτογραφική ανάμνηση, όπου φυσικά φαίνονται λαχταριστά και κατανοώ γιατί τρώει η μάνα και του παιδιού δεν δίνει!

    ReplyDelete
  4. τι ωραια που τα φτιαχνεις ολα κικιτσα μου , γεια στα χερια σου, καλη εβδομαδα να εχεις !!!!!

    ReplyDelete
  5. Πανέμορφα φαίνονται και σίγουρα ελαφριά αφού δεν έχουν ούτε καν σαντιγύ. Άσε που μπορείς να αλλάξεις και τη ζάχαρη με φρουκτόζη και να τα κάνεις ακόμη ελαφρύτερα. Δε μου λες? Η ζύμη δε φουσκώνει στο κέντρο επειδή κάνεις τις τρυπούλες? Ξέρω ότι συνηθως βάζουμε κάποιο βάρος για να κρατήσουν το σχήμα τους.

    ReplyDelete
  6. Κική καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Τα ταρτάκια σου μου άρεσαν πολύ και περισσότερο η ζύμη.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  7. Κικί μου καλημέρα! Τι τέλειο και δροσερό γλυκάκι μας εφτιάξες πάλι!!! Μιαμμμμμμμμμμμμμ!!!!!!!!!

    Η φωτογράφισή του τέλεια όπως πάντα! Φιλιά πολλά και καλή σου εβδομάδα.

    ReplyDelete
  8. Κική, τι όμορφα που είναι!!
    κι εύκολα, ε;

    φιλια (από μενα όχι κερασένια, καρπουζένια :))

    και καλή μας εβδομαδα!

    ReplyDelete
  9. Ωραία τα ταρτάκια σου,αλλά όπως είπε και η Δήμητρα,μου άρεσε και μένα η ζύμη σου.Φαίνεται τραγανή.
    Θα δοκιμαστεί συντόμως!
    Καλή ταρτοκερασένια εβδομάδα!

    ReplyDelete
  10. Βίκυ, ευχαριστώ! Επίσης!

    Mama, κανείς δεν πάχυνε με το μάτι! χαχα!

    Ιωάννα, είναι ανάγκη καλέ να κάθεσαι να μετράς; Όχι πες μου! Εγώ προσπαθώ να ξεχάσω πόσα ήταν! χαχα!

    Άσπα, ευχαριστώ! Επίσης!

    Ρένα, ναι. Αν θες να τα ψήσεις μόνα τους, αντί για βάρος κάνεις τρύπες. Να σου πω την αλήθεια, ποτέ δεν βάζω βάρος στις τάρτες (εκτός από τις φορές που θέλησα να παίξω με τις κεραμικές μπίλιες που αγόρασα) και δεν φουσκώνουν. Είναι όντως ελαφριά, αλλιώς δεν θα μπορούσα να φάω τόσα! χαχα!

    Δήμητρα, η ζύμη ήταν ωραία. Δοκίμασέ της!

    Πλεκτό εγκώμιο, ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα!

    Μαριλένα, ναι, θεωρώ οτι είναι εύκολα! Φιλάκια!

    Λίλα, η ζύμη βγαίνει όντως τραγανή. Δοκίμασέ τα! Καλή και γλυκιά εβδομάδα!

    ReplyDelete
  11. Υπέροχα εμφανίσημο, εγώ το κάνω με πολλά φρούτα μα βάζω μέσα στη τάρτα πρώτα μια στρώση κρέμα ζαχαροπλαστικής.Τα προσφέρω σαν πάστες , δεύτερο κέρασμα.Είναι απο τα αγαπημένα μου γλυκά οι τάρτες γιατί έχουν ξυνή γεύση..είμαι ικανή να φάω ολόκληρο κουτί γι' αυτό δεν φτιάχνω συχνά για να μη πω καθόλου εδώ και πολύ καιρό.Υπέροχο αληθινα΄, μπράβο σου.

    ReplyDelete
  12. Μιαααμμμμ!!
    Τέλεια μιλάμε!!
    Καλή βδομάδα Κικίτσα!!!

    ReplyDelete
  13. ούτε παραγγελία να την είχα κάνει τέτοια συνταγή !
    κεράσια και τάρτιτσες ....!!!!!!!
    με το που γυρίσω την Δευτέρα θα την φτιάξω !
    μερσί :)

    ReplyDelete
  14. Κοίτα τι μου κάνεις:Είμαι ακόμη στο γραφείο,ψιλοπεινάω,θέλω κάτι γλυκό να φάω και...πέφτώ πάνω σε αυτό το ΥΠΕΡΟΧΟ πόστ,με τις κερασένιες,τέλεια φωτογραφημένες,τάρτες!
    Τι καταλαβαίνεις;
    ........
    (και προσπαθώ να κάνω και
    δίαιτα!)

    Κόβω την πλάκα!
    Στα σοβαρά όμως,τρέχουν τα σάλια μου!!!!
    Φιλί....

    ReplyDelete
  15. τέλεια!
    (δοκιμάστε αν θέτε και μια αγαπημένη μου παραλλαγή: στο ταρτάκι μέσα, κάτω από τα κεράσια, ένα δισκάκι μάρζιπαν, ο συνδιασμός κεράσι/αμύγδαλο με ξετρελλαίνει:)

    ReplyDelete
  16. Δεν υπάρχει περίπτωση, αυτά θα τα φτιάξω οπωσδήποτε! Και φυσικά εγώ θα τα φάω γιατί τα παιδιά μου επίσης δεν είναι των φρούτων! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  17. Πολύ θα ήθελα να τα φτιάξω αλλά ποιος να τα φάει όλα;;πρέπει να κάνω συμάζωξη!!!
    Καταπληκτική φωτογράφιση!!!

    ReplyDelete
  18. Deli,είναι από τα αγαπημένα μου!Μ΄αρέσει ιδιαίτερα η ζύμη της τάρτας,αλλά και η γέμιση που έκανες είναι πολύ ελαφριά.Να την φτιάξω μια μεγάλη τάρτα;Δεν έχω φόρμα για μαφινάκια,ούτε χαρτάκια-μπορώ να βάλω ροδάκινα;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Αχτίδα μου κι εμένα μ' αρέσουν πολύ αν είναι ελαφριά αλλά οι υπόλοιποι αν δεν έχει σοκολάτα δεν το θεωρούν γλυκό.
    Ευχαριστώ πολύ!

    Έλενα, ευχαριστώ! Φιλιά!

    Νατάσσααααααα, που θα πας καλεεεεέ;;;

    Αγράμπελη, απλά σε βασανίζω...γλυκά! Χαχα! Ευχαριστώ!

    Χαρτ ιιιιιιιιιιι! Μάρτιζπαν!!!!!! Πεθαίνωωωω!

    Big mama, μεγάλο πρόβλημα αυτό να μην τρώνε τα γλυκά που μας αρέσουν! Πρέπει να επιβάλουμε την τάξη! Χαχα!

    Ξανθή ευχαριστώ! Στην 1η ευκαιρία μάζωξης!

    Eve ευχαριστώ!

    Ελένη η γέμιση ήταν όντως πολύ ελαφριά, αλλιώς δεν θα τα κατέβαζα σαν στραγάλια. Τα άλλα με τις κρέμες δεν μπορώ να φάω παραπάνω από 1-2. Κάνε τη μεγάλη τάρτα ναι και δοκίμασε και με ροδάκινα αν και έχω άλλη συνταγούλα γι' αυτά! ;-)

    ReplyDelete
  20. Κολάστηκα......
    Βαλτή είσαι και μας περιμένουν οι παραλίες...
    :-)

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  21. Κι εγώ που δεν τρελλαίνομαι για γλυκά με φρούτα-προτιμώ πιο σκληροπυρηνικές καταστάσεις- κολάστηκα κι αλλοιθώρησα μ αυτά τα ταρτάκια!!! Κι αφού είναι κι ελαφριά, λέω να τα φτιάξω αύριο και να επανέλθω με εντυπώσεις...

    ReplyDelete
  22. Κική μου, με τρέλανες! Τάρτες και κεράσια... Υπέροχα!
    Καλά για τις φωτογραφίες δεν έχω λόγια!

    ReplyDelete
  23. γαστεροπλήξJune 16, 2009 at 2:33 AM

    υπέροχα τι παθαίνω νυχτιάτικα και έχω και μια υπογλυκαιμία, πάω να φάω κανένα κεράσι μήπως και παρηγορηθώ

    ReplyDelete
  24. Και τα έφαγες όλα μόνη σου; Θα μου πεις με τέτοιους πειρασμούς μπροστά σου, πως να αντισταθείς.
    Εγώ όπως έχω ξαναπεί δεν είμαι του γλυκού, αλλά 1 θα το έτρωγα ευχαρίστως.Δείχνουν τόσο, μα τόσο υπέροχα που δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί, ακόμα και εγώ.

    ReplyDelete
  25. είναι τέλεια, το χρωμα τους απίθανο, σμακ :)

    ReplyDelete
  26. Για να πω την αλήθεια τα κερασάκια τα τσακίζω φρέσκα αλλά δεν τα προτιμώ σε γλυκά γιατί εκτός από εκείνα τα έτοιμα που παίρνουμε για ντεκόρ στις τούρτες, τα άλλα μου φαίνονται λίγο ξινά για τα γούστα μου.
    Αλλά μ αρεσει που έβαλες λίγο κορν φλάουερ και έδεσε τέλεια αυτή η σάλτσα τους.
    Αλλά βρε Κική μου... τα ταρτάκια... τι υπέροχα φαίνονται οι βάσεις για τα τατρτάκια που έφτιαξες!
    Χρυσαφιά και λαχταριστά ακόμα και στις φωτό!
    Και με πόσες παραλλαγες γέμισης μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις!
    Ακόμα και με αλμυρές γεμίσεις ίσως...
    Χμ...

    Α! και ναι, δεν θα πω ίσως, θα πω σίγουρα, ειναι οι πιο τέλειες φωτογραφίες φαγητού-γλυκου που έχεις ποστάρει!!!

    ReplyDelete
  27. Κικίτσα είναι τέλεια - τέλεια! φαντάζομαι ότι η γεύση τους είναι ανάλογη με την εμφανισή τους !!! τα ταρτάκια με γλυκό του κουταλιού είναι απο τις μεγάλες μου αδυναμίες !!!!
    ναι σαι καλά για την συνταγή που μας έδωσες θα δοκιμαστούν άμεσα και όταν λέμε άμεσα το εννοούμε!!!!! σματς σμουτς.

    ReplyDelete
  28. Δε γίνεται να τα κάνουμε χωρίς αυγό κάπως;
    Φαίνονται πολύ ωραία...
    Αλλά νηστίσιμα δε γίνονται;

    ReplyDelete
  29. Χάλιααααααα!!!!!!
    Χαχα!!!
    Τι σούπερ γλυκάκι είναι αυτό;
    Μπράβο βρε Κική!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  30. Γλαρένια, άσε...και πώς θα εμφανιστούμε!!!

    Σμάρω καλή επιτυχία εύχομαι αν καταπιαστείς!

    Αγγελική αδυναμία στα κερασάκια ε; :-)))
    Ευχαριστώ!

    Γαστεροπλήξ, δεν θα ήταν καλά να χορταίναμε με τα μάτια; Ούτε θα παχαίναμε, ούτε τίποτα! Αχ...

    Λίνα σσσσσσσσσσσσ! Κρυβε λόγια! Θα μας ακούσυν! χαχα!

    Μαγισσούλι ευχαριστώ! Σμακ!

    Ραλού εγώ είμαι του ξινού για να πω την αλήθεια, παρόλο που ειίμαι γλυκατζού. Τα κερασάκια γλασέ μου αρέσουν πολύ και δεν τα παίρνω γιατί τα τρώω!!! Η βάση μπορεί να γεμίσει με οτιδήποτε. Μείωσε τη ζάχαρη αν πρόκειται να βάλεις κάτι σε αλμυρό.
    Όσο για τις φωτο, είναι καλύτερες λες από τις φωτό για την τούρτα με μπεζέδες; Για δες!
    Ευχαριστωωωώ!

    Μαρία Μπ ευχαριστώ. Αυτά δεν είναι με γλυκό κουταλιού, αλλά με φρέσκα κερασάκια και είναι πεντανόστιμα!

    Τζάκι καλωσήρθες. Αν θέλεις να τα κάνεις απολύτως νηστίσιμα, βάλε σκέτο παγωμένο νερό αντί για αυγό, ή γάλα. Τώρα που το λες, άνετα γίνεται νηστίσιμο!

    Τρελοτουρίστρια χάλια ναι. Γι' αυτό τα τσάκισα. Για να μην τα πετάξω! χαχα!
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  31. Α, Κικη! μας κακομαθαινετε και μας βαζετε και σε πειρασμο!

    ReplyDelete
  32. Πολύ καλλιτεχνικές οι φωτογραφίες σου και τα ίδια τα ταρτάκια σκέτος πειρασμός!

    ReplyDelete
  33. H τούρτα είναι υπέροχη και η φωτό με την κουταλιά με την καραμέλα από πάνω είναι τέλεια.
    Αλλά εμένα με τρέλαναν αυτές με τα ταρτάκια!
    Ισως για το πιο έντονο χρώμα.
    Σε μεγάλο μέγεθος ίσως να μην μπορούσα να διαλέξω από τις δύο τους!
    Ε! αμα έχει κέφια ο καλλιτέχνης...
    ΧΧΧΧΧΧ

    ReplyDelete
  34. Δημιουργία ήμαρτον! Ήμαρτον! Χαχα!

    Μπέττυ ευχαριστωωωώ!

    Ρασλούκα ναι. Μάλλον το κερασένιο χρώμα σε παρασέρνει! Είναι ακαταμάχητο! :-)))
    Ευχαριστώ!!!

    ReplyDelete