Pages

Friday, April 10, 2009

Σιγά τ' αυγά!

Μέρες που έρχονται και οι περισσότεροι θα ασχοληθούμε με αυγά, ας πούμε μερικά μυστικά για τ΄αυγουλάκια!

Μπερδέψατε ένα βρασμένο αυγό με ένα άβραστο; Μην ανησυχείτε!
Στροβιλίστε ένα-ένα τα αυγά πάνω σε ένα πιάτο ή στο τραπέζι. Το βρασμένο αυγό στροβιλίζεται με ταχύτητα ενώ το άβραστο όχι.

Θέλετε να ελέγξετε αν το αυγό που έχετε είναι φρέσκο;
Βάζουμε το αυγό μέσα σε ένα ποτήρι με νερό. Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό τόσο πιο κάτω μένει. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χώρος με αέρα που έχει μέσα το αυγό, μεγαλώνει όσο πιο πολύ περνάνε οι μέρες. Έτσι, ένα αυγό πολυκαιρισμένο, θα ανέβει στην επιφάνεια αφού ο αέρας που έχει μέσα θα πιάνει πια περισσότερο χώρο.
Επίσης μπορούμε να το ελέγξουμε κουνώντας το. Ένα παλιό αυγό κινείται μέσα στο τσόφλι του ενώ ένα φρέσκο όχι.
Αν σπάσουμε επίσης το αυγό και ο κρόκος αποχωριστεί το ασπράδι, δεν είναι φρέσκο.

Θέλετε να μη σπάσει το αυγό που βράζετε; Βάζουμε το αυγό μέσα στο μπρίκι ή κατσαρολάκι και ΜΕΤΑ προσθέτουμε το νερό. Ένα αυγό που το πετάμε έστω απαλά μέσα σε νερό, είναι δεδομένο πως θα σπάσει όταν θα φτάσει στον πάτο. Επίσης, βράζουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και όχι απευθείας από το ψυγείο.

Πλένουμε τα αυγά μας πριν τα βάλουμε στο ψυγείο ειδικά αν είναι χωριάτικα και έχουν βρωμίτσες επάνω. Τα τσόφλια των αυγών έχουν πόρους που απορροφούν μυρωδιές και βρωμιές οπότε καλό είναι να φυλάσσονται καθαρά.
Ένα αυγό διατηρείται φρέσκο ακόμα και 4 βδομάδες από την ημερομηνίας γέννησης ειδικά αν μπει αμέσως στο ψυγείο.

Ένα βρασμένο αυγό που έχει κάνει πράσινη γραμμή γύρω από τον κρόκο ή έχει πρασινίσει όλος ο κρόκος ολόγυρα, σημαίνει ότι παραέβρασε.

Όταν βράζουμε ένα αυγό είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε με κρύο νερό, η χρήση όμως νερού που ήδη βράζει επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια στη χρόνο μέτρησης. Ο χρόνος βρασμού επηρεάζεται και από το μέγεθος του αυγού. 3 με 4 λεπτά είναι ο σωστός χρόνος ανάλογα με τα γραμμάρια του αυγού. Για σφιχτά αυγά κατάλληλα για κόψιμο σε φέτες ή γεμιστά θα χρειαστούν 10 λεπτά.

Αν θέλετε να σπάσετε ένα αυγό στο κεφάλι κάποιου, βράστε το πάνω από δέκα λεπτά. Έτσι θα νιώσει το μίσος σας καλύτερα. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα εκδίκησης, προτιμήστε άβραστο αυγό :-)

Ξεφλουδίστε τ΄ αυγά αμέσως μετά το βρασμό ή βάλτε τα σε κρύο νερό για να μη συνεχίσουν να “σφίγγουν” από την εσωτερική θερμότητα. Καλό είναι το κέλυφος να αφαιρείται λίγο πριν τη χρήση. Ωστόσο (αφού αφαιρεθεί το κέλυφος) μπορείτε να διατηρήσετε την καλή κατάσταση τους για μερικές ώρες, μέσα σε κρύο νερό.

20 comments:

  1. Μήπως υπαινίσσεσθε ότι οι αναγνώστες αυτού του blog δεν ξέρουν ούτε να βράσουν ένα αυγό;;;;

    ReplyDelete
  2. Deli,μου αρέσει η έβδομη οδηγία-σε κάποιους χρειάζεται.
    Πολύ καλές οι συμβουλές σου και δεν ήξερα αρκετές.Πάντως αν θέλεις αυγά,έχω ένα πολύ μεγάλο ψυγείο γεμάτο και κάθε μέρα φέρνει τσάντες και σακουλάκια ο άντρας μου,αφού δεν ξέρω πού να βάλω τα τρόφιμα.Μια συνταγή και τσάντα αυγά πάει χαχαχα...
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. γαστεροπλήξApril 10, 2009 at 4:15 AM

    η οδηγία για το άβραστο αυγό στο κεφάλι κάποιου που μισώ με έβαλε σε σκέψεις, μήπως τώρα που έχω πολλά να χαλαλίσω ορισμένα για εκτόνωση;

    πάλι κολάστηκα μέρες που είναι;

    η παρατήρηση του αναγνώστη H.Constantinos πολύ σωστή και ακριβής θα έλεγα!!!χαχαχα

    ReplyDelete
  4. ξέρεις το σκεφτομαι καμμιά φορά για σένα
    ..."που στο καλό τα ξέρει όλα αυτά ?...."
    τι να πω ...μαλλον δεν το χω με την κουζίνα, η ίδεα μου κάποτε για ένα σπίτι χωρίς κουζίνα ήταν ορθή, έτσι θα είχα και την δικαιολογία ότι δεν έχω κουζίνα !
    εύγε ! όπως καταλαβαίνεις είσαι ο οδηγός μου πλέον στην κουζίνα !!!

    ReplyDelete
  5. πολύ χρησιμες πληροφορίες

    Στο χωριό μου λένε πως δεν πρέπει να πλένεις τα αυγά γιατι χαλανε γρηγοροτερα!Πρεπει να ταπλέινεις όταν θα τα βράσεις

    ReplyDelete
  6. Το φως και το χρώμα της Λαμπρής να μείνει μόνιμα στην ψυχή μας.
    Καλό Πάσχα

    ReplyDelete
  7. Ενημερώθηκα και γέλασα αρκούντως!

    ReplyDelete
  8. Μόνο ένα αυγό (άβραστο) επιτρέπεται να σπάσουμε στο κεφάλι του αντιπαθούς??
    Διευκρίνησε:PPP

    ReplyDelete
  9. Γέλασα πολύ με το σχόλιο του Constantinou :)
    Πολύ χρήσιμα όλα Κική μου. Αυτές οι φούξια λεξούλες με εξιτάρουν...

    ReplyDelete
  10. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου όσο για την 7η δεν νομίζω να φτάνει ένα αυγό, μάλλον θα χρειαστούν πολλά. Καθότι όταν έχεις νεύρα δεν νομίζω να ξεθυμάνεις μόνο με ένα. Χαχαχα

    ReplyDelete
  11. Το αυγό, ως μέσον...πίεσης[έτσι το λέμε τώρα!!], με..εξιτάρει!!!...

    ReplyDelete
  12. φιλουρες αυγουλένιες και κατακκόκινες.....
    καλο Πάσχα με υγεια
    φιλιά καρυστινά

    ReplyDelete
  13. Κωνσταντίνε , δεν το υπαινίσσομαι! Το λέω ευθέως. Ξέρεις τι δύσκολο είναι να θες ένα αυγό μελάτο και να βγει μελάτο; Χαχα!

    Ελένη , σε καταλαβαίνω. Κι εγώ σπάνια αγοράζω αυγά. Συνήθως υπάρχουν πολλά! Η 7η συμβουλή είναι πολύ χρήσιμη σε όλους είδα! ;-)

    Γαστεροπλήξ , θα σε συμβούλευα να ακολουθήσεις το τιπ για άβραστο αυγό. Σου χαρίζει μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
    :-)))

    Νατάσσα καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν...
    Πάντως...ετσι για την ιστορία. Διαβάζω ό,τι πέφτει μπροστά μου που έχει σχέση με μαγειρική αλλά πολλά πράγματα τα ξέρω από εμπειρία πια.
    By the way, ξέρεις ότι στην Αμερική νοικιάζονται/πωλούνται διαμερίσματα ΧΩΡΙΣ κουζίνα; Κάποια στιγμή που οι καλλιτέχνες το είχαν ρίξει στις δίαιτες και επισης πάρα πολλοί εργαζόμενοι δεν γύριζαν ποτέ σπίτι για φαγητό, βγήκε αυτή η μόδα εκεί. Πάνε χρόνια...

    Μαμά Βίκυ , ίσως να ξέρουν κάτι που δεν ξέρω εγώ. Αν όμως τα βράσεις και είναι βρώμικα (ας θυμηθούμε από που βγαίνουν, χεχε) και αφού έχουν πόρους, άραγε δεν εισχωρούν βρωμίτσες; Μόνο το αυγό ξέρει...

    Άσπα , κοκκινίζω :-)

    Δήμητρα σου στέλνω τις καλύτερες ευχές μου! Φιλιά!

    Elie , χαίρομαι!!!

    Έλενα , μωρέ και δωδεκάδα έσπαγα. Ειδικά αν έχεις κάποιον/α συγκεκριμένο/η κατά νου, σου κάνει μεγαλύτερη όρεξη. Το ένα είναι έτσι για practice!

    Ρένα , κι εμένα, κι εμένα!

    Λίνα , κατά προτίμηση δωδεκάδα και κατά προτίμηση κλούβια!!! Χαχα!

    Όλγα ναι ναι! Να σου ρίξω ένα "μέσο πίεσης" στα μούτρα, να μάθεις! Έτσι θα λέμε! Χαχα!

    Venceremos καλό Πάσχα! Καλά να περάσετε!!! Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. τώρα εγώ γιατί ακούω για αυγά και παθαίνω σοκ; έχω ζωγραφίσει μέχρι τώρα πάνω απο 700 αυγά και τώρα πάλι θα κατέβω για να ζωγραφίσω άλλα 40 που έχω παραγγελία και να ετοιμάσω 4 καλαθάκια για μια πελάτισα με 5 αυγά το καθένα ..οπότε πάλι αυγά..οπότε ...ΔΕΝ θέλω να βλέπω αυγάαααα!Και ακόμα δεν ήρθε η Μ.Πέμπτη!

    ReplyDelete
  15. Kική μου, νιώθω πολύ περήφανη, που ξερω όλα τα κολπα που ανέφερες για τα αυγά,
    εκτός απο αυτο των μωβ γραμμάτων,
    και ΠΑΝΤΑ σπάω ένα αυγο στο κεφάλι του Χρόνη :)))

    ούτως ή άλλως όμως, δέκα λεπτά τα βράζω, οπότε, όλα καλά :ΡΡ

    ReplyDelete
  16. Αχτίδα, θα φτάσει καλοκαίρι για να θες να ξαναδείς αυγά!!! χαχα!

    Μαριλένα, νιώθω κι εγώ περήφανη που τα ξέρεις! Όσο για το αυγό που σπας στου Χρόνη το κεφάλι...γέλασααα!

    ReplyDelete
  17. Αυγά μάταια. ( =ποιητική συλλογή του Μίμη Σουλιώτη)

    :-)Καλές μέρες.

    ReplyDelete
  18. Καλή συνέχεια στις πασχαλινές προετοιμασίες και καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete
  19. Διονύση, πάντα ευφάνταστος στα σχόλια! Φιλιά!

    Δέσποινα, ευχαριστώ! Δεν θα κατέβεις;
    Καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete