Pages

Wednesday, April 8, 2009

Κουλουράκια πασχαλινά

Η φίλη μου η Φωτεινή είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος. Έχει γούστο, μεράκι και όμορφες ιδέες. Με ό,τι καταπιαστεί το κάνει όμορφο. Έχει αυτό το ταλέντο να διακοσμεί με χάρη και γούστο τα πάντα. Μέσα σε όλα είναι και καλή νοικοκυρά και πάνω απ' όλα εξαίσιος άνθρωπος.
Η Φωτεινή μας στέλνει την παρακάτω συνταγή. Η κυρία που της την είχε δώσει -επειδή τυχαίνει να την ξέρω κι εγώ- είναι φοβερή μαγείρισσα και ό,τι μου έχει δώσει κι εμένα είναι εγγύηση.
Το κείμενο και οι φωτό που ακολουθούν είναι της Φωτεινής.

Το Πάσχα είναι για μικρούς και μεγάλους μια γιορτή χαράς που έρχεται στο νου πάντα συνοδευόμενη από τις μυρωδιές της πασχαλιάς, των λουλουδιών και των γεύσεων. Λένε πως η όσφρηση είναι μια αίσθηση που ενσωματώνεται με το κορμί μας και αναδύεται πάντα σε κάθε ανάμνηση.
Η μυρωδιά από τα ψημένα κουλουράκια του Πάσχα δεν μπορεί να μην αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των δικών μας αναμνήσεων μα και των παιδιών μας. Πόσες φορές δεν πλάσαμε κουλουράκια μαζί τους και παρ' όλο που τα σχήματα δεν ήταν πάντα τα καλλιτεχνήματα που περιμέναμε, η χαρά της δημιουργίας γι' αυτά και για μας ήταν έκδηλη.
Για μένα, η γεύση από τα Πασχαλινά κουλουράκια παραμένει πάντα η ίδια για πολλά-πολλά χρόνια και εκφράζεται μέσα από μια συνταγή, παλιά και πετυχημένη που μου έδωσε κάποτε μια φίλη και αξιόλογη νοικοκυρά.
Εύχομαι 'Καλή επιτυχία" σε όσες και όσους αποφασίσουν να την φτιάξουν.

Κουλουράκια Πασχαλινά
(Γίνονται περίπου 60-80 κουλουράκια)
Χρόνος προετοιμασίας & ψησίματος:3 περίπου ώρες
Υλικά
1 κιλό βούτυρο (1/2 κιλό φρέσκο βούτυρο & 1/2 κιλό Βιτάμ)
1 κιλό ζάχαρη
10 αυγά
3 κιλά αλεύρι
3 φακελάκια μπέϊκιν πάουντερ
5-6 βανίλιες
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη ν' αφρατέψει και στη συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους. Προσθέτουμε τα ασπράδια των αυγών μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα και ανακατεύουμε. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τις βανίλιες και το μπέϊκιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.Κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει στο μίξερ και ζυμώνουμε καλά μέχρι που να γίνει η ζύμη μαλακιά και εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια και αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα φουσκώσουν.

Αλείφουμε τα κουλούρια με αυγό κρόκο αραιωμένο με ελάχιστο νερό κατά προτίμηση και ψήνουμε περίπου 20-30 λεπτά για κάθε δόση σε φούρνο 200 C.

Φυλάσσονται σε μπωλ αεροστεγώς κλεισμένα και διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Φωτεινή

Update
Στο δικό μου φουρνάκι, χρειάστηκαν 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς.

23 comments:

  1. Το ποσο λατρεύω την πασχαλιά που έχεις στην φωτογραφία σου δεν μπορείς να φανταστεις. Την μυρωτιά της την έχω συνδέσει με την μεγάλη εβδομαδα γιατι έξω απο την εκλησία μας έχει μια μεγάλη πασχαλιά που μοσχοβολάει.

    Πολύ πετυχημένα φαίνονται τα κουλουράκια σας κυρία μου !!!! Κικιτσα μου και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!

    ReplyDelete
  2. Και μόνο ότι δεν έχουν αμμωνία μ αρέσουν και αδοκίμαστα.
    Ευχαριστώ και τις δύο κυρίες.

    ReplyDelete
  3. ααααχ,λατρευω το φυτο αυτο που λεγεται γλυτσινα!το λατινικο του ονομα ειναι wisteria και wisteria lane λεγεται ο δρομος που μενουν οι desperate housewives,χαχαχαχα!
    τωρα γιατι στο εγραψα;ελα ντε!αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου :-)

    ReplyDelete
  4. Όμορφα τα κουλουράκια σου Φωτεινή!Τέλεια,μ΄αρέσουν χωρίς αμμωνία-και οι φωτογραφίες σου πολύ όμορφες-αυτό το λουλούδι υπέροχο!
    Φωτεινή και Deli φιλιά!

    ReplyDelete
  5. έλα τα λουλούδια και τα κουλουράκια να παίρνουν σειρά,
    άντε να δούμε τι πρώτα θα φάμε

    το λουλούδι, το λουλούδι

    ReplyDelete
  6. Πολύ νόστιμα δείχνουν τα κουλουράκια σου Φωτεινή!!
    Και του χρόνου, να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις:)

    ReplyDelete
  7. Κική γειά σου.
    Βλέπω άρχισες με τα πασχαλινά γλυκά σου.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  8. ευχαριστουμε πολύ την κυρία Φωτεινή!

    καλο μας μεσημερι :))

    ReplyDelete
  9. εγω θα τα φτιαξω κικιτσα μου , να αλλαξω λιγο απο αυτα της αμμωνιας
    σε φιλω χρυσοχερα μου

    ReplyDelete
  10. Μαρία, κι εγώ λατρεύω την πασχαλιά. Λοιπόν, εμείς είχαμε μια πασχαλιά στην αυλή μου στην Πάτρα. Δεν ήταν όμως έτσι. Τέτοιου είδους πασχαλιά, πρωτοείδα εδώ. Της δικιάς μας, ήταν διαφορετικά τα λουλουδάκια. Ήταν σαν αυτά εδώ .

    Νένα κι εγώ τα προτιμώ χωρίς αμμωνία λόγω αναπνευστικών και αλλεργιών.

    Εύα, γλιτσίνα λέγεται η πασχαλιά; Αααα είσαι κι εσύ φαν των desperate? Κι εγω! Δεν ήξερα ότι γουιστέρια είναι αυτό το φυτό!

    Ελένη κι εγώ τα προτιμώ χωρίς!

    Γαστεροπλήξ, φαντάζεσαι πασχαλιά κοκκινιστή; Χαχα!

    Έλενα, η Φωτεινή κι εγώ σας ευχαριστούμε!

    Δήμητρα, τι πρωτότυπα αυγα! Εντυπωσιαστηκα!

    Μαριλένα κι εμείς ευχαριστούμε για την επίσκεψη!

    Άσπα, να τα φτιάξεις! Καλή επιτυχία! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  11. Κικη μου,αυτο που εχεις ειναι γλυτσινα.Η πασχαλια ειναι αυτο που εχω στη Φυσικη Ιστορια.
    Η μια,η πασχαλια ειναι syringa vulgaris,αυτη ειναι wisteria.
    Θαμνος η πασχαλια,αναρριχωμενο η γλυτσινα.
    Αφηνουν κουσουρι οι σπουδες,χαχαχαχα!

    ReplyDelete
  12. Αμ πες τα Εύα μου! Κι εγώ αυτό λέω! Δεν είναι πασχαλιά! Πασχαλιά εγώ ήξερα αυτό που δείχνω παραπάνω στο λινκ και αυτό που δείχνεις κι εσυ!! Εδώ αυτη τη γλυτσίνα τη λένε πασχαλιά...

    ReplyDelete
  13. φτιάχνουμε παρόμοια τσουρεκάκια αλλά εμείς τους βάζουμε και κόκκινα αυγά (αυγά και όχι αβγά...μου την δίνει αυτό το β ...λες και επειδή έκαναν μια δυο απλουστεύσεις θα μάθει όλοι η υφήλιος ελληνικά...)
    τέλος πάντων φτιάχνουμε και μερικά λίγο πιο μεγάλα και σφηνώνουμε ένα κόκκινο αυγό.

    ReplyDelete
  14. Μυρωδατα και αφρατα φαινονται τα κουλουρακια της Φωτεινης.Και του χρονου να ειστε καλα.

    ReplyDelete
  15. kikh mou kai tou xronou!!!den mporw thn ammwnia kai panta ta ftiaxnw peripou to idio, me elaxistes diafores sth dosh twn ylikwn!!!
    kalo Pasxa sou euxomai!!!
    kalo Pasxa se olous!!!

    ReplyDelete
  16. τι όμορφα που είναι deli, και του χρόνου :)

    ΥΓ1 αυτή την εποχή εργάζομαι στο κόνσεπτ "κουλουράκια πασχαλινά vegan"..έχω ένα θέμα με το αβγό, να δούμε πως θα το λύσω..

    ΥΓ2 Σέλω την 1η φωτό, σέλω :)

    ReplyDelete
  17. Νατάσσα κι εγώ αυγά τρώω και ουχί αβγά! χαχα!

    Δημιουργία, ευχαριστούμε!

    Κλειούλα μου! Που είσαι εσύ καλε; Ευχριστώ! Καλό Πάσχα να έχετε! Φιλιά!

    Μάγισσα, ό,τι βέγκαν δουλεύετε, εγώ είμαι λάτρης! Στην έστειλα αυτή που σέλεις! xxx

    ReplyDelete
  18. Τώρα μόλις ένοιωσα οτι έρχεται Πάσχα!
    Εικόνα,ευωδιά και γεύση μαζί ξύπνησαν τις αισθήσεις μου. Νάσαι καλά και του Χρόνου!

    ReplyDelete
  19. Γεια σου Κική!Έψαχνα για πασχαλινά κουλούρια και έπεσα εδώ!Σκέφτομαι να τα φτιάξω γιατί μου αρέσουν τα υλικά και η εμφάνισή τους!Φαίνονται πεντανόστιμα!Με προβληματίζει η ποσότητα...3 κιλά αλεύρι...θα ζυμώνουμε όλη μέρα!!Φοβάμαι να μειώσω κάτι από μόνη μου μήπως και χαλάσω την δοσολογία και δεν βγουν καλά.Συνήθως τα κουλούρια μου δεν πλάθονται...ανοίγουν σε μικρά κομματάκια.
    Θα σε ενημερώσω όταν τα φτιάξω!Ευχαριστώ!!

    ReplyDelete
  20. Λαμπρινούλα μου ειναι πολυ μεγάλη η δόση! Μη διστάζεις να κάνεις τη μισή! Αλλιώς κάνε τα μυρωδάτα πασχαλινά κουλουράκια που έχω εδώ. Και οι δύο συνταγές είναι πετυχημένες!

    ReplyDelete
  21. Κική μου!Τα έφτιαξα και πρέπει να σου πω ότι κρατάω την συνταγή σου στα αγαπημένα μου!!Έγιναν καταπληκτικά ,υπέροχα σου λέω!!!Βέβαια φώναξα και ενησχήσεις...αδελφές και πιτσιρίκια όλοι μαζί ζυμώναμε!!Έψηνα βέβαια μέχρι τα μεσάνυχτα!!Πέρασαμε όμως πολύ όμορφα και το διασκεδάσαμε!Αφού τους είπα,τέλος συνταγή δεν αλλάζω ξανά και κάθε χρόνο θα το καθιερώσουμε να τα φτιάχνουμε όλοι παρέα!!Αυτά είναι τα ωραία Κική μου!!
    Καλή ανάσταση σου εύχομαι και καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κατ΄αρχήν χρόνια σου πολλά! Χαίρομαι που σας άρεσαν! Πάντως σου προτείνω και τα μυρωδάτα πασχαλινά κουλουράκια που είναι μικρή δόση και αρέσουν πάντα. Δοκίμασέ τα σε άσχετο χρόνο. Και του χρόνου!

      Delete