Pages

Thursday, March 5, 2009

Μανιτάρια ψητά λαδορίγανη

Τι έχει σήμερα το μενού; Φαγάκι ελαφρύ, με ελάχιστες θερμίδες, νηστίσμο, άριστο για την υγεία μας.
Αν κάνετε μια πρόχειρη αναζήτηση για τη διατροφική αξία των μανιταριών, θα δείτε πόσα καλά έχουν και πόσο εφάμιλλα είναι του κρέατος.

Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες αφού περιέχουν ελάχιστο και αμελητέο λίπος, έχουν πρωτεΐνες σαν αυτές του κρέατος, είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, είναι φτωχά σε νάτριο, άρα ιδανικά για δίαιτα, έχουν πολλές βιταμίνες, έχουν αντικαρκινική δράση, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και άλλα καλά.
Αντικαθιστούν το κρέας σε συνταγές που θέλουμε να το αποφύγουμε. Έχετε φάει μανιτάρια στιφάδο ή μαγειρίτσα με μανιτάρια; Μιλάμε για νοστιμιά!

Μανιτάρια ψητά λαδορίγανη.
Τι θα χρειαστούμε:

1 πακέτο λευκά μανιτάρια εμπορίου (αγαρικά)
χυμό 1 λεμονιού
ρίγανη
λίγο λάδι
αλάτι (προαιρετικά)

Ανοίγουμε τον φούρνο στο γκριλ στους 180-200 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με υγρό πανί. Τα μανιτάρια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν υγρά, είναι ευαίσθητα, οπότε καλό είναι να καθαρίζονται με υγρό πανί και όχι απευθείας με νερό.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 ή 4 κομμάτια. Αν είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε περισσότερες φορές.
Τοποθετούμε τα μανιτάρια σε ένα ταψάκι. Μην σας ανησυχεί αν είναι μικρό το ταψί και φαίνονται στριμωγμένα. Μαζεύουν με το ψήσιμο.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι και το χυμό ενός λεμονιού ή και παραπάνω αν σας αρέσει η γεύση του λεμονιού.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ρίχνουμε αλάτι αν θέλουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ή όσο χρειαστεί για να ετοιμαστούν. Δεν κράτησα χρόνο, αλλά αν θυμάμαι καλά, τόσο χρειάστηκε περίπου.

Μπορούμε φυσικά να προσθέσουμε κι άλλα πράγματα στη συνταγή μας. Ψιλοκομμένο σκορδάκι, άλλα μυρωδικά κλπ. Εγώ τα φτιάχνω έτσι. Μόνο με λάδι, λεμόνι, ρίγανη.

Φάτε τα ζεστά, χωρίς τύψεις και με τη σιγουριά ότι έχετε προσφέρει πολλά ωφέλιμα στοιχεία στον οργανισμό σας.

Καλό σκ!

44 comments:

  1. Και μετα απο αυτο τι θα φαμε;
    Γιατι αν περιμενεις να χορτασω με τα μανιταρια...

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. πατατες τυρι λιωμενο σαλτσα ντοματας

      Delete
  2. Θα τα φας με μισό κιλό ψωμί! χαχα! Μα είναι για βράδυ βρε Αντωνάκη! Ή συνοδευτικό σε άλλο φαγάκι.

    ReplyDelete
  3. Συμφωνώ με τον αξιότιμο Προλαλήσαντα!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Ψωμί τόχουμε κομμένο...... Άλλο.

    ReplyDelete
  5. Μα τι να σας κάμω που δε σας χορταίνουμε εσάς τσου άντρες; Να δω τι θα τρως Π.Κ. μου 50 μέρες αν δεν τρως ψωμί! Ω έρμη Φωτεινή τι θα τραβήξεις! :-)))

    ReplyDelete
  6. Οπότε αυριο να προτεινεις μια συνταγη οπου τα μανιταρια θα ειναι συνοδευτικο
    :)

    Καλο βραδυ!

    ReplyDelete
  7. έστειλα και νωρίτερα το σχόλιο μου αλλά ο σερβερ είχε πρόβλημα και με πετούσε έξω. ας ελπίσω τώρα να μπορέσω....

    μέχρι εδώ έφθασε η μυρωδιά, (από τη φωτο και στο στόμα)

    αλλά τα δικά μου θα τα προτιμήσω μόνο με το λαδάκι τους, χωρίς λεμόνι που θα καλύπτει το αρωμα και τη γεύση τους και χωρίς ψωμάκι δυο τρεις βουκιές ψωμάκι και ένα πιάτο φαγάκι ταράτσα θα την κάνω...

    ReplyDelete
  8. Καλή μου με σώζεις!!!!
    ΚΑΙ διαίτης ΚΑΙ κατά της χοληστερίνης (!) (δεν τόξερα)...ΚΑΙ νηστήσιμα ΚΑΙ πεντανόστιμα;
    Φιλί καληνύχτας!

    ReplyDelete
  9. Υπέροχο φαγάκι,Deli μου!
    Αν έχω μανιτάρια,ούτε που θέλω το κρέας.Ποτέ δε λείπουναπό το σπίτι,έστω και σε κονσέρβα.
    Μαγειρίτσα,ε;Το έχω ακούσει και από άλλους-πρέπει να δοκιμάσω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα Κική.
    Τελειώσαμε με τις απόκριες αλλά αρώστησα από κούραση.
    Πολύ καλή η συνταγ΄γ σου με τα μανιτάρια.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  11. Ναι...ναι.... να μάθουμε να τρώμε λιγότερο αλλά και πιο υγιεινά, καλό θα μας κάνει
    :-)
    Θα το δοκιμάσω, γιατί μου αρέσουν,. Εγώ τα φτιάχνω μια ωραία σάλτσα και τα συνοδεύω με ρύζι πιλάφι ή σπαγγέτι. Απίθανο φαγητό.

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  12. Αντώνη , αν δεν νηστεύεις, μπορείς να τα συνοδέψεις με μπριζόλες, κοτόπουλο ή ψάρι ψητό. Ρύζι σουρωτό επίσης.

    Γαστεροπλήξ , σούπερ γεύμα!

    Αγράμπελη , διαθέτουμε φαγητά για όλα τα γούστα! Χαχα!

    Ελένη κι εγώ έχω πάντα μανιτάρια στο σπίτι. Για ομελέτες, σάλτσες, ρύζι κλπ.
    Ευχαριστώ!

    Δήμητρα μα δεν κάνατε κατά Θεού! Το παραρίξατε έξω! Χαχα! Δεν πειράζει! Και του χρόνου!
    Ευχαριστώ!

    Γλαρένια έτσι. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας. Μόνο καλό θα μας κάνει!

    ReplyDelete
  13. Τα μανιταρια με το ζορι τα τρωω...Αλλα αυτα φαινονται λαχταριστα!Να μας βαλετε κι αλλη μανιταροσυνταγη να την τιμησουμε!

    ReplyDelete
  14. Από τα πολύ αγαπημένα μου,τρελλαίνομαι για μανιτάρια και σε περίοδο μη νηστείας!Έτσι δεν τα έκανα ποτέ.Θα το επιχειρήσω!Να 'σαι καλά Κική..ΌΛγα

    ReplyDelete
  15. Ααααααααχχχ αγαπημένα μανιτάρια....
    εκτός από το φαγητό που σίγουρα είναι φοβερό, ακόμα πιο φοβερή είναι η φώτο που φαίνονται οι ατμοί του, σαν να μου έρχεται η μυρωδιά τους εδώ ένα πράμα....
    σλουυυυυυυυυυυυυυυυρρρρρπ

    ReplyDelete
  16. :) χτες έψαξα και βρήκα τα μανιτάρια μαγειρίτσα, σήμερα μας τα κάνατε λαδορίγανη, μμμ, μου βάλατε και ιδέες για στιφάδο, χατ τρικ τα μανιτάρια!

    ReplyDelete
  17. την καλησπέρα μου και ευχες για ενα ευχάριστο Σ.Κ>
    φιλιά καρυστινά

    ReplyDelete
  18. Kαι νόστιμη συνταγή και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες. Merci Κική!

    ReplyDelete
  19. Κική μου, φιλάκια απο την Θεσσαλονίκη!Ετοιμάζουμε, να τσιμπήσουμε κάτι βραδυνό με την αδελφή μου,και βέβαια, το αγαπημένο της, είναι, τα μανιτάρια, όπως τα περιγράφεις ακριβώς εσύ, με σκορδακι
    και μαιντανό! Έπεσες στην
    ..περίπτωση...Καλό ΣΚ...
    Υ.Γ.Ευχαριστώ, για την εξήγηση,των κουρκουτσελίων...

    ReplyDelete
  20. Ψηφίζω και σκόρδο και μπόλικη ρίγανη και λεμόνι!
    Εμένα μου αρέσουν πολύ,αλλά κάτι άλλοι(εντός της οικίας)στραβώνουν με μανιταροσυνταγές,μόνο στην πίτσα τα τρώνε!
    Πάντως η συνταγή είναι στα υπόψην.Θα την κάνω κάποια στιγμή και ο θεός βοηθός...:-))

    ReplyDelete
  21. moukelis , καλωσηήρθες. Θα βάλω κι άλλη συνταγή στο μέλλον. Μα πως θα την τιμήσετε αφού τα τρώτε με το ζόρι;
    :-)))

    Όλγα , δοκίμασέ τα έτσι. Είναι γρήγορο, εύκολο και νόστιμο.

    Αμαλί , οι ατμοί μπήκαν για να σας γαργαλίσουν τη μύτη!
    :-)

    Νατάσσα , μερσί! Σμακ!

    Χαρτ , χατ δε λες τίποτα! Και στιφάδο είναι πάρα πολύ νόστιμα!

    Venceremos , ευχαριστώ! καλό σκ!

    Ρένα , ευχαριστώ!

    Όλγα , μεζεδάκι με την αδερφούλα; Τέλεια! Καλά να περάσετε! Καλό σκ!

    Λίλα , οι άντρες μου δεν τα τρώνε με ευχαρίστηση. Η κόρη τρώει μετά μανίας της κονσέρβας και όταν τα βάζω σε φαγητό μέσα κι εγώ τα τρώω όπως να' ναι. Κάνε τα μισά μόνο για σένα. Εξάλλου λίγες θερμίδες έχουν, μαζεύουν κι όταν ψήνονται, τίποτα δεν θα μέινει!
    ;-)

    ReplyDelete
  22. Δος μου ψητά πλευρώτους με ψητά λαχανικά και δεν θέλω τίποτε άλλο!!
    Πάντα αγαπημένα τα μανιτάρια:)

    Επίσης θέλω να σε επιπλήξω, που πας να χορτάσεις τον Αντώνη μόνο με ψητά μανιτάρια. Βάλε και κανένα παϊδάκι από δίπλα και ... it's ok.
    Εχει να ανταπεξέλθει και στον ρόλο του πατέρα, με λίγα μανιταράκια θα σταθεί στα πόδια του??

    ReplyDelete
  23. Παρα πολυ ωραια γαρνιτουρα,και πολυ ελαφρια.Θα τη φτιαξω στα παιδια.

    ReplyDelete
  24. Έλενα κι εγώ μανιταρού! Έχεις δίκιο για τον Αντώνη. Μόνο για side dish του κάνουν τα μανιταράκια με τις αυξημένες υποχρεώσεις τώρα! Άντε για επιδόρπιο, χαχα!

    Δημιουργία , αν τους αρέσουν τα μανιτάρια, θα γίνουν fun!

    ReplyDelete
  25. Εγλω διαφωνώ, λατρεύω τα μανιτάρια όπως και αν μου τα κάνεις και τα τρώω σαν φαγητό κύριο πιάτο.Το ίδιο αγαπά και η Ειρήνη η κόρη μου.

    ReplyDelete
  26. Αχ Αχτίδα μου ... μόνο εσύ με καταλαβαίνεις. Κι εγώ για κύριο φαγητό το έβαλα και μάλιστα ελαφρύ βραδυνό, αλλά έλα που έχω μερικούς-μερικούς εδώ μέσα που δεν τους χορταίνω ΜΟΝΟ με μανιτάρια! Χαχα!

    ReplyDelete
  27. Κική μου, εγώ θα σταθώ στις φωτογραφίες που αχνίζουν! Τις βλέπω και ονειρεύομαι μυρωδιές σπιτικού φαγητού!
    Υπέροχο!

    ReplyDelete
  28. Αγγελική μου, εγώ σ' ευχαριστώ για τις κουβέντες που κάναμε περί φωτογραφίας και μπόρεσα και έβγαλα ατμούς!

    ReplyDelete
  29. http://hgwnitsamas.blogspot.com/ μπές να δεις στο μπλοκ μας αυτό

    ReplyDelete
  30. απαπα... το καλύτερο έχασα...τα φάγατε όλα τώρα δλδ;

    :)

    ReplyDelete
  31. Αχτίδα , πολύ όμορφο το μπλογκ σας! Θα σας παρακολουθώ!

    Μαγισσούλα!!! . Θα έφτιαχνα εγώ μανιτάρια ψητά και δεν θα σου φύλαγα;;;; Αφού για σένα τα έκανα!!!
    ΣΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΑΚ!

    ReplyDelete
  32. Η συνταγή δοκιμάστηκε, πέτυχε και εξαφανίστηκε!!!!!!!!!!
    Με 2 μικρές παραλλαγές αντί για λεμόνι είπα να το δοκιμάσω με ξύδι να δω τι θα βγεί και παράλληλα έριξα και λίγη μουστάρδα, δεν έμεινε ούτε για δείγμα, εύγε
    φιλιά

    ReplyDelete
  33. Αμαλί! Πολύ χαίρομαι! Λοιπόν, ξύδι και μάλιστα μπαλσάμικο, βάζω όταν ψήνω πλευρώτους! Δοκίμασέ τα κι αυτά. Καταπληκτικά με μπαλσάμικο!

    ReplyDelete
  34. Τ έ λ ε ι α!!!Και σκέτα σαν συνοδευτικό (1η φορά) και σε μια πράσινη σαλάτα με διάφορες πρασινάδες, τα μανιτάρια και βαλσάμικο(2η φορά)
    Εύα

    ReplyDelete
  35. Εύα τα έκανες; Μπράβο! Χαίρομαι που σου άρεσαν!

    ReplyDelete
  36. ΑΥΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΩΡΑ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΟΧΙ ΣΚΕΤΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

    ReplyDelete
  37. υπέροχη συνταγή

    ReplyDelete
  38. επειδη ειχα αρκετα μανιταρια και θα χαλουσαν ηθελα κατι απλο και οχι τηγανητο.
    εψαξα και βρηκα τη συνταγη σου.
    απλα υπεροχα.
    μολις τα φαγαμε.
    απο δω και περα τερμα τα τηγανιτα .
    🤗🤗🤗

    ReplyDelete