Pages

Monday, January 5, 2009

Σπανακόρυζο

Οι γιορτές σχεδόν τέλειωσαν. Είμαι σίγουρη ότι φάγατε παραπάνω κρεατάκι και γλυκάκια αυτό τον καιρό, μια και οι μέρες των γιορτών είναι ό,τι πρέπει για κραιπάλες. Καιρός να μαζευτούμε όμως. Και πώς θα μαζευτούμε; Μαγειρεύοντας ένα παραδοσιακό ελαφρύ φαγητό.

Σπανακόρυζο
(για 4 άτομα)

1 κιλό σπανάκι (και παραπάνω αν είστε φαγανούλια)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 ποτ. κρασιού λάδι
1 κ. σ. πάστα ντομάτας
1 κύβο λαχανικών ΒΙΟ ή αλάτι
1 φλυτζάνι τσαγιού (όχι μεγάλο) ρύζι κίτρινο americano
λεμόνι
Προαιρετικά:
Πολλοί βάζουν επιπλέον κρεμμυδάκια φρέσκα, μαϊντανό ή άνιθο. Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι σας αρέσει από αυτά.

Καθαρίζουμε το σπανάκι και το κόβουμε στα δύο ή τρία κομμάτια. Όσο πιο φρέσκο είναι, τόσο λιγότερο θα πετάξουμε.
Το πλένουμε 2-3 φορές ή όσες χρειάζεται μέχρι να μένει καθαρό το νερό.
Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρολα να ζεσταθεί και γυρίζουμε το σπανάκι μέσα να μαραθεί 5-10 λεπτά. Αν δε χωράει στην κατσαρόλα σας, μην ανησυχείτε. Με το που θα αρχίζει να μαραίνεται, μένει το 1/3. Εγώ το έβαζα σταδιακά για να το πάρει όλο.
Ρίχνουμε και το κρεμμύδι και το γυρίζουμε κι αυτό για λίγο.
Προσθέτουμε την πάστα, τον κύβο, προσθέτουμε και νερό να καλύπτει το σπανάκι και αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε αν χρειάζεται νερό και αφήνουμε να βράσει κι αυτό 10 λεπτά.
Στη φάση αυτή, εγώ κλείνω το μάτι. Προσθέτω νερό και αφήνω το ρύζι μισοβρασμένο, γιατί έχει την ιδιότητα να φουσκώνει με τα υγρά όσο περνάει η ώρα. Στην ανάγκη, κατεβάζω και από τη φωτιά εντελώς.
Μετά από λίγο, το φαγητό είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού αν το κάνουμε άσπρο. Εμείς το τρώμε κόκκινο ΜΕ χυμό λεμονιού.

TIPS:
Αν η κουζίνα σας, κρατάει θερμότητα για αρκετή ώρα σαν τη δική μου, καλό είναι να εξοικονομούμε ενέργεια κλείνοντας το φαγητό νωρίτερα.

Το σπανακόρυζο μπορούμε να το φτιάξουμε και άσπρο, χωρίς σάλτσα ντομάτας.

Ο σίδηρος που έχει το σπανάκι και οι φακές, δεν απορροφιέται από τον οργανισμό, αν δεν προσθέσουμε βιταμίνη C. Δηλαδή, βάλτε λεμονάκι.

Σερβιρίστηκε με ζυμωτό προζυμένιο ψωμάκι, φτιαγμένο με σκληρό αλεύρι και λευκό.

Καλή εβδομάδα!

35 comments:

  1. Εμείς το τρώμε άσπρο ΜΕ λεμονάκι, και άνιθο μπόλικο και κρεμμυδάκια φρέσκα μπόλικα επίσης (γενικώς είμαστε του μπόλικου δηλαδή;-)
    Ααααχχ, ωραίο φαγάκι μου θύμισες και έχω καιρό να το φτιάξω.
    Το Tip με τον σίδηρο που δεν απορροφιέται χωρίς βιταμίνη C δεν το ήξερα.
    Και καλά με το σπανακόρυζο. Οι φακές?? Που τις "παστώνω" στο ξύδι??

    ReplyDelete
  2. Μπα, πως σας ήρθε πως φάγαμε παραπάνω;-)

    Μου αρέσει αυτό το φαγάκι!

    ReplyDelete
  3. Deli μου,είναι καιρός πια για πιο υγιεινή διατροφή,αρκετά με το κρέας.
    Το σπανακόρυζο μ΄αρέσει πολύ-το τρώμε συχνά και με αρκετό λεμονάκι,άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. υποδεχόμαστε με κραυγές χαράς, το σπανακορυζάκι :)))

    Κική, αυτο με τη βιταμινη, πολύ μ' αρέσει.
    και δεν το'ξερα.

    ReplyDelete
  5. Επιτέλους ένα λαδερό!
    Πολύ χοληστερίνη βρε παιδί μου αυτές τις γιορτές, νοιώθω πως δεν κυλάει αίμα στις φλέβες μου αλλά λούρπακ!
    Το σπανακόρυζο και εγω το κάνω με κρεμμυδάκια και άνιθο και μισή ντομάτα τριμμένη ΚΑΙ λεμόνι όπως εσείς Κική και φυσικά το συνοδεύω με γιαούρτι.Το ψωμί που σχεδόν το μυρίζω απο την φωτό και σκουπίζω τα σάλια απο το πληκτρολόγιο θα το παραλείψω διότι έχω γίνει σαν ντουλάπα τρίφυλη.

    ReplyDelete
  6. Εμεις το εχουμε ριξει στην ψαροφαγια μετα τις γιορτες.
    Θα τιμησουμε βεβαιως και τα λαδερα οσονουπω.

    Καλησπερες!

    ReplyDelete
  7. Για το ψωμάκι ξέχασα να γράψω:αφράτο αφράτο!
    Εγώ ακόμη με τον αρτοπαρασκευαστή,η τεμπέλα.

    ReplyDelete
  8. Προσυπογράφεται το εισαγωγικό σημειωματάκι, το timing, εγγράφεται και το σπανακόρυζο!

    ReplyDelete
  9. Α, εγώ το κάνω με βουτυρο και κρέμα γάλακτος και ψιλοκομένο μπέικον. Με χαμηλά λιπαρά, είαι πιο ολιγοθερμιδικό και από αυτό με λάδια. Γίνεται όνειρο!

    ReplyDelete
  10. Έλενα, είναι νόστιμο το σπανακορυζάκι όπως κι αν το φας. Τις φακές να τις φας με ένα πορτοκάλι ή μανταρίνι ή χυμό πορτοκαλιού πριν ή μετά το φαγητό. Πιπεριά επίσης!

    Witch, ε...μου πέρασε από το μυαλό :-)

    Ελένη, πολύ κρεατοφαγία αυτές τις μέρες. Κι εμάς μας αρέσει οικογενειακώς.

    Μαριλένα κι εμείς! Κι εμείς!

    Αντώνη, ψαράκι ε; Μμμμμ! Καλό!

    Ελένη, η δε εγώ η τεμπέλα, αγοράζω από τον φούρνο! χεχε!

    Διονυσάκη it's time για δίαιτα...
    :-)))

    Γιάννα, και πολύ καλά κάνεις. Εύγε!

    ReplyDelete
  11. Το σπανακορυζο καλη αρχη για πιο υγιεινη διατροφη,αλλα και το ψωμακι ακομα καλυτερο.Ειμαι του ψωμιου, πειραζει καλε?

    ReplyDelete
  12. Κική μου, όπως λες, καιρός για λαδερά, αλλά και σαλάτες και ψάρι!
    Ωραίο το σπανακόρυζο! Εμείς δεν βάζουμε ντοματούλα, αλλά μπόλικο άνηθο και μαϊντανό. Τελευταία, έχω αντικαταστήσει το κίτρινο ρύζι, με ρύζι κατάλληλο για ρυζότο (πχ αρμπόριο) νομίζω ότι του πάει πολύ!
    Δεν το ήξερα για το λεμόνι! Ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
  13. Δημιουργία, κι εγώ όταν πρόκειται για ζυμωτό και σάλτσες είμαι του ψωμιού! Πειράζει;

    Αγγελική καλά κάνεις και προτείνεις άλλο ρύζι για να παίρνω ιδέες. Επειδή δε μου αρέσει το ρύζι να γίνεται λαπάς, έχω κολλήσει στο κίτρινο, οπότε οι προτάσεις είναι ό,τι πρέπει! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  14. Γιατί μου λες ''εύγε''; Μήπως με κοροϊδεύεις;

    ReplyDelete
  15. Κι εγώ χωρίς ντομάτα το κάνω, με μπόλικο άνηθο και πολύ λέμονι!
    Βάζω και λίγο μοσχοκάρυδο.Ταιριάζει με το σπανάκι.
    Φιλάκια Κική.

    ReplyDelete
  16. Χρόνια πολλά και καλά.
    Μετά από τόσα κρεατικά που φάγαμε τις μέρες των Χριστουγέννων η ιδέα του σπανακόριζου ήταν καταπληκτική.Το έφαγαν όλοι με πολύ όρεξη.
    φιλιά

    ReplyDelete
  17. Γιάννα, αν έλεγα "και πολύ καλά κάνεις, μπράβο" θα είχε διαφορά;

    Lila, μοσχοκάρυδο; Ταιριάζει και με το ρυζάκι!

    Δήμητρα, χρόνια πολλά! Χρειάζεται λίγη αποτοξίνωση ε; Και κάτι με μανιτάρια θα ήταν τέλειο!

    ReplyDelete
  18. ξεκίνησα να το φτιάχνω... άντε να δούμε!!!

    ReplyDelete
  19. Τάσο ελπίζω να σου πέτυχε!

    ReplyDelete
  20. έκανα το τέλειο σπανακόρυζο!
    δεν έβαλα ντομάτα
    ακολούθησα ακριβώς την συνταγη σου
    και βγήκε τέλειο!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  21. Μη μπυ πεις ότι ως τώρα δεν έφτιαχνες σπανακόρυζο; Ή έστω καλό σπανακόρυζο;

    ReplyDelete
  22. θα στο πω αλλιώς...εδώ και λίγο καιρό μαγειρεύω συστηματικά και ψωνίζω για να μαγειρεύω νορμαλ φαγητά....
    μεχρι πριν τρωγαμε στις μαμαδες
    και τότε εφτιαχνα μόνο γλυκά και περιστασιακά κανένα φαγακι creative ...(τρομάρα μου ...)
    πάντως νομίζω πως έφτιαξα το καλύτερο σπανακόρυζο και έβαλα ρύζοι αρμπόριο με 3 φλιτζανες νερό ...εντελώς κορυφαίο

    ReplyDelete
  23. Ωωωω! Κατάλαβα... Άντε μπράβο. Καλύτερα έτσι μου φαίνεται!

    ReplyDelete
  24. μου αρεσει που εβαλες την εξηγηση για τον σιδηρο που αποροφαται με το λεμονι. ειναι σωστο να γνωριζουμε τι κανουμε και γιατι το κανουμε.
    μπραβο!

    ReplyDelete
  25. Να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους! :-) Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  26. Kiki euge!Molis arxisa na peiramatizomai stin kouzina k brika apisteuti ti suntagi sou!Eimai polu idiotropi sto fagito, alla en8ousiastika me to spanakoruzo...K pali mprabo! Dryad

    ReplyDelete
  27. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε! Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  28. paidia to exw stin fwtia twra !!!!!!! ante na doume pws tha ta paw , elpizw na petuxw .

    ReplyDelete
  29. teleio!!!!! alati piperi den bazete??

    ReplyDelete
  30. Για αλάτι το γράφω. Πιπέρι δεν βάζω.

    ReplyDelete
  31. geia se olous k oles! polloi trome auto to fagaki h k tis fakes me mpolikh fetoula tou paei vlepete.. alla einai shmantiko na kserete oti etsi opws h vitaminh c vohthaei sthn aporwfhsh tou sidhrou,to asvesteio einai antagwnisths tou me apotelesma na to skotwnei..loipon apofygete to toulaxiston 2 wres prin k meta apo thn katanalwsh sidhrou!!

    ReplyDelete
  32. To απλούστερο και ωραιότερο σπανακόρυζο από όσα έχω διαβάσει. Συγχαρητήρια.

    ReplyDelete