Pages

Friday, December 19, 2008

Πορτοκαλόφλουδες ζαχαρωμένες

Έχετε φάει ζαχαρωμένες πορτοκαλόφλουδες; Όχι; Χάνετε! Νόστιμο, νηστίσιμο και εμφανίσιμο!

Τι χρειαζόμαστε για τις φλουδίτσες μας:
4-5 πορτοκάλια από αυτά που τρώμε, όχι αυτά που είναι για χυμό. Κοινώς, χοντρόφλουδα. Αν η περτικαλιά είναι γνωστή σας, από καλό σπίτι, με τις καλύτερες συστάσεις κλπ κλπ, ακόμα καλύτερα, διότι θα τη φάμε που θα τη φάμε τη φλούδα τίγκα στη ζάχαρη, ας μην είναι και τίγκα στα φυτοφάρμακα.

Ξαναλέω και συμπληρώνω:
4-5 πορτοκάλια χοντρόφλουδα
2,5 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη για το σιρόπι
1,5 φλυτζάνι νερό για το σιρόπι
1 φλυτζάνι ζάχαρη επιπλέον για την επικάλυψη (ίσως και περισσότερο)

Τι κάνουμε:
Χαράζουμε τα πορτοκάλια μας σε 6-8 κομμάτια και βγάζουμε τις φλούδες προσεχτικά. Επειδή 4-5 πορτοκάλια είναι πολλά για να τα φάμε μονομιάς, εγώ κάνω το εξής: Καθαρίζω 1-2 για να τα φάμε και φυλάω τα φλούδια σε σακουλάκι στο ψυγείο, μέχρι να έχω τα φλούδια από όλα τα πορτοκάλια.
Όταν πια έχουμε καθαρίσει όλα τα φλούδια, τα κόβουμε κατά μήκος σε πάχος μισό έως ένα εκατοστό. Μπορείτε βέβαια να τις αφήσετε κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (τέταρτα) αν θέλετε.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τις πορτοκαλόφλουδες και τις βράζουμε για 5 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες 2 φορές με καινούριο νερό. Έτσι ξεπικρίζουν και μαλακώνουν οι πορτοκαλόφλουδες. Κανονικά, μετά από κάθε βράσιμο, θέλουν στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας, αλλά έχω συντομεύσει τη διαδικασία και τις στεγνώνω καλά στο τέλος.
Όταν τις έχουμε βράσει πια 3 φορές, απλώνουμε πολλά φύλλα χαρτί κουζίνας και τις στεγνώνουμε όσο μπορούμε καλύτερα, για να μην έχουν πολλά υγρά.
Στην κατσαρόλα που τις βράσαμε, βάζουμε 2,5 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη και 1,5 φλυτζάνι τσαγιού νερό. Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι 5-10 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις πορτοκαλόφλουδες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να βράσουν κι αυτές μαζί, μέχρι να πιούν όλο το σιρόπι. Κατα τη διάρκεια του βρασμού, ανακατεύουμε με ένα πηρούνι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν χαμηλώσουμε τη φωτιά, ενδέχεται να αρπάξουν οι φλουδίτσες μας, ειδικά αν δεν τις ανακατεύουμε.
Όλη αυτή η διαδικασία με το σιρόπι μπορεί να πάρει συνολικά μισή ώρα.
Μετά, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάνουμε, ή ξεκινάμε αμέσως με τη βοήθεια ενός πηρουνιού.

Σε ένα ταψί, στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε ζάχαρη.
Βάζουμε μέσα στο πιάτο λίγες-λίγες τις φλούδες και τις γυρίζουμε να καλυφτούν με ζάχαρη από όλες τις πλευρές.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουμε με όλες τις φλούδες.
Τις στρώνουμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Σε 2-3 ώρες έχουν στεγνώσει (αν και συνήθως εγώ αρχίζω να τις τρώω πριν στεγνώσουν) Τώρα που είναι χειμώνας και έχουμε ανοιχτή την κεντρική θέρμανση, στεγνώνουν και πιο γρήγορα.

Είναι πολύ νόστιμες, αφήνουν στο στόμα την αψάδα των εσπεριδοειδών αλλά έχουν πολλή ζάχαρη. Είναι όμως χωρίς λιπαρά και είναι και νηστίσιμες οπότε ΒΟΥΡ!
Μπορούμε να τις βάλουμε σε βάζο και να τις χαρίσουμε σαν δωράκι από τα χεράκια μας τώρα τις γιορτές. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο ή μπελαλίδικο αλλά δεν είναι τόσο. Απλά το έγραψα με πολλά λόγια αναλυτικά για να γίνει κατανοητό.
Σας προειδοποιώ: Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει σε μία!
Καλή επιτυχία!

24 comments:

  1. Deli,μμμ πολύ νόστιμα!
    Είναι ό,τι πρέπει για μένα που μ΄αρέσουν τα γλυκά με εσπεριδοειδή-λατρεύω το νεραντζάκι.
    Μοιάζουν με ζελαδάκια;
    Σήμερα παρέλαβα πορτοκάλια από διπλανό χωριό,θ΄αρχίσω να φυλάω τις φλούδες-το τιπ με το ψυγείο πολύ χρήσιμο.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. ακούγονται πολύ αρωματικές! ασε που αν τις φτιάξω, ενστικτωδώς θα θέλω να τις βουτήξω σε σοκολάτα :)

    ReplyDelete
  3. Μμμμμ! Μάλιστα κυρία μου, αυτά τα γλυκάκια μας ξετρελαίνουν! Η αλήθεια είναι οτι δεν έχω φίλη γνωστή πορτοκαλιά και τα φυτοφάρμακα τα φοβάμαι πολύ. Δεν εντόπισα στις αγορές βιο πορτοκάλια, αλλά θα το τολμήσω με συμβατικά. Μήπως ξέρετε και πως κάνουν εκείνες τις διαμετρικές ροδέλες πορτοκαλιού που τις βουτάνε ως την μέση σε μπίτερ τσικολάτα? Έδωσε ιδέες η ντίαρεστ witch...

    ReplyDelete
  4. Κικίτσα μου γλυκειά, με τις γλυκές σου νοστιμιές!!
    Πολύ χάρηκα που σ΄αντάμωσα και οπτικά κι η συνταγή σου αυτή είναι ότι πρέπει για τις γιορτές, για δωράκι και για στόλισμα μιας κα-τα-πλη-κτι-κής Βασιλόπιτας, που έκανα πρώτη φορά πέρισυ (η Άλλη Αγγελική την έχει δοκιμάσει) κι αν βρω χρόνο θα τη δημοσιεύσω.
    Πολλά φιλιά και καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  5. καλά, ΑΠΑΙΧΤΗ λεμε :)))
    σημερα κιολας, ασυζητητί!
    παω για οικολογικά πορτοκάλια

    ReplyDelete
  6. Isidoraaaaa, μ'ακούτε;-)

    Aν δεν βρείτε ΒΙΟ, μην τα φτιάξετε πλιζ, εχουν θέμα.
    ΒΙΟ έχει το γνωστό σ/μ (και του πουλιού κλπ), εκεί θα βρείτε σίγουρα.

    Θα τα σιάξουμε όπως λέει η deli, μπορούμε να τα κυλίσουμε και σε αμαρτωλά λικέρ χωρίς να τα ζαχαροκυλίσουμε όμως, και μετά θα βουτήξουμε τη μισή επιφάνειά τους στην bitter :)

    ReplyDelete
  7. Μόλις τώρα μου είπε η ξαδέρφη ότι έφτιαξε το πορτοκάλι ολόκληρο κομμένο μισοφέγγαρα,το έβρασε σε σιρόπι και όταν στράγγισε έβαλε στο μισό κουβερτούρα.

    ReplyDelete
  8. Ευχαριστώ καλή μου μάγισσα!
    Θα ψωνίσω απ του πουλιου το γαλα, είναι λίγο μακριά για μένα αλλά θα πεταχτώ, μην πάθουμε τα φοβούμενα...
    Θενξ αγκεν! :)

    ReplyDelete
  9. Αναπολώ με φόβο, όλες τις φορές(και είναι πολλές, πάρα πολλές) που αγόρασα από το ζαχαροπλαστείο τις πορτοκαλοφέτες (σιγά μην τις φτιάχνουνε με βιο). Λέτε να προστατεύει η άγνοια? Τι σου είναι η μετάλαξη του ανθρώπου να προσπαθεί να αντέχει στις χημείες....

    ReplyDelete
  10. Μπράβο Κικίτσα. Πολύ μου άρεσαν. Συμφωνώ με τη Witch για τη σοκολάτα. Επίσης νομίζω θα είναι εξαιρετικά ως στόλισμα σε διάφορα γλυκά.

    ReplyDelete
  11. Ελένη, ευχαριστώ! Μην αφησεις πολλές μέρες τις φλούδες στο ψυγείο. Το πολύ 4-5.

    Μαγισσολι, σοκολασμένο...

    Ισιδώρα, θα βρεις βιολογικά κάποια στιγμή ή σε κάποιο σμ. Αν έφτιαχνα ροδέλες, θα τις έβραζα σε σιρόπι, θα τις άφηνα να στραγγίξουν καλά και βούτα σε σοκολάτα!

    Άσπα! Καλώς την Ασπα. Ασπούλα μου πολύ χάρηκα που σε είδα από κοντά. Το περίμενα από πέρυσι που δεν έκατσε. Το χάρηκα φέτος! Τη βασιλόπιτά σου την περιμένω γιατί ξέρω τι γκουρμεδιές ξέρεις και φτιάχνεις. Φιλάκια πολλά!

    Μαριλένα, ΒΟΥΡ!

    Μάγισσα, δώσε εσύ ιδέες, να δούμε ποιος θα πληρώνει μετά τη διαιτολόγο...:-)

    Ελένη, κάτι ξέρει η ξαδέρφη...

    Ισιδώρα, πολλά μας προστατεύουν, μέσα σ'αυτά ΚΑΙ η άγνοια!

    Ρένα ευχαριστώ. Σκέφτομαι μήπως του χρόνου πρέπει να φτιάξω τέτοια για το μπαζάρ...

    ReplyDelete
  12. Εγώ αυτές τις έφτιαξα, δεν σταματάς με τίποτα στην μία, ιτ ιζ τρου!! Τις έφτιαξα χωρίς ΒΙΟ πορτοκάλια, ούτε είχα καμία φιλική σχέση με τις πορτοκαλιές του μανάβη, ευτυχώς δεν πάθαμε τίποτα:P
    Είναι πε-ντα-νό-στι-μες!!!

    ReplyDelete
  13. Έλενα, εσύ ξέρεις λοιπόν από πρώτο χέρι!

    ReplyDelete
  14. A tι θυμήθηκα.. Φράπας φλούδα ζαχαρωμένη! Κλασσική πρόταση λόγω νηστείας της θείας μου της Φούλας!
    Να είσαι καλά Κική μου!
    Καλά Χριστούγεννα από τώρα, να χαίρεσαι την οικογένεια!

    ReplyDelete
  15. Εχω φαει, ειναι πολυ ομορφες αλλα δεν ηξερα πως τις φτιαχνουν.

    ReplyDelete
  16. Κατερίνα! Φράπα ε; Να μια καλή ιδέα.
    Καλές γιορτές! Ευχαριστώ!

    Δημιουργία, να τώρα που έμαθες!

    ReplyDelete
  17. Κι'εγώ τις φτιάχνω με τον τρόπο αυτό. Απλά τις βουτάω ολόκληρες ή μισές σε λυωμένη κουβερτούρα. Τέλειες...

    ReplyDelete
  18. Στέλλα και με σοκολάτα λένε πολλά!

    ReplyDelete
  19. Τις νεραντζιές στην Αθήνα δεν τις ψεκάζουν ποτέ.!.. Υπάρχει καμιά καλή ιδέα.?..

    ReplyDelete
  20. Kavo Papas, θα φτιάξουμε ωραιότατο γλυκό κουταλιού νεράτζι. Τα καυσαέρια όμως;

    ReplyDelete
  21. exo idi kai etoimazo ta portokalia..mou edoses idea gia na min ta petakso afou molis geytika ton xymo tous...mmm oraia idea kai gia doraki tora poy kai oi giortes einai polles....filakiaaaa..oso gia tin zaxari e siga giortes meta arxizoume dietaaa

    ReplyDelete
  22. Αχ...Οι πορτοκαλοφλουδες! Δεν ξερεις ποσο μ αρεσουν!!! Αλλα αποφευγω να τις κανω γιατι θα τις φαω ολες μονη μου!!! Ειναι τελειες για δωρο ειδικά στις γιορτές!

    ReplyDelete
  23. καλημερα χαρηκα που σας βρηκα, εφτιαξα τις πορτοκαλοφλουδες ειναι τελειες και πολυ οικονομικες ,αλλα θελω να φτιαξω και φετες πορτοκαλιου και δεν ξερω πως, εχω την εντυπωση οτι στο βρασιμο θα διαλυθει η ψιχα του πορτοκαλιου? μια συνταγη παρακαλω! ναστε καλα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τη! Δοκίμασε να μην τις κόψεις πολύ πολύ λεπτές. Δεν έχω κάνει με ολόκληρη φέτα, αλλά θα δοκίμαζα.

      Delete