Pages

Wednesday, November 12, 2008

Ζυμαρικά με κοτόπουλο και μπρόκολο

Ένα αγαπημένο φαγητό που φάγαμε στην Αμερική και που γίνεται στα γρήγορα ήταν αυτό. Όταν μου το πρωτοείπε η φίλη μου, δεν έπιασα τη μεσαία λέξη:

-Τι θα φτιάξεις Σοφία;
-Chicken ziti broccoli!
-Chicken τι;
-Chicken ziti broccoli!
-Ζίτι; Τι είναι ζίτι μαρή;
-Ζίτι! μου λέει σαν να έλεγε το πιο φυσικό και γνωστό πράγμα στον κόσμο.
-Ε τι είναι ζίτι;

Ζίτι είναι ένα είδος ζυμαρικών. Σαν να λέμε τις γνωστές πέννες (μπορούμε να βάλουμε και ριγκατόνι). Πολύ νόστιμο, προσαρμοσμένο έτσι ώστε να γίνει πιο ελαφρύ, σύμφωνα με του καθενός τις ανάγκες.

Τι χρειαζόμαστε για 4-6 άτομα:
3 μισά φιλέτα στήθος κοτόπουλου κομμένα σε μικρές λωρίδες (σε μέγεθος μικρού δάχτυλου χεριού)
2-3 φουντίτσες μπρόκολο. Αν δεν το βρούμε σε φουντίτσες, βάζουμε το μισό από ένα μικρό μπρόκολο).
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
λάδι
1 πακέτο (μισό κιλό) πέννες

Τι κάνουμε:
Σε μια κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο λάδι (2-3 κ.σ.) και σωτάρουμε το μπρόκολο κομμένο σε μικρά στενόμακρα κομμάτια.
Προσθέτουμε 1/2 της κούπας νερό (ή περισσότερο) και αφήνουμε να μαλακώσει για κάνα 10λεπτο.
Εναλλακτικά, μπορούμε να μη σωτάρουμε σε λάδι, αλλά να αχνίσουμε ή να βράσουμε το μπρόκολο σε λίγο νερό για 10-15 λεπτά.
Αδειάζουμε το μπρόκολο σε ένα σκεύος και μέσα στο τηγάνι που κάναμε το μπρόκολο, βάζουμε 3-4 κ. σ. λάδι.
Σωτάρουμε με το λάδι το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε και το σκόρδο.
Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε λίγο νερό και αφήνουμε να γίνει.
Όλη η διαδικασία κρατάει 30-40 λεπτά και για τα δύο.
Βράζουμε τις πέννες και σουρώνουμε.
Ανακατεύουμε απαλά στην κατσαρόλα και τα 3 υλικά μαζί.

TIP: Επειδή την πρώτη φορά που το έκανα, μου φάνηκε λίγο «στεγνό», τη 2η φορά έκανα το εξής:
Τα μπρόκολα τα άφησα με λίγο νεράκι να μην στεγνώσουν εντελώς και τους πρόσθεσα 1 κύβο λαχανικών.
Το κοτόπουλο, αφού το γύρισα στο τηγάνι, το έσβησα με ½ ποτήρι κρασιού κρασί. Άφησα κι αυτό επίσης με λίγη σαλτσούλα, να μην στεγνώσει εντελώς. Η διαφορά ήταν εμφανής. Εσείς διαλέγετε αν θα προσθέσετε κύβο και κρασί ή όχι.

Μπορούμε να προσθέσουμε κρέμα γάλακτος ή τυρί, αλλά έτσι δε θα είναι ελαφρύ. Το λάδι που βάζουμε είναι λίγο, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό τηγάνι. Ήταν πολύ νόστιμο και το περίεργο είναι ότι το λάτρεψαν τα παιδιά. Δοκιμάστε το. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει!
Καλή επιτυχία.

15 comments:

  1. Deli,τι νόστιμο και ελαφρύ φαγητό!Μ΄αρέσουν οι νοστιμιές σου ειδικά όταν είναι light και θα τιμήσω κάποια στιγμή κι αυτή.Θα προτιμήσω την εκδοχή με κρασάκι και λίγη σαλτσούλα.
    Καληνύχτα,φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Κική, ωραίο!
    σίγουρα θα το τιμήσουμε :))

    ReplyDelete
  3. αχ τι καλά ... και σκεφτόμουν τι να μαγειρέψω ...και μπροκολο και κοτοπουλο και πένες έχω! μερσί για την ιδέα και την συνταγή!

    ReplyDelete
  4. ωραιο αλλα λεω να το κανω χωρις μπροκολο αφου το σιχαινομαι.

    ReplyDelete
  5. μ'αρέσει! κάνω κι εγώ τέτοια φράγκικα:))

    ReplyDelete
  6. Ωραία! Τσακίζουμε το κοτόπουλο με τα ...ζίτι και το μπρόκολο, για επιδόρπιο κρατάμε τα μηλαράκια της κατσαρόλας και χωνεύομεν με το λικέρ κυδώνι. Έτσι! Τώρα μάλιστα:Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το ιστολόγιόν σας μας καλύπτει ανυπερθέτως.

    ReplyDelete
  7. Ελένη είναι ένα φαγητό πράγματι με λίγες θερμίδες και λιπάρά, αλλά εντυπωσιακά νόστιμο! Δοκίμασε και πες μου! Εμεις το τρώμε αν όχι κάθε βδομάδα, κάθε δέκα μέρες...

    Μάγισσα, εντελώς λέμε!

    Μαριλένα, περιμένω εντυπώσεις.

    Νατάσσα, γίνεται και γρήγορα που ξέρω ότι το εκτιμάς.

    Εύα, δοκίμασε τότε με χρωματιστές πιπεριές! Το έχω κάνει και γίνεται εξίσου νόστιμο!

    Χαρτ, είσαι συ μια φραγκοτζού, τζου τζου τζου τζου τζου!
    ;-)

    Διονύση βεβαίως! Τι μας περάσατε; Εδώ το κατάστημα παρεχει πλήρες γεύμα με τα όλα του!

    ReplyDelete
  8. Που ξερεις, ετσι μασκαρεμενο το μπροκολο μπορει και να το φαω.

    ReplyDelete
  9. Deli,γνωρίζεις βεβαίως ότι το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό με πολλά αντιοξειδωτικά.
    Σήμερα στην ΤV έπεσα πάνω σε μια εκπομπή με θέμα αντιοξειδωτικά βότανα και τροφές:ρώτησαν έναν ογκολόγο ποια τροφή θεωρεί σαν ασπίδα κατά του καρκίνου και η απάντηση ήταν,μπρόκολο.Είναι καλό να τρώμε 3-4 φορές την εβδομάδα.

    Εύα και Κατερίνα για σας,που δε σας αρέσει,γιατί εγώ τρελαίνομαι για σαλατίτσα.

    ReplyDelete
  10. Ποπό!!! Τί τέλειο φαγητό!!!
    Πώς δεν σε είχα ανακαλύψει τόσο καιρό;!!

    ReplyDelete
  11. Δημιουργια, μασκάρεψέ το και φάτο. Κάνει καλό!

    Ελένη έχεις απόλυτο δίκιο. Το μπρόκολο είναιμια από τις καλύτερες τροφές, ασπίδα κατά του καρκίνουν. Ακόμα ένας παραπάνω λόγος να τρώμε λοιπόν!

    Ειρήνη, καλώς τηνε. Έλα να σε κεράσουμε. Τι θα πάρετε;

    ReplyDelete
  12. Μμμμμαρέσει! Θα το κάνω το βράδυ απόψε αλλά χωρίς το πουλί (βλέπεις σπίτι μας έχουμε πρόβλημα με τα κρεατικά μερικοί μερικοί). Νασαι καλά μούριξες ιδέα.

    ReplyDelete
  13. Κυριακή πρωί τώρα. Έγινε πολύ ωραίο και χωρίς κοτόπουλο. Πρόσθεσα μόνο λίγο εβαπορέ αδιάλυτο.Μα λίγο όμως.΄Ισα κάπως να μελώσουν τα υπόλοιπα.Ευχαριστώ Κική μου.

    ReplyDelete
  14. Νένα, το είπες και το 'κανες! Μπράβο!
    Καλά..υποθέτω ότι θα είναι τέλειο και χωρίς το κοτόπουλο. Το σημειώνω κι εγώ για τις μέρες της νηστείας!

    ReplyDelete