Pages

Friday, May 17, 2024

Ψωμί τοστ ολικής άλεσης

 Στο πλαίσιο πιο υγιεινής διατροφής, έφτιαξα πρόσφατα χειροποίητο ψωμί του τοστ. Το χειροποίητο, εξασφαλίζει πάντα την έλλειψη συντηρητικών. Μπορεί να κρατάει λιτότερο διάστημα ή να έχει τη φασαρία του, αλλά μπροστά στα οφέλη του, τα παραπάνω δεν έχουν σημασία. Άλλωστε, το φτιάχνεις μια φορά, το βάζεις στην κατάψυξη και έχεις φρέσκο ψωμί του τοστ για μέρες. 


Τη συνταγή την βρήκα εδώ και άλλαξα μόνο την ποσότητα του βούτυρου με ηλιέλαιο. Εσείς μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε.


Ακόμα κι αν δεν το χρησιμοποιήσετε ως ψωμί τοστ, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν κανονικό ψωμί ολικής. 


Ψωμί τοστ ολικής άλεσης

Υλικά για 16 φέτες

(χρησιμοποιήθηκε στενόμακρο ταψί 24x14εκ.)

1 κούπα χλιαρό νερό

1/4 κούπας γάλα χλιαρό (χρησιμοποίησα light)

3 κ. σ. μέλι

2 και 1/4 κ. γ. ξηρή μαγιά σε κόκκους

3 κούπες αλεύρι ολικής συν έξτρα που ίσως  χρειαστεί

1,5 κ. γ. αλάτι

3 κ. σ. ηλιέλαιο ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου


Εκτέλεση

Τη διαδικασία μπορείτε να την κάνετε είτε στο μίξερ, είτε στο χέρι. Εγώ προτίμησα να την κάνω στο χέρι.

Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το χλιαρό γάλα και νερό. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 5-10 λεπτά το υλικό να αφρίσει. 

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι και λάδι. Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ή χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο. Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και θα κολλάει ελαφρώς. Αν κολλάει πολύ, προσθέστε λίγο αλεύρι. Θα πρέπει να είναι μαλακή και όχι σφιχτή μπάλα. 

Λαδώνουμε ένα μπωλ (ή αυτό που δουλεύαμε) και αφήνουμε μέσα τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Εγώ την έβαλα σε θερμό φούρνο. Μπορεί να πάρει μια ώρα εκτός φούρνου ή λιγότερο μέσα σ' αυτόν.

Αφού φουσκώσει, λαδώνουμε ή βάζουμε λαδόκολλα σε ένα στενόμακρο ταψάκι. Προτιμώ πάντα την λαδόκολλα. 

Πατάμε τη ζύμη μας να ξεφουσκώσει, την κάνουμε μπάλα και τη διαμορφώνουμε σε κύλινδρο, σε μέγεθος λίγο μικρότερο του ταψιού.


Τη βάζουμε στο ταψί και την ξαναφήνουμε να φουσκώσει. Μέσα στο φούρνο μου πήρε λιγότερο από μισάωρο για να φουσκώσει, γύρω στο 20λεπτο. Η ζύμη θα πρέπει να φουσκώσει μόνο λίγο πιο πάνω από το ταψί. 


Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Προτιμώ τα ψωμιά να τα ψήνω χωρίς αέρα. 

Ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο και αφήνουμε να μείνει μέσα στο ταψί για 20 λεπτά. Μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. 

Το ψωμί κόβεται πολύ καλά, αφού κρυώσει εντελώς.

Κράτησα μια φέτα σε σακουλάκι στο ψυγείο και μία φέτα σε σακουλάκι εκτός ψυγείου και για μέρες ήταν πολύ καλό. Καλύτερα διατηρήθηκε η φέτα που ήταν στο ψυγείο. Γενικά, μετά από αρκετές μέρες τρίβει πιο εύκολα. 

Αφού έκοψα το ψωμάκι μου σε 16 φέτες του τοστ, το έβαλα σε σακούλα στην κατάψυξη. Δεν κολλάνε οι φέτες μεταξύ τους. Ακόμα κι αν κολλήσουν, διαχωρίζονται εύκολα. 

Tip: Αν κάποιος νηστεύει ή δεν τρώει γάλα, μπορεί να το αντικαταστήσει με νερό. 


No comments:

Post a Comment