Pages

Sunday, October 6, 2019

Κολοκυθόπιτα με φέτα και κασέρι

Μια πίτα που έφτιαξα μερικές φορές αυτό το καλοκαίρι, γιατί ήταν πολύ ωραίος ο συνδυασμός φέτα-κασέρι. Κολοκύθια υπάρχουν ακόμα, το μικρό καλοκαιράκι είναι ακόμα εδώ, οπότε δοκιμάστε τη. Φύλλο έτοιμο, προτιμώ το χωριάτικο. Μπορείτε φυσικά να ανοίξετε μόνοι σας. Συνταγές θα βρείτε πολλές στο μπλογκ για φύλλο.


Κολοκυθόπιτα με φέτα και κασέρι
Υλικά για μεγάλο ταψί φούρνου
1 πακέτο φύλλα χωριάτικα (αυτό με τα 6 χωριάτικα φύλλα μέσα)
4 μέτρια κολοκύθια τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
200 γρ. χοντροτριμμένο κασέρι
200 γρ. χοντροτριμμένη φέτα
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
λίγο δυόσμο ξερό (1-2 κ. γ.)
σχεδόν 1 κούπα ελαιόλαδο



Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα φύλλα αν είναι κατάψυξης. Για να μην μαλακώνουν πολύ και σας βασανίζουν να τα απλώσετε όταν έχει ζέστη, ξεπαγώστε τα στη συντήρηση και βγάλτε τα από τη συντήρηση μόλις πριν τα βάλετε στο ταψί.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
Τρίβουμε τα κολοκύθια μέσα σε σουρωτήρι και τα στύβουμε με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε εκεί μέχρι να κάνουμε τα υπόλοιπα.
Τρίβουμε σε μπωλ τα τυριά.
Στύβουμε μια ακόμα τελευταία φορά τα κολοκύθια και τα προσθέτουμε και αυτά.
Προσθέτουμε τα αυγά και τον δυόσμο.
Αλατοπιπερώνουμε (με σύνεση το αλάτι λόγω της φέτας).
Ανακατεύουμε.

Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί. Το λαδώνουμε από πάνω ελαφρώς παντού. Φροντίζουμε οι άκρες του να βγαίνουν λίγο έξω από το ταψί. Αν δεν γίνεται αυτό σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, φροντίζουμε κάθε ένα που βάζουμε να περισσεύει και από διαφορετική πλευρά.
Απλώνουμε και λαδώνουμε με αυτό τον τρόπο 3 φύλλα κάτω.
Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού.
Από πάνω βάζουμε τα άλλα τρία φύλλα, πάλι λαδωμένα ένα-ένα. Αυτή τη φορά, αντί να περισσεύουν  έξω τα φύλλα, μπορείτε να τα τσαλακώνετε ελαφρώς και να καλύπτετε όλη την επιφάνεια της πίτας.


Τέλος, γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περίσσευαν έξω από το ταψί, λαδώνοντας καλά τις άκρες.
Χαράζουμε και κόβουμε την πίτα μας πριν ψηθεί. Αυτό βοηθάει να παίρνει αέρα το φύλλο, να γίνεται κριτσινιστό και να μη ζουμιάζει η πίτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς με αέρα για μισή ώρα περίπου ή μ'εχρι να άρουν χρώμα τα φύλλα.


Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε έξω από το φούρνο, πάλι για να μη μαλακώσουν τα φύλλα.

1 comment: