Pages

Tuesday, August 29, 2017

Λικέρ κράνα

Τις τελευταίες μέρες μαθαίνετε φαντάζομαι τα νέα για το νησί μου, από την τηλεόραση δυστυχώς.
Η Ζάκυνθος που ξέραμε όλοι, το νησί που έγινε 2η πατρίδα μου, δεν υπάρχει. Κατακάηκε. Τις τελευταίες μέρες, το μόνο που ακούω από το παράθυρό μου εκτός από τα τζιτζίκια, είναι ένας μόνιμος βόμβος από αεροπλάνο. Όλο τον Αύγουστο, αυτή η ιστορία στη Ζάκυνθο. Απλά τις τελευταίες μέρες το κακό παράγινε. Χιλιάδες στρέμματα χάθηκαν, σπίτια και άνθρωποι κινδύνεψαν, ζώα κάηκαν. Χιλιάδες δέντρα, έχουν γίνει στάχτη.


Δεν ξέρω γιατί. Το μόνο που ρωτάω τις τελευταίες μέρες όποιον συναντάω είναι γιατί. Όχι το γιατί το παραπόνου, που αυτό δεν παίρνει απάντηση, αλλά το γιατί της απορίας. Ψάχνω να βρω μια απάντηση, λογική ή παράλογη, στο γιατί στη Ζάκυνθο φέτος μπήκαν πάνω από 80 φωτιές. Ποιος; Γιατί; Είναι τρελός; Είναι σχέδιο; Από ποιον; Τι συμφέροντα κρύβονται; Ποιος έχει να κερδίσει από αυτό το κακό; Ποιος εκδικείται;


Θέλω να πιστεύω στα σενάρια ότι κάποιος εκδικείται. Ειλικρινά. Κι αυτό, γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ, ότι οι ντόπιοι μπορεί να είναι τόσο κοντόφθαλμοι και τόσο χαζοί, που να έχουν κάνει οι ίδιοι ζημιά. Δε θέλω και δε μπορώ να το πιστέψω.


Από την πλευρά που είναι το σπίτι μου δεν βλέπαμε τη μεγάλη φωτιά στην Αναφωνήτρια. Συγκλονίζει η φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Κεφαλλονιά και δείχνει τη φλεγόμενη Ζάκυνθο (φωτό εδώ) . Είναι αλλιώς να τη βλέπεις και αλλιώς να το ακούς. Το κακό είναι, ότι ό,τι ξέραμε για τα ορεινά, πρέπει να τα ξεχάσουμε. Τα ορεινά, το πιο όμορφο κομμάτι της Ζακύνθου, είναι πλέον κάρβουνο. Δεν ξέρω πότε θα σταματήσει το κακό. Πριν λίγο είδα αεροπλάνο πάλι να πετάει μπροστά από το σπίτι μου. Δεν ξέρω τι να ευχηθώ πέρα από αυτό. Να σταματήσει εδώ. Ό,τι άλλο και να ευχηθώ, είναι ουτοπία. Να ξαναγίνουν τα δέντρα; Να ξαναγίνουν τα δάση; Πότε; Σε ποιο αιώνα; Πίκρα....


Αφήνω τα νέα τα τοπικά για να σας προτείνω μια συνταγή.

Πέρυσι τέτοιες μέρες είχαμε πάει στην Ξάνθη. Μέσα σε όλα τα καλά που είδαμε και δοκιμάσαμε, βρήκα και κράνα. Με μεγάλη ανυπομονησία περίμενα το λικέρ μου να γίνει και φέτος σας βάζω τη συνταγή! Όσοι μπορείτε και βρίσκετε κράνα, είστε τυχεροί. Δίνει καταπληκτικό λικερ σε γεύση και χρώμα!



Λικέρ κράνα
Υλικά
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό κράνα
1-2 ξύλα κανέλλας
μερικά καρφάκια γαρίφαλα
1 μπουκάλι μπράντυ των 700 ml (686 γρ.) τουλάχιστον 3 αστέρων


Εκτέλεση
Διαλέγουμε ώριμα αλλά γερά κράνα στην εποχή τους.


Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε γυάλα που κλείνει, σε στρώσεις με τη ζάχαρη.


Αφήνουμε τη γυάλα στον ήλιο για 20 μέρες και ανακινούμε κάπου-κάπου για να λιώσει η ζάχαρη.


Μετά από 20 μέρες, προσθέτουμε το μπράντυ  και τα μπαχαρικά και αφήνουμε άλλες 20 μέρες στον ήλιο.
(Μπορείτε να συνεχίσετε την ωρίμανση με το κονιάκ, είτε στον ήλιο είτε μέσα στο σπίτι).
Είναι ένα πολύ ανθεκτικό λικέρ και δεν παθαίνει τίποτα, ακόμα κι αν ξεχάσετε να το φιλτράρετε για μήνες.
Φιλτράρουμε με μουσελίνα σε καθαρά μπουκάλια.


Thursday, August 17, 2017

Smoothie βατόμουρα

Κάτι σύντομο, απλό και δροσιστικό για σήμερα.


Μετά το smoothie σύκο, τώρα smoothie βατόμουρα. Αντιοξειδωτικό στο φουλ.




Αν βρείτε βατόμουρα κοντά σας, έχετε κάθε λόγο για να τα καταναλώσετε.


Περιέχουν μαγνήσιο, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες.

Τους προσδίδουν αντικαρκινικιές ιδιότητες και κάνουν καλό στα μάτια και στην καρδιά.


Οπότε, αν έχετε φράχτη με βατόμουρα επάνω, βάλτε αντικουνουπικό επάνω σας, πάρτε και μια ψαλίδα για να κόβετε τα κλαριά που σας εμποδίζουν (έχουν αγκάθια) και μαζέψτε όσα μπορείτε.

Μπορείτε να τα καταψύξετε και να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα.


Smoothie βατόμουρα
Για 1 δόση θα χρειαστείτε
40 γρ. βατόμουρα
60 γρ. γιαούρτι στραγγιστό light
30 γρ. γάλα, ή όσο θέλετε για να το αραιώσετε
προαιρετικά:
μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση απλή, πολύ απλή
Χτυπάμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ να ομογενοποιηθούν.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Εμείς. Όχι η Γιούγκι. Αυτή απλά αναρωτιόταν αν αυτό είναι κατάλληλο γι' αυτή ;)


Για άλλες συνταγές με βατόμουρα, κάνετε κλικ πάνω στο όνομα της κάθε συνταγής παρακάτω








Wednesday, August 9, 2017

Κορμός σοκολάτας

Συνταγή για κορμό σοκολάτας ή μωσαϊκό ή σαλάμι, έχω ξαναβάλει. Αν θέλετε να φτιάξετε την κλασική συνταγή ΧΩΡΙΣ ωμά αυγά, διαβάστε εδώ.


Στην κλασική συνταγή έκανα μια μικρή παραλλαγή. Πιο πλούσια γεύση, ακόμα πιο εθιστική. Εγώ πρόσθεσα μόνο 1 κουταλιά από τα παρακάτω έξτρα υλικά. Προτείνω να προσθέσετε 2 και 3 για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση. Θυμηθείτε ότι μπορεί να χρειαστούν παραπάνω μπισκότα αν βάλετε πολύ περισσότερο βούτυρο ή πραλίνα.


Το φυστικοβούτυρο του δίνει μια γεύση που αναρωτιέσαι τι ξηρό καρπό έχει. Αν έχετε αλλεργία στα φυστίκια, μην το προσθέσετε.


Κορμός σοκολάτας
Υλικά για 2 κορμούς
250 γρ. μαργαρίνη σοφτ
1 πακέτο (225 γρ.) συν 4-5 μπισκότα ακόμα τύπου πτι μπερ
200-250 γρ. άχνη ζάχαρη ή όση θέλετε
2-3 κ. σ. κακάο ή όσο θέλετε
λίγο λικέρ ή μπράντυ (έβαλα λικέρ βύσσινο)
1-2 κ. σ. φυστικοβούτυρο
1-2 κ. σ. πραλίνα φουντουκιού

Εκτέλεση
Με μίξερ χτυπάμε για 1-2 λεπτά το βούτυρο.
Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και την πραλίνα, χτυπάμε να ενωθούν.
Προσθέτουμε την άχνη σιγά-σιγά, το ποτό και το κακάο.
Θρυμματίζουμε με τα χέρια μας τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη, όχι σε μπλέντερ).
Με σπάτουλα ενσωματώνουμε τα μπισκότα στο μίγμα.
Κόβουμε 2 μεγάλα κομμάτια χαρτί ψησίματος.
Μοιράζουμε το υλικό στα 2 κομμάτια.
Διαμορφώνουμε σε ρολό, τυλίγουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη.


Το παραπάνω κράτησε ένα 24ωρο. Προειδοποιώ :p

Thursday, August 3, 2017

Smoothie με σύκο, μπισκότο και βατόμουρα

Αν ψάχνεις ένα δροσιστικό ρόφημα που θα σου δώσει ενέργεια, δεν θα έχει φουλ θερμίδες και θα έχει και αντιοξειδωτικά, τα smoothies είναι μια καλή λύση.


Πρόσφατα φτιάξαμε δύο διαφορετικά με την κόρη μου.


Οι συκιές μας φέτος δεν έχουν πολλά σύκα. Οι ανατροπές του καιρού τον Μάιο και τον Ιούνιο, έκαναν τα σύκα να δένουν πρόωρα και να πέφτουν πριν καν μεγαλώσουν.

Ο φράχτης μου από την άλλη, έχει βατόμουρα. Κάθε φορά που πάω να μαζέψω, λίγα-λίγα τη φορά, παστώνομαι στα αντικουνουπικά για να γλυτώσω από τα κουνούπια. Τα κουνούπια σχεδόν τα γλυτώνω. Τα αγκάθια όχι :p


Με τα λίγα σύκα που μάζεψα, έφτιαξα λίγη μαρμελάδα, φάγαμε μερικά όπως ήταν φρέσκα και φτιάξαμε και αυτό το smoothie που πρέπει να δοκιμάσετε. Ανάλαφρο, δροσιστικό, χορταστικό λόγω του μπισκότου και των γαλακτοκομικών. Θα ακολουθήσει και δεύτερη ιδέα ;)


Smoothie με σύκο, μπισκότο και βατόμουρα
Υλικά για ένα
3 κ. σ. γιαούρτι 1,5 % λιπαρά
3 κ. σ. γάλα 1,5 % λιπαρά (ή όσο θέλετε για να γίνει αραιό το smoothie σας)
1 μπισκότο τύπου πτι μπερ
1/2 κ. γ. μέλι
2 ώριμα σύκα
3 βατόμουρα για έξτρα γεύση και χρώμα

Εκτέλεση
Σε μπλεντεράκι τρίβουμε πρώτα το μπισκότο σε σκόνη.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γάλα και πολτοποιούμε.
Ρίχνουμε τελευταίο το γάλα για να ελέγξουμε πόσο πυκνό ή αραιό το θέλουμε.
Απολαμβάνουμε παγωμένο!