Pages

Thursday, April 27, 2017

Εύκολα ατομικά κανταϊφάκια με αμύγδαλο

Στο Πασχαλινό μου τραπέζι, έφτιαξα φωλιές κανταϊφιού με σπανάκι, πράσο κλπ, από το μπλογκ της Έρης, που είχα αντιγράψει εδώ και χρόνια. Χρησιμοποίησα το μισό κανταΐφι του πακέτου, οπότε μου είχε μείνει το άλλο μισό. 


Με αφορμή μια επίσκεψη, έφτιαξα αυτά τα ατομικά κανταϊφάκια που γίνονται εύκολα και γρήγορα. Πολλοί ίσως να θεωρούν το κανταΐφι μπελά, επειδή πρέπει να το ανοίξεις με τα χέρια, να μη σου στεγνώσει και σπάσει κλπ κλπ. Δεν είναι όμως τόσο μπελάς όσο ακούγεται. 


Αν αποφασίσετε να βάλετε όλο το πακέτο, τότε καλό είναι να σκεπάζετε το φύλλο με μια υγρή πετσέτα για να μην στεγνώσει. 


Φύλαξα το αποψυγμένο φύλλο που μου έμεινε, μια βδομάδα μέσα στην πλαστική του συσκευασία στο ψυγείο στη συντήρηση, πριν το ξαναχρησιμοποιήσω. Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκο αν δεν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε ένα ολόκληρο πακέτο φύλλο που έχει ήδη αποψυχθεί. 


Τη συνταγή δεν θυμάμαι από πού την έχω. Ίσως από το παλιό hungry, με μικρές αλλαγές. 


Ατομικά κανταϊφάκια με αμύγδαλο
Υλικά για 20
250 γρ. κανταΐφι
70 γρ. βούτυρο (χρησιμοποίησα αγελαδινό)
2-3 αμύγδαλα για κάθε κανταϊφάκι
επιπλέον βούτυρο για το ταψί
για το σιρόπι
1 ¾ κούπες ζάχαρη
1 ½ κούπες νερό
φλούδα από ένα λεμόνι
λίγο χυμό λεμονιού


Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το κανταΐφι αν είναι κατεψυγμένο.
Το ανοίγουμε προσεχτικά να αφρατέψει και για να το ξεχωρίσουμε.
Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί.
Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα στο χέρι μας και το τυλίγουμε στα δυο μας δάχτυλα. 5-6 τυλίγματα είναι καλά για να μην γίνει τεράστιο.


Κόβουμε το περισσευούμενο αν θεωρούμε ότι το μέγεθός του είναι καλό.
Το τοποθετούμε στο ταψί.


Στο κέντρο του, βάζουμε 2-3 αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα, αν θέλουμε τα ξεφλουδίζουμε πριν. Εγώ τα έβαλα έτσι.
Συνεχίζουμε έτσι με όλο το κανταΐφι.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Βουτυρώνουμε καλά, όλα τα κανταϊφάκια.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, ελέγχοντας μην αρπάξουν. Αν πάρουν χρώμα και από κάτω δεν έχουν ψηθεί ακόμα, τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για λίγο ακόμα (εγώ τα κάλυψα τα τελευταία 10 λεπτά.)


Λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο, ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά του σιροπιού (εκτός από το χυμό λεμονιού που τον προσθέτουμε στο τέλος).
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και βράζουμε το σιρόπι για 3-4 λεπτά.
Περιχύνουμε τα χλιαρά κανταϊφάκια με το καυτό σιρόπι, να πάει παντού.
Τα αφήνουμε να ρουφήξουν όσο θέλουν. Μία ώρα μετά, θα μπορείτε να δοκιμάσετε, αλλά όσο τα αφήνετε, τόσο περισσότερο ρουφάνε, οπότε κρατηθείτε!



Είναι θεονόστιμα, είναι εθιστικά και το κακό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει μόνο σε ένα. Μπορείτε να τα σερβίρετε σε καραμελόχαρτα για ευκολία!


Καλό Σαββατοκύριακο!

2 comments:

  1. Λαχταριστό γλυκάκι! Και εύκολο και νόστιμο!!

    ReplyDelete
  2. δενέχω φτιάξει ποτέ και για να είμαι ειλικρινής κ εγώ πίστευα ότι είναι δύσκολο να το διαχειριστείς. Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες

    ReplyDelete