Pages

Thursday, February 2, 2017

Αναποδογυρισμένο κέικ με κουμ κουάτ

Τα τελευταία χρόνια που λείπουν τα παιδιά μου δεν φτιάχνω συχνά γλυκά, γι' αυτό και λείπουν από εδώ μέσα. Δύο άνθρωποι που είμαστε, δεν χρειάζεται να έχουμε γλυκά μες στο σπίτι γιατί είναι πειρασμός. Εγώ δεν μπορώ να αντισταθώ σε γλυκό, αλλά και ο καλός μου δεν πάει πίσω.


Βέβαια, ο καλός μου προτιμάει ό,τι έχει σοκολάτα. Όλα τα άλλα, απλά δεν είναι γλυκά. Έτσι, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν θέλω να δοκιμάσω κάτι καινούριο, Για παράδειγμα το παρακάτω κέικ.


Τα γλυκά που έχουν φρούτα δεν του αρέσουν ιδιαίτερα. Οκ, θα δοκιμάσει και θα φάει, αλλά δεν θα το εξαφανίσει ταχύτατα όπως θα εξαφάνιζε κάτι με σοκολάτα.


Πρόσφατα μου χάρισαν πολλά κουμ κουάτ. Έβαλα κάποια να γίνουν λικέρ, χάρισα σε 2 φίλες, έβαλα λίγα να κάνω γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα και έφτιαξα και αυτό το κέικ. Παραδόξως έφαγε, με το σχόλιο βέβαια ότι αν δεν είχε φρούτα θα ήταν καλύτερο χαχα! Εγώ ίσα που δοκίμασα λόγω διατροφής. Ήταν νόστιμο, ζουμερό, με την σπιρτάδα των κουμ κουάτ.

Στη ζύμη έβαλα και λίγο κακάο προκειμένου να βλέπει σοκολατί χρώμα και να το φάει χεχε!


Τα κουμ κουάτ, είναι εσπεριδοειδή που μπορείς να τα φας με τη φλούδα. Αφήνουν μια ωραία σπιρτάδα μόνο στο στόμα, χωρίς να είναι κατάπικρη η φλούδα τους όπως σε άλλα εσπεριδοειδή, οπότε δεν χρειάστηκε να γίνει κάποια διαδικασία για να μπουν στο γλυκό.

Οπότε...


Αναποδογυρισμένο κέικ με κουμ κουάτ
Υλικά για μια στενόμακρη φόρμα
για τη βάση
30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
70 γρ. ζάχαρη
10-12 κουμ κουάτ (περίπου 150 γρ.)
για τη ζύμη
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή μαργαρίνη
150 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
190 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
10 γρ. κακάο
100 γρ. γιαούρτι (χρησιμοποίησα λάιτ στραγγιστό)
1 πρέζα αλάτι
1 κ. σ. λικέρ κουμ κουάτ ή άλλο λικέρ

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να λιώσει λίγο και βάζουμε το μίγμα στη φόρμα.
Πλένουμε τα κουμ κουάτ, τα στεγνώνουμε, τα κόβουμε σε 3-4 κομμάτια και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τα στρώνουμε στη φόρμα πάνω από το μίγμα βουτροζάχαρης.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.

Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με μίξερ για 4-5 λεπτά.
Στρώνουμε τη ζύμη πάνω από τα κουμ κουάτ και ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού,

Αφήνουμε 5 λεπτά το κέικ να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και το γυρίζουμε με προσοχή σε στενόμακρη πιατέλα. Κανονικά τα φρουτάκια θα είναι κολλημένα στο κέικ. Αν τυχόν έχει μείνει κανένα στη φόρμα, επαναφέρετέ το στην τάξη ;)

Αναγκαστικά περιμένουμε να κρυώσει για να φάμε :D

Αν το θέλετε πιο σοκολατένιο, αντικαταστήσετε περισσότερο αλεύρι με κακάο.


Καλό πσκ!

8 comments:

  1. ΩΩΩ... τι ωραίο!!
    Φαίνεται πεντανόστιμο, κι αυτό το λίγο κακάο που έβαλες του πάει.
    Το σκ θα κάνω και τα δικά μου ;)

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θεεεενκς! Αναμένω συνταγές με κουμ κουάτ!

      Delete
  2. Νομίζω ότι βρήκα τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσω τους καρπούς από το δεντράκι που έχω σε γλάστρα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τη! Πληθαίνουν οι συνταγές στο μπλογκ μου για κουμ κουάτ, οπότε σίγουρα θα βρεις κάποια να σου ταιριάζει!

      Delete
  3. Πραγματικά φαίνεται νόστιμοτατο!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Τι ωραίο που φαίνεται! Αρωματικό και νοστιμότατο!

    ReplyDelete