Pages

Monday, September 15, 2014

Λικέρ φραγκοστάφυλο

Πέρυσι η Ξανθή, ξέροντας ότι με ενδιαφέρουν τα φρούτα του δάσους για πειράματα με λικέρ και γλυκά κουταλιού, μου είχε στείλει διάφορα φρουτάκια από τα μέρη της. Πολύτιμα δώρα πραγματικά. Το ένα πιο όμορφο από το άλλο αλλά και ενδιαφέροντα ως προς τα αποτελέσματα που έδωσαν.


Στην παρακάτω φωτό, βλέπετε και τα τέσσερα μαζί. 
Πάνω αριστερά: τσάπουρνα
Πάνω δεξιά:φραγκοστάφυλο
Κάτω αριστερά: σαμπούκος
Κάτω δεξιά: κράνα


Η εμπειρία με τα λικέρ μετά την ενασχόληση μετά από τόσα χρόνια, με έχει κάνει ικανή να φτιάξω λικέρ ακόμα και με ελάχιστη ποσότητα. Όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να έχεις μεγάλη ποσότητα από ένα σπάνιο φρούτο, τότε βολεύεσαι με όσο έχεις.


Μπορεί να έχεις μικρή ποσότητα, αλλά το λίγο λικεράκι που θα πάρεις είναι πολύτιμο και σε αποζημιώνει.


Τα φούτα του δάσους δίνουν πολύ γευστικά λικέρ. Το φραγκοστάφυλο έγινε πάρα πολύ νόστιμο! Μπορείτε να βρείτε ακόμα απ' ό,τι είδα σε ένα μανάβικο. Και ναι! Υπάρχει μανάβικο στη Ζάκυνθο που φέρνει σπάνια και δυσεύρετα φρούτα και το ανακάλυψα πρόσφατα. Ακριβά μεν, αλλά φέρνει. Και εκτός από σπάνια, φέρνει και βυσσινάκι και μελιτζανάκι. Αμέ!


Τι έλεγα; Α ναι! 'Ότι το φραγκοστάφυλο έγινε τέλειο! Δίνει καταπληκτική γεύση και χρώμα. Δοκιμάστε το αν βρείτε!


Λικέρ φραγκοστάφυλο 
Υλικά 
60 γρ. φραγκοστάφυλα (ζυγισμένοι μόνο οι σπόροι)
60 γρ. άχρωμο ρούμι
40 γρ. νερό
40 γρ. ζάχαρη λευκή

Εκτέλεση 
Πλένουμε και ξεσποριάζουμε τα φραγκοστάφυλα.
Τα βάζουμε σε βάζο μαζί με το ρούμι και τα αφήνουμε εντός σπιτιού σε σκιερό μέρος για 1 μήνα. Μετά από 1 μήνα, φτιάχνουμε ελαφρύ σιρόπι (που θα βράσουμε μόλις για 1-2 λεπτά) με το νερό και τη ζάχαρη.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το βάζουμε στο βάζο με τα φραγκοστάφυλα.
Αφήνουμε εντός σπιτιού για 3-4 μέρες.
Φιλτράρουμε σε καθαρή μπουκάλα.

Τέλος, αν έχετε φρέσκα φραγκοστάφυλα, βάλτε τα στις σαλάτες σας. Ταιριάζουν πάρα πολύ!



Καλή εβδομάδα!

Update:
Θεωρώ αναγκαίο να τονίσω, ότι τόσο στις φωτογραφίες των λικέρ στο μπλογκ και στο βιβλίο μου Λικεράκια και σερμπέτια, όσο και στην πραγματικότητα, το χρώμα των λικέρ είναι πέρα για πέρα πραγματικό, χωρίς προσθήκη χρώματος. Θεωρώ μεγάλη χαζομάρα ΕΙΔΙΚΑ στα λικέρ να προσθέτουμε χρώμα. Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος. Τα περισσότερα φρούτα δίνουν υπέροχο χρώμα, φυσικό και όμορφο. Λέω ειδικά στα λικέρ, επειδή στις τούρτες πχ, μπορεί να χρειάζεται χρώμα, ειδικά σε αυτές με ζαχαρόπαστα. Στα λικέρ όμως είναι εντελώς περιττό.

33 comments:

  1. Αχ δεν εχω δοκιμασει φραγκοστάφυλο!
    Καλη μας εβδομάδα :)

    ReplyDelete
  2. Αγαπημένη γεύση τό φραγκοστάφυλο Κική!!
    Ωραίο χρώμα έχη τό λικεράκι σου!!
    Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  3. Τι χρώμα! Φαίνεται υπέροχο!
    Βρήκες και μαγαζί με μελιτζανάκι; Πάνε οι βόλτες πια;;;

    ReplyDelete
  4. Τόσο μικρή ποσότητα φραγκοστάφυλου θα την είχα κάνει μια μπουκιά πριν προλάβει καν να φύγει από το κοτσάνι της. Μπράβο σου που κρατήθηκες και έφτιαξες κάτι τόσο όμορφο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλωσήρθες! Και η παραμικρή ποσότητα είναι για μένα ευκαιρία για πείραμα! ;-)

      Delete
  5. Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το λικέρ φραγκοστάφυλο! Υπέροχο το ρουμπινί του χρώμα!

    ReplyDelete
  6. δεν ξερω απο γευση πως ειναι(αν και ειμαι σιγουρη οτιγια να το προτεινεις εσυ, σιγουρα ειναιεξαιρετικο) αλλα απο χρωμα.....αχ αυτο τοχρωμα...θεικο!!!

    ReplyDelete
  7. Ακούγεται πανεύκολο και σίγουρα είναι πανέμορφο και στο μάτι. Μου αρέσει η εναλλακτική με το ρούμι, αν βρούμε αυτά τα ωραία κόκκινα φρουτάκια το μόνο που χρειάζεται το λικέρ είναι υπομονή!

    ReplyDelete
  8. Είναι ιδιαίτερα φρούτα, πολύ όμορφα και δεν τα έχουμε συνηθίσει να τα χρησιμοποιούμε. Νομίζω πως γίνονται υπέροχο λικέρ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εμένα είναι από τα αγαπημένα μου!

      Delete
  9. Φαίνεται υπέροχο και το χρώμα του φανταστικό!

    ReplyDelete
  10. Φαίνεται τέλειο το λικέρ, αλλά και στην σαλάτα πιστεύω ότι θα ταιριάζουν υπέροχα!!!
    Καλή βδομάδα
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  11. Πολύ σημαντικό το να μπορείς να εκμεταλλεύεσαι ακόμα και μια μικρή ποσότητα ενός δυσεύρετου φρούτου.
    Το χρώμα από το λικέρ σου είναι πραγματικά εξαιρετικό, φωτεινό και λαμπερό.
    Μπορώ να φανταστώ και τη γεύση νομίζω!
    Τα φιλιά μου

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η εμπειρία φταίει :-)
      Φιλάκια!

      Delete
  12. ουπς έφτιαξες τόσο λίγο!!
    Φέτος είχα πολλά αλλά και πολλά τρεχάματα οπότε δε μπόρεσα να σου στείλω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όταν έχεις την ευκαιρία να φτιάξεις τόσο σπάνιο λικέρ, δεν τη χάνεις!
      Δεν πειράζει :-)

      Delete
  13. Ελκυστικό χρώμα, Κική μου!
    Σε κάνει να θέλεις να το πιεις ακόμη κι' αν δεν πίνεις λικεράκια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως το χρώμα ήταν πανέμορφο!

      Delete
  14. Τελικά Κική, εσείς εκεί στην Ζάκυνθο είστε πιο τυχεροί από εμάς στον Πειραιά, εφόσον βρίσκετε αυτά τα όμορφα φρουτάκια σε μανάβικα. Εδώ στον Πειραιά ούτε στην κεντρική αγορά δεν μπόρεσα να βρω, φρέσκα φυσικά. Φοβερό το χρώμα στο λικέρ σου! Καλόπιοτο!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μην το λες...Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν έβρισκες τίποτα. Όσο για το μανάβικο, είναι διαμαντάκι που ανακάλυψα τελευταία!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  15. Tί ωραίο χρώμα Κική.
    Λίγο είναι αλλά είμαι σίγουρη πως άξιζε. Οταν και η πρώτη ύλη είναι δυσεύρετη έχει άλλη αξία.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  16. Το πανω αριστερα εινια μυρτιλλο και το κατω μαυρο φραγκοσταφυλλο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορεί απλά να έχουν άλλες ονομασίες εκεί που ζεις. Το κάτω αριστερά πχ είναι πάρα πολύ μικρό. Σαν φακή!

      Delete
  17. Έχω στο κηπο μου τα μάζεψα και λέω να κάνω το λικέρ 600γρμ.φραγ.600γρμ.ρουμι ποση ζάχαρη και νερό? ευχαριστώ.

    ReplyDelete