Pages

Monday, May 5, 2014

Φιογκάκια με λιαστές ντομάτες και γαρίδες

Ένα από τα νοστιμότερα φαγητά που έχω φτιάξει, είναι το παρακάτω. Γνωστή η αδυναμία μου βέβαια στα ζυμαρικά, αλλά και οι υπόλοιποι έχουν να πουν ό,τι κι εγώ: Δοκιμάστε το και δεν θα μετανιώσετε!

Αριστερά χωρίς τυρί, δεξιά με τυρί

Φιογκάκια με λιαστές ντομάτες και γαρίδες 
συνταγή τροποποιημένη από δω
Υλικά 
Τα παρακάτω θα τα χρειαστείτε αν φτιάξετε "λιαστές" ντομάτες φούρνου με οδηγίες όπως περιγράφω εδώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες λιαστές ντομάτες ή να φτιάξετε λιαστές ντομάτες όπως περιγράφω εδώ, όποτε αποφασίσει να έρθει το καλοκαίρι επιτέλους.... Ό,τι λιαστές ντομάτες κι αν χρησιμοποιήσετε, να είσαστε σίγουρες/οι, ότι το φαγητό θα είναι πεντανόστιμο!
½ κιλό ντοματίνια βελανίδια ή plum Κρήτης
λίγο ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι


Επιπλέον
½ κιλό ζυμαρικά φιογκάκια
2 κουταλιές της σούπας.ελαιόλαδο
250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φετούλες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο ή ¼ κ. γ. κόκκινο πιπέρι καπνιστό
¼ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 μικρό κουτάκι τυρί κρέμα λάιτ (200 γρ.)
½ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα ή 1 κ. σ. ξηρό μαϊντανό
προαιρετικά: ¼ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση 

Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει.
Μόλις βράσει, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Στραγγίξτε καλά.
Ενώ τα ζυμαρικά βράζουν, βάλτε σε ένα άλλο σκεύος 1 κ. σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε τις γαρίδες και μαγειρέψτε τις ανακατεύοντας ελαφρά, για μερικά λεπτά.
Αν οι γαρίδες είναι φρέσκιες, μερικά λεπτά (3-4) είναι αρκετά. Οι δικές μου που ήταν κατεψυγμένες, χρειάστηκαν παραπάνω χρόνο για να είναι έτοιμες, αλλά όχι πολύ, για να μην σκληρύνουν. Να θυμάστε ότι τα θαλασσινά σκληραίνουν με το πολύ βράσιμο.
Αφαιρέστε τις σε ένα πιάτο και αφήστε στην άκρη.
Ζεστάνετε άλλη 1 κ. σ. ελαιόλαδο και προσθέστε το κρεμμύδι.
Σωτάρετέ το για να μαλακώσει για 4-5 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο λιωμένο και το μπούκοβο ή το κοκκινοπίπερο (εγώ τέτοιο πρόσθεσα) και σωτάρετε για μερικά δευτερόλεπτά.
Προσθέστε το κρασί και τις γαρίδες, αφήστε να πάρει μια βράση και σβήστε.
Ανάψτε πάλι τη φωτιά που είχατε την κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή για να ξαναβάλετε την κατσαρόλα με τα ζυμαρικά.
Προσθέστε το τυρί κρέμα και ανακατέψετε να λιώσει και να πάει παντού.
Προσθέστε το μίγμα με τις γαρίδες και ανακατέψτε.
Τέλος, προσθέστε και τις ντομάτες και το βασιλικό ή μαϊντανο και ανακατέψτε απαλά.
Αν προσθέστε παρμεζάνα, προσθέστε την κι αυτή τώρα.
Σερβίρετε όσο είναι ζεστά τα φιογκάκια με έξτρα παρμεζάνα από πάνω. Τη δική μου μερίδα, την έβγαλα πριν προσθέσω το τυρί κρέμα, λόγω νηστείας και ήταν εξίσου νόστιμο. Αν θέλετε να αποφύγετε το τυρί (και τα 2 τυριά) ή νηστεύετε, ακόμα κι έτσι, είναι ένα νόστιμο πιάτο.

Καλή εβδομάδα!

10 comments:

  1. Πολύ νόστιμη η συνταγή σου Κική!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  2. Τέλεια συνταγή, τρελαίνομαι για μακαρονια και εγώ (οι πιο πολλοί μάλλον) ιδίως όταν είναι με θαλασσινά. (τις λιαστές θα τις πάρω έτοιμες, δεν ειμαι για να κανω τις δικές μου από τώρα)

    ReplyDelete
  3. Σαν μακαρονού θα πω ναι! Οι λιαστές και φυσικά οι γαρίδες είναι γοητευτικές λεπτομέρειες! Έκανες ένα πολύ ωραίο πιάτο αγαπητή μου!

    ReplyDelete
  4. Τέλεια και εύκολη συνταγή, Κική!! Μπαίνει στα "υπόψη"!!!

    ReplyDelete
  5. Πολύ γευστική φαίνεται η συνταγή σου!!!
    Φιλάκια
    Νεφέλη

    ReplyDelete