Pages

Monday, June 6, 2011

Λικέρ μέσκουλες-μούσμουλα

ΛΙΚΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΕΡΜΠΕΤΙΑΜπορεί να συγκέντρωσα 50 συνταγές για διαφορετικά λικέρ στο βιβλίο μου "Λικεράκια και σερμπέτια"  όμως, όπως έχω ξαναπεί, δεν έχω σταματήσει να πειραματίζομαι με τα λικέρ. Φρούτα με τα οποία δεν ήμουν απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, παραλλαγές, προσθήκες, δίνουν, νέες γεύσεις, νότες αρωματικές και χρωματικές στη μεγάλη αυτή συλλογή που λέγεται λικέρ. Ξαναλέω και ξανασυμβουλεύω: έχουμε τόσα ωραία φρούτα, βότανα και καρπούς στην Ελλάδα. Ας αφήσουμε για λίγο τα ξενόφερτα "σκληρά" ποτά και ας γευτούμε τα λικεράκια που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας. Σκέτα, με πάγο ή σαν κοκτέιλ με κάποιο αναψυκτικό ή χυμό, θα σας ταξιδέψουν σε νέες γεύσεις και θα ξεχάσετε τον κλασικό τρόπο σερβιρίσματός τους. Θυμηθείτε επίσης ότι μια κουταλιά από το αγαπημένο σας λικέρ στο παγωτό σας ή στον καφέ σας, θα απογειώσει τη γεύση του!


Λικέρ μέσκουλες-μούσμουλα
Υλικά
350 γρ. μέσκουλες ακαθάριστες
350 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
200 γρ. ρούμι
100 γρ. νερό

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μέσκουλες από φλούδια και κουκούτσια, προσέχοντας να μην πάρουμε το άσπρο μέρος που είναι κοντά στο κουκούτσι. Τα κουκούτσια δεν τα πετάμε.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τις μέσκουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια και βράζουμε για 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε μέσα και τα κουκούτσια τα οποία έχουμε καθαρίσει τις εξωτερικές φλούδες και τα αφήνουμε να κρυώσουν.  
Όταν κρυώσουν, προσθέτουμε το ρούμι και 100 γρ. νερό. Ανακινούμε απαλά να ενωθούν και φιλτράρουμε σε καθαρή μπουκάλα.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ό,τι επιθυμούμε (ποτό, νερό, ή σιρόπι).


Tips:
Μην πετάξετε τις μέσκουλες που βράσατε. Φάτε τις σαν γλυκάκι!

Μέσκουλες τις λέμε στην Πάτρα. Νέσπολες τις έμαθα στη Ζάκυνθο. Μούσμουλα είναι ευρέως γνωστά!

Καλή εβδομάδα!

26 comments:

  1. ΤΕΛΕΙΟ....ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΛΙΚΕΡ....ΤΩΡΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ...ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΣΕ ΑΛΛΟ BLOG .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ....ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    ReplyDelete
  2. Αχ βρε Κική μου, τι κρίμα.....ένα γεμάτο δένδρο μούσμουλα είχαμε και δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε....πόσα να φάμε, πόσα να μοιράσουμε σε φίλους!! Αν είχα τη συνταγή σου θα έφτιαχνα σίγουρα το λικεράκι....δεν πειράζει....του χρόνου να ΄μαστε καλά!!
    Σ΄ευχαριστώ, καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα! εσύ λικέρ εγώ μαρμελάδα.
    Πάντως παρόλο που δεν είχα φτιάξει άλλη φορά κι είχα ενδοιασμούς έγινε υπέροχη! Αν βρω άλλα θα φτιάξω και λικέρ.

    ReplyDelete
  4. Μέσπιλα στη Κύπρο!
    Μπράβο Κική μου αυτό θα πει φαντασία!

    Καλή σου μέρα και καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  5. Aυτό ήταν!!! θα πάω να ξηλώσω τα μούσμουλα της γειτόνισσας χεχχεχεχε
    Φιλάκιαααααααα
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  6. καλημέραααα!καλή εβδομάδααα!!!υπέροχο φαίνεται.....χμ!!!κάτσε να σκεφτώ ποιός εχει δεντρο στη γειτονιά.....φυσικά δεν ειμαι αχάριστη ..θα ....του .δώσω,,,ενα μικρό μικρό μπουκαλάκι χιχι!!!!

    ReplyDelete
  7. Στην υγειά μας, ωραιότατο φαίνεται και αυτό το λικεράκι!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  8. Δέσπολες τις λέει ο μπαμπάς μου από την Κρήτη. Και μου έδωσε μια λεκάνη. Δεν τα τρώει κανείς οπότε ευτυχώς που έκανες αυτή την ανάρτηση! Δεν ήξερα τι να τα κάνω!

    ReplyDelete
  9. Οι μέσκουλες είναι συνδυασμένες με τα παιδικά μου χρόνια!!!! Άντε στην υγεία μας

    ReplyDelete
  10. Πω πω, δεν μπορούσα να φανταστώ λικέρ με τα φρούτα αυτά, θα γίνεται υπέροχο, τα λατρεύω!
    Νέσπολες τα λέμε και στην Κέρκυρα! :)

    ReplyDelete
  11. Deli,έχουμε μια μουσμουλιά στην παραλία,κανένας δεν τα τρώει.Ίσως δοκιμάσω,αν έχω ορεξούλα χιχι,λίγο ταλαιπωρία το καθάρισμα.
    Όπως πας,σε βλέπω να ετοιμάζεις το Νο 2 σε λικεράκια.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. Μετά την μαρμελάδα με μούσμουλα της Ξανθής, έχουμε το δικό σου λικέρ με μούσμουλα και αυτό.Ήρθε και έδεσε.

    ReplyDelete
  13. τα ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ ΘΕΙΚΑ .ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΚΕΡΑΚΙ ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!

    ReplyDelete
  14. αυτο πρεπει να ειναι πολυ ωραιο!
    τα μουσμουλα στα ιταλικα ειναι nespole! οι δεσμοι ζακυνθου - ιταλιας ειναι μεγαλοι.

    ReplyDelete
  15. Κική μου, τί σκληρά ποτά, τα λικεράκια είναι αγαπημένα.
    Λέω κι εγώ, τί είναι οι μέσκουλες :) Πρέπει να βρω μούσμουλα και να το φτιάξω. Έχω πεθυμήσει λικεράκι σπιτικό! Να' σαι καλά που μας δίνεις αυτές τις όμορφες συνταγές!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  16. Μέσκουλες, νέσπολες, μούσμουλα, μέσπιλα, όπως και να τα πεις, νόστιμα είναι.

    Ξανθή, όταν είδα τη μαρμελάδα σου αναφώνησα Ααα! γιατί πριν λίγο είχα κάνει το λικέρ και από αυτό που μου είχε μείνει σκέφτηκα ότι τα μούσμουλα θα κάνουν πολύ ωραία μαρμελάδα!

    Όσες έχετε ακόμα, δοκιμάστε το. Στην ανάγκη, κλέψτε του γείτονα! Χαχα!

    Great η επιρροή της ιταλικής γλώσσας είναι έντονη στη Ζάκυνθο όπως είναι γνωστό.

    Ελένη 2ο βιβλίο με λικέρ; Μετά από 50;;; Χαχα! Μπαααα!

    Μάγδα συμφωνώ!

    ReplyDelete
  17. Δέσπολα (τα) στην Κρήτη! Φέτος είναι δεσπολοχρονιά εδώ κάτω. Λυγίζουν τα δέντρα από το φόρτωμα.
    Στην υγειά μας Κική! Καλοκαιρινό λικεράκι

    ReplyDelete
  18. Κικίτσα Καλημέρα! Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Να σε ρωτήσω, επειδή οι νέσπολες που μου έδωσε η πεθερά μου μείναν κάποιες ημέρες στο ψυγείο και ψιλομαυρίσανε, πόσο βάρος υπολογίζεις να είναι η καθαρή σάρκα χωρίς τα φλούδια και τα κουκούτσια, περίπου? Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  19. Συγγνώμη, αλλά ως αρχάρια στα λικεράκια και καθώς ακόμη δεν έχω αγοράσει το βιβλίο σου το οποίο ελπίζω να αγοράσω λίαν συντόμως, έχω μία απορία: Σε τι φιλτράρουμε?

    ReplyDelete
  20. Βίτα, το κακό είναι ότι γίνονται όλες μαζί και μετά τέρμα! :-)

    Ανώνυμη (καλέ βάλε ένα ονοματάκι!), δεν ήταν πολύ. Να ήταν 50-60 γραμμάρια φλούδες και κουκούτσια; Να σου πω...Μην ανησυχείες. Βάλε 350 γρ. καθαρό βάρος. Το μόνο που θα συμβεί είναι να έχει πιο έντονη γεύση.

    Ανώνυμη νο2 (ή είσαι η ίδια;) φιλτράρουμε με φίλτρο του γαλλικού καφέ, κατά προτίμηση όχι χάρτινο, αλλά εκείνα που μοιάζουν υφασμάτινα-πλαστικά. Θα τα βρεις στα ράφια του καφέ να κρέμονται.

    ReplyDelete
  21. Ευχαριστώ Κικίτσα! Και ναι, ήμουν η ίδια. Είμαι η Relo, αλλά δεν μπορώ να κάνω πάντα σύνδεση με τη google ταυτότητά μου. Από εδώ και πέρα θα στο λέω.
    Τώρα πάω να βρω μούρες! Ελπίζω να έχει στο σούπερ μάρκετ. Ψάχνω να βρω και φρέσκια κάππαρη, αλλά στην Αθήνα δεν βρίσκω π ο υ θ ε ν ά !

    ReplyDelete
  22. Αααα Οκ! Οταν δεν μπορείς να συνδεθεις, πάτα εκεί που λέει ανώνυμος και βάζε το όνομά σου! Μούρα έχω δει στο σούπερ μάρκετ στος τέλος καλοκαιριού, αλλά όχι τέτοια. Όταν λες φρέσκια κάπαρη εννοείς χωρίς να έχει γίνει τουρσί; Το φυτό φρέσκο;

    ReplyDelete
  23. Relo
    Μούρα είχα δει μια φορά στο ΑΒ. Άσπρα, όχι μαύρα. Τώρα δεν είχε.
    Ναι, φρέσκια κάπαρη εννοώ, όχι τουρσί. Τα έτοιμα βαζάκια έχουν μέσα δεν ξέρω τι! Και ας λένε άλλα στην ετικέτα. Σιγά ποιος τα ελέγχει... Πάντως φρέσκια κάπαρη, να τη φτιάξω μόνη μου, δεν έχω βρει πουθενά!

    ReplyDelete
  24. Βρες μερη με πέτρες, όπως κάστρα, μαντρότοιχους, πεζοδρόμια κλπ. Εκεί φυτρώνουν!

    ReplyDelete
  25. το ασπρο μερος που λες να μην παρουμε, το προσθετουμε στα μουσμουλα ή το πετάμε?πικρίζει διαφορετικά?

    ReplyDelete
  26. Είναι το άσπρο που ειναι σαν μεμβράνη κοντά στα κουκούτσια. Το πετάμε γιατί στιφίζει.

    ReplyDelete