Pages

Friday, April 8, 2011

Καλαμαράκια με πιπεριές και κριθαράκι

Διανύουμε το μήνα Απρίλιο και η διάθεσή μου ανεβαίνει με τους ρυθμούς του υδράργυρου. Η ζέστη μου πάει και την καταβρίσκω να νιώθω ότι ο χειμώνας είναι στο τέλος του. Μου αρέσει πολύ ο Απρίλιος. Είναι ο αγαπημένος μου μήνας της Άνοιξης.

Μαζί με τον ανοιξιάτικο αυτό μήνα, έχουν εμφανιστεί και οι φράουλες, όπως και άλλα εποχιακά λαχανικά και φρούτα (αγκινάρες, αρακάς, κουκιά). Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσετε το λικέρ και το σιρόπι φράουλα. Το λικέρ είναι χρονοβόρο, και το σιρόπι θέλει δυνατό ήλιο, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε το πρώτο και να καθυστερήσετε λίγο το δεύτερο.
Αν έχετε ξεκινήσει να κάνετε λικέρ σύκο με ξερά σύκα και δεν πρόκειται να ψήσετε αρνί στη σούβλα αλλά στο φούρνο, θυμηθείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σύκα του λικέρ στο αρνί σας, για ένα πρωτότυπο πιάτο γεμάτο άρωμα και γεύση.

Σε λίγες εβδομάδες, θα κάνουν την εμφάνισή τους τα άγουρα σύκα και αμέσως μετά, το φρέσκο καρυδάκι. Και τα δύο κάνουν υπέροχα λικέρ! Προσέξτε μη χάσετε την εποχή, γιατί τα σύκα, έτσι και κάνει μια ζέστη, δεν τα προλαβαίνεις! Και φυσικά, δεν θα πετάξετε τα σύκα και τα καρύδια αφού φτιάξετε λικέρ!

Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και η μικρή κουζίνα μαγειρεύει μερικά νηστίσιμα φαγητά και γλυκά. Σήμερα θα φτιάξουμε καλαμαράκια με πιπεριές και κριθαράκι.
Καλαμαράκια με πιπεριές και κριθαράκι Υλικά
350 γρ. καλαμαράκια ψιλοκομμένα (χρησιμοποίησα κατεψυγμένα και ψιλοκομμένα, να μην τα ξαναλέμε περί καθαρίσματος ε;)
1 κρεμμύδι λεπτοκομμένο σε φετούλες
1 σφηνάκι ούζο
2-3 πιπεριές χρωματιστές χοντροκομμένες
300 γρ. κριθαράκι
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
Σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι με το λάδι για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και αφήνουμε να σωταριστούν για 8 λεπτά περίπου ή μέχρι να πιουν τα υγρά που θα βγάλουν.
Σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε να βράσουν 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις πιπεριές χοντροκομμένες και το κριθαράκι.
Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Προσθέτουμε νερό, όποτε χρειάζεται.
Μετά από 15 λεπτά, βάζουμε νερό αν χρειάζεται, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό πάνω στο ζεστό μάτι, για να γίνει το κριθαράκι εντελώς.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Καλό Σαββατοκύριακο!

22 comments:

  1. Deli, οι οδηγίες σου για τα λικεράκια τέλειες!
    Τα καλαμαράκια δεν είναι του γούστου μου,μπορώ όμως να τα φτιάξω για τους υπόλοιπους.
    Φιλιά!

    Κοντεύει να γίνει το 44.

    ReplyDelete
  2. Κική καλημέρα σου.
    Μπορώ να το κάνω με σουπιές που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα καλαμάρια;

    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Αγαπημενα τα καλαμαρακια.. να τα τρωγε πιο πολύ ο καλος μου!

    ReplyDelete
  4. Τα καλαμαράκια μας αρέσουν εντός και εκτός νηστείας!
    Καλό Σαββατοκύριακο:)

    ReplyDelete
  5. Και τα καλαμαράκια μου αρέσουν και τα λικεράκια σου!!!

    ReplyDelete
  6. Μερίδα μου φύλαξες;;;;

    ReplyDelete
  7. Τα καλαμάρια τα τρώω όταν νηστεύω και μ'αρέσουν πάρα πολύ.Τις περισσότερες φορές τα παίρνω σε κονσέρβα και τα μαγειρεύω με κριθαράκι ή ρύζι.

    ReplyDelete
  8. Πανέμορφα απ την αρχή ως το τέλος!!! Κι εγώ τον Απρίλη αγαπώ :)
    Μπορεί λικεράκια να μη φτιάχνω (μου αρέσουν τα δικά σας!!), αλλά το καλαμάρι με το κριθαράκι, θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!!
    Φιλιά
    καλό σαββατοκύριακο Κική μου

    ReplyDelete
  9. Τρελαίνομαι για λικέρ καρύδι!!!

    ReplyDelete
  10. Αυτή είναι ανάρτηση, υπερπαραγωγή...παίρνω από όλα και φεύγω

    ReplyDelete
  11. Άλλο ένα φαγητό νόστιμο για την περίοδο της νηστείας.
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  12. Πολύ καλή η συνταγή σου, μόνο που θα τη φτιάξω με σουπιές που είναι και πιο μαλακές από τα καλαμάρια και μας αρέσουν πιο πολύ!!
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  13. Κική μου,και μένα η διάθεση είναι στα ύψη αυτόν τον καιρό!Η Ζάκυνθος είναι ένα ποιήμα την άνοιξη,νομίζω ότι είμαι στον παράδεισο....Όσο για το φαγάκι,απλά υπέροχο!Φιλιά:))

    ReplyDelete
  14. Μάλιστα...μπρίζωνέ μας εσύ να δούμε τι θα γίνει!!! Πλάκα κάνω!
    Καρυδιά είχαμε Κική μου αλλά ας είναι καλά ο αδερφούλης μου που μας την ξέρανε..χαχα!!Και φόρτωνε για χρονια ολόκληρα..όχι τίποτα άλλο!!! Συκιά έχουμε μία σε ένα παλιό οικόπεδο εδώ στη γειτονιά...λες να της κάνω ντού???
    Είδα και νερατζάκια έξω από το σχολείο μας πριν 3 μέρες, τώρα δεν τα μαζεύουν για να κάνουν το μικρούλι που γίνεται ολόκληρο??? Για πες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Οι συμβουλές σας για τα λικεράκια , μοναδικές και η συνταγή για τα καλαμαράκια επίσης!

    καλό ΣΚ :)

    ReplyDelete
  16. Ωραίο και χορταστικό φαγάκι.
    Το κριθαράκι μου αρέσει όπως και να είναι..

    ΄Καλό σαββατοκυριακο

    ReplyDelete
  17. Πολύ μου αρέσει το φαγάκι σου αλλά αυτά τα λικέρ σου φιλενάδα θα με μεθύσουν! Τι χρώματα είναι αυτά!!!!

    ReplyDelete
  18. Το φαγακι φαίνεται πεντανοστιμο, αλλα τα λικερακια θα ειναι το κατι αλλο!!

    ReplyDelete
  19. Δεν βλέπω την ώρα για τα συκαλάκια και τα καρυδάκια. Μέχρι πέρυσι το σύκο το έκανα γλυκό. Φέτος θα δοκιμάσουμε και το λικέρ...

    ReplyDelete
  20. Ότι πρέπει το φαγάκι για τις ημέρες αυτές. Τώρα στο νησί πρέπει να είναι όνειρο!

    ReplyDelete
  21. Ελένη ευχαριστώ!

    Ρεγγίνα πιστεύω πως ναι!

    Ελπινίκη
    Έλενα
    Μανουσινα
    Αστέρι ναι!
    ευχαριστώ!

    Σόφη
    Γιώργο,
    Μαρίνα μα είναι από τα καλύτερα!
    ευχαριστώ!

    Πόπη πάρε!

    Μαρία ναι!

    ReplyDelete
  22. Anthivolon μια χαρά θα είναι με σουπιές!

    Λένια, το νησί στα καλύτερά του!

    Έφη κάνε νρού σε δέντρα γνωστών όσο μπορείς! Όσο για τα νεράτζια λες να φτιάξεις αυτά τα μικρά που πικρίζουν ε; Δεν ξέρω κατά πόσο θα έχει καυσαέρια ο δρόμος μόνο. Πρόσεξέ το!

    Αφροδίτη
    Μάριον
    ευχαριστώ!

    Μαρία, όλα φυσικά!

    Μαριάννα είναι!!!

    Βιτα θα σου αρέσουν πιστεύω!

    Κατερίνα όνειρο δε λες τίποτα!

    ReplyDelete