Pages

Thursday, May 6, 2010

Λαχανικά στο φούρνο με κρούστα ψωμιού

Η χώρα μας διανύει δύσκολες ώρες και ζει δραματικές στιγμές. Φοβάμαι την οργή του κόσμου και το τι μπορεί αυτή να φέρει. Όταν υπάρχουν τέτοιες στιγμές στην Ελλάδα, νιώθω περίεργα όταν βάζω ποστ. Θα πει κανείς, εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς το blogging μας. Τις τελευταίες μέρες όμως, όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, τα μπλογκς ήταν αυτά, μέσα από τα οποία, ακούστηκαν όσα δεν ακούγονταν στις ειδήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά. Χαίρομαι που μέσα από τα μπλογκς οι έλληνες υψώνουν τη φωνή τους και λέγονται αλήθειες.

Φυσικά, εδώ είναι ένα μαγειρικό μπλογκ και το μόνο σχεδόν για το οποίο μιλάει, είναι η κουζίνα. Εύχομαι και ελπίζω, η ελληνίδα νοικοκυρά, να είναι σε θέση να βάζει κατσαρόλα στη φωτιά στο μέλλον, γιατί με όλα όσα ακούω, ούτε γι΄αυτό δεν είμαι σίγουρη πια. Και για να ελαφρύνω λίγο το κλίμα, το φαγητό που προτείνω σήμερα, έχει συστατικό, που οι παρενέργειές του, είναι κατάλληλες για τους πολιτικούς και για όλους όσους μας έφεραν σ' αυτή τη θέση. Φασόλια. Όταν θα ζείτε τις...παρενέργειές τους, σκεφτείτε ότι στρέφεστε και απευθύνεστε προς όλους αυτούς, γιατί μόνο αυτό αξίζουν...

Την ορίτζιναλ συνταγή, είχα κρατήσει από το περιοδικό ζάπινγκ εδώ και χρόνια. Ουσιαστικά, μοιάζει με μπριάμι, με κρούστα ψωμιού. Μάλιστα, με μπριάμι που γίνεται γρήγορα, γιατί το βράσιμο των λαχανικών γίνεται στο τηγάνι. Στο φούρνο μπαίνει μόνο για να πάρει χρώμα η κρούστα. Η συνταγή, προτείνει τα εξής λαχανικά:
καρότα
κρεμμύδια
μανιτάρια
κόκκινη και πράσινη πιπεριά
σέλερυ
σκόρδο
ντομάτες
κόκκινα φασόλια
μαϊντανό
Εγώ την έκανα με ό,τι λαχανικά είχα και η συνταγή που προέκυψε, είναι η εξής:

Λαχανικά στο φούρνο με κρούστα ψωμιού
Υλικά
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
3 μεγάλα καρότα κομμένα σε κύβους
1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ. σ. ξερό μαϊντανό
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (kidney beans)
αλατοπίπερο
για την κρούστα
120 γρ. τρίμματα ψωμιού (2 μεγάλες φέτες χωρίς την κόρα)
50 γρ. ρεγκάτο τριμμένο (η συνταγή έλεγε 100 γρ. τυρί που λιώνει)
1 κ. σ. σουσάμι

Εκτέλεση
Σε μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το λάδι και τα καρότα. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, νερό αν χρειάζεται και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά (δοκιμάστε ένα καρότο για να δείτε αν είναι έτοιμο).
Ξεπλένουμε τα φασόλια από την κονσέρβα και τα ρίχνουμε κι αυτά στο μίγμα.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μίγμα σε μέτριο ταψί.

Τρίβουμε το ψωμί σε μπλέντερ (εγώ έβαλα ζυμωτό).
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ, το ψωμί, το σουσάμι και το τυρί.
Ρίχνουμε λίγο από το μίγμα μέσα στα λαχανικά και ανακατεύουμε.
Αν θεωρείτε ότι το μίγμα είναι πολύ στεγνό, θα προσθέσετε λίγο νεράκι πριν βάλετε την κρούστα.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μίγμα ψωμιού.

Βάζουμε το ταψί στο γκριλ, στους 200 βαθμούς, για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η κρούστα.

Είναι μια ευχάριστη και διαφορετική εκδοχή αντί για μπριάμι. Τη διαφορετική νότα, τη δίνουν τα φασόλια που του πάνε πολύ! Η κρούστα δε, το κάνει ακόμα νοστιμότερο. Τα λιπαρά της συνταγής, είναι όλα-όλα το λάδι και το τυρί.

23 comments:

  1. Κικίτσα μου δεν ζούμε απλά άσχημες, ζούμε δραματικές στιγμές.
    Ευτυχώς ακόμα υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνει το τσουκάλι στην φωτιά!
    Πολύ καλό το φαγάκι σου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Μου άρεσε η προοπτική των παρενεργειών του φαγητού.
    Να είσαι καλά, τους χρειάζεται.

    Το δε φαγάκι διαφορετικό και ωραίο.

    Φιλιά θαλασσένια.

    ReplyDelete
  3. Kiki,
    We hope and pray for the Greek people and our beautiful country!

    These are really tragic conditions that have been brought upon from bad management...

    Filakia,
    Sophie

    ReplyDelete
  4. Κική μου κι εγώ αισθάνομαι θλίψη και οργή για όσα έγιναν χθες και ενώ είχα προγραμματισμένη ανάρτηση την κατέβασα, παρ'όλα αυτά το φαγάκι σου είναι πολύ ωραίο και θα το δοκιμάσω γιατί το μπριάμ το τρώμε πολύ στο σπίτι!!!!

    ReplyDelete
  5. Πολύ καλά τα λες Κική μου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου...
    Ας έχουμε τουλάχιστον ένα πιάτο φαγάκι να τη βολεύουμε γιατί για περισσότερα δεν το βλέπω...

    Όσο για το φαγάκι σου, τι να πω... πολύ καλή εκδοχή για μπριάμ, θα το δοκιμάσουμε σίγουρα.

    Καλή σου μέρα!!!

    ReplyDelete
  6. Εχεις δίκιο Κική. Εχουμε πεσει ψυχολογικά όλοι με αυτά που γίνονται. Ας εχουμε ελπίδα τουλάχιστον οσο και αν φαινεται δύσκολο..
    Καλά έκανες κι ανεβασες συνταγή, δεν πειραζει. Ας είναι το θεμα του blog η μαγειρικη, παντα γράφεται κάτι ενδιαφερον απο όλους.

    Το φαγητό σου πολύ ωραίο. Η κρούστα μου αρεσει πολυ.
    Θα το δοκιμάσω :)
    Καλή σου μέρα

    ReplyDelete
  7. Τρομερό φαγητό!!
    Όσο για όλα τα υπόλοιπα, τι να μπορώ να πω? Ντροπή μας,μόνο αυτό...
    Πολλά γλυκά φιλιά:)))

    ReplyDelete
  8. ωραίο το φαγάκι σου Κικίτσα!

    όσο για τα αλλα τι να πω
    ...............................
    ότι και να πω είναι λίγο !!!

    καλημερα

    ReplyDelete
  9. Έλενα, έτσι είπα κι εγώ. Δραματικές. Πίκρα και δυστυχία νομίζω νιώθουμε όλοι αυτό τον καιρό...

    Θαλασσένια, μωρε κι αυτά και άλλα τους χρειάζονται!
    Ευχαριστώ!

    Σόφη, το κακό είναι ότι την πληρώνει ο απλός λαός πάντα. Όπως χτες... Μακάρι να γίνουν καλύτερα τα πράγματα για όλους!
    Φιλιά!

    Λίλα κι εγώ αναρωτιόμουν για ώρες αν θα τη βάλω. Προτίμησα να την ανεβάσω με τον πρόλογο που είδες. Το ότι ανεβάζουμε ποστ, δεν σημαίνει ότι είμαστε και μες στην καλή χαρά. Σωστά;

    ReplyDelete
  10. painter, να δω τι άλλα θα κόψουμε. Στο τέλος και τον αέρα που αναπνέουμε θα τον πληρώνουνμε...

    Μαριον, ναι. Όλοι ανεξαιρέτως πιστεύω. Και με μια συνταγή άλλωστε, δεν αλλάζει τίποτα. Ίσα ίσα, κάνουμε διάλογο και για τα προβλήματα των ημερών.
    Ευχαριστώ!

    Μάγδα, για σας ανησυχούμε περισσότερο κοριτσάκι μου. Για τη νεότερη γενιά. Εμείς, ας πούμε πως κάπως βολευτήκαμε. Εσείς όμως; Μακάρι να βελτιωθούν τα πράγματα...

    Μαρία, τι να πεις; Υπάρχουν λόγια να εκφράσουν το τι νιώθει ο κάθε έλληνας αυτό τον καιρό;

    ReplyDelete
  11. Αμάν αυτές οι ντομάτες! Παντού μπαίνουν πια! Μήπως να κάνω κίνημα εναντίον της ντομάτας;

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  12. Πολύ καλό το φαγάκι σου κική

    όσο για όλα τα άλλα δυστηχώς .... δεν έχω λόγια

    Σε φιλώ

    ReplyDelete
  13. όλη μέρα με ρωτάνε τι έγινε στην Αθήνα κι εγώ τι μπορώ να απαντήσω;

    το φαΐ άπαιχτο

    ReplyDelete
  14. Deli,στην εισαγωγή σου έχεις απόλυτα δίκιο-δύσκολες μέρες έρχονται.

    Το φαγάκι σου πρέπει να είναι πολύ νόστιμο-μ΄αρέσουν κάτι τέτοια,σ΄άλλους δεν ξέρω...
    Έχω βιολογικά κόκκινα φασολάκια,θα τα βράσω,λαχανικά υπάρχουν καθώς και ψωμί-θα τα ετοιμάσω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. "Η χώρα μας διανύει δύσκολες ώρες και ζει δραματικές στιγμές" Αυτό που γράφεις τα περιγράφει όλα. Θα θελα πολύ να πιστέψω ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια στα ασχημα, δεν μ αφήνουν τα γεγονότα όμως....και αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η παύση από το όνειρο.
    Το φαγητό θα το δοκιμάσω σίγουρα γιατί φαίνεται εύκολο και νόστιμο!
    Καλό βράδυ και Χρόνια Πολλά στις μανούλες για τις 9/5!!

    ReplyDelete
  16. σαν μια πολυ εναλλακτικη πιτσα...μου φαινεται σουπερ ιδεα!!!

    ReplyDelete
  17. Μ' αρέσει πολύ το φαγητό αυτό και νομίζω η εκδοχή με το ψωμάκι και το τυρί πάνω θα το απογειώσει!

    ReplyDelete
  18. "Όταν θα ζείτε τις...παρενέργειές τους, σκεφτείτε ότι στρέφεστε και απευθύνεστε προς όλους αυτούς, γιατί μόνο αυτό αξίζουν..." MONO AYTO, λίγο όμως και προς εμάς ως συνυπεύθυνους...λέω τώρα εγω.
    Για το φαγητό δεν μπορώ να έχω άποψη
    είναι ομως πρωτότυπο.

    ReplyDelete
  19. Υπαρχουν ανθρωποι που εκτωνονται με την μαγειρικη και εγω ετσι ειμαι, φοβαμε αυτο που ερχετε οχι αυτο που βλεπω τωρα. Η συνταγη ειναι πολυ καλη θα την δοκιμασω για την μικρη μου μπας και φαει τιποτα αλλο παο πατατες και τοστ

    ReplyDelete
  20. Τρελοτουρίστρια, μην τςι βάλεις! Χαχα!

    Αστέρι, ευχαριστώ. Κανείς δεν έχει!

    Και λοιπόν και τι να τους πεις;;;
    Ευχαριστώ!

    Ελένη, δύσκολες...ναι. Ελπίζω να σου αρέσει!

    ReplyDelete
  21. Μένια συμφωνώ μαζίσ ου. Θέλω να το πιστέψω αλλά τα γεγονοτα άλλα λένε!

    Πανσοφίξ, δεν θα έλεγα πως θυμίζει πίτσα. Πιο πολύ λαδερο θυμίζει αν και η αρχική συνταγή το ονόμαζε χορτοφαγική πίτα.

    Ανεράιδα, η κρούστα είναι που κάνει τη διαφορά!

    Χαρά, όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Μικρό ή μεγάλο, όλοι!

    Μαργαρίτα, κι εγώ από αυτούς είμαι!

    ReplyDelete
  22. Καλημερα...
    ως νεα στο food bloging, ηθελα να ξεκινησω τα σχολια μου σε αυτην ακριβως τη συνταγη, λόγω του προλόγου..
    Το φαγητό φαίνεται πολύ ωραίο, θα το δοκιμασω συντομα γιατι εμεις οι πιο νεοι που ειμαστε στην αρχη της ζωης και της καριερας μας μαλλον με λαχανικά θα τη βγαζουμε τα επόμενα χρονια...

    φιλικά
    Ελπινίκη
    mageireuontastinkiriaki.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. Ελπνίκη καλωσήρθες! Θα περάσω να δω κι εγώ το σπιτικό σου! Αλλη μια foodblogger στην παρέα μας! Είναι όμορφα εδώ!

    ReplyDelete