Pages

Monday, October 5, 2009

Χταποδάκι κρασάτο της Κάτιας

Η Κάτια παρακολουθούσε τη μικρή κουζίνα, αλλά γνωριστήκαμε μέσα στο facebook. Mαγείρεψε χταποδάκι κρασάτο, μου έστειλε τη συνταγή και τη μοιράζομαι μαζί σας. Σας τη μεταφέρω όπως μου την έστειλε, με μικρό ρετουσάρισμα δικό μου. Φωτό και συνταγή από την Κάτια. Σ’ ευχαριστώ πολύ Κάτια και χάρηκα που γνωριστήκαμε!


Χταποδάκι κρασάτο της Κάτιας
Υλικά
3 μικρά χταποδάκια
1 φλυτζάνι ξύδι
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
6-7 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε κομματάκια
λίγο ελαιόλαδο
1 κούπα άσπρο κρασί
3 φύλλα δάφνης
6-7 μπαλάκια μπαχάρι
1 κουτάκι συμπυκνωμένη ντομάτα (υπάρχει στο σ.μ. σε τριγωνική συσκευασία και περιέχει 1-2 κ. σ. πάστας)
αλατοπίπερο


Εκτέλεση
Είχα τρία χταποδακια σχετικά μικρά, οπότε τα έβαλα με ένα φλyτζάνι ξύδι να βράσουν για 1 ώρα για να μαλακώσουν, γιατί όσο να το κάνεις, το φρέσκο το χταπόδι είναι πιο σκληρό.
Καθάρισα τα κρεμμύδια και τα έκοψα σε λεπτές φέτες και 6-7 σκελίδες σκόρδο σχετικά μεγάλες.
Έβαλα λάδι στην κατσαρόλα, έριξα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα τσιγάρισα αρκετά μέχρι να γυαλίσουν όλα.
Στο μεταξύ, έκοψα τα χταπόδια, χωρίζοντας ένα-ένα τα ποδαράκια και μετά τα έριξα και αυτά στη κατσαρόλα να τσιγαριστούν.
Για να τα σβήσω, χρησιμοποίησα 1 κούπα μεγάλη κρασί άσπρο, πρόσθεσα 3 φύλλα δάφνης 6-7 μπαλάκια μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και ένα ντοματάκι συμπυκνωμένο και γύρω στα δυο ποτήρια νερό, ίσα-ίσα για να διαλύσω την ντομάτα.
Το άφησα να βράζει 1 - 1 1/2 ώρα, έως ότου μαλακώσει τελείως το χταπόδι και έτοιμο.
Εμένα η κουζίνα μου έχει νούμερα για την θερμοκρασία από 1 έως 9. Στο 9 το τσιγαρίζω και μετά το κατεβάζω στο 5. Το συνόδεψα με ρύζι μπασμάτι γιατί μας αρέσει και γιατί το μακαρονάκι το κοφτό δεν το πολυσυμπαθούμε επειδή μαλακώνει πολύ.

Καλή εβδομάδα!


25 comments:

  1. Πάλι μας κολάζεις... δεν μας λυπάσαι;;;

    ReplyDelete
  2. Κάτια μερακλήδικο το χταποδάκι σου!
    Κική ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
  3. Πρωί Δευτέρας, καλή 'βδομάδα να έχουμε, έφαγα το πρωινό μου και πίνοντας καφέ βλέπω το χταποδάκι σας.
    Δεν θάλεγα όχι για μια πηρουνιά (και μη βιαστεις να πεις "αίσχος").
    Η νέα τάση είναι το μπουρδούκλωμα των γεύσεων και χωρίς σορπμπέ!
    Καλημέρα απ'την Θεσσαλονίκη...

    ReplyDelete
  4. Α! ωραίο φαίνεται!

    μμμμμ! σαν να μυρίζει και ωραία!

    ωχ! και είναι μόνο 7.00 το πρωί...

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα Κικί.
    Αλήθεια δεν μας λυπάστε πρωί πρωί!! Και το χταπόδι όπως και να το κάνεις είναι....Χταπόδι. :)
    Τέλειο δηλαδή.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  6. Μπράβο στην Κάτια για την όμορφη συνταγή της!
    Καλή βδομάδα Κικίτσα!

    ReplyDelete
  7. Καλή μέρα Κική! Μπράβο στην Κάτια, νομίζω πως το μυρίζω εδώ που είμαι!

    ReplyDelete
  8. Σοφία, πού να δεις εγώ πώς κολάζομαι που τα βάζω!!! χαχα!

    Αγγελική, είδες τσαπχπίνικο που το έκανε;

    Δύσπιστε!!! Το χωρίς σορμπέ με πέθανε!!! χαχαχαχαχα! Μέχρι κι εγώ το λιμπίζομαι πρωινιάτικα!

    logia μα έτσι νόστιμο που φαίνεται!!!

    Λίνα, ούτε εμένα λυπάμαι που είμαι σε δίαιτα! χαχα!

    Έλενα μερσί! Καλή εβδομάδα!

    Big mama, αχ να είχα λίγο τώρα μπροστά μου!

    ReplyDelete
  9. χταποδάκι αγαπαω κι έτσι δεν μπορώ να το φάω, αλλά μπορω να σ' αφήσω ένα φιλί και να μας ευχηθώ "καλη βδομαδα!"
    :)))

    ReplyDelete
  10. Ο σύζυγος, τη ντομάτα σάλτσα ούτε να τη βλέπει. Στο έχω ξαναπεί οτι προτιμά τα του νοσοκομείου. Έλα όμως εγώ που όντας ζακυνθινιά βουρλίζουμαι με τις κόκκινες σάλτσες....και αυτό σημαίνει οτι προσεχώς θα το φτιάξω το χταποδάκι και θα κάνω μία κατσαρόλα
    μόνα για μ έ ν α !!!

    ReplyDelete
  11. Μπράβο κορίτσια. Είναι πεντανόστιμο αυτό το φαγάκι, τα δε κρεμμυδάκια μελώνουν τόσο όμορφα..μιαμ μπουκιά και συγχώριο.

    ReplyDelete
  12. Κάτι σαν στιφάδο μου κάνει εμένα και μ' αρέσει!!!
    Καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  13. Ποτέ δεν λέμε όχι στο χταποδάκι - άμα είναι και η σαλτσούλα του πετυχημένη δεν μας γλυτώνει με τίποτα...

    ReplyDelete
  14. Μαριλένα τα λυπάσαι; Άσε γιατί το ίδιο τείνω να πάθω με τα κουνέλια... Καλή εβδομάδα!

    Ιωάννα, μα δεν είναι ζακυθινός ψυχή μου, γι΄αυτό δεν ξέρει από σούγο!!! χαχα!

    Ρένα, ναι τα άτιμα!!!

    Ξανθή, ναι, μοιάζει πολύ με στιφάδο, άρα θα είναι πεντανόστιμο.

    Μπέττυ, ούτε κι εγώ λέω. Και επειδή η οικογένεια δεν τρελαίνεται, όπου το βρω το τσακίζω!

    ReplyDelete
  15. Μμμμμ!! ωραία πράγματα βλέπω να μαγειρεύονται εδώ!

    Θα περνάω να τσιμπάω:))

    ReplyDelete
  16. Μια καλημέρα πέρασα να πω και με πιάσανε οι μυρωδιές. Παραδίνομαι :)
    Φιλιά

    ReplyDelete
  17. Πολύ ωραίο και στην εμφάνισή του. Αλλά μ αρέσει κι η νοστιμιά του. Πολύ ωραίο βγήκε.

    ReplyDelete
  18. Deli,νόστιμο έτσι το χταποδάκι!Κι εμένα με ρυζάκι μ΄αρέσει,αλλά οι κόρες θέλουν το μακαρονάκι,έτσι κάνω και τις δυο παραλλαγές.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Φριάχνω αυτη ακριβώς την συνταγη αλλά με σουπιά κομμένη σε κομματάκια.
    Εκείνες οι τόσο λίγο ορεκτικές σουπιές, παγωμένες στο ΣΜ, γίνονται τέλειες με την σαλτσούλα αυτή.
    Το χταπόδι δεν το συνηθίζουμε, λίγες φορές το έφτιαξα και μου βγήκε σκληρο.
    Οι φωτό, Κάτια, χάρμα οφταλμών, με την πονηριά τους στην παρουσίαση. Αυτά τα δυο πλοκαμάκια, πολύ μου άρεσαν πάνω στο ρύζι.

    Κική, δεν είχα δοκιμάσει να βράσω τα χταπόδια σε ξύδι! Απλά έβαζα μέσα στο φαγητό. Θα το κάνω όμως, γιατί φαίνεται ότι αυτό είναι το τρικάκι για να μαλακώσουν!

    ReplyDelete
  20. Μερακλιδικο φαγητο που δεν του αντιστεκομαστε.

    ReplyDelete
  21. Άστρια να περνάς όποτε θες! Πάντα θα έχουμε κάτι για κέρασμα!

    Γιώργο, βασανίζω με χταπόδια! χαχα!

    Νένα, να ήξερε πώς το έχω λιμπιστεί!

    Ελένη, όπως και να το κάνεις, τέλειο είναι!

    Ραλούκα, σε ξύδι ή σε κρασί και ουχί σε νερό το βράζουμε. Και οι σουπιές γίνονται τέλειες!!!

    Δημιουργία, παρομοιως!

    ReplyDelete
  22. Please send some by courier right away! I have a feeing we will be hungry this week!

    ReplyDelete
  23. υποκλείνομαι στην απλότητα και την νοστιμια του !!

    πολύ ωραίο !!

    ReplyDelete
  24. Να τσιμπήσω κι εγώ ένα πλοκαμάκι? Το κρασάκι ξέχασες στο ρετουσάρισμα Κική μου! Στην υγειά και των δυο σας!

    ReplyDelete
  25. Λιζ, έφτασε!!!

    Λίλα, πού καλέ ξέχασα το κρασάκι; Στο κέρασμα; Ευχαριστούμε!

    ReplyDelete