Pages

Thursday, July 9, 2009

Μελιτζάνες παπουτσάκια αλά Ισιδώρα

Η Ισιδώρα μου έστειλε συνταγή για παπουτσάκια. Μα δεν είναι απλώς παπουτσάκια αυτά. Είναι γοβίτσες λεπτεπίλεπτες γιατί είναι ελαφριά! Σας την παραθέτω, όπως ακριβώς μου την έστειλε. Ευχαριστώ Ισιδώρα!

Μελιτζάνες παπουτσάκια αλά Ισιδώρα Υλικά
6 φλάσκες μελιτζάνες μεγαλούτσικες
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (μου περίσσεψε και γέμισα και μια ντομάτα)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
4 σκελίδες μέτριες σκόρδο σε φετάκια
1 ½ κούπες ντομάτα τριμμένη ή 1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα
1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
½ κ. γ. ζάχαρη
1 κ. σ. από ένα μίγμα μπαχαρικών που έχει γλυκιά πάπρικα, ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι, βασιλικό, κορίανδρο, τσίλι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
αλάτι
μαϊντανό
3 φλυτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
¼ κ. γ τριμμένο μοσχοκάρυδο να πασπαλίσεις τις μελιτζάνες όταν βγουν απ το γκριλ
κασέρι σε φέτες,
ντομάτα σε φέτες

Παραθέτω συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια, ελαφρύτερες από το συνηθισμένο.
Τις μελιτζάνες δεν τις τηγάνισα, τις έψησα στο γκριλ για 30 λεπτά στο ρηχό ταψί του φούρνου, αφού τις άλειψα με ελαιόλαδο (1 φλ. του καφέ μόνο για 12 μισές μελιτζάνες δηλ 6 μεγάλες φλάσκες κομμένες στη μέση). Αντί για μπεσαμέλ έβαλα πάνω από τον κιμά με τα μυρωδικά 1 φέτα κασέρι και κάλυψα με φέτες ντομάτας.

Το 1+ 1/2 ταψί παπουτσακίων είχε 3 φλ. του καφέ λάδι συνολικά και ο πιο δύσκολος και παραδοσιακός στη γεύση πελάτης μου, ο σύζυξ, ούτε που κατάλαβε τίποτα.
Όσο ψήνονταν οι μελιτζάνες, με το 1 φλ. λάδι, (οι μελιτζάνες πρέπει να βγουν μαλακές από μέσα καλοψημένες από έξω, στο τηγάνι με το 2ο φλ. λάδι γυάλισα το κρεμμύδι, πρόσθεσα το σκόρδο, έπειτα τον κιμά ανακατεύοντας για 10-15 λεπτά, πρόσθεσα την τριμμένη ντομάτα με τα μπαχαρικά, τον πελτέ, το αλατοπίπερο το μαϊντανό και τη ζάχαρη και τ’ άφησα να μαγειρευτούν για ένα τέταρτο ακόμη.
Όταν έγιναν οι μελιτζάνες, πασπάλισα με μοσχοκάρυδο, ελάχιστο γιατί αν σου ξεφύγει πικρίζει πολύ, έβαλα τον κιμά, από πάνω το κασέρι (αν θες βάζεις με χαμηλά λιπαρά) και από πάνω τις ντομάτες, ράντισα με το τελευταίο φλ. λάδι και ξανά στο φούρνο πάνω κάτω αέρα στους 160 για 45 λεπτά.

Έτοιμο με λίγες θερμίδες και χωρίς τύψεις.
Τα παπουτσάκια δεν πλέουν στο λάδι, είναι το ζουμί της ντομάτας αυτό που βλέπεις.

19 comments:

  1. Κική καλημέρα.
    Με τόσες συνταγές που βρίσκω καθημερινά στα blog έλυσα το προβλημά μου ...τι θα μαγειρέψω πάλι σήμερα!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  2. Δεν ξέρω σε πια από τις δυο σας να πω πρώτα μπράβο!
    Θα είναι πολύ νόστιμο με το κασέρι!

    Κική, έμαθα από το BBC FΟΟD ότι αν πριν τσιγαρίσεις τα κρεμμύδια, τα βράσεις- αχνίσεις με λίγο νερό και μετά, όταν εξατμιστεί το νερό, βάλεις λίγο λαδάκι (1 κτσ αρκεί) δεν απορροφούν τα κρεμμύδια το λάδι, βγάζει και ο κιμάς τα δικά του λιπαρά και μειώνεις ακόμα περισσότερο τα λιπαρά στο φαγάκι σου!
    Το έκανε και η μητέρα μου αυτό το τιπ, αλλά νόμιζα ότι το κάνει για να μη τσιγαρίζει, δεν είχα καταλάβει ότι αποφεύγει και το λιπαρό του θέματος…

    ReplyDelete
  3. Ευχαρίστησή μου ντίαρεστ!

    Χαίρομαι που σας άρεσαν τα αρβυλάκια που γίναν πασουμάκια :)))

    ReplyDelete
  4. Παπουτσάκια χωρίς τύψεις είναι αυτά. Και εγώ πάντα στο γκριλ ψήνω τις μελιτζάνες, τα τηγανητά τα έχω σχεδόν καταργήσει. Με τυρί αντί για μπεσαμέλ δεν τα έχω δοκιμάσει αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι νοστιμότατα. Ενημέρωσε την Ισιδώρα ότι η συνταγή της κατακυρώθηκε!!

    ReplyDelete
  5. Γοβίτσες με στρας θα έλεγα είναι η συνταγή γιατί κάνει και για μοντέλα. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!!!

    ReplyDelete
  6. Πολύ όμορφα τα πασουμάκια!!!και διαίτης!!!
    Αυτό που λέει η Αγγελική για το κρεμμύδι το κάνω πάντα και δεν τσιγαρίζω ποτέ.

    ReplyDelete
  7. .. και εγω ειμαι κατά του τσιγαρίσματος.. μπορεί να το αναφέρω στις συνταγές αλλα το αποφεύγω πάντα... αγαπώ τις μελιτζάνες τόσο πολύ.. τα παπουτσάκια αλλο τόσο.. Ευχαριστώ για την συνταγή!!

    ReplyDelete
  8. Deli,τα παπουτσάκια νοστιμότατα,αλλά τούτα εδώ είναι τέλεια στην ελαφριά εκδοχή τους.
    Αγόρασα ήδη μελιτζάνες από περιβόλι και θα τις κάνω το Σ/Κ.
    Μπράβο σε σένα για την ανάρτηση και στην Ισιδόρα για τη συνταγή.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Πολυ ωραια και ελαφρια τα παπουτσακια σας.Μηπως εχετε και κατι σε γοβακι? :)

    ReplyDelete
  10. Τέλεια τα γοβάκια σας! Μπράβο και στις δυό σας... Σπάνια τα φτιάχνω αλλά ακόμα τηγανίζω, μου φαίνονται πιο νόστιμα αλλά είναι και τούρμπο τα άτιμα!

    ReplyDelete
  11. Δήμητρα είδες; Ενας τσελεμεντές το ίντερνετ!

    Αγγελική και η μάνα μου το έβραζε. Ούτε εγώ τσιγαρίζω. Ωραίο το τιπάκι! Μερσι!

    Ισιδώρα σμμμμμμμμμμμακ!

    Ειρήνη εγώ πάντως πήρα μελιτζάνες για να τα κάνω!

    Λίλα κι εμείς ευχαριστούμε!

    Ξανθή, ούτε εγώ τσιγαρίζω... Ευχαριστούμε!

    mama καλά κάνεις και δεν τσιγαρίζεις. Κι εμείς ευχαριστούμε!

    Ελένη κι εγώ θα τα κάνω! Φιλάκια!

    Δημιουργία, μα είναι γοβάκια! χαχα!

    Μπέττυ ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
  12. This is one dish I love to eat but haven't tried making before. This recipe looks delicious and easy to do. I'll probably try it this coming week! Yum

    ReplyDelete
  13. Λατρεύω τα παπουτσάκια. Θα τα δοκιμάσω κι έτσι πρέπει να είναι πεντανόστιμα με το κασέρι και την ντομάτα. :)

    ReplyDelete
  14. Κομψά και νόστιμα τα γοβάκια αλλά το κασέρι αντί για μπεσαμέλ... δεν ξέρω αν είναι περισσότερο υγειηνό. Εχει πολλά λιπαρά νομίζω.
    Ομως το μετρημένο λαδάκι και το ψήσιμο φαίνονται καλή ιδέα, ούτε τηγανίσματα ούτε τίποτα.
    Στο σπίτι, επειδή ο καλός μου θέλει να φαίνεται το λάδι στο φαγητό για να κάνει μακροβούτια, ρίχνω την τελευταία μικρή ποσότητα στο τέλος του ψησίματος, αφού κλείσω τον φούρνο. Εστι δεν χάνεται μέσα στην υπόλοιπη σάλτσα αλλά παίρνει το χρώμα της και δεν ψήνεται κιόλας πολύ.
    Τις μελιτζανες παπουτσάκια τις φτιάχνω επίσης χωρίς κιμά που τον αντικαθιστώ με ανθότυρο (το πολυαγαπημένο μου υλικό στην μαγειρική) μέσα σε κόκκινη σάλτσα. Ααα! καλά! Αυτό μοιάζει περισσότερο με Ιμαμ, αλλά αυτές οι φλάσκες μελιτζάνες όπως και να τις κάνεις ωραίες είναι!!!

    ReplyDelete
  15. Έχω μία πείναααα! δύο μερίδες παρακαλώ!

    ReplyDelete
  16. Πολύ ωραία αυτή η εκδοχή. Και επειδή εμείς είμαστε πολύ φίλοι με τα παπουτσάκια, θα το φτιάξω έτσι την επόμενη φορά.
    Μπράβο και στις δύο λοιπόν.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  17. Λιζ, δοκίμασέ το! Σίγουρα θα σ' αρέσει!

    Ρένα κι εγώ θα τα δοκιμάσω!

    Ραλού το ανθότυρο στα φαγητά μου αρέσει κι εμένα. Εγώ σκέφτηκα να κανω τα παπουτσάκια με ξινομυζήθρα από πάνω, ή με ανθότυρο ή με γιαούρτι!

    Ιωάννα κι εγώ πεινάω και είναι περασμένη η ώρα!

    Λίνα ευχαριστούμε και οι δυο! Καλό σκ!

    ReplyDelete
  18. Deli,τα έφτιαξα το Σ/Κ,που ήρθαν και τα κορίτσια.Τους αρέσουν πολύ οι γεύσεις κιμά-λαχανικών.
    Ήταν νοστιμότατα!Ελαφρά,χωρίς τη λαδίλα των τηγανιτών μελιτζάνων.
    Πήραν και το καθιερωμένο ταπεράκι μαζί τους.

    ReplyDelete
  19. Ελένη άρεσαν στα κοριτσάκια; Α ρε τυχερούλες με τα ταπεράκια τους!

    ReplyDelete