Pages

Friday, May 8, 2009

Ρύζι με ανάμικτα λαχανικά και Μπριζόλες χοιρινές ψημένες σε χυμό πορτοκαλιού

Εδώ και 2 βδομάδες δεν έχω χρόνο για τίποτα. Δεν προλαβαίνω να κάνω τις δουλειές μου, δεν προλαβαίνω να μπλογκάρω χαλαρά, δεν προλαβαίνω να δω τους φίλους μου, δεν προλαβαίνω ούτε στα email μου να απαντήσω. Σήμερα δούλεψα γύρω στις 10 ώρες μπροστά στο pc για να τελειώσω μια εργασία που πρέπει να παραδώσω και έπρεπε να τελειώσει. Δεν πήγαινε άλλο. Σε λίγες μέρες τα παιδιά θα αρχίσουν εξετάσεις και μυαλό για εργασίες δεν θα έχω.
Μέσα σε όλα, έχουν προκύψει ταξίδια για την Πάτρα για δουλειές δις. Ένα το περασμένο σκ και ένα το σκ που έρχεται. Έτσι, όσα δεν γίνονται το σκ, πλακώνουν μέσα στην εβδομάδα.
Ελπίζω λοιπόν από αύριο που θα χαλαρώσω λίγο από την εργασία και από Δευτέρα που θα σταματήσω (ελπίζω) τα πήγαινε-έλα στην Πάτρα να μπορέσω να αράξω λιγουλάκι χαλαρά μπροστά στο pc πριν αρχίσουν οι εξετάσεις.

Στο θέμα μας τώρα. Εδώ και μήνες είχα βάλει μια συνταγή και είχε μέσα και ρύζι. Η μαγισσούλα ήθελε να γράψω αναλυτικά για το ρύζι. Η αλήθεια είναι, ότι κι εγώ, σε τούτο δω το μπλογκ που βλέπετε, θέλω να γράφω τα πάντα αναλυτικά, έτσι ώστε να μη φοβάται κάποιος αρχάριος να ασχοληθεί. Το ρύζι μου φάνηκε αστείο να το περιγράψω, γιατί 1) δεν μετράω ποτέ ποσότητες νερού και ρυζιού, άρα δεν θα είμαι ακριβής και 2) λίγο πολύ, όλοι έχουμε βράσει ρύζι.
Επειδή όμως είμαι κι εγώ του αναλυτικού, κράτησα σημειώσεις. Στο ρύζι, δεν μετράω ποτέ ποσότητα νερού όπως είπα, αλλά το έκανα μια φορά για να πω ακριβείς ποσότητες.Έχετε στο νου σας, ότι μισό κιλό κίτρινο ρύζι, φτάνει για 4 άτομα, αν αυτό είναι συνοδευτικό φαγητού.

Ρύζι πιλάφι με λαχανικά
½ κιλό ρύζι κίτρινο americano
1 φλυτζάνι ανάμικτα λαχανικά (κατεψυγμένα)
1 κύβο λαχανικών ΒΙΟ ή αλάτι
4 και 1/2 ποτήρια νερού νερό περίπου

Σε μια μέτριου μεγέθους κατσαρόλα, βάζω 4 ποτήρια νερού νερό.
Όταν αρχίζει το νερό και βράζει, προσθέτω τα λαχανικά.
Βράζω τα ανάμικτα λαχανικά μόνα τους χωρίς το ρύζι για 5-10 λεπτά.
Προσθέτω το ρύζι και τον κύβο και ανακατεύω. (Ο κύβος μπορεί να προστεθεί από την αρχή).
Βράζω το ρύζι για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να πάρει όλο το νερό.
Στο διάστημα αυτό έχουμε το νου μας μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
Όταν το ρύζι πάρει όλο το νερό, κλείνω τη φωτιά και προσθέτω μισό ποτήρι νερό.
Το ρύζι, σ’ αυτή τη φάση, μπορεί να σας φαίνεται άβραστο. Θέλει λίγο ακόμα για να γίνει.
Ανακατεύω 2-3 φορές, αποσύρω από τη φωτιά, το σκεπάζω με υγρή πετσέτα και κλείνω με καπάκι την κατσαρόλα.
Η θερμότητα της κατσαρόλας, του περιεχομένου και η υγρασία, θα φέρουν το ρύζι στην κατάσταση που θέλουμε. Αν το βγάλετε καλά βρασμένο, το ρύζι θα γίνει νιανια μέχρι να το σερβίρετε…
Σερβίρουμε σε μεγάλη φόρμα ή σε ατομικά κουπάκια (που μόνο εγώ φυσικά έχω, χεχε).

Επειδή δεν ήθελα να παρουσιάσω το ρυζάκι μόνο του, του βάζω μαζί τις μπριζόλες που το συνόδεψαν.

Μπριζόλες χοιρινές λαιμού ψημένες σε χυμό πορτοκαλιού
Χοιρινές μπριζόλες μπορείτε να βρείτε με κόκκαλο στην άκρη, ή λαιμού (με ένα μικρό κόκκαλο στην άκρη ή μέση. Εγώ προτιμώ τις μπριζόλες λαιμού επειδή είναι πιο ζουμερές. Είναι λίγο πιο λιπαρές, αλλά δεν γίνονται σόλα. Γι’ αυτό, ενδείκνυνται για ψήσιμο σε ψησταριά. Στη συγκεκριμένη συνταγή, επειδή οι μπριζόλες μαρινάρονται, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν μπριζόλες με κόκκαλο στην άκρη.


4 μπριζόλες χοιρινές (νομίζω και μοσχαρίσιες, μια χαρά θα είναι)
250 ml έτοιμος χυμός πορτοκάλι (όχι ζαχαρούχος)
1 κ. σ. αλάτι με μυρωδικά (ή κοινό αλάτι και μυρωδικά της αρεσκείας σας)
1 κ. γλ. πράσινα πιπέρια
λίγο λάδι

Μέσα σε ένα πυρέξ, στρώνουμε τις μπριζόλες και προσθέτουμε το μισό χυμό, τα πιπέρια και το λάδι και αφήνουμε μισή ώρα να μαριναριστούν.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς σε πάνω-κάτω αντιστάσεις. Πόση ώρα; Έλα ντε! Που δεν κράτησα ώρα…! Έψησα πάνω από μισή ώρα.
Μετά τη μισή ώρα-τρία τέταρτα (τόσο θα ήταν), γυρίζουμε το φούρνο στο γκριλ.
Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό, αλάτι με μυρωδικά και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Τώρα πόση ώρα; Αυτό εξαρτάται από το γκριλ σας. Εμένα 10-15 λεπτά νομίζω χρειάστηκε για να πάρει χρώμα. Τις γύρισα και από την άλλη πλευρά για να ψηθούν κι εκεί και να πάρουν χρώμα άλλα 10 λεπτά.
Συνοδέψτε τις με ρυζάκι σουρωτό (έτσι αποκαλώ εγώ το πιλάφι παρόλο που δεν το σουρώνω), με πατάτες τηγανητές, ή σκέτες με σαλάτα.

42 comments:

  1. γαστεροπλήξMay 8, 2009 at 12:48 AM

    αγαπώ το χοιρινό με εσπεριδοειδή, του ταιριάζουν πολύ και το ρυζάκι με τα λαχανικά αρέσουν σε όλους μας, μόνο που εγώ δεν βάζω το κίτρινο αμερικάνικο

    ..... μπριζόλες δεν βάζω καθόλου στο φούρνο, απευθείας στη μέση του φούρνου, για να έχουν απόσταση από το γκριλ, οπότε ψήνονται όλα τα είδη μπριζόλας, ακριβώς όσο χρειάζονται, χωρίς το φόβο να γίνουν σόλες.

    ReplyDelete
  2. γαστεροπλήξMay 8, 2009 at 12:48 AM

    αγαπώ το χοιρινό με εσπεριδοειδή, του ταιριάζουν πολύ και το ρυζάκι με τα λαχανικά αρέσουν σε όλους μας, μόνο που εγώ δεν βάζω το κίτρινο αμερικάνικο

    ..... μπριζόλες δεν βάζω καθόλου στο φούρνο, απευθείας στη μέση του φούρνου, για να έχουν απόσταση από το γκριλ, οπότε ψήνονται όλα τα είδη μπριζόλας, ακριβώς όσο χρειάζονται, χωρίς το φόβο να γίνουν σόλες.

    ReplyDelete
  3. α καλά, ή δεν θα έρχονται τα σχόλια ή θα έρχονται εις διπλούν για να τα εμπεδώσεις...χεχε....

    ReplyDelete
  4. Ά ρε Κική και πεινάωωω...πεντανόστιμα φαίνονται!

    ReplyDelete
  5. Deli,το φαγητό σου νοστιμότατο!
    Οι μπριτζολίτσες στο φούρνο αρέσουν σ΄όλους μας,αλλά μ΄αυτό τον τρόπο δεν τις έχω κάνει.Στα υπ΄όψη.
    Το ρυζάκι,αυτό κι αν μ΄αρέσει!Για μια φορά θα πω ότι έχω φόρμα και φορμάκια,όχι να σας ρωτάω συνέχεια πού τις βρήκατε.
    Ρύζι έχεις κάψει εσύ;Εγώ άπειρες φορές-μη γελάς ξεχνιέμαι με κάτι άλλο.
    Καλό βράδυ-φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Ωραίο μου φαίνεται αυτό, και απλό! Αλλά αυτή την εποχή δεν σκιαζόμαστε να φάμε χοιρινό...; -έχω φάει κόλλημα με τη χοιρινή γρίππη...

    ReplyDelete
  7. τίποτα άλλο δεν καίω, μόνο το ρύζι, μαζί και την κατσαρόλα!:) ρύζι (προτιμώ αναποφλοίωτο) μαζί με τα λαχανικά (και καμμιά σταφιδούλα:) είναι ό,τι πρέπει φαγητό, ακόμα και κρύο, σαλάτα. μιαμ, Κική, μιαμ!

    ReplyDelete
  8. Ηeart,το προχώρησες πιο πολύ !Και την κατσαρόλα;Ντρέπομαι,αλλά παίρνω θάρρος από σένα να εξομολογηθώ ότι κι εγώ έχω κάψει και πετάξει κατσαρόλες κι όχι μόνο με ρύζι.

    ReplyDelete
  9. eleni ή να κάψουμε ή να μην κάψουμε!:) εγώ είμαι μαζόχα, τρίβω μετά με σόδες κλπ με τις ώρες:)

    ReplyDelete
  10. Γαστεροπλήξ, εγώ το κίτρινο το χρησιμοποιώ μονίμως, γιατί μ' αρέσει που δεν γίνεται νιανιά και δεν λασπώνει.

    Αγράμπελη, είναι μια ώρα δύσκολη... Κι εγώ πεινάω...

    Ελένη, αγαπημένο φαγητό και για μας. Ρύζι δεν έχω κάψει η αλήθεια είναι. Άλλα ναι. Αυτό όμως το έχω γλυτώσει από τότε που χρησιμοποιώ ρολόι κουζίνας. Επειδή μονίμως κάνω παράλληλα πολλά πράγματα, βάζω ρολογάκι και χτυπάει γιατί τα ξεχνάω. Έτσι γλυτώνουν! Χαχα!

    Κωνσταντίνε, η γρίππη δεν μεταδίδεται αν ψηθούν. Εγώ πάντως σήμερα τέτοιο θα φάω.

    Χαρτ, κι εσυ Βρούτε; Καλέ και την κατσαρόλα; Χαχα! Όχι. Κατσαρόλα δεν έχω πετάξει ακόμα. Έχω μέλλον! Χαχα!

    Ελένη είδες Το χοντραίνει! χαχα!

    Χαρτ, να πάρεις αυτό το ξυστήρι για να τρίβεις. Μήπως να κάνω ένα ποστ με θέμα "πως καθαρίζουμε καμμένες κατσαρόλες"; Μεγάλο σουξέ θα έχει μου φαίνεται! Χαχα!

    ReplyDelete
  11. άμα κάνετε, θα σας στείλω φωτογραφικά ντοκουμέντα, η ελένη τα πετάει τα πειστήρια, εγώ έχω αρχείο:ΡΡΡ

    ReplyDelete
  12. Heart, αυτό κι αν αποτελεί πολύτιμο αρχείο! Χαχα!

    ReplyDelete
  13. Ένα πειστήριο το έχω στην αποθήκη.Άμα το δείτε δε θα πιστεύετε στα μάτια σας.Όση σόδα κι άν έβαλα-αλήθεια το τι τρίψιμο έκανα-δεν έφυγε η μαυρίλα.

    ReplyDelete
  14. τελικά όλοι οι ρυζοκτόνοι ίδιοι είμαστε:Ρ

    ReplyDelete
  15. Και δε με λέτε madames, πώς τα καίτε δηλαδή; Τι κάνετε εκείνη την ώρα; Σαπούνια φτιάχνετε;;; Εγώ την πατάω αν πάω σε άλλο δωμάτιο και δεν ακούσω το ρολόι...

    ReplyDelete
  16. όοοχι! γράφουμε σχόλια σε μπλογκ:)))

    ReplyDelete
  17. Αααααααααααααααααα!!! Κι αυτό το έχω πάθει!! ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ!!! Χαχαχαχα!
    (άλλά όχι μέχρι πετάματος κατσαρόλας).
    Ιιιιιιιιιιιι Πάω να δω τις μπριζόλες!!!

    ReplyDelete
  18. τι τραβάτε κι εσείς, ένα σεμνό ρυζάκι είπατε να ποστάρετε και σας την πέσαμε:))

    ReplyDelete
  19. Suit yourself που λένε κι οι κινέζοι... Τη βρίσκω! ;-)

    ReplyDelete
  20. Aυτό κι αν είναι σύμπτωση, ριζότο με λαχανικά σερβίρουμε σήμερα κι εμείς χα χα χα!!
    Κικίτσα οι μπριζόλες σου λουκούμι φαίνονται.
    Αν βάλουμε φυσικό χυμό πορτοκαλιού επηρεάζεται το αποτέλεσμα??

    ReplyDelete
  21. Φήφος δαγκωτή στο ριζάκι με τα λαχανικά!

    Προτιμώ το αναποφλοίωτο, αλλά θέλει περισσότερη ώρα για να μαγειρευτεί.
    Και το μπασμάτι μου αρέσει και το τζάσμιν μου αρέσει, γενικά μου αρέσει..

    Ο κύβος λαχανικών ΒΙΟ είναι super tip, πολλές φορε΄ς ετοιμάζω και ζωμό λαχανικών σπιτίσιο.

    miam deli :)

    ReplyDelete
  22. Κική μου ωραίο το ρυζάκι σου αλλά οι μπριζόλες με τα πιπέρια και το πορτοκάλι είναι το κάτι άλλο, ιδιαίτερα για το σύζυγο που τρελαίνεται με τα πιπέρια!!!
    Ωραία ιδέα για τη Κυριακή!!!

    ReplyDelete
  23. Κικί μου τέλειος συνδιασμός! Ο άντρας μου μαρινάρει τισ χοιρινές με λάδι, κόκκινο κρασί και μπόλικη ρίγανη! Θα δοκιμάσουμε και αυτόν τον συνδιασμό! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  24. χεχε ...ας είναι και κάποιος άλλος πμιγμένος και να μην προλαβαίνει τίποτα, μόνο εγώ θα είμαι ;-)
    ωραια η σημερινή σου πρόταση! και αναλυτικότατη (όπως πάντα ) πολύ μ αρέσει, μήπως να πας να παιξεις στο παιχνίδι "κάτι ψήνεται"?

    ReplyDelete
  25. Πολύ ωραία η συνταγή σου...έχω όμως μια απορία..γιατί χυμό πορτοκαλιού έτοιμο και όχι στυμένο από τα χεράκια μας?

    ReplyDelete
  26. Έλενα, μια χαρά θα είναι και με φρέσκο! Το ίδιο κάναμε; Λες να τσακωθούμε; Χαχα!

    Μαγισσούλι, είδες; Νωρίς το θυμήθηκα. Μόλις 4-5 μήνες μετά :-)

    Ξανθή, και σήμερα έτσι τις έκανα! Μιαμ!

    Πλεκτό Εγκώμιο, το μαρινάρισμα τις μαλακώνει και τις κάνει πολύ νόστιμες. Και με κρασάκι μια χαρά είναι! Δοκίμασε και με πορτοκάλι.

    Νατάσσα, χαίρεσαι κακούργα ε; Αχ... υπομονή, σε λίγο θα λασκάρω εντελώς.
    Μπα...δεν είμαι εγώ για τηλεοράσεις....Μπρρρρ....

    Μπέττυ, γιατι εκείνη τη στιγμή το έκανα με έτοιμο χυμό (δεν είχα φρέσκο) και δεν ήθελα να πω άλλα αντί άλλων. Μια χαρά γίνεται και με φρέσκο φυσικά!

    ReplyDelete
  27. καλησπερα Κικιτσα!
    εκανα το οφθαλμολουτρο μου, πηρα το μεζεδακι μου και σε φιλω!

    ReplyDelete
  28. Kική, σχεδόν σε όλα τα κρεατικά, βάζω ειτε χυμο πορτοκάλι ειτε κρασί.
    είτε κόκκινα είναι αυτά, είτε ασπρα.
    πολυ μ' αρεσουν έτσι
    :)))

    καλο βραδυ
    και κουραγιοοο!

    ReplyDelete
  29. Είπα να μην φάω απόψε,αλλά έκανα το λάθος κια μπήκα στο blogοσπιτό σου!Τι λαχταριστές μπριζολίτσες με σούπερ σπυρωτό ρυζάκι είναι αυτό;
    Διάβασα αυτό που έλεγες με τις μπριζόλες από λαιμό και ήθελα να σου πω κάτι σχετικά με αυτό.
    Τις αποφεύγω,γιατί ο πεθερός μου που έχει έναν φίλο με κτηνιατρικά φάρμακα,του έχει πει κάτι σχετικά.Είναι ευρέως γνωστό ότι οι χοίροι έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό και στα χοιροστάσια που εκτρέφονται τους γίνονται πολλές ενέσεις με αντιβιωτικά φάρμακα.Του έχει πει λοιπόν αυτός ο φίλος του ότι οι ενέσεις όλες γίνονται στο λαιμό και να αποφεύγει να αγοράζει κρέας από χοιρινό λαιμό.Από τότε που μου το είπε δεν ξαναγόρασα μπριζόλα λαιμού, αν και μέχρι τότε ήταν η αγαπημένη μου κι εμένα.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  30. Βρήσκω πολύ όμορφη τη συνταγή , το κάνω με μπούτι κα ρολό πανσιέτα, θα το δοκιμάσω με μπριζόλα.Έχεις δοκιμάσει με χυμό απο νεράντζι;ξέρεις απο αυτά που είναι γεμάτη η Αθήνα..σε πληροφορώ οτι είναισα να βάζεις λεμόνι με μια υπέροχη λεπτή γεύση εσπερειοειδών.Θα σου πω την εποχή που τα; μαζεύω και τα κάνω παγάκια χυμού για όλο το χρόνο.

    ReplyDelete
  31. Luna, χόρτασες; Χαχα! Φιλάκια!

    Μαριλένα, είδες ωραία γεύση που παίρνουν;

    Λίλα! Τώρα μ' έφτιαξες! Κλαψ!!! Κι εμένα που μ΄αρέσουν πιο πολύ! Θα τις αποφεύγω τώρα...Σ' ευχαριστώ!

    Αχτίδα, όχι. Δεν έχω δοκιμάσει με νεράτζι. Πες μου πότε τα μαζεύεις για παγάκια. Το χειμώνα υποθέτω όταν βγαίνουν. Στις ελιές βάζουν νερατζοχυμό και γίνονται φανταστικές λένε...

    ReplyDelete
  32. Αγαπημενο φαγητο -και το ρυζι και οι μπριζολες- που το τιμουμε πολυ συχνα!

    ReplyDelete
  33. Έχω ειδικότητα στο ρύζι. Ένα φλυτζάνι ρύζι, τρία φλυτζάνια νερό το σωστό βράσιμο. Εγώ άλλες φορές το προτιμώ τσιγαριστό που λέει και η μαμά μου.
    Βάζουμε μικρή ποσότητα μαργαρίνης. Σωτάρουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ρύζι. Σωτάρουμε για λίγο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ κύμινο!! Σιγοβράζουμε προσθέτοντας νερό μέχρι να πετύχουμε το ρύζι όπως ακριβώς το προτιμάμε. Σβήνουμε την κουζίνα και το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα να τραβήξει τα υγρά του!

    Αυτό λέγεται κατάχρηση που έκανα ;;;
    Πολλά φιλιά και συγνώμη!

    ReplyDelete
  34. Τα σάλια μου τρέχουν με τις μπριζόλες!! Πού να τις είχα και μπροστά μου, να τις μυρίζω!!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  35. Δημιουργία, εμείς να δεις!

    Ένδειξη ζωής, χαρά μου να κάνεις τέτοια κατάχρηση. Οι ιδέες είναι πάντα ευπρόσδεκτες!

    Τρελοτουρίστρια, γουργούρισε και η κοιλίτσα; χαχα!

    ReplyDelete
  36. Τι ωραία συνταγή είναι αυτή?
    Συνήθως τους βάζω μουσταρδο-λέμονο, πολύ ενδιαφέρον το εσπεριδοειδές!
    Όσο για τις μπριζόλες κι εγώ πάντα λαιμού παίρνω, είναι τόσο τρυφερές!

    ReplyDelete
  37. Κι εγώ βάζω μουσταρδολέμονο. Δοκίμασε έτσι Βάνα και πες μου!

    ReplyDelete
  38. τις κανω κι εγω για τα χριστουγεννα μαζι με ολοκληρες φετες πορτοκαλι,κανελα,ελαχιστο γαρυφαλλο και μελι...τις σερβιρω μαζι με μια σως μουσταρδα-γιουρτι-κρ.γαλακτος...

    ReplyDelete
  39. Να και μια χριστουγεννιάτικη βερσιόν! Τέλεις κουκ!

    ReplyDelete
  40. Αυτό το ρύζι κάτι μου λέει!
    Μου μιλάει είμαι σίγουρη! "Φτιάξε με" λέει!

    ReplyDelete
  41. Αγγελική, κι εσύ κάνεις πως δεν τ' ακουυυυύ;;;; Χαχα!

    ReplyDelete