Pages

Saturday, December 16, 2023

Εύκολα τρουφάκια ορέο με 3 υλικά

 Μετά από αρκετά χρόνια, μετέτρεψα πάλι την τάξη, σε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Ενόψει της χριστουγεννιάτικης γιορτής του σχολείου, φτιάξαμε με τα παιδιά τρουφάκια ορέο. Με πρωτοβουλία των παιδιών, φέραμε υλικά και ότι άλλο χρειαζόταν και πιάσαμε δουλειά. Είναι πανεύκολα, είναι νόστιμα και χρειάζονται μόλις 3 υλικά. Τη συνταγή, μας την έδωσε η παλιά μου μαθήτρια, η Σίσσυ, που συγκεντρώνει ζακυνθινές συνταγές και όχι μόνο στο μπλογκ της και που η αδερφούλα της τώρα η Ελισάβετ πήρε την πρωτοβουλία γιa τα τρουφάκια.


Τρουφάκια ορεο με 3 υλικά

Υλικά για περίπου 35 τρουφάκια (ανάλογα το μέγεθος

320 γρ. τριμμένα μπισκότα ορεο

1 πακέτο τυρί κρέμα των 200 γρ.

τρούφα ή ό,τι άλλο θέλετε για την επικάλυψη

Θα χρειαστείτε επίσης καραμελόχαρτα για τρουφάκια

Εκτέλεση

Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το τυρί κρέμα και το μαλακώνουμε λίγο με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε το τριμμένο μπισκότο και ανακατεύουμε καλά, να ενωθεί καλά το μπισκότο με το τυρί κρέμα. Η Ελισάβετ αυτό το έκανε με τα χέρια και το "ζύμωσε" καλά.



Πλάθουμε τρουφάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού.


Τα καλύπτουμε με τρούφα που έχουμε σε μπωλ και φροντίζουμε να κολλήσει η τρούφα παντού.


Τα τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξουν (αν αντέξουμε!😋😆) για 1-2 ώρες.

Αναμείνατε γιατί ακολουθεί κι άλλη συνταγή των παιδιών!

Wednesday, November 1, 2023

Σολομός στη λαδοκολλα

 Ομολογώ ότι ενώ ο καπνιστός σολομός μου αρέσει πάρα πολύ, όταν επρόκειτο να τον κάνω στο τηγάνι ή στον φούρνο, με απογοήτευε. Είναι από τα υγιεινά ψάρια, αλλά έλα που δεν μου άρεσε το λίπος του που το νιώθω... 😋

Όλα αυτά, μέχρι που έπιασα κουβέντα με την Κωνσταντίνα και μου είπε ότι τον έψηνε σε λαδοκολλα για 15-20 λεπτά. Έτσι, δεν στέγνωνε και γινόταν θεονοστιμος. Δοκιμάστηκε κατ' επανάληψη γιατί μας άρεσε πολύ!


Σολομός στη λαδόκολλα 

Για ένα φιλέτο σολομού με ή χωρίς δέρμα. 

1 μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα

Αλάτι 

Πιπέρι 

2 λεπτές φέτες λεμόνι 

Λίγο χυμό λεμονιού

Λίγο ελαιόλαδο 

Προαιρετικά: δεντρολίβανο


Εκτέλεση 

Προθερμαινουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα. 

Βάζουμε τη λαδόκολλα σε ταψί και πάνω στη λαδόκολλα τοποθετούμε τον σολομό με το δέρμα κάτω αν έχει. 

Ρίχνουμε λίγο λάδι και λίγο χυμό λεμονιού από πάνω. Αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε 2 φέτες λεμονιού από πάνω ή παραπάνω. 


Αν θέλουμε βάζουμε και ένα κλαδάκι δεντρολίβανο (εγώ δεν βάζω). 

Κλείνουμε σε φακελάκι τη λαδόκολλα. 

Σκεπάζουμε από πάνω με αλουμινοχαρτο. 

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, ανάλογα πόσο λεπτά κομμένα είναι τα φιλέτα.

Σερβίρουμε αμέσως! 

Saturday, September 2, 2023

15 χρόνια μικρή κουζίνα

 15 χρόνια μικρή κουζίνα 😊 

Με πολύ λιγότερες συνταγές δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά πάντα με αγάπη για την κουζίνα! 


Monday, July 24, 2023

Σαλάτα με σολομό και σάλτσα μελιού



 Αυτές τις μέρες που κάνει τόση πολλή ζέστη, δεν έχω διάθεση για μαγείρεμα αλλά ούτε και για να φάω κανονικό φαγητό. Προτιμώ τις σαλάτες ή πολύ ελαφριά γεύματα.

Τις προηγούμενες μέρες ανέβασα αυτή τη δροσιστική σαλάτα στο Instagram και πολλοί ρώτησαν τι ακριβώς είχα βάλει. Σας δίνω λεπτομέρειες εδώ. Ήταν δροσερή, ελαφριά, γρήγορη, θεονοστιμη και υγιεινή.

Την φάγαμε σαν κύριο γεύμα οπότε τα υλικά είναι για 2 σαλατιερες.

▪️Σαλάτα με καπνιστό σολομό   και σάλτσα μελιού.

▪️Υλικά για 2

▪️Πράσινη σαλάτα (μαρούλι ή ό,τι θέλετε)

▪️1 ώριμο αβοκάντο 🥑 κομμένο σε κύβους

▪️200 γρ. σολομό καπνιστό, κομμένο σε λωρίδες

▪️Μισό αγγούρι κομμένο σε κύβους

▪️Ντοματινια

▪️Για τη σάλτσα (για 2)

▪️Χυμός ενός μικρού λεμονιού 🍋 

▪️2 κ. σ ελαιόλαδο ή παραπάνω

▪️2 κ. γ. μέλι 🍯

▪️1 κ. σ. μουστάρδα

▪️Λίγο αλάτι προαιρετικά

Βάζετε τα λαχανικά σε σαλατιερες. Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι λαχανικά σας αρέσουν.

Ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε τη σαλάτα! 


Saturday, March 18, 2023

Νηστίσιμη μπουγάτσα Αχαΐας

Καθώς ακούς τη λέξη μπουγάτσα, τα μάτια σου πεταρίζουν από χαρά. Συγκεντρώσου 😋.Δεν μιλάμε για τη γνωστή μπουγάτσα με κρέμα. Μιλάμε για τη νηστίσιμη μπουγάτσα Αχαΐας και γενικότερα Πελοποννήσου, ένα μπισκοτένιο κέικ, θεονόστιμο, που δεν θυμίζει σε τίποτα τη βορειοελλαδίτικη μπουγάτσα με κρέμα. 


Η  νηστίσιμη μπουγάτσα Πελοποννήσου, είναι ένα χαμηλό κέικ-μπισκότο. Δεν είναι αφράτο σαν το κέικ, δεν είναι σκληρό σαν μπισκότο. Θυμίζει πολύ εκείνα τα τέλεια μαλακά παξιμάδια που προσφέρονται στα μνημόσυνα (φτου φτου μακριά από μας ;))

Η νηστίσιμη μπουγάτσα Αχαΐας, είναι μυρωδάτη, διατηρείται αναλλοίωτη για πολλές-πολλές μέρες και είναι άκρως εθιστική. Φτιάχνεται σε πολλά μέρη εκτός από την περιοχή της Αχαΐας και προσφέρεται την Καθαρή Δευτέρα και την περίοδο της νηστείας. 

Δε θα σας πω ότι τη θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, γιατί θα πω ψέματα. Θυμάμαι να φτιάχνει η μάνα μου νηστίσιμα γλυκά, αλλά δεν θυμάμαι το όνομα. Το γλυκό το πρωτάκουσα από τη φίλη μου τη Μαρία, όταν το έβαλε στο μπλογκ της. Ρώτησα αμέσως την αδερφή μου που η δουλειά της έχει άμεση σχέση με αρτοσκευάσματα αν ξέρει τη μπουγάτσα και μου απάντησε όλο φυσικότητα "Φυσικά"! Κόκκαλο εγώ. Στης αδερφής μου τον φούρνο τη φτιάχνουν σε μικρά ταψάκια και η κάθε μπουγάτσα δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα πιάτο του φρούτου. Είναι χαμηλές μέχρι 2-3 εκατοστά και είναι θεονόστιμες.

Η συνταγή που ακολουθεί, έγινε με βάση τη συνταγή της φίλης μου της Μαρίας.

Επειδή εγώ δεν είχα αλισίβα, έβαλα μόνο σόδα και μπέκιν. 

Πρόσθεσα επίσης ξύσμα και χυμό από ένα μανταρίνι. Μπορείτε να προσθέσετε από πορτοκάλι ή μανταρίνι. 

Η δική μου επίσης σε σχέση με της αδερφής μου, έχει περισσότερο ύψος. 

Μην την παραψήσετε, γιατί θα σπάει. Διατηρείται μαλακή για πολλές μέρες (στην πεθερά μου άντεξε βδομάδα αναλλοίωτη. Εμείς την τελειώσαμε σε λίγες μέρες...)

Νηστίσιμη μπουγάτσα Πελοποννήσου

Υλικά για 30-32 εκ. διάμετρο ταψί (αν τη θέλετε χαμηλή, μπορείτε να τη βάλετε σε ρηχό, μεγάλο ταψί φούρνου)

1 κιλό αλεύρι, κατά προτίμηση σκληρό. Χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έβαλα 950 γρ.την πρώτη φορά και 900 γρ. τη 2η. Και τις 2 ήταν πολύ καλή)

ενάμιση ποτήρι (290 γρ.) λάδι  (ελαιόλαδο και ηλιέλαιο μισό μισό)

ενάμιση ποτήρι (280 γρ.) ζάχαρη

3/4 ποτηριού νερό

1 φλυτζανάκι του καφέ τσίπουρο (45 γρ.)

χυμό και ξύσμα ενός μεγάλου μανταρινιού (55 γρ. χυμό) ή μικρού πορτοκαλιού

1,5  κ. γ. κανέλλα

1/2 κ. γ. γαρίφαλο

1 κ. γ. σόδα

1 κ. γ. μπέκιν

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (χρησιμοποίησα αέρα)

Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με σύρμα, να λιώσει λίγο η ζάχαρη.

Σε λίγο από το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέκιν και τη σόδα. Τα προσέτουμε στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε σιγά-σιγά  το υπόλοιπο αλεύρι, αρχικά ανακατεύοντας με το σύρμα και στη συνέχεια με το χέρι (την πρώτη φορά που την έκανα έβαλα 950 γρ και τη δεύτερη 900. Μια χαρά ήταν και τις 2 φορές. Στο τέλος έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Σε ταψί στρογγυλό με διάμετρο30-32 εκατοστά, στρώνουμε λαδόκολλα ή το λαδώνουμε. 

Τοποθετούμε το ζυμάρι μας, το πατικώνουμε να πάει παντού και μετά, με πηρούνι κάνουμε σχέδια. Της αδερφής μου οι μπουγάτσες είναι πασπαλισμένες με ζάχαρη, οπότε την πασπάλισα κι εγώ με ζάχαρη πριν το ψήσιμο.

Ψήνουμε για μία ώρα. Τη βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει και κόβουμε αφού κρυώσει (αν αντέξουμε να περιμένουμε). 

Διατηρείται πολλές πολλές μέρες, είτε σε πιατέλα κλεισμένη με μεμβράνη, είτε σε τάπερ.

Tuesday, January 17, 2023

Μαλακά ψωμάκια για χάμπουργκερ χωρίς γλουτένη

 Τα χειροποίητα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, με απασχολούν τα τελευταία χρόνια συχνά, γιατί  όλο και κάποιος φίλος διαγιγνώσκεται με δυσανεξία στη γλουτένη. Μερικοί σπεύδουν να πουν ότι όλα είναι ένα ψέμα (μια ανάσα, μιαααα πνοηηηή), μία εκμετάλλευση και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερος κόσμος αναγκάζεται να βγάλει τη γλουτένη από τη διατροφή του, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και άντε πες σ' αυτούς τους ανθρώπους που βγάζοντάς τη από τη διατροφή τους ανακουφίζονται, ότι όλα είναι ένα ψέμα, μια υπερβολή. 

Πολλές φορές έχω επιδιώξει να φτιάξω κέικ, τούρτα η κέικ της στιγμής στα μικροκύματα με επιτυχία θα έλεγα ψάξτε στις ετικέτες των συνταγών "χωρίς γλουτένη). Η διαχείριση και εκτέλεση συνταγών χωρίς γλουτένη δεν είναι απλή. Δεν μπορείς απλά να πάρεις μια συνταγή για κανονικό αλεύρι και να τη μετατρέψεις σε συνταγή για αλεύρι χωρίς γλουτένη, γιατί πολύ απλά θα αποτύχει. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας είναι αυτός. 

Επεδίωξα να φτιάξω τα ψωμάκια χάμπουργκερ με συνταγή από το βιβλίο μου. Ενώ αρχικά έδειχναν καλά, μέσα σε λίγες ώρες είχαν γίνει πέτρα. Όσοι επιδιώκουν να φτιάξουν ψωμί χωρίς γλουτένη, το παράπονό τους είναι πρώτον ότι σκληραίνει λίγες ώρες μετά, δεύτερον την επόμενη μέρα δεν τρώγεται και τρίτον δεν αξίζει να το καταψύξεις. 

Αφού έκανα δύο σχεδόν αποτυχημένες προσπάθειες, είπα να μελετήσω συνταγές ειδικές για αλεύρια χωρίς γλουτένη. Ψάχνοντας, έπεσα πάνω σ' αυτή τη συνταγή . Με κέρδισε η απλότητά της (φανατική των απλών συνταγών με εύκολα υλικά) και είπα να τη δοκιμάσω.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Όχι τέλειο ως προς την εμφάνιση, αλλά τέλειο σε γεύση και υφή. Ακόμα καλύτερα, έδωσε ένα ψωμάκι μαλακό, που διατηρήθηκε επίσης μαλακό και την επόμενη μέρα, όπως επίσης καταψύχθηκε και αποψύχθηκε και ήταν σαν φρέσκο. Η μόνη διαφορά της δεύτερης τρίτης μέρας, ήταν ότι άρχισε να τρίβει (την 3η μερα). Και μόνο όμως που μπαίνει στην κατάψυξη και διατηρεί τη μαλακή και αφράτη υφή του, είναι σημαντικό. 

Τα έφτιαξα 2 φορές. Έκανα τη μισή συνταγή από φόβο μην πετάξω υλικά. Τι δεν κατάφερα; Να έχουν ύψος. Σίγουρα, όταν αλλάζεις μάρκα αλευριού, αλλάζει και το αποτέλεσμα. Παρόλο που δεν είχαν το απαιτούμενο ύψος για ψωμιά χάμπουργκερ, μπορούσες να τα κόψεις στη μέση. Συστήνεται μάλιστα να τα κόψεις πριν τα βάλεις την κατάψυξη. Αν πάλι δεν έχουν το τέλειο ύψος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 2 από τα 4 ψωμάκια που βγάζει η μισή συνταγή, για ένα χάμπουργκερ.

Ένα άλλο πρόβλημα που είχα (και γι' αυτό δεν είχα το απαιτούμενο ύψος) ήταν ότι μου άπλωναν. Στις δύο φορές που τα έκανα, την πρώτη φορά δεν τα σκέπασα με μεμβράνη που ζητάει, ενώ τη 2η τα σκέπασα. Μπορώ να πω ότι μου άρεσαν εμφανισιακά τα πρώτα, που δεν τα είχα σκεπάσει. Πίστευα ότι σκεπάζοντάς τα θα αποτρέψει το άπλωμά τους, αλλά και πάλι άπλωσαν. 

Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν  ότι πρόσθεσα λίγο παραπάνω αλεύρι απ΄ όσο λέει. Με δοκιμές, θα βρείτε τι ακριβώς σας ταιριάζει, γιατί παίζει ρόλο και το αλεύρι. Αν χρειάζεστε να σας πω τη μάρκα του αλευριού που χρησιμοποίησα, στείλτε μου μήνυμα και ευχαρίστως θα σας πω. Ήταν αλεύρι για όλες τις χρήσεις, σε συσκευασία κιλού ;)

Μαλακά ψωμάκια για χάμπουργκερ χωρίς γλουτένη

υλικά για 4 ψωμάκια

1,5 κούπα αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις (=240 γρ συν 15 γρ που πρόσθεσα εγώ)

1,5 κ. σ. βούτυρο λιωμένο

1 κ. σ. ζάχαρη

1 αυγό μεγάλο (μην το παραλείψετε)

1 και 1/8 κ. γλ. ξηρή μαγιά χωρίς γλουτένη

1/4 κ. γ. αλάτι

3/4 κούπας χλιαρό νερό

ΠΡΟΣΟΧΉ ⚠. Στην ποσότητα νερού είχα γράψει κατά λάθος 1,5 κούπα. Διορθώστε αν την έχετε κρατήσει. 

προαιρετικά:

1 αυγό

σουσάμι ή παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση

Ανοίγουμε τον φούρνο στους 95-100 βαθμούς και αφού έρθει σ' αυτή τη θερμοκρασία, τον κλείνουμε.

Σε ένα μικρό μπωλ, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά, να αφρίσουν.

Βάζουμε το μίγμα στον κάδο του μίξερ.

Ρίχνουμε το αυγό και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για μισό λεπτό.

Στη φάση αυτή έβαλα τους γάντζους στο μίξερ.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε με του γάντζους, να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υγρά υλικά. Θα έχετε μια ζύμη σχετικά υγρή που θα κολλάει λίγο. 

Βάζουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί.

Με βρεγμένα χέρια κάθε φορά, διαιρούμε τη ζύμη στα 4 και διαμορφώνουμε μπαλάκια ζύμης. Τα ψωμάκια θα φουσκώσουν μόνο μία φορά απευθείας.  Προσπαθήστε να δώσετε ύψος στο μπαλάκια σας γιατί θα απλώσει αρκετά (εξαρτάται πάντα από το αλεύρι κλπ)


Προσοχή! Στο ταψί που θα τα βάλετε, βάλτε τα μακρυά το ένα από το άλλο, διαφορετικά θα κολλήσουν. 

Σ΄ αυτή τη φάση, καλύπτουμε (ή όχι) με μεμβράνη. 

Αφήνουμε να φουσκώσουν 45 λεπτά (ομολογώ ότι φούσκωσαν νωρίτερα από τα 45 λεπτά). 


Τα βγάζουμε από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς χωρίς αέρα. 

Αν έχετε βάλει μεμβράνη, βγάλτε τη με προσοχή. 

Χτυπάμε το αυγό με ένα πηρούνι και με απαλές κινήσεις το απλώνουμε στην επιφάνεια των ζυμαριών με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο. 


Ψήνουμε για 20 λεπτά. Αν έχουμε βάλει αυγό, θα πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. 

Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Τα κόβουμε στη μέση, όταν κρυώσουν, ειδικά αν πρόκειται να τα καταψύξουμε. Αν δεν έχουν ικανοποιητικό ύψος γιατί άπλωσαν, μην σκάτε. Χρησιμοποιήστε 2 λεπτά ψωμάκια για να φτιάξετε ένα χάμπουργκερ. Σημασία έχει ότι είναι πολύ νόστιμα, αφράτα και ότι διατηρούνται.


Αν το αλεύρι σας δεν περιέχει κόμμι ξανθάνης ή κόμμι γκουάρ, δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα πρέπει να προσθέστε εσείς. Επειδή όμως είναι δύσκολο να βρείτε τα παραπάνω, διαβάστε τα συστατικά του αλευριού που αγοράσατε. Αυτό που χρησιμοποίησα εγώ, είχε μέσα κόμμι γκουάρ.

Ξαναλέω, με δοκιμές, με αλλαγές της μάρκας του αλευριού, με λίγο παραπάνω αλευράκι θα φτιάξετε τελικά τα ψωμάκια που θέλετε.

Καλή επιτυχία!