Εκεί που καθόμουν που λέτε, τι με έβαλε ο δαίμονας να πάρω;;; Παγωτομηχανή!!! Γιατί χρυσή μου κοπέλα; Δεν είσαι αρκετά χοντρή; Δεν παχαίνεις για πλάκα; Γιατίιιιι;;;;
Αχ...Η απάντηση είναι απλή. Καλοκαίρι για μένα σημαίνουν 3 πράγματα: μπάνια, βόλτες, παγωτό. Και καλά τα 2 πρώτα. Δεν παχαίνουν. Τι το θες το 3ο;;; Ε;;;
Τέλος πάντων, πάνω σε μια παρόρμηση την πήρα. Ήτο φτηνή (την έφερε το γερμανικό σμ και την πήρε η μισή Ελλάδα, η άλλη μισή κάνει δίαιτα), οπότε λέω ας την πάρω, αφού την κοιτούσα κάνα δεκάλεπτο μέσα στο καλάθι, σκεπτόμενη πόσο θα το μετανιώσω μετά 😋😁
Επί τη ευκαιρία λοιπόν, θα κάνω και μια κριτική επ' αυτού! Τα καλά και τα κακά μιας παγωτομηχανής:
Αρχίζω με τα κακά.
1) Νούμερο 1 κακό, κάκιστο, πανκάκιστο: είχα την ελπίδα ότι σε μια παγωτομηχανή, θα τα πέταγα όλα μέσα και θα τα έκανε όλα μόνη της. Φευ! Τσάμπα χαρά φίλε μου! Πάλι ΕΓΩ πρέπει να κάνω τη βρωμοδουλειά και αυτή ΜΟΝΟ να ανακατεύει! Ε όχι ρε φίλε. Και μόνο γι αυτό είναι λόγος να μην πάρεις! Άσε που πολλές συνταγές θέλουν ΚΑΙ προετοιμασία ΚΑΙ να βάλεις το υλικό στο ψυγείο 1-3 ώρες.
2) Χρειάζεται να έχεις τον κάδο στην κατάψυξη. Οκ. Αν έχεις καταψύκτη, μεγάλη κατάψυξη, 2 ψυγεία, αυτό ΔΕΝ είναι πρόβλημα. Για μια οικογενειακή κατάψυξη όμως, είναι. Διότι που θα βρεις χώρο και μάλιστα καλοκαίρι να χωράει τον κάδο; Και οκ. Αυτή που πήρα έχει μικρό κάδο (άλλο κακό), οι άλλες;;; Που χωράνε ενάμιση δύο λίτρα παγωτό; Πού να μπει η γκουμούτσα στην κατάψυξη;;;
3) Πρέπει να έχεις καλά παγωμένο τον κάδο. Μη γελαστείτε να φτιάξετε παγωτό χωρίς να τον έχετε παγώσει καλά, γιατί απλά θα απογοητευτείτε! Όσο πιο καλά παγωμένος, τόσο πιο γρήγορα θα φτιάξει παγωτό.
4) Έχεις ανά πάσα στιγμή στο μυαλό σου την τάση να φτιάξεις παγωτό. Τι; δεν είναι αυτό αρνητικό;;; Αν δεν είναι αυτό ποιο είναι;;; 😇
5) Αν ο κάδος είναι μικρός (όπως στη δική μου) δεν μπορείς να φτιάξεις δεύτερη δόση στο καπάκι. Πρέπει να τον παγώσεις πάλι. Τώρα που το λέω βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν το δοκίμασα. Ο κάδος μένει για πολλή ώρα παγωμένος, οπότε ίσως και να μπορείς να βάλεις 2η δόση. Θα το δοκιμάσω και θα επανέρθω.
Τα καλά:
1) Έχεις ανά πάσα στιγμή στο μυαλό σου την τάση να φτιάξεις παγωτό. Τι; Το έβαλα στα κακά; Έλα καημένε τώρα....Λεπτομέρειες!!! 😋😅
2) Κάνει αναμφισβήτητα παγωτό χωρίς κρυστάλλους.
3) Δεν χρειάζεται να το χτυπάς και να το ξαναχτυπάς για να μην κάνει κρυστάλλους όπως θα έκανες με παγωτό στο μίξερ.
4) Σε 40 λεπτά έχεις παγωτό που μπορείς να το φας. Τώρα καλό είναι αυτό; Κακό; Τι να σου πω. Χαχα!
5) Όχι μόνο έχεις παγωτό σε 40 λεπτά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχεις παγωτό ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ (εξαρτάται πάντα από το τι θα προσθέσεις, αλλά γενικά όταν η συνταγή ζητάει κρέμα γάλακτοε, γάλα, ζάχαρη, συντηρητικά δεν υπάρχουν). Νομίζω ότι γι' αυτό και μόνο, αν έχεις παιδιά ειδικά, αξίζει να έχεις παγωτομηχανή. Άλλο αν τα σκατόπαιδα προτιμάνε τα έτοιμα παγωτά. Θα το παραβλέψω ;)
Πάω τώρα στη στη συνταγή. Ήδη έχω δοκιμάσει 3 συνταγές. Αρχικά όχι δικές μου, μέχρι να δω τη φιλοσοφία τους.
Γενικά υπάρχουν 2 μεγάλες κατηγορίες (από αυτές που μελέτησα και δεν βάζω μέσα τα σορμπέ κλπ). Αυτές που βασίζονται σε κρέμα με αυγά και αυτές που δεν έχουν καθόλου αυγά. Όταν υπάρχουν αυγά, τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη κλπ μπαίνουν στη φωτιά, οπότε δεν είναι ωμά. Οπότε μη φοβάστε να τα φάτε. Έχουν πλούσια κρεμώδη γεύση, όπως τα παρφέ. Τα άλλα είναι πιο ...δροσερά να το πω; Πιο ανάλαφρη γεύση μάλλον θα έλεγα. Και τα δύο πεντανόστιμα βέβαια.
Μια συμβουλή που έχω να σας δώσω για τις έτοιμες συνταγές που βρίσκετε: μη βάζετε μονομιάς τη ζάχαρη που λένε. Βάλτε λιγότερη, δοκιμάστε στη γεύση και αν σας φαίνεται άγλυκο, προσθέστε. Συχνά, δεν χρειάζεται πάρα πολλή. Μπορείτε να κλέψετε λίγα γραμμάρια.
Η παρακάτω συνταγή, είναι τροποποιημένη από εδώ. Σ΄ αυτή τη συνταγή, θεώρησα υπερβολική την ποσότητα της ζάχαρης, αφού η πραλίνα είναι ήδη γλυκιά. Διπλασίασα τα υλικά γιατί ήταν πολύ μικρή η δόση, οπότε με τα παρακάτω υλικά, έχετε περίπου 900 γ. παγωτό.
Η συνταγή είναι για παγωτομηχανή, αλλά αν δεν έχετε, θα σας πω τι να κάνετε.
Παγωτό πραλίνα φουντουκιού
Υλικά για περίπου 900 γρ. παγωτό
2,5 κούπες κρέμα γάλακτος 35% παγωμένη (650 ml περίπου χοντρικά)
200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
2 κ. σ. ζάχαρη (ή όσο θέλετε, διαβάστε παραπάνω)
μια τσιμπιά αλάτι
1/2 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας ή ένα καψουλάκι βανίλιας
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ χτυπάμε όλα τα υλικά για 1-2 λεπτά, σε χαμηλή ταχύτητα γιατί πιτσιλάει.
Βάζουμε το μπωλ με το υλικό στο ψυγείο για μία ώρα ή και παραπάνω.
Μετά από μια ώρα, βάζουμε το υλικό στην παγωτομηχανή και αφήνουμε να δουλέψει σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν και τα δύο είναι καλά παγωμένα, σε λιγότερο από 20 λεπτά, το παγωτό είναι έτοιμο.
Εμένα σε 15 λεπτά έπηξε.
Μεταφέρουμε το υλικό σε πλαστικό μπωλ και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Για να σερβίρουμε, το αφήνουμε λίγο εκτός ψυγείου. Είναι βελούδινο, είναι κρεμώδες, είναι γιάμι, παχαίνει. Ω ναι το κερατάκι μου!
Αν δεν έχετε μηχανή:
Ομολογώ ότι δεν το δοκίμασα, αλλά θα έκανα το εξής:
Χτυπήστε καλά την κρέμα γάλακτος μαζί με 2 κ. σ. άχνη ζάχαρη.
Προσθέστε την πραλίνα και ενσωματώστε τη με σπάτουλα ή στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ.
Προσθέστε αλάτι και βανίλια.
Βάλτε το στην κατάψυξη.
ΠΡΟΣΟΧΉ ⚠. Είχα γράψει ότι θέλει πάλι χτύπημα, αλλά ενδέχεται να κόψει, οπότε μην το ξαναχτυπησετε.
ΠΡΟΣΟΧΉ ⚠. Είχα γράψει ότι θέλει πάλι χτύπημα, αλλά ενδέχεται να κόψει, οπότε μην το ξαναχτυπησετε.
Κάτι που βοηθάει για την αποφυγή κρυστάλλων διάβαζα, είναι να καλύψουμε το παγωτό με μεβράνη. Δοκιμάστε το