Pages

Thursday, December 27, 2018

Χριστουγεννιάτικο δεντράκι με φύλλο και πραλίνα φουντουκιού

Χρόνια πολλά φίλοι μου!
Φαντάζομαι δεν είναι μια συνταγή που σας εκπλήσσει. Σίγουρα έχετε πέσει πάνω της στο pinterest ή στο ίντερνετ γενικά. Κι εγώ έχω πέσει επάνω της πολλές φορές, μέχρι που είπα ότι θα τη φτιάξω για την οικογένειά μου ανήμερα τα Χριστούγεννα.


Τα Χριστούγεννα δεν είχα χρόνο να φτιάξω κάτι εντυπωσιακό. Επιπλέον θα ήμασταν μόνο 4 άτομα οπότε δεν ήθελα κάτι να μείνει. Όχι ότι το δεντράκι κάνει για 4 άτομα, αλλά λέμε...

Δυσκολία δεν έχει καμία. Υλικά ελάχιστα. Εντυπωσιακό; Ναι! Νόστιμο; Επίσης!

Η συνταγή υπάρχει παντού! Ακόμα και στο επίσημο σάιτ της νουτέλα ;)

Για ακόμα πιο hardcore καταστάσεις, ρίχνετε λιωμένη σοκολάτα από πάνω!



Τι χρειάζεστε:
1 πακέτο φύλλο (αυτό που περιέχει 2 φύλλα)
πραλίνα φουντουκιού
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
προαιρετικά:
άχνη ζάχαρη
διακοσμητικά για το δεντράκι

Ξεπαγώνουμε τα φύλλα αν είναι κατεψυγμένα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Πάνω σε ταψί και πάνω από χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε το ένα φύλλο.
Με την ανάποδη ενός κουταλιού απλώνουμε πραλίνα σε όλο το φύλλο*
Με κοφτερό (πριονωτό καλύτερα) μαχαίρι, δίνουμε σχήμα δέντρου στο φύλλο.
Κόβουμε "κλαριά" πάχους 2-3 εκ. μέχρι επάνω.
Στριφογυρίζουμε τα κλαριά.


Τα κομμάτια που έμειναν από το δέντρο μας, τα βάζουμε σε άλλο ταψί. Αν τα κόψατε προσεχτικά, σας βγαίνει ένα ακόμα δέντρο.


Περνάμε την επιφάνεια του δέντρου με το αυγό.
Ψήνουμε στους 180 με αέρα για 15-20 λεπτά.


Όταν το βγάλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και στολίζουμε με κουφετάκια.
Μεταφέρουμε προσεχτικά σε πιατέλα αφού κρυώσει λίγο.


Είναι εθιστικό...




Friday, December 21, 2018

Γερμανικά αστεράκια κανέλλας


Έχει τύχει να δοκιμάσετε ένα τύπο γερμανικού χριστουγεννιάτικου μπισκότου (ας πούμε) φουλ στο αμύγδαλο και διακοσμημένο με μαρέγκα; Αν σας αρέσουν τα γλυκά με αμύγδαλα και με μαρέγκα, θα τα λατρέψετε. 


Δεν είναι μπισκότο ακριβώς. Θα μπορούσα να πω ότι είναι ...αμυγδαλωτά. Γεμάτα με άρωμα και γεύση κανέλλας, γεμάτα μυρωδιά Χριστουγέννων, με μια τραγανή κρούστα μαρέγκας από πάνω. Έχουν ένα κακό. Δε μπορείς να σταματήσεις μόνο σε ένα...Παρόλα αυτά, σας προτείνω να τα φτιάξετε!


Γερμανικά αστεράκια κανέλλας
Υλικά
400 γρ. τριμμένα αμύγδαλα
3 κουταλάκια κανέλλα
3 ασπράδια αυγού (μέγεθος Μ)
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κάψουλες βανίλια
1 κουταλιά φρεσκοστυμένος χυμός λεμονιού
Κουπάτ αστεριού
Λίγη άχνη ζάχαρη για να δουλέψεις τα κουλουράκια

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε την κανέλλα με το τριμμένο αμύγδαλο
Χτυπάμε τα δύο (2) ασπράδια μαζί με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα .
Σιγά-σιγά, ρίχνουμε στη μαρέγκα 100 γρ. άχνη και τη βανίλια.


Αφού γίνει ένας ωραίος αφρός,  ρίχνουμε το μίγμα με τα αμύγδαλα, στη μαρέγκα, ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ με κυκλικές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει


Απλώνουμε μεγάλη μεμβράνη και απλώνουμε από πάνω στη μισή το μίγμα.

Κλείνουμε από πάνω με τη μεμβράνη και ανοίγουμε φύλλο πάχους ενός εκατοστού.
Βγάζουμε την επάνω μεμβράνη και κόβουμε με κουπ πατ, αστεράκια. Για ευκολία και για να μην κολλάει το κουπ πατ μας στη ζύμη, το βουτάμε σε ένα μπωλάκι με άχνη ζάχαρη. Κόψτε με το κουπ πατ όσο πιο κοντά μπορείτε τα αστεράκια. Όση ζύμη μείνει, ξανα-ζυμώστε τη και ξανα-ανοίξτε τη με τον πλάστη και τη μεμβράνη.


Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140 με αέρα (ή 150 χωρίς αέρα).
Βάζουμε τα αστεράκια πάνω στο ταψί.


Χτυπάμε το ένα (1) ασπράδι που έμεινε πάλι σε μαρέγκα.
Προσθέτουμε την άχνη και το λεμόνι.
Με ένα πινελάκι ή κουταλάκι ή ό,τι σας βολεύει, απλώνουμε αυτό το μίγμα πάνω στα αστεράκια.


Τα ψήνουμε για 15 λεπτά. Πρέπει η μαρέγκα να παραμείνει λευκή (γι’ αυτό και η χαμηλή θερμοκρασία).
Αφήνουμε να κρυώσουν και … ξεκινάμε την επίθεση! Χαχα!




Wednesday, December 12, 2018

Στικάκια σοκολάτας για ρόφημα


Ένα νόστιμο δωράκι που μπορείτε να χαρίσετε αυτές τις γιορτές, πρώτα στον εαυτό σας και μετά στους άλλους, είναι σοκολάτα σε στικάκι για ρόφημα. 


Μπορείτε να τη φτιάξετε πάρα πολύ απλά, να γράψτε μηνυματάκια για τους παραλήπτες, να τη συσκευάσετε όμορφα και να τη χαρίσετε.


 Όσο πιο μεγάλα είναι τα καλούπια που θα βάλετε τη σοκολάτα (παγοθήκες, θήκες σιλικόνης για σοκολατάκια κλπ), τόσο πιο σοκολατένιο θα είναι το ρόφημά σας. Αν το στικάκι σας βγάλει μικρή δόση σοκολάτας, προτρέψτε τους παραλήπτες να τη βουτήξουν σε μικρή κούπα γάλα.





Στικάκια σοκολάτας για ρόφημα
Υλικά
Σοκολάτα κουβερτούρα
Σοκολάτα γάλακτος
Ξυλάκια παγωτού
Τρούφα, καραμελάκια, Μαρσμάλοους κλπ
παγοθήκες
Προαιρετικά:
βανίλια
κανέλλα
λάδι*


Εκτέλεση
Χρειαζόμαστε 2 μέρη  σοκολάτα κουβερτούρα και 1 μέρος σοκολάτα γάλακτος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σοκολάτα με στέβια.
Λιώνουμε σε μπεν μερί ή σε φούρνο μικροκυμάτων τις σοκολάτες.
Βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε παγοθήκες και πασπαλίζουμε με τρούφα, μαρσμάλοους κλπ. Εδώ να πω ότι έκανα τα στικάκια και σε λαδωμένες και σε μη λαδωμένες φόρμες. Η δική μου φόρμα ήταν σκληρό διάφανο πλαστικό. Βγήκαν το ίδιο εύκολα με ή χωρίς λάδι. Μάλιστα προτίμησα χωρίς, γιατί με το λάδι άφηνε ασπρίλες. Αν φοβάστε ότι θα σας κολλήσουν, περάστε ελαφρώς με λάδι τις θήκες που θα βάλετε τη σοκολάτα.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν έτσι ώστε να στέκονται τα ξυλάκια.
Βάζουμε τα ξυλάκι και αφήνουμε να σκληρύνει πάλι η σοκολάτα εντός ή εκτός ψυγείου.
Όταν θέλουμε, βουτάμε το ξυλάκι μας σε κούπα με καυτό γάλα και αφήνουμε να λιώσει η σοκολάτα.

Αν το κάνετε με σοκολάτα με στέβια, αντί για τρούφα κλπ, μπορείτε να πασπαλίσετε με κανέλλα. Για τους πιο τολμηρούς, με λίγο πιπέρι ή τζίντζερ.