Pages

Tuesday, October 23, 2018

Πατάτες στο φούρνο με μπεσαμέλ

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδιών μου (και όχι μόνο) είναι οι πατάτες με μπεσαμέλ.
Αν εξαιρέσεις τη μπεσαμέλ, είναι εύκολο και γρήγορο (ειδικά αν χρησιμοποιήσεις έτοιμη μπεσαμέλ. Εγώ προτείνω χειροποίητη, στο μπλογκ μπορείς να βρεις και γρήγορη μπεσαμέλ μόνο που θα πρέπει να προσαρμόσεις την ποσότητα. Εσύ κάνε όπως σε βολεύει περισσότερο.


Όταν ήταν μικρά τα παιδιά μου, στο γιο μου δεν άρεσε πολύ οι μπεσαμέλ. Χώριζα το ταψί στη μέση με ένα αλουμινόχαρτο και έβαζα μόνο στο μισό ταψί μπεσαμέλ. Στο υπόλοιπα έβαζα αρκετό κίτρινο τυρί.



Πατάτες στο φούρνο με μπεσαμέλ
Υλικά
Τα υλικά προσαρμόζονται ανάλογα το ταψί. Εγώ χρησιμοποίησα ένα πυρέξ, οπότε 4-5 πατάτες μέτριες ήταν αρκετές.
4-5 πατάτες μέτριες
6-7 φέτες γαλοπούλα βραστή ή καπνιστή
5-6 κ. σ. καλαμπόκι κονσέρβας ξεπλυμένο
λίγο τυρί τριμμένο ή μερικές φέτες κίτρινο τυρί
μανιτάρια κονσέρβας ξεπλυμένα
μπεσαμέλ που θα φτιάξετε με:
1 κιλό γάλα (λάιτ προτίμησα)
5 κ.  σ. βούτυρο
7 κ. σ. αλεύρι
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι



Υλικά
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε κομμάτια χοντρά και τις στρώνουμε στο ταψί.
Βάζουμε από πάνω τη γαλοπούλα, τα μανιτάρια και το καλαμπόκι.


Προσθέτουμε τυρί τριμμένο ή τυρί κίτρινο σε φέτες
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Το «ψήνουμε» για λίγα λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο γάλα.
Ανακατεύουμε με σύρμα γρήγορα.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε γάλα και να ανακατεύουμε γρήγορα.
Αφού προσθέσουμε όλο το γάλα, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια (μη βαριέστε) μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Όταν αρχίσει να πήζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχει την πυκνότητα που θέλουμε.
Στο τέλος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και λίγο τυρί τριμμένο.
Προσθέτουμε στο ταψί τη μπεσαμέλ.


Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε για μισή ώρα στο γκριλ, ίσα για να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.


Περιμένουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.




Saturday, October 13, 2018

Οινοποίηση

Εδώ και καιρό βρέθηκα στο σπίτι της φίλης μου της Ασπασίας που με φώναξε για να δω τη διαδικασία της οινοποίησης. Τα αμπέλια τους κάνουν εξαιρετικό Αυγουστιάτη. Το κρασί δε μου αρέσει ιδιαίτερα. Ο Αυγουστιάτης όμως μου αρέσει γιατί γλυκίζει. Όλα τα γλυκά κρασιά μου αρέσουν, ενώ τα ξηρά καθόλου. Είμαι γλυκατζού, τι να κάνω;;;

Τα σταφύλια μαζεύτηκαν και έμειναν 8 μέρες πριν μπουν στη μαστέλα (στο βυτίο). Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που κάνουν κρασί με τον παραδοσιακό τρόπο, με πάτημα στο ληνό. Στη συγκεκριμένη πρίπτωση το "πάτημα" έγινε με μηχανικό τρόπο και μέσα σε μία ώρα είχε τελειώσει. Αυτοί που πατούν με παραδοσιακό τρόπο, συνήθως το συνδυάζουν με γλέντι. Μαζεύεται παρεούλα, πέφτει χορός, μεζεδάκι κλπ.

Αφού ο χυμός μπήκε στο μαστέλο, μέσα σε σακιά μπήκαν και σχεδόν όλα τα τσίπουρα. Για να κρατηθούν κάτω και να μην παίρνουν αέρα, από πάνω "πατήθηκαν" με μια ξύλινη κατασκευή, η οποία θα φρόντιζε να μην ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Επιπλέον όλο το μαστέλο σκεπάστηκε με πλαστικό. Ένα μέρος πήγε στον οινολόγο για να τσεκάρει βαθμούς κλπ. Φυσικά δεν παραλείψαμε να φύγουμε με το μούστο μας :)

Και του χρόνου!

















Wednesday, October 10, 2018

Λιγκουίνι με τόνο και πιπεριές


Ο φίλος μου ο Αντρέας μου στέλνει τη συνταγή του για λιγκουίνι με τόνο και πιπεριές. Όλα είναι αγαπημένα μου υλικά και βιάζομαι να τη δοκιμάσω! Εσείς; Ευχαριστώ Αντρέα!


Λιγκουίνι με τόνο και πιπεριές
Υλικά
1 πακέτο λιγκουίνι
αλάτι
1 κ. σ. ελαιόλαδο
για τη σάλτσα
ελαιόλαδο
3-4 πιπεριές (ανάλογα το μέγεθος) κομμένες σε λεπτές λωρίδες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
2 πρέζα αφυδατωμένο σκόρδο
2 ώριμες ντομάτες  ψιλοκομμένες ή κονκασέ
1 κ. γ. πάστα ντομάτας
λίγο ούζο ή λίγο γλυκάνισο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
1 πρέζα ζάχαρη
2 κουτιά τόνο (απλό ή καπνιστό) στραγγισμένο και χοντροκομμένο
φρεσκοκομμένο μαϊντανό


Εκτέλεση
Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (ανάλογα την μάρκα. Συνήθως 8 με 9 λεπτά) Εγώ στο νερό πριν ρίξω τα μακαρόνια, εκτός από το αλάτι (χοντροκομμένο πάντα) ρίχνω και λίγο λάδι, περίπου μια κουταλιά της σούπας για να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Τα στραγγίζω και κρατάω μια κούπα μακαρονόζουμο.
Κόβω 3-4 χρωματιστές πιπεριές στη μέση κάθετα και μετά σε λεπτές λωρίδες και ψιλοκόβω ένα μικρό ξερό κρεμμύδι η μισό μεγάλο ανάλογα το μέγεθος.
 Σε γουόκ ή αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρω στο λάδι το κρεμμύδι να πάρει χρώμα και λίγο σκόρδο (Εγώ χρησιμοποιώ αφυδατωμένο σκόρδο για να μην είναι έντονη η γεύση του).
Ρίχνω τις πιπεριές και ανακατεύω σταδιακά έως να μαλακώσουν, περίπου λιγότερο από 10 λεπτά.. Ρίχνω δυο ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή κον-κασε ντομάτα και λίγο πελτέ (πάστα). Περίπου μια κουταλίτσα του γλυκού.
Για άρωμα θάλασσας ρίχνουμε λίγο ούζο ή αν δεν έχουμε ρίχνουμε πολύ λίγο γλυκάνισο, καθώς και λίγο ζωμό που έχουμε κρατήσει από τα μακαρόνια αν χρειαστεί.
Μόλις δέσει η σάλτσα ρίχνω αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και λίγη ζάχαρη (όσο πιάσουν τα τρία δάχτυλα). Ρίχνουμε δυο κουτάκια τόνο κονσέρβα (ή τρία το πολύ) ή καπνιστό τόνο για πιο πικάντικο, με το χέρι σε χοντρο-τριμένα κομμάτια.
Σε χαμηλωμένη φωτιά ανακατεύουμε για δυο λεπτά να δέσουν τα υλικά μας μαζί και τα μακαρόνια και τυρί τριμμένο, ρεγκάτο ή παρμεζάνα και σβήνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε τέλος και μαϊντανό κομμένο, ανακατεύουμε ελαφρώς και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη! Ανδρέας Βρυώνης

Tuesday, October 2, 2018

Κέτσαπ χωρίς ζάχαρη

Αν θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη που έχουν τα έτοιμα κέτσαπ, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας με έτοιμο συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας. Ολόιδιο δεν θα είναι, αλλά θα είναι χωρίς συντηρητικά και χωρίς ζάχαρη.


Μία ευκολία που έχει επίσης αυτό το κέτσαπ, είναι ότι δεν χρειάζεται να το φτιάξεις το καλοκαίρι απαραίτητα με φρέσκιες ντομάτες. Μπορείς να το φτιάξεις οποιαδήποτε εποχή, αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.


Φτιάξτε μικρή ποσότητα γιατί δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Αν το φτιάξετε και το σφραγίσετε σε βάζο, αλλάζουν τα πράγματα μάλλον, αλλά δεν μπορώ να το πω με σιγουριά γιατί δεν το έκανα. Έκανα μόνο μια μικρή ποσότητα.


Κέτσαπ χωρίς ζάχαρη
Υλικά
500 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1/4 κ. γ. σκόνη σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο ή 1 κ. γ.  σκόνη κρεμμύδι
λίγο αλάτι και πιπέρι
1 κ. σ. ξύδι
1/4 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
στέβια προαιρετικά


Εκτέλεση
Μέσα σε κατσαρολάκι σιγοβράζουμε όλα τα υλικά, αφήνοντας τα μπαχαρικά για το τέλος. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να έχει πυκνή υφή.
Αν σας ενοχλεί να βρίσκετε τα κομματάκια από το κρεμμύδι, λιώστε το μίγμα με μπλέντερ.
Αν σας φαίνεται ξινό το κέτσαπ σας, προσθέστε σιγά σιγά λίγη στέβια μέχρι να σας ικανοποιεί στη γεύση.
Διατηρήστε στο ψυγείο σε βαζάκι κλεισμένο για σύντομο χρονικό διάστημα.