tag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post791547952350084495..comments2024-03-23T20:19:24.809+02:00Comments on μικρή κουζίνα: Ψωμί ζυμωτό με προζύμιkikihttp://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comBlogger169125tag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-13490706334272915482023-09-11T14:02:37.816+03:002023-09-11T14:02:37.816+03:00Καλώς τη. Κατ αρχήν δεν χρειάζεται να το αναπιανει...Καλώς τη. Κατ αρχήν δεν χρειάζεται να το αναπιανεις κάθε 10 μέρες. Και έτσι να το αφήσεις και να το αναπιασεις όταν χρειαστεί, πάλι θα δουλέψει. Πρόσφατα έβγαλα από το ψυγείο, προζύμι αχρησιμοποιητο 2 χρόνων... Τώρα για τη σκληραδα, ίσως φταίνε τα υπόλοιπα άλευρα που βάζεις. Δοκίμασε να φτιάξεις μια φορά μόνο με ένα τύπο αλεύρι ου. Δοκίμασε επίσης να βάλεις λίγο λάδι. Γενικά τα ζυμωτα ψωμιά, kikihttps://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-9499690215311682892023-09-11T13:40:17.512+03:002023-09-11T13:40:17.512+03:00Γεια σας, εχω προζυμι στο ψυγειο που το αναπιανω κ...Γεια σας, εχω προζυμι στο ψυγειο που το αναπιανω καθε 10μερες με 2 κ. σ.αλευρι ειναι σωστο τροπος συντηρησης αυτος? το ψωμι μου βγαινει παντα σφιχτο και βαρυ γενικως ειναι δυσκολο στο στο κοψιμο και αυτο με στενοχωρει γιατι δεν ξερω τι φταιει. Χρησιμοποιω 3 ειδων αλευρι ασπρο η κιτρινο λιγο ολικης και λιγο βρωμης. το ψηνω 1 και 10 λεπτα περιπου. πως θα κανω το ψωμι αφρατο ?ΦΑΝΗnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-3527195787092472122021-01-09T23:15:49.903+02:002021-01-09T23:15:49.903+02:00Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις. Για ξινό αποτέ...Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις. Για ξινό αποτέλεσμα, χρειάζεται να βάλεις στο αναπιασμα το μεγαλύτερο μέρος του αλευριου από την ποσότητα που θα βάλεις. Πολύ αλεύρι στο αναπιασμα, λίγο την επόμενη μέρα στο τελικό ζύμωμα. Καλή επιτυχία. kikihttps://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-30275834566286226612021-01-09T23:05:18.868+02:002021-01-09T23:05:18.868+02:00Καλησπέρα Κική, καλή χρονιά με υγεία!
Μετά από πολ...Καλησπέρα Κική, καλή χρονιά με υγεία!<br />Μετά από πολλά χρόνια δημοσίευσης της συνταγής, έχω λίγο καιρό που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το προζύμι..<br /><br />Είμαι λάτρης του προζυμένιου ψωμιού και συγκεκριμένα του πάρα πολύ ξινού προζυμένιου!<br /><br />Με ευχαριστεί πολύ να δημιουργώ καινούργια πράγματα στην κουζίνα και όταν κάτι πετυχαίνει ενθουσιάζομαι με το αποτέλεσμα!<br />Έτσι, έχω Νίκοςnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-32009660402907779102017-03-06T15:22:18.460+02:002017-03-06T15:22:18.460+02:00Το αναπιασμένο προζύμι, αυτό στο οποίο έβαλες τα 4...Το αναπιασμένο προζύμι, αυτό στο οποίο έβαλες τα 400, δεν θα πρέπει να είναι χυλός. Όχι σφιχτή μπάλα, αλλά ούτε και χυλός (αν διαβάσεις καλά παραπάνω). Αν έχεις χυλό, σημαίνει ότι έβαλες πολύ νερό. Με τόσο λίγο αλεύρι, εγώ δεν θα πρόσθετα νερό καν. Θα έβρεχα τα χέρια μου για να πάρει το προζύμι τα 400 γρ. αλεύρι. Αν βάλεις νερό και προκύψει χυλός, εννοείται ότι 100 γρ. αλεύρι, δεν φτάνουν για να kikihttps://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-72813540695917754762017-03-06T15:12:05.007+02:002017-03-06T15:12:05.007+02:00Πιο συγκεκριμενα:Απο τα 400 Α κρατω τα 100 για το ...Πιο συγκεκριμενα:Απο τα 400 Α κρατω τα 100 για το τελικο ζυμωμα.Μεσα στα 300 διαλυω το προζυμι και την επαυριο εχω ενα χυλο.που θα πρεπει με τα υπολοιπα 100 να πλασω.Ερωτω τηυφη πρεπει ναεχει το αναπιασμα μου, νερωτο η σφιχτο, γιατι για να πλασω το ψωμι εβαλα σχεδον 200 Α, οποτε εχει νοημα να βαζω το περισσοτερο Α στο αναπιασμα? Σημειωτεον οτι το ψωμι δεν ειχε την ξιναδα που ανεμεινα.ΜΚhttps://www.blogger.com/profile/03515150910508526812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-58773279254097894482017-03-06T13:47:39.863+02:002017-03-06T13:47:39.863+02:00Δεν είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνω την ερώτηση. Τι ...Δεν είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνω την ερώτηση. Τι εννοείται σε ποια ρευστότητα και αν είναι 50%; Η ερώτηση είναι πόσο ρευστό θα είναι το ζυμάρι πριν ή μετά το ανάπιασμα; Και γιατί δεν σας φτάνει; Δοκιμάσατε και είχατε αποτυχία;<br />Λοιπόν, κατ΄αρχήν, ένα προζυμένιο ψωμί δεν γίνεται με οδηγίες που ακολουθούνται 100%. Μπορεί κανείς να προσθέσει λίγο αλεύρι ή λίγο νερό, ανάλογα με τις ανάγκες του.kikihttps://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-39422744710752688092017-03-05T16:28:38.394+02:002017-03-05T16:28:38.394+02:00Γραφετε οτι με το περισσοτερο αλευρι της συνταγης ...Γραφετε οτι με το περισσοτερο αλευρι της συνταγης ,για προζυμενιο ψωμι το θεμα, στο αναπιασμα, αυτο θα γινει ξινο. Μακαρι. Ερωτω ομως σε ποια ρευστοτητα θα γινει το αναπιασμα, γιατι με το εναπομειναν αλευρι δεν μου φτανει και ετσι πλι αποτυχια.Μηπως η ενυδατωση του αναπιασματος γινει πχ 50%?ΜΚhttps://www.blogger.com/profile/03515150910508526812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-13466413026975624742016-12-30T01:42:21.737+02:002016-12-30T01:42:21.737+02:00ΤΕΛΙΚΑ ΚΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΞΙΝ...ΤΕΛΙΚΑ ΚΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ. ΜΗΠΩΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΠΙΑΝΩ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΩ ΚΡΑΤΗΜΕΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ: ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΨΑΧΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΨΩΜΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ.ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ . ΜΟΝΟ ΕΓΩ Τ ΗΝ ΘΕΛΩ . ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ. ΑΝ ΒΡΕΙΣ ΚΑΝΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΙΚΗ ΘΑ ΤΟΝ Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-73314171063358968352016-12-18T16:02:01.936+02:002016-12-18T16:02:01.936+02:00Καλή επιτυχία!Καλή επιτυχία!kikihttps://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-48902376051636274972016-12-17T01:54:30.301+02:002016-12-17T01:54:30.301+02:00Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ...Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙ ΕΓΙΝΕ.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-26396965535807505032016-12-16T15:13:50.847+02:002016-12-16T15:13:50.847+02:00Συγγνώμη, δεν θυμόμουν ότι δεν είχα απαντήσει το π...Συγγνώμη, δεν θυμόμουν ότι δεν είχα απαντήσει το προηγούμενο μήνυμα. Πολοί έχουν ρωτήσει το ίδιο θέμα. Δεν υπάρχει μαγικήσ υνταγή. Η ξινίλα γίνεται από τις μέρες που μένει το προζύμι, από το αλεύρι, από την ατμόσφαιρα, από όλα πιστεύω. Αν δεν είναι ξινό, κάτι φταίει. Πειραματίσου! Πάρε αλεύρι από μύλο, πάρε αλεύρι Λήμνου από το σούπερ Μάρκετ, άφησέ το παραπάνω. Με τις δοκιμές θα βρεις τι έφταιγε.kikihttps://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-51435762878206022712016-12-15T01:46:35.371+02:002016-12-15T01:46:35.371+02:00ΚΙΚΗ ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΝΗΝΥΜΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΠΕ...ΚΙΚΗ ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΝΗΝΥΜΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΩ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΤΡΩΜΕ. ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΑΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΤΟ ΑΝΑΠΙΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΤΟ ΖΥΜΩΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ;Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-31395999320056898672016-11-27T13:02:19.507+02:002016-11-27T13:02:19.507+02:00ΦΤΙΑΧΝΩ ΨΩΜΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ...ΦΤΙΑΧΝΩ ΨΩΜΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΘΑ ΤΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-51779919418036940672016-09-12T13:21:17.118+03:002016-09-12T13:21:17.118+03:00Βάζε λίγο περισσότερο προζύμι αν δεν φούσκωσε ικαν...Βάζε λίγο περισσότερο προζύμι αν δεν φούσκωσε ικανοποιητικά, γιατί τα αλεύρια ολικής είναι πιο βαριά. <br />Καμιά φορά, από τη λαχτάρα μας να φουσκώσει πολύ το ψωμί, το αφήνουμε παραπάνω από όσο πρέπει να φουσκώσει πριν ψηθεί. Αποτέλεσμα είναι κάποιες φορές να πέφτει λίγο με το ψήσιμο. Πιστεύω ότι φταίει αυτό. Όταν φουσκώσει ικανοποιητικά, μην περιμένεις κι άλλο. Ψήσε το. Τώρα γιατί άλλες φορές kikihttps://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-51081433549880868602016-09-12T11:28:35.682+03:002016-09-12T11:28:35.682+03:00Νομίζω τα κατάφερα. Βέβαια το προζύμι που κράτησα ...Νομίζω τα κατάφερα. Βέβαια το προζύμι που κράτησα από το ολικής δε φούσκωσε το ίδιο με αυτό που κράτησα από το κίτρινο (κράτησα και από αυτό να είμαι σίγουρη :) ) Το ψωμάκι όμως έγινε μια χαρά!!!!<br />Μία ερώτηση μόνο αν μπορείς να βοηθήσεις: ενώ χρησιμοποιώ πάντα το ίδιο αλεύρι και κάνω ακριβώς την ίδια διαδικασία, ενώ φουσκώνει πολύ (φτάνει το ύψος της φόρμας) κάποιες φορές μου κάθεται λίγο Φιερούλαhttps://www.blogger.com/profile/07948315259009965952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-70518012571316068932016-09-06T14:31:17.104+03:002016-09-06T14:31:17.104+03:00Αυτά διαβάζω και χαίρομαι! Μπραβο! Η διαδικασία ...Αυτά διαβάζω και χαίρομαι! Μπραβο! Η διαδικασία είναι η ίδια. Μπορείς να ξεκινήσεις προζύμι εξαρχής με αλεύρι ολικής ή να πάρεις από αυτό που έχεις. Μπορείς να κρατήσεις περισσότερο προζύμι μια φορά από αυτό που έχεις και να χρησιμοποιήσεις το μισό για το ολικής που θέλεις να κάνεις.kikihttps://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-15488623056116603862016-09-06T14:24:56.218+03:002016-09-06T14:24:56.218+03:00Καλησπέρα. Ζυμώνω εδώ και 2 χρόνια και έχω κρατήσε...Καλησπέρα. Ζυμώνω εδώ και 2 χρόνια και έχω κρατήσει το πρώτο προζύμι που είχα πιάσει με τις οδηγίες σου από τότε με μεγάλη επιτυχία! Η ερώτησή μου είναι η εξής: Θέλω να αρχίσω να φτιάχνω ψωμί ολικής αλλά φοβάμαι μήπως χαλάσει το προζύμι μου. Η διαδικασία είναι ίδια; Το προζύμι που θα πιάσω από ψωμί ολικής θα χρειάζεται την ίδια διαδικασία την επόμενη φορά;<br />Σε ευχαριστώ και προσωπικά που με Φιερούλαhttps://www.blogger.com/profile/07948315259009965952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-20792273344411990212016-08-04T00:34:46.198+03:002016-08-04T00:34:46.198+03:00Κάνεις δηλαδή σφιχτό μπαλάκι για ανάπιασμα; Και σε...Κάνεις δηλαδή σφιχτό μπαλάκι για ανάπιασμα; Και σε αυτή τη φάση και στην επόμενη, δοκίμασε να κάνεις χαλαρές ζύμες. Ας κολλάει. Το ότι σφίγγει σαν πέτρα μπορεί να σημαίνει ότι έχεις βάλει πολύ αλεύρι, ή ότι μένει εκτεθειμένο σε αέρα. Θέλει σε σακούλα κλεισμένο κλπ. Δοκίμασε αλεύρι Λήμνου ή κίτρινο Μύλων Αγίου Γεωργίου. Αν έχεις μύλους κοντά σου, πάρε χύμα και ζήτα αλεύρι 90%kikihttps://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-64610301936302190922016-08-03T09:39:16.605+03:002016-08-03T09:39:16.605+03:00Καλημερα σας.Σκεφτηκα για να μην σας κουραζω με συ...Καλημερα σας.Σκεφτηκα για να μην σας κουραζω με συνεχη αναφυομενα ερωτημτα για το προζυμενιο ψωμι, να σας περιγραψω τι κανω οποτε να δεχτω τις διορθωσεις.Κανω ψωμι με 400 αλευρι ζυμωτο. Περνω 2 κ.σ.προζυμι απο το ψυγειο, ειναι σε καταταση χυλου, και το φερνω σε θερμοκρασια δωματιου, μετα προσθετω100 αλευρι,απο τα 400 , και κανω μπαλακι με υγρασια 45% και τα αφηνω ολο το βραδυ.Την επομενητο ζυμωνωΜΚhttps://www.blogger.com/profile/03515150910508526812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-18334222886092204482016-06-20T12:09:00.835+03:002016-06-20T12:09:00.835+03:00Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
Το προζύ...Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. <br />Το προζύμι είναι προϊόν ζύμωσης, οπότε μου ακούγεται λογικό να μυρίζει αλκοόλ.<br />Οσο για τη δεύτερη ερώτηση :-)<br />Εγώ προσωπικά όταν έχω κάμποσο προζύμι, μετράω απευθείας από το προζύμι που ήδη έχω. Διαφορετικά, αναπιάνεις το ψωμί και κόβεις από κει 200 γραμμάρια. Αν το καλοσκεφτείς όμως, είναι το ίδιο, γιατί και τα δύο περιέχουν μόνο νερό και kikihttps://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-74349540302864575282016-05-30T14:06:04.248+03:002016-05-30T14:06:04.248+03:00Καλησπέρα,
πολλά μπράβο για το blog !!!
έχω μερικέ...Καλησπέρα,<br />πολλά μπράβο για το blog !!!<br />έχω μερικές ερωτήσεις.<br />1)Μου έχουν δώσει προζύμι και όταν το αναπιάνω και φουσκώνει μυρίζει έντονα αλκοόλ. είναι φυσιολογικό?<br />2)τα γρ του προζυμιού που θα βάλω στο ψωμί είναι πριν το αναπιασμα? ή αφου το αναπιάσω βγάζω τα γρ που θέλω?<br /><br />Ευχαριστώ.ΧΡΗΣΤΟΣhttps://www.blogger.com/profile/08125822851592381788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-90355396263530791422015-09-09T16:54:32.142+03:002015-09-09T16:54:32.142+03:00Μιλάς για είδος αλευριού ή μάρκα;Μιλάς για είδος αλευριού ή μάρκα;kikihttps://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-50687782731307179432015-09-09T16:53:53.878+03:002015-09-09T16:53:53.878+03:00Η ξινίλα είναι φυσικό επόμενο της ζύμωσης. Δεν ξέρ...Η ξινίλα είναι φυσικό επόμενο της ζύμωσης. Δεν ξέρω γιατί δεν ξινίζει. Οι λόγοι που ένα προζύμι ή ψωμί με προζύμι δεν γίνεται, μπορεί να είναι δεκάδες. Δεν ξέρεις τι ακριβώς το ενόχλησε. Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, όχι αέρηδες, καλής ποιότητας αλεύρι κλπ. Αν δεν φουσκώνει το ψωμί, δεν ήταν καλό το προζύμι. Προζύμι που δεν φούσκωσε, δεν θα φουσκώσει και το ψωμί. Καμιά φορά, πιάνει τη 2η φορά kikihttps://www.blogger.com/profile/17672412851345680625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-399472571755402364.post-12623020032938320202015-09-09T14:16:43.460+03:002015-09-09T14:16:43.460+03:00κική πες μου σε παρακαλώ ποιο είναι το κάλύτερο αλ...κική πες μου σε παρακαλώ ποιο είναι το κάλύτερο αλεύρι για ψωμί?<br />Anonymousnoreply@blogger.com