Pages

Thursday, April 11, 2019

Σκαλτσούνια νηστίσιμα

Ένα γλυκό που συνήθως κυκλοφορεί το Πάσχα και λατρεύω πολύ, είναι τα σκαλτσούνια. Είναι νόστιμα, νηστίσιμα, όχι πολύ γλυκά, είναι τέλεια.




Ομολογώ ότι δεν είχα φτιάξει ποτέ, οπότε πήγαινα πειραματικά. Αν κρίνω από το γεγονός ότι ο άντρας μου έφαγε 6 με το που βγήκαν (που τρώει μόνο ότι έχει σοκολάτα) ε τότε μάλλον το πείραμα πέτυχε. 



Σκαλτσούνια νηστίσιμα
Υλικά για 30 περίπου κομμάτια
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1,5 κ. γ. μπέκιν
1 κ. σ. ούζο
550 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. τριμμένο καρύδι
70 γρ. κόντιτα ή ψιλοκομμένα γλασαρισμένα φρουτάκια
80 γρ. μαρμελάδα μανταρίνι
λίγο ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι
άχνη ζάχαρη
κανέλλα

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και το ούζο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι μαζί με το μπέκιν.
Σιγά-σιγά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει στα χέρια. Μπορεί να πάρει λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι ανάλογα τον τύπο αλευριού, υγρασία κλπ.
Αφήνουμε στην άκρη για κάνα 20λεπτο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.



Ψιλοκόβουμε τα καρύδια, τα ανακατεύουμε με το ξύσμα και την κόντιτα.
Προσθέτουμε μαρμελάδα, τόση ώστε να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα. Καλό είναι η μαρμελάδα να μην είναι πολύ αραιή, για να μην τρέξει καθώς ψήνονται.
Αντί για τα παραπάνω υλικά, μπορείτε να βάλετε καρύδια με μέλι, ή μόνο μαρμελάδα με καρύδια κλπ. Η δική μου μαρμελάδα είχε και κομμάτια φλούδας.


Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σαν μεγάλο καρύδι,
Το ανοίγουμε στο χέρι μας σε πάχος 4-5 χιλιοστά και προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση.


Κλείνουμε τη ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου και πατάμε τις άκρες να κλείσουν καλά.


Τα βάζουμε στο ταψί (δεν φουσκώνουν πάρα πολύ) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.


Τα βάζουμε και αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα όσο είναι ακόμα μισοζεστά.
Μπορείτε επίσης να τα ραντίσετε με ανθόνερο ή μαστιχόνερο πριν τα αχνίσετε.






Wednesday, April 3, 2019

Πρασόπιτα με μυζήθρα και φέτα



Μια εύκολη πίτα για τους λάτρεις του πράσου. Αν δεν σας αρέσει η μυζήθρα, μπορείτε να αντικαταστήσετε με ανθότυρο ή να βάλετε μόνο φέτα.

Το αστείο στην ιστορία είναι ότι ξέχασα να φωτογραφήσω το τελικό προϊόν. Η πίτα πήγαινε για τα παιδιά μου, ταξίδεψα και ξέχασα να τη φωτογραφίσω :p Οπότε η τελική φωτογραφία από παλιά!


Πρασόπιτα με μυζήθρα και φέτα
Υλικά για ταψί φούρνου
1 πακέτο χωριάτικα φύλλα (χρησιμοποίησα πακέτο με 6 χωριάτικα φύλλα)
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
4-5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
300 γρ. μυζήθρα φρέσκια θρυμματισμένη
350 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
1/2-3/4 κούπας ελαιόλαδο για τα φύλλα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε με το λίγο λάδι πράσα και κρεμμυδάκια. Τα σωτάρουμε ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά και στη συνέχεια τα αφήνουμε να βράσουν κάνα δεκάλεπτο προσθέτοντας λίγο νεράκι για να μαλακώσουν λίγο τα πράσα.
Τα αφήνουμε στην άκρη.

Λαδώνουμε ταψί φούρνου και στρώνουμε ένα φύλλο.



Ξαναλαδώνουμε ελαφρώς και βάζουμε το επόμενο φύλλο και επαναλαμβάνουμε και για το 3ο φύλλο.


Ρίχνουμε τη φέτα και μυζήθρα στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλατοπίπερο όσο θέλουμε και ανακατεύουμε.


Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο.


Καλύπτουμε με 3 φύλλα τα οποία θα λαδώσουμε ένα-ένα κι αυτά. Κλείνουμε την πίτα μας στις άκρες στριφογυρίζοντας το φύλλο προς τα μέσα. Λαδώνουμε από πάνω και στις άκρες καλά.


 Χαράζουμε με μαχαίρι την πίτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190  με αέρα για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και απολαμβάνουμε.