Pages

Thursday, March 30, 2017

Ριζότο με μύδια σε κέλυφος

Ξέρω, ξέρω. Κανονικά, το ριζότο γίνεται με ρύζι ειδικό για ριζότο. Ναι αλλά δεν είχα! Είχα όμως ωραία ιδέα και την υλοποίησα με άλλο ρυζάκι. Πειράζει; Εσείς μπορείτε να βάλετε ρύζι για ριζότο.


Επίσης το ριζότο μου, προέκυψε πιο light λόγω διατροφής, δηλαδή ούτε βούτυρο, ούτε παρμεζάνα, ούτε τίποτα υπερβολικά παχυντικό. Πώς; δεν είναι ριζότο; Ε καλά. Πείτε το όπως θέλετε, αλλά φάτε το! Αξίζει!


Ριζότο με μύδια σε κέλυφος (lighter)
Υλικά για 3-4 μερίδες
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
350 γρ. ρύζι (χρησιμοποίησα κίτρινο, αλλά βάλτε για ριζότο αν το θέλετε χυλωμένο)
περίπου 1/2 κιλό μύδια με μισό κέλυφος (χρησιμοποίησα κατεψυγμένα)
1 ξερό μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κ. γ. πάστα ντομάτας
¼ κούπας λευκό κρασί
περίπου 1 λίτρο νερό (ή λιγότερο αν χρησιμοποιήσετε κίτρινο)
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα μύδια! Τα ξεβγάζουμε μμε νερό και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τον κύβο, μέχρι να κάψει. Το αφήνουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας για να διατηρηθεί ζεστό.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε αφού ζεσταθεί το κρεμμύδι και το σωτάρουμε ένα-δύο λεπτά, γυρίζοντάς το.
Προσθέτουμε και την πιπεριά και το καρότο και τα σωτάρουμε κι αυτά για  ένα-δύο λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι και το γυρίζουμε κι αυτό στο λάδι για 2-3 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ρίχνουμε την πάστα, τον κύβο, ένα  μέρος από το νερό και το αφήνουμε να το πιει, γυρίζοντάς το πάντα με ξύλινη κουτάλα.
Συνεχίζουμε να ρίχνουμε νερό και να κάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να βράσει το ρύζι. 
Όταν κοντεύει να βράσει (δοκιμάζουμε περιοδικά), ρίχνουμε τα μύδια, τα οποία δεν χρειάζονται παραπάνω από 3-4 λεπτά μαγείρεμα για να γίνουν. Μην τα παραβράσετε γιατί σκληραίνουν.
Αλατοπιπερώνουμε μόνο αν χρειάζεται και σερβίρουμε.


Ας κάνουμε τη νηστεία νόστιμη. Τι λέτε;

Monday, March 27, 2017

Ψητή κολοκύθα στο γκριλ

Οι παρασκευές με κολοκύθα συνεχίζονται. Ένα τέλειο ορεκτικό αλλά και σαλατικό έφτιαξα. Η γλύκα και η γεύση της κολοκύθας ταιριάζει τόσο τέλεια με το κύμινο! Το δοκίμασα πρώτη φορά στην κολοκυθόπιτα μετά από προτροπή της κόρης μου. Η δική μου μαγειρική, μπορώ να πω ότι είναι σχετικά φτωχή σε μπαχαρικά, αλλά η κόρη μου του δίνει και καταλαβαίνει. Αποτέλεσμα είναι τα φαγητά της να είναι....ω ναι...πιο νόστιμα φυσικά!


Οπότε, λίγο κύμινο εδώ και λίγο αλατάκι, ήταν αρκετά για να κάνουν την κολοκύθα ακόμα πιο νόστιμη! Τρία υλικά όλα όλα για να έχετε ένα απόλυτα λάιτ και υγιεινό συνοδευτικό!


Ψητή κολοκύθα στο γκριλ
τι χρειαζόμαστε
Κολοκύθα κομμένη σε φέτες 1-1,5 εκατοστού
κύμινο
αλάτι
φρέσκο δεντρολίβανο
λάδι και μπαλσάμικο προαιρετικά για μετά

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε δυνατό γκριλ, ανεβάζοντας ψηλά τη σχάρα.
Σε ταψί. βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τα κομμάτια κολοκύθας επάνω.
Πασπαλίζουμε με κύμινο (το αλάτι αν θέλουμε το προσθέτουμε μετά. Ακόμα και το κύμινο μπορούμε να το προσθέσουμε μετά).


Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για δέκα λεπτά την κάθε πλευρά ή μέχρι να τρυπιέται.
Σερβίρουμε αμέσως με ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο αν έχουμε.
Μπορούμε να την αλατίσουμε και να βάλουμε επίσης μπαλσάμικο και λάδι. Εγώ την προτίμησα σκέτη.

Friday, March 24, 2017

Κουμ κουάτ γεμιστά με γκανάς

Οκ. Το παραδέχομαι ότι αυτά τα άτιμα φρουτάκια, γεμισμένα με σοκολάτα είναι άκρως εθιστικά. Παραδέχομαι επίσης ότι όταν έβγαλα όσες φωτογραφίες έβγαλα, έφαγα όλα όσα ήταν στο πιατάκι, ένα προς ένα. Κάθε ένα και λίγες τύψεις παραπάνω, οι οποίες ουδόλως με εμπόδισαν να τα φάω. Ήρθαν μετά οι άτιμες. Ήταν όμως τόσο νόστιμα! Αυτή η ωραία αψιά γεύση της φλούδας του κουμ κουάτ, σε κάποια μαζί με λίγη ξινάδα και από πάνω η γκανάς σοκολάτα. Αυτά τα τρία, συναντιόντουσαν στον ουρανίσκο μου και οι σιελογόνοι αδένες μου είχαν πάρει φωτιά! Σχήμα οξύμωρο, αλλά είναι αλήθεια!


Το γλυκάκι είναι πάρα πολύ εύκολο. Αρκεί να έχεις κουμ κουάτ, τα οποία φέτος όλο και μου χαρίζουν!


Για να φτιάξετε γκανάς, χρειάζεστε κρέμα γάλακτος και σοκολάτα κουβερτούρα σε ίσα μέρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος 30 ή 22 % λιπαρά. Η μία, θα είναι λίγο πιο μαλακή στην υφή από την άλλη (αυτή με τα χαμηλά λιπαρά).


Ποσότητες ακριβείς δεν δίνω, αφού εξαρτάται από το πόσα θα φτιάξετε. Εμένα μου είχε μείνει λίγη γκανάς και γέμισα καμιά 20αριά. Καλύτερα, γιατί κι άλλα να είχα θα τα εξαφάνιζα.

Οπότε...

Κουμ κουάτ γεμιστά με γκανάς 
χρειαζόμαστε
κουμ κουάτ γερά και ώριμα (όχι λιωμένα)
γκανάς

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κουμ κουάτ και τα κόβουμε κατά μήκος.
Εδώ, έχουμε 2 επιλογές: είτε  βγάζουμε μόνο τα κουκούτσια και τα αφήνουμε με τη σάρκα τους, είτε τα αδειάζουμε εντελώς. Στην πρώτη επιλογή, είναι αρκετά ξινά ενημερώνω. Νομίζω ότι η πιο νόστιμη εκδοχή, είναι να τα αδειάσουμε εντελώς. Αδειάζουν εύκολα με ένα μαχαιράκι.
Φτιάχνουμε γκανάς με ίση ποσότητας σοοκολάτας κουβερτούρας και κρέμα γάλακτος.
Πχ. 50 γρ. σοκολάτα και 50 γρ. κρέμα.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (να μη βράσει, αλλά να κάψει).
Βγάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και βάζουμε μέσα την κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια. Εναλλακτικά, βάλτε και τα 2 υλικά σε φούρνο μικροκυμάτων για 2-3 λεπτά.
Ανακατεύουμε να λιώσει εντελώς.
Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι που να στέκεται. Αν παγώσει εντελώς δεν θα μπορείτε να τη βγάλετε από κορνέ. Ομοίως αν είναι ακόμα ρευστή, γιατί δεν θα αφήνει σχεδιάκια.
Βάζουμε σε κορνέ τη σοκολάτα και διακοσμούμε τα κουμ κουάτ. Τα αφήνουμε να σταθεροποιηθούν και απολαμβάνουμε!
Προσοχή! Είναι εθιστικά! ;)


Καλό Σαββατοκύριακο!

Monday, March 20, 2017

Κολοκυθόσουπα βελουτέ με πράσο, καρότο και μυρωδικά

Τις μέρες που κατέφθασε η κολοκύθα σπίτι, κατέφθασε ταυτόχρονα και το κοριτσάκι μου, η οποία είναι μια άψογη μαγείρισσα. Από μικρή είχε αδυναμία στις σούπες, οπότε, όταν της είπα ότι έχω κολοκύθα, αναφώνησε: Ααααα ωραία! Θα φτιάξουμε κολοκυθόσουπα!!!



Κολοκυθόσουπα έχω ξαναβάλει στο παρελθόν στο μπλογκ, αλλά σαν αυτή την κολοκυθόσουπα, δεν έχω βάλει. Όχι επειδή την έκανε η κόρη μου (λέει η περήφανη μάνα) αλλά πραγματικά, ήταν ό,τι πιο νόστιμο έχω φάει σε σούπα ποτέ. Ήταν τόσο νόστιμη που ξαναφάγαμε την επόμενη μέρες για 2η φορά και στο τέλος, επειδή είχε μείνει πολύ λίγη, την χρησιμοποιήσαμε μέχρι και σαν ντιπ. Πάρα πολύ νόστιμη! Με τόσα υλικά και μυρωδικά, πώς να μην είναι;

Αν νηστεύετε, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Το βουτυράκι έδινε μια τέλεια βουτυράτη γεύση στη σούπα.


Κολοκυθόσουπα βελουτέ με πράσο, καρότο και μυρωδικά
Υλικά για 4-5 μερίδες
1 κιλό περίπου καθαρισμένη κολοκύθα, κομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο πράσο κομμένο ροδέλες
1 καρότο κομμένο ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ. σ. βούτυρο
1 φύλλο δάφνης
1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
ξύσμα από ένα μέτριο λεμόνι
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
για το σεβίρισμα: φρέσκο δεντρολίβανο, γιαούρτι ή τυρί κρέμα κλπ

Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά.



Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Σωτάρουμε με αυτό το κρεμμύδι και το πράσο για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (και την κολοκύθα) μαζί με τον κύβο.
Τα γυρίζουμε κι αυτά κάνα δεκάλεπτο.
Προσθέτουμε νερό και τη δάφνη και βράζουμε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και τα άλλα λαχανικά.
Όταν όλα έχουν μαλακώσει, λιώνουμε με μίξερ χειρός και κάνουμε τη σούπα βελουτέ.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο.

Ήταν τόσο νόστιμη, μα τόσο νόστιμη, που τρωγόταν άνετα και ζεστή και κρύα. Ήταν ό,τι πιο νόστιμο έχω φάει σε κολοκυθόσουπα!

Σερβιρίστηκε με φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και αν αναρωτιέστε τι είναι το άσπρο, είναι τυρί κρέμα (σαν το κατίκι), ανακατεμένο με λίγο γιαούρτι (και τα 2 άπαχα). Του πήγαινε τέλεια!

Καλή εβδομάδα!

Monday, March 13, 2017

Σαλάτα με σπασμένο σιτάρι (πληγούρι) και λαχανικά

Άλλη μια νηστίσιμη συνταγή για όσους νηστεύουν αλλά και για όσους ψάχνουν μια εναλλακτική και χορταστική σαλάτα.
Το σιτάρι που είχα εγώ, περίμενα υπομονετικά να μαλακώσει. Φευ! Στο τέλος αναγκάστηκα να το βράσω γιατί ήταν πολύ σκληρό. Εσείς, ακολουθήστε αυτό που κάνετε συνήθως και αν σας αντισταθεί, βράστε το για τιμωρία, όπως έκανα εγώ!


Σαλάτα σπασμένου σιταριού και λαχανικά
Υλικά για μια μεγάλη σαλάτα
1 κούπα σπασμένο σιτάρι (πληγούρι)
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 κομμάτι ρέβα
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 φρέσκα μανιτάρια αγαρικά ψιλοκομμένα
1 πορτοκάλι σε κύβους
χυμό ενός μικρού λεμονιού
2-4 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι


Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το στάρι σε ζεστό νερό που να το καλύπτει. Αν σε 20-30 λεπτά δεν έχει μαλακώσει ικανοποιητικά, το βράζουμε για 5 λεπτά. Αλατίζουμε.
(Αν το βράσετε, μπορείτε να το ξεβγάλετε κάτω από τρεχούμενο νερό).
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά μας στη σαλατιέρα.
Προσθέτουμε το στάρι, το χυμό, το λάδι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.

Καλή εβδομάδα!

Thursday, March 9, 2017

Κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα και 3 τυριά

Έχει πλάκα όταν σκέφτομαι το εξής: λέμε κόκκινη κολοκύθα, ή κίτρινη κολοκύθα ενώ στην πραγματικότητα είναι πορτοκαλί!!! Γιατί αλήθεια;;; Άβυσσος η ψυχή του μάγειρα...Άβυσσος...


Μου χάρισαν κολοκύθα. Μετά από αρκετό καιρό, μου χάρισαν κολοκύθα και κάνω εδώ και μέρες κολοκυθοπάρτυ! Έφτιαξα κολοκυθόπιτα, την έψησα στο γκριλ για σαλάτα, την έβαλα ωμή σε σαλάτα, έφτιαξα κολοκυθόσουπα βελουτέ (όχι εγώ, η κόρη), χάρισα ένα κομμάτι ΚΑΙ έχω ακόμα ένα κομμάτι να αξιοποιήσω! Τι καλάαα!

Κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα και 3 τυριά
Υλικά για μεγάλο ταψί φούρνου
1 κιλό (περίπου) καθαρισμένη κολοκύθα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
150 γρ. ανθότυρο
250 γρ. φέτα
2 κ. γ. κύμινο
λίγο αλάτι (ανάλογα αν τα τυριά σας είναι αλμυρά)
λίγο πιπέρι
1 πακέτο φύλλα χωριάτικα ή χειροποίητα φύλλα
¼ κούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Την αλατίζουμε ελαφρώς, την αφήνουμε 5-10 λεπτά και στη συνέχεια τη στύβουμε να φύγουν τα υγρά αν έχει (δεν βγάζει πολλά σαν το πράσινο κολοκύθι).
Σε μπωλ ανακατεύουμε το κολοκύθι, τα κρεμμυδάκια, τα τυριά (τη φέτα και το ανθότυρο τα διαλύουμε με τα χέρια).
Προσθέτουμε το κύμινο και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε τη ζύμη και προσθέτουμε αλάτι μόνο αν μας φαίνεται ανάλατο. Αν θέλει αλάτι, προσθέτουμε και ανακατεύουμε.
Στα τυριά, μπορούμε να αυξομειώσουμε τις αναλογίες, ανάλογα τι τυρί μας αρέσει περισσότερο, οπότε από κει εξαρτάται και η ποσότητα του αλατιού. Αν πχ βάλουμε μόνο ανθότυρο, ίσως θέλει λίγο αλάτι παραπάνω, κλπ.

Λαδώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε στον πάτο και στα πλαϊνά.
Στη συσκευασία του φύλλου μου, υπήρχαν 9 φύλλα, οπότε έβαλα 5 κάτω και 4 πάνω.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς με αέρα.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα-ένα τα φύλλα που βάζουμε, και ειδικά στις άκρες, οι οποίες φροντίζουμε να προεξέχουν από το ταψί.
Βάζουμε το υλικό στο ταψί, στο στρώνουμε να πάει παντού.
Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, λαδώνοντας πάλι ελαφρώς παντού.
Τέλος, γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί κυκλικά προς τα μέσα σε κόθρο.
Λαδώνουμε τον κόθρο και χαράζουμε ή κόβουμε σε κομμάτια την πίτα μας.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα. Τρώγεται ευχάριστα ζεστή και παγωμένη.


Monday, March 6, 2017

Κόκκινες φακές σούπα με τζίντζερ και κύμινο

Είναι περίεργο, εντυπωσιακό και τραγικό μαζί, το πώς η καθημερινότητα σε παίρνει τόσο μπάλα, που ξεχνάς τα σημαντικά πράγματα στη ζωή και το πόσο εφήμερος είσαι. Και τότε γίνεται ένα μπαμ και έρχονται όλα τούμπα για να στο θυμίσουν. Κάτι βέβαια που εμένα δεν θα έπρεπε να με εκπλήσσει, μια και το "τούμπα" έχει καταντήσει ρουτίνα και η ηρεμία στη ζωή μας δυσεύρετη. Όταν όμως η τούμπα παραείναι δική σου, σε καθηλώνει. Σε παραλύει. Και αφήνεις ένα γλυκό νεράντζι να ξεπικρίζει στο νερό, ένα κομπιούτερ αφημένο στην αναμονή, ένα ψυγείο φρεσκογεμισμένο και φεύγεις όπως όπως.


Το νεράντζι μούχλιασε, η μπαταρία του κομπιούτερ άδειασε, τα πράγματα στο ψυγείο μισοχάλασαν, αλλά ας είναι αυτά η μόνη ζημιά των τελευταίων ημερών και ο μόνος απολογισμός...

Η μεγάλη νηστεία του Πάσχα ξεκίνησε και πολλοί από σας θα την κρατήσετε. Ιδέες για νηστίσιμες συνταγές υπάρχουν πολλές στο μπλογκ. Σήμερα, σας δίνω μια ιδέα για πολύ νόστιμη σούπα με κόκκινες φακές.

Οι κανονικές φακές μας πειράζουν πια στο στομάχι. Μία φίλη μου, μου είχε προτείνει να βάζω πιπέρι καγιέν για να μη με πειράζει. Μια άλλη, να βάζω ένα κομμάτι τζίντζερ. Στις κανονικές φακές, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα τίποτα από τα δύο. Τα δοκίμασα όμως στις κόκκινες φακές και δεν μας πείραξαν καθόλου. Τις θεωρώ όμως πιο ελαφριές...


Κόκκινες φακές σούπα με τζίντζερ και κύμινο
Υλικά
1/2 κιλό κόκκινες φακές
1 κ. γ. τριμμένο κρεμμύδι σκόνη (ή φρέσκο)
1 κ. γ. κύμινο
2-3 εκατοστά ρίζα τζίντζερ
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
λίγο ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών

Εκτέλεση
Μπορούμε να μουσκέψουμε τις φακές για λίγο (καμιά ώρα) ή να τις βράσουμε απευθείας.
Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα να βράσει.
Προσθέτουμε τις φακές αφού τις πλύνουμε.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου, προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται. Η φακή χυλώνει και γίνεται σαν φάβα, οπότε κανονίζετε εσείς πόσο νερουλή τη θέλετε.

Μπορείτε να τη σερβίρετε με λίγο ελαφρύ γιαουρτάκι αν δεν νηστεύετε.


Καλή εβδομάδα!