Monday, November 28, 2016

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Τα Χριστούγεννα, ως παιδί που ήμουν, πέρα από διακοπές, δέντρο. φωτάκια, δώρα κλπ, σήμαινε και τη γιορτή του πατέρα. Αν για άλλους τα Χριστούγεννα σήμαιναν καθαριότητα σπιτιού, στόλισμα, παραδοσιακά γλυκά, εκκλησία, επισκέψεις, για μας σήμαιναν όλα αυτά ΣΥΝ απίστευτη κούραση της παραμονή, από την προετοιμασία για τα φαγητά της επόμενης μέρας.


Το μεσημέρι τρώγαμε οικογενειακά (άντε και καμιά γιαγιά μαζί), αλλά το βράδυ έτρωγαν όλοι όσοι θα έρχονταν επίσκεψη στο σπίτι. Έτσι είχαν συνήθεια παλιά οι δικοί μου.


Οπότε, την προηγούμενη μέρα αλλά και ανήμερα, έπεφτε πολύ μαγείρεμα.


Μέσα στα must της μάνας μου, ήταν οι λαχανοντολμάδες, που όλοι τους περίμεναν εναγωνίως για τη νοστιμάδα τους αλλά και για το πόσο τρυφεροί και απαλοί γίνονταν.

Ομολογώ, ότι όσα χρόνια είμαι στη Ζάκυνθο (διανύω τον 29ο χρόνο) δεν έφτιαξα ΠΟΤΕ. Ω ναι! Κατ΄αρχήν, όσο ζούσε η μάνα μου, έφτιαχνε αυτή τα Χριστούγεννα, οπότε γιατί να φτιάξω εγώ; :-p Μετά, στην κόρη μου δεν αρέσουν πολύ τα αυγολεμονάτα φαγητά, οπότε τα απέφευγα και τρίτον είναι μπελάς. Ε ναι. Αφού είναι! Μπελάς που αξίζει όμως. Πιστέψτε με!


Αν θα τους ξαναφτιάξω παρόλο που είναι μπελάς; Ναι. Θα τους ξαναφτιάξω και μάλιστα μέσα στα Χριστούγεννα :)


Η παρακάτω δόση είναι μεγάλη όπως βλέπετε. Φτιάξτε τους για φίλους, ή καταψύξτε τους ή κάντε τη μισή δόση ;) Εμείς φάγαμε, έστειλα πεσκέσι και κατέψυξα για το γιο και ξαναφάγαμε.


Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο
Υλικά για 30-35
1 λάχανο γύρω στα 2.5 κιλά (το δικό μου ήταν 2.200, αλλά καλό είναι να έχετε λίγο μεγαλύτερο για ασφάλεια)
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (παίρνω πάντα άπαχο)
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια, ψιλοκομμένα
110 γρ. ρύζι (προτίμησα κίτρινο)
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο το λευκό μέρος τους και λίγο από το τρυφερό πράσινο
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 αυγά
χυμό 1 μικρού λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ζεματίσουμε το λάχανο, για να είναι μαλακό και να μπορούμε να το τυλίξουμε. Δύο τρόποι υπάρχουν.
1) Αφαιρούμε κωνικά το κοτσάνι του λάχανου. Το ζεματάμε ολόκληρο σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει για 10-20 λεπτά, τοποθετώντας το με το κοτσάνι προς τα κάτω. Το γυρίζουμε στα μισά και από την άλλη πλευρά. Τα φύλλα φεύγουν εύκολα στη συνέχεια. Αν στα κεντρικά φύλλα παρατηρήστε ότι δεν είναι αρκετά μαλακά, το ξαναβουτάτε για λίγα λεπτά ακόμα. Αφήστε το να κρυώσει λίγο για να μπορέσετε να δουλέψετε ή παγώστε το κάτω από τρεχούμενο νερό.


2) βγάζουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα ζεματάμε 2-3 μαζί στην κατσαρόλα σε νερό που βράζει. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει κίνδυνος να σας σχίζονται τα φύλλα καθώς τα βγάζετε από το λάχανο, ειδικά αν είστε άπειροι ή αν το λάχανο έχει πολύ σφιχτοδεμένα φύλλα.

Δοκίμασα και τους δύο τρόπους γιατί είχα μάθει από το σπίτι μου τον 2ο, αλλά την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσω μόνο τον 1ο που είναι πιο εύκολος και λιγότερο χρονοβόρος. 

Αφού ζεματίσουμε το λάχανο, κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια και ίνες που είναι δύσκολο να τυλιχτούν.

Φτιάχνουμε τη γέμιση (αυτό μπορεί να γίνει όσο βράζει το λάχανο).


Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού και τα αυγά.


Πάνω σε καθαρή επιφάνεια στρώνουμε ένα φύλλο. Αν είναι πολύ μεγάλο, το χωρίζουμε στη μέση.


Τοποθετούμε μια κουταλιά σούπας (όχι τεράστια) μίγμα και τυλίγουμε.
Τυλίγουμε μια φορά κυλινδρικά και στη συνέχεια κλείνουμε τα πλαϊνά σαν φακελάκι. Ξανατυλίγουμε μέχρι να τυλιχτεί όλος ο κιμάς, χωρίς να φαίνεται καθόλου.


Βάζουμε στην άκρη τον ντολμά, με την πλευρά που κλείσαμε και τελειώσαμε από κάτω.
Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα φύλλα.



Αν κάποια είναι μικρά ή κομμένα, ενώνουμε δύο μαζί για να σχηματίσουμε ένα φύλλο.
Τα σκληρά κεντρικά κομμάτια που βγάζουμε από τα φύλλα, καθώς και κάποια φύλλα αν έχουν περισσέψει, τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας που θα τα βράσουμε.


Από πάνω, τοποθετούμε με τη σειρά, κοντά-κοντά τους ντολμάδες, με την κλεισμένη μεριά από κάτω. Πρέπει να είναι κοντά-κοντά και όχι αραιά, για να μην ανοίξουν με το βράσιμο.


Τα βάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε νερό ίσα να τους καλύπτει.
Από πάνω, τοποθετούμε ένα πιάτο αναποδογυρισμένο. Παρόλο που δεν το είχα ξανακάνει, αυτή τη φορά το έκανα, από φόβο μη μου διαλυθούν. Το πιάτο βοηθάει να παραμείνουν στη θέση τους και να μην ανοίξουν, όπως και έγινε. Βγήκαν όλοι ακέραιοι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου. Δεν χρησιμοποίησα χύτρα ταχύτητας αυτή τη φορά για να μην διαλυθούν, αλλά είμαι σίγουρη ότι μια χαρά θα γίνονταν.
Αν χρειάζεται κατά τη διάρκεια προσθέτουμε νερό. Σε μένα δεν χρειάστηκε. Το φαγητό πρέπει να μείνει με λίγο νερό.
Όταν τελειώσει το βράσιμο, αφήνουμε να ηρεμήσει και να μην υπάρχει βρασμός, αλλά όχι να κρυώσει, προκειμένου να ρίξουμε το αυγό και να μην κόψει, αλλά να μην μείνει και ωμό.

Φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Δεν χρειάζεται να είναι σφιχτό το χτύπημα των αυγών μας. Μπορούμε να τα χτυπήσουμε μαζί και να ρίξουμε μετά το χυμό λεμονιού, αλλά εγώ προτίμησα το γνωστό τρόπο γιατί μας αρέσει.
Χτυπάμε τα αυγά σε ελαφριά μαρέγκα.
Προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Πρέπει να μεταγγίσουμε το ζουμί των λαχανοντολμάδων, στο μπωλ που χτυπήσαμε τα αυγά. Αν μεταγγίζετε όλο το ζουμί στα φαγητά που αυγοκόβετε στο μπωλ με τα αυγά, είναι εγγύηση ότι δεν πρόκειται να κόψουν!
Γέρνετε προσεκτικά την κατσαρόλα για να πάρετε το ζουμί. Καλό είναι να σας βοηθήσει κάποιος, ώστε να μη χρειαστεί να βγάλετε το πιάτο. Εγώ φώναξα τις ειδικές δυνάμεις (βλέπε άντρα).
Καθώς έριχνε το ζουμί στο μπωλ με τα αυγά, εγώ ανακάτευα με το χτυπητήρι του μίξερ (ή με ένα σύρμα).
Αφού ανακατευτούν όλα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα για να πάει παντού και τη βάζουμε σε μάτι που δεν είναι ζεστό.
Οι λαχανοντολμάδες είναι έτοιμοι. Σερβίρουμε ζεστούς.


Μπορείτε αν θέλετε να μην τους αυγοκόψετε. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να τους ξαναζεστάνετε όταν θελήσετε. Με το αυγό, είναι πιο δύσκολο να ξαναζεσταθούν επειδή υπάρχει κίνδυνος να κόψει, αλλά όχι ακατόρθωτος (χαμηλή θερμοκρασία, φούρνος, μικροκύματα).

Είναι ένα φαγητό χρονοβόρο και μπελαλίδικο, που αξίζει όμως κάθε λεπτό της ενασχόλησης με αυτό! Σίγουρα δεν είναι για κάθε μέρα ή συχνά, όμως θα το ξανακάνω σίγουρα σύντομα!


Friday, November 25, 2016

Πώς φτιάχνουμε καστανή ζάχαρη στο σπίτι

Πολλές χριστουγεννιάτικες συνταγές -και όχι μόνο- ζητάνε ζάχαρη καστανή. Όχι αυτή που βάζουμε στον καφέ μας, αλλά την άλλη. Τη μαλακή. Για τη ζάχαρη έχω γράψει αναλυτικά στο παρελθόν. Διαβάστε για τα είδη της εδώ!


Προϋπόθεση για να φτιάξεις μαλακή καστανή ή σκούρα καστανή ζάχαρη στο σπίτι βέβαια, είναι να έχεις μελάσα. Θα μου πεις, θα έχω στο σπίτι μελάσα αλλά όχι καστανή ζάχαρη;;; Κι όμως...Μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες :D Πχ, να πας σούπερ μάρκετ για ζάχαρη καστανή μαλακή και να μην έχει. Έχει όμως μελάσα κι εσύ καίγεσαι για καστανή μαλακή ζάχαρη... Ή απλά, έχεις πάντα στο σπίτι μελάσα (σαν εμένα...).

Πλάκα πλάκα, είχα στο σπίτι μελάσα και ήταν η 2η φορά που δεν έβρισκα ζάχαρη καστανή μαλακή στο σούπερ μάρκετ. Κάπως έτσι ξεκίνησε το πείραμα.


Την 1η φορά που έκανα τη δοκιμή, την έκανα βάζοντας καστανή ζάχαρη του καφέ και μελάσα. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, γιατί η ζάχαρη ήταν και παρέμενε χοντροκομμένη, οπότε το ξαναέκανα :)

Η καστανή ζάχαρη, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μίξη λευκής με μελάσα. Ή ζάχαρης ακατέργαστης που έχουν αφήσει μέσα ποσότητα μελάσας. Το ίδιο πράγματα δηλαδή. Οπότε, τι κάνουμε:


Πώς φτιάχνουμε καστανή ζάχαρη στο σπίτι
Τι χρειαζόμαστε:
λευκή ζάχαρη (ποσότητα για 1 κούπα υπολογίστε)
1/2 με 1 κουταλάκι του γλυκού μελάσα
ίσως χρειαστείτε μερικές σταγόνες νερό
Blender

Εκτέλεση
Μέσα στο μπλέντερ βάζουμε ζάχαρη. Δεν θέλουμε να είναι εντελώς γεμάτο το μπλέντερ, για να μπορεί να κινηθεί με άνεση το υλικό. Οπότε, υπολογίστε ανάλογα το μέγεθος του μπλέντερ σας. Εγώ έβαλα μια κούπα.
Χτυπάμε στο μπλέντερ λίγο τη ζάχαρη για να μικρύνουν οι κόκκοι.
Προσθέτουμε μισό κουταλάκι μελάσα.
Χτυπάμε. Και ξαναχτυπάμε και ξαναχτυπάμε. Εδώ θέλει υπομονή, γιατί η μελάσα είναι πηχτή και δύσκολα ενσωματώνεται με τη ζάχαρη. Χτυπήστε και ξαναχτυπήστε περιστασιακά μέχρι να ενσωματωθεί. Αν δυσκολεύεται να ενσωματωθεί, εδώ σας έχω το μαγικό τρικ: Ρίξτε μέσα μερικές σταγόνες νερό, εδώ κι εκεί. Εγώ έβρεξα το χέρια μου και άφησα να τρέξουν μερικές σταγόνες από τα δάχτυλά μου ολόγυρα.
Ξαναχτυπάμε. Και τότε γίνεται το μαγικό και παίρνει τη μορφή μου θέλουμε.
Αν σας φαίνεται ανοιχτόχρωμη η ζάχαρη, ρίξτε κι άλλη μελάσα. Όσο περισσότερη ρίξετε, τόσο περισσότερο σκούρα θα γίνεται. Αν ρίξετε κι άλλη, ξαναχτυπήστε.


Φυλάμε τη ζάχαρη σε βάζο που κλείνει.

Έφτιαξα 2 φορές τέτοια ζάχαρη πρόσφατα γιατί δεν προλάβαινα να πάω στο σούπερ μάρκετ να πάρω και όποτε πήγαινα δεν είχε. Την πρώτη φορά, δεν χρειάστηκε να προσθέσω νερό. Τη 2η χρειάστηκε.
Τη 2η δόση, την έχω στο ντουλάπι μου πάνω από μια βδομάδα. Δεν έχει πετρώσει και είναι μια χαρά.

Οι καστανές ζάχαρες, επειδή περιέχουν υγρασία, μπορεί να πετρώσουν. Αν συμβεί αυτό, καλύψτε τις με υγρό πανί και θα επανέρθουν!

Καλό Σαββατοκύριακο!

Update: Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, αραιώστε τη μελάσα με λίγες σταγόνες νερό. Η ανάμιξη με τη ζάχαρη, έτσι θα γίνει πολύ πιο εύκολα. 

Monday, November 21, 2016

Χοιρινό με μήλα

Σιγά-σιγά, μπαίνουμε στο κλίμα των πιο εορταστικών συνταγών. Τα μήλα βέβαια, δεν είναι ένας λόγος για να τα χρησιμοποιούμε μόνο στις γιορτινές συνταγές. Γενικά τα φαγητά με φρούτα μου αρέσουν πολύ. Θυμίζουν όμως, πιο ξεχωριστές συνταγές και μέρες. 
Η παρακάτω συνταγή, εύκολη, γρήγορη και οικονομική. Επίσης εντάσσεται στα πλαίσια των συνταγών "μαγειρεύω για δύο". Πάμε;


Χοιρινό με μήλα
2 μπριζόλες χοιρινές ή τηγανιά
1-2 μήλα κομμένα σε μεγάλους κύβους
1 κ. σ. καστανή ζάχαρη
1 κ. σ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα κανέλλα
(1-2 κ. σ. ελαιόλαδο)

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μεγάλους κύβους.
Σε αντικολλητικό βαθύ τηγάνι, βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο να λιώσει και να μελώσουν.
Όταν λιώσει, ρίχνουμε τα μήλα και τα ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, έτσι ώστε να μαλακώσουν και να μελώσουν με τη ζάχαρη και το βούτυρο.
Προσθέτουμε την κανέλλα.
Μετά από 5-7 λεπτά, τα βγάζουμε όλα σε πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.
(Αν το τηγάνι σας είναι αντικολλητικό, μπορείτε να συνεχίσετε χωρίς λάδι ή βούτυρο για τις μπριζόλες, διαφορετικά, προσθέτετε 1-2 κ. σ. ελαιόλαδο για το σωτάρισμά τους).
Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τις μπριζόλες και από τις 2 πλευρές.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό.


Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τα μήλα και τα αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί 1-2 βράσεις.
Σερβίρουμε ζεστά.

Καλή εβδομάδα!

Thursday, November 17, 2016

Πατάτες τηγανητές με αυγά και κιμά

Γρήγορο, εύκολο και στα πλαίσια της ανακύκλωσης φαγητού η σημερινή μου συνταγή. Σας έχει μείνει κιμάς έτοιμος από χτες; Τόσο λίγος που δεν αξίζει καν να μπει κατάψυξη για την επόμενη φορά; Τόσο λίγος που δεν φτάνει για μια μακαρονάδα; Ε τότε βάλτε τον σε πατατούλες τηγανητές.


Ο καλός μου, που είναι φανατικός πατατάς και δύσκολα δέχεται να ανακατέψει οτιδήποτε με τις πολύτιμες τηγανητές του πατατούλες, είπε τα καλύτερα για το παρακάτω εύκολο και γρήγορο φαγητό.


Πατάτες τηγανητές με αυγά και κιμά
Υλικά
1-2 μέτριες πατάτες
2 αυγά

Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες για τηγάνι.
Τις τηγανίζουμε με τον συνηθισμένο τρόπο.
Μέχρι να τηγανιστούν, χτυπάμε σε ένα πιάτο τα αυγά και ανακατεύουμε και τον κιμά μαζί.
Αφού τηγανιστούν, τις βγάζουμε από το λάδι και τις βάζουμε σε καθαρό τηγάνι (αν έχετε ελαφρύ και λεπτό τηγάνι για κρέπες, ακόμα καλύτερα).
Τις ξαναβάζουμε στη φωτιά και τις περιχύνουμε με τα αυγά/κιμά.
Περιμένουμε μερικά λεπτά να πήξει το μίγμα σε χαμηλή φωτιά. Δεν χρειάζεται να τιςαναποδογυρίσετε. Απλώς χαμηλώστε τη φωτιά.
Αφού πήξει, σερβίρουμε.



Monday, November 14, 2016

Φιλέτο βακαλάου στη λαδόκολλα με λαχανικά

15 Νοεμβρίου αύριο και ξεκινάει η νηστεία των Χριστουγέννων. Σ' αυτή τη νηστεία, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.


Με την ευκαιρία αυτή, σας προτείνω μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή για ψαράκι με λαχανικά σε πουγκάκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο ψάρι της αρεσκείας σας. Να θυμάστε ότι τα φιλέτα συρρικνώνονται, οπότε βάλτε ένα μεγαλούτσικο ψάρι, για να μην σας μείνει το μισό και πεινάτε :-)




Φιλέτο βακαλάου στη λαδόκολλα με λαχανικά
Υλικά για 2
2 φιλέτα βακαλάου (χρησιμοποίησα κατεψυγμένα που απέψυξα)
μανιτάρια αγαρικά σε φέτες (έβαλα 5-6 στον καθένα)
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε φέτες
1 πιπεριά κίτρινη σε φέτες
αλάτι
1-2 κ. γ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Πλένουμε και τεμαχίζουμε τα λαχανικά μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Μέσα σε χαρτί ψησίματος, βάζουμε λίγα (έως πολλά) λαχανικά και από πάνω το ψάρι.
Αλατίζουμε και τα δύο ελαφρώς.


Πάνω από το ψάρι μπορούμε να βάλουμε ένα κουταλάκι λάδι. Βοηθάει να μην κολλήσει στο χαρτί, αλλά και να έχει λίγο λαδάκι το φαγητό μας. Μαζί με το ζουμάκι που θα βγάλουν τα λαχανικά, θα είναι πολύ ωραίο.


Κλείνουμε το χαρτί ψησίματος σαν πακετάκι, στριφογυρίζοντας το χαρτί στις άκρες.


ΠΡΟΣΟΧΗ όταν θα το ανοίξετε γιατί έχει μέσα ατμούς που καίνε πολύ!

Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.
Σερβίρουμε και ανοίγουμε με προσοχή το πουγκάκι μας.


Συνοδέψτε το με πουρέ πατάτας και με μια ωραία σαλάτα. Στη δική είχα βάλει και βατόμουρα που ακόμα υπήρχαν.


Καλή εβδομάδα!

Thursday, November 10, 2016

Πώς αποξηραίνουμε μήλα στον φούρνο

Η αποξήρανση φρούτων ή λαχανικών σε οικιακό φούρνο, συχνά είναι απαγορευτική, λόγω των υπερβολικά πολλών ωρών που χρειάζεται προκειμένου να αφυδατωθούν ικανοποιητικά τα φρούτα και λαχανικά.


Δεν θα μιλήσω για το κόστος, αφού τελικά η σπιτική αποξήρανση κοστίζει ακριβά, αφού χρειάζεται να καις τον φούρνο για ώρες και στο τέλος παίρνεις μια πολύ μικρή ποσότητα αποξηραμένων φρούτων. Αν κάνεις τον υπολογισμό, παίζει να βγαίνει φτηνότερα να αγοράσεις αποξηραμένα, παρά να τα φτιάξεις.


Οκ. Έτσι είναι, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει απόλυτα. Μπορείτε να έχετε αποξηραμένα μηλαράκια σε 2-3 ώρες, φτιαγμένα από τα χεράκια σας. Ένα ωραιότατο και υγιεινό σνακ για σας ή την οικογένειά σας. Για τη δουλειά, για το σχολείο, για την ώρα που θες να τσιμπήσεις κάτι γλυκό αλλά και υγιεινό.


Πώς αποξηραίνουμε μήλα στον φούρνο
Υλικά
Μήλα
Προαιρετικά:
Κανέλλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο
χαρτί ψησίματος για τα ταψιά


Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα έξω και μέσα.
Μπορούμε αν ξέρουμε ότι τα μήλα δεν είναι ραντισμένα κλπ, να τα κρατήσουμε με τη φλούδα. Μπορούμε επίσης να μην βγάλουμε το εσωτερικό.


Βοηθάει στο κόψιμο με μαντολίνο (δεν σπάνε με το κόψιμο τα μήλα) αλλά είναι και όμορφα με το αστεράκι του μήλου στη μέση. Δεν είναι ενοχλητικά μετά καθώς τα τρώμε.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψιά. Εγώ έβαλα 3 ταψιά ταυτόχρονα στο φούρνο.


Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες 4-5 χιλιοστών. Τα δικά μου τα έκοψα με μαντολίνο.
Μπορείτε να πασπαλίσετε τα μήλα σας με κανέλλα ή με ένα μίγμα που θα φτιάξετε με κανέλλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς.
Εδώ να πω ότι ξεκίνησα την αποξήρανση με 60-70 βαθμούς για να δω πώς συμπεριφέρονται. Στη μία ώρα δεν είχαν καταλάβει και πολλά. Ανέβασα τη θερμοκρασία στους 100 και κάποια στιγμή την ανέβασα στους 120. Με αυτό τον τρόπο μου πήρε πάνω από 3 ώρες. Οπότε, καλύτερα να ξεκινήσετε με 100 και αν δείτε στη μία ώρα που θα πρέπει να τα γυρίσετε ότι ακόμα είναι μαλακά, ανεβάστε στους 120 ή ξεκινήστε με 120 και χαμηλώστε στους 100 για να τα ελέγχετε.
Προσοχή: αν σας ξεφύγει ο χρόνος, τα μήλα είναι εύκολο να καούν.

Μην φοβάστε! Το παρακάτω ταψί ΔΕΝ είναι το ίδιο με το παραπάνω!


Κατά τη διάρκεια της αφύγρανσης, ο φούρνος εσωτερικά γεμίζει με υδρατμούς/νερό από τα μήλα. Ανοίγετε περιοδικά τον φούρνο να φεύγει ο ατμός και σκουπίζετε όπου συγκεντρώνεται νερό.
Είναι χαρακτηριστικό όταν γίνονται γιατί συρρικνώνονται, σκουραίνουν και λεπταίνουν. Όταν βγουν από τον φούρνο, σκληραίνουν περισσότερο και γίνονται τραγανά, ανάλογα πόσο τα έχετε ψήσει.
Αν τα θέλετε μαλακά ή τραγανά, θα πρέπει να το αποφασίσετε και να τα ψήσετε λιγότερο ή περισσότερο. Τα τραγανά θα διατηρηθούν περισσότερο από τα μαλακά.
Μετά τις 2 ώρες ψησίματος, βγάλτε ένα και αφήστε το να κρυώσει. Αν είναι ακόμα μαλακό, θέλει κι άλλο ψήσιμο. Δοκιμάστε έτσι πόσο μαλακά ή τραγανά τα θέλετε.
Αν είναι τραγανά διατηρούνται σε αεροστεγές βάζο. Τα μαλακά θα πρότεινα να μπουν ψυγείο.


Το καλό με την σπιτική αποξήρανση είναι ότι μπορείς να είσαι σίγουρη ότι δεν έχουν συντηρητικά.
Το κακό είναι ότι ψήνεις 3 ταψιά μήλα και καταλήγεις με ένα σακουλάκι τροφίμων.
Είναι ένας καλός τρόπος να καταναλώσεις μήλα πάντως!


Monday, November 7, 2016

Μπιφτέκια διαίτης με λαχανικά

Για μπιφτέκια διαίτης έχω ξαναγράψει στο παρελθόν. Τα μπιφτέκια διαίτης γίνονται με λαχανικά και φρυγανιά ή ψωμί αν θέλουμε. Τα σημερινά, είναι ακόμα πιο light, αφού ούτε φρυγανιά περιέχουν, ούτε ψωμί, ούτε αυγό. Είναι απόλυτα light.


Αν φοβάστε ότι τα μπιφτέκια σας θα διαλυθούν, μπορώ να σας καθησυχάσω. Άλλωστε τα βλέπετε. Αρκεί να στύψετε καλά το υλικό στα χέρια σας όταν θα διαμορφώσετε τα μπιφτέκια σας.
Τα λαχανικά θα τα βοηθήσουν να παραμείνουν μαλακά και αφράτα.
Συνοδέψτε τα με μια μεγάλη σαλάτα ή όπως επιθυμείτε.


Μπιφτέκια διαίτης με λαχανικά
Υλικά για 4-5
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια κονσέρβα (200 γρ.) ή φρέσκα
1 μέτρια ντομάτα
1-2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μπλεντεράκι ή στο χοντρό του τρίφτη.
Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα, αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους (αν θέλετε και τη φλούδα)
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Σε μπλεντεράκι ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, αφού τα σουρώσουμε και τα ξεβγάλουμε με καθαρό νερό.


Ενώνουμε και ζυμώνουμε όλα τα παραπάνω, μαζί με αλατοπίπερο.


Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για μισή ώρα, αφού τα γυρίσουμε μια φορά ενδιάμεσα.

Μπορούμε να προσθέσουμε καρότο, κολοκυθάκι ή ό,τι άλλο λαχανικό μας αρέσει.


Η γάτα μου παραμονεύει ως συνήθως :)

Καλή εβδομάδα!