Wednesday, April 27, 2016

Πανακότα με νουτέλα

Τελευταία συνταγή πριν το Πάσχα! Αυτη την πανακότα, την έφτιαξα εδώ και αρκετό καιρό, αλλά σκέφτηκα ότι είναι ένα πολύ ωραίο και ελαφρύ επιδόρπιο για μετά το Πασχαλινό τραπέζι.
Έχω ξαναπεί, ότι το Πάσχα, θέλουμε επιδόρπια ανάλαφρα, φρουτένια, παγωμένα, κρέμες ελαφριές, όχι όμως βαριά γλυκά. Μετά από ένα πλούσιο και λιπαρό γεύμα, χρειάζεαι κάτι ελαφρύ που να...χωράει και να μην βαραίνει τις γεμάτες κοιλίτσες!


Η συνταγή είναι ελαφρώς τροποποιημένη από ένα βιβλιαράκι που κυκλοφορεί η νουτέλα σε ξένες γλώσσες, δωράκι της κόρης μου. Το συνάντησα επίσης -πού αλλού;- στην Ιταλία. Αν το βρείτε πάρτε το. έχει πολύ ωραίες, σύντομες και πετυχημένες συνταγές!

 Για άλλες ιδέες για γλυκάκια Πασχαλινά, ρίξτε μια ματιά εδώ



Πανακότα με νουτέλα
Υλικά για 6-7 μικρά μπωλ
500 ml κρέμα γάλακτος λάιτ ή 200 ml κρέμα γάλακτος και 300 ml γάλα πλήρες
3 φύλλα ζελατίνης*
50 γρ. ζάχαρη ψιλή
90 γρ. νουτέλα
λίγο κρύο νερό για τα φύλλα ζελατίνης
Προαιρετικά: λίγο τριμμένο φουντούκι


Εκτέλεση
Προσοχή: Αν χρησιμοποιήσετε μόνο κρέμα λάιτ, χρησιμοποιήστε 2,5 φύλλα. Αν χρησιμοποιήσετε γάλα και κρέμα, βάλτε 3 φύλλα.
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπωλ με λίγο κρύο νερό.
Σε κατσαρολάκι  ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα (ή μόνο κρέμα).
Διατηρούμε μέτρια τη φωτιά (δεν χρειάζεται να βράζει το μίγμα) και προσθέτουμε τη νουτέλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να λιώσουν και να ενοποιηθούν τα υλικά.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
Στύβουμε τη ζελατίνη και την προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
Μοιράζουμε το μίγμα σε 6-7 μικρά μπωλάκια.
Αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα βάζουμε ψυγείο. Χρειάζονται 3-4 ώρες για να σφίξουν.
Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο φουντούκι ή σιρόπι σοκολάτα ή σκέτα. Είναι θεϊκά!

Tip! Αν δεν έχετε ζάχαρη ψιλή, μπορείτε να χτυπήσετε κανονική ζάχαρη στο μπλέντερ.


Εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Monday, April 25, 2016

Κατσικάκι κρασάτο με ντοματίνια

Μετά τις νηστίσιμες συνταγές που βάζω τον τελευταίο καιρό, αυτή τη βδομάδα θα βάλω δύο συνταγές για το Πασχαλιάτικο τραπέζι. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που δεν σουβλίζουν, είτε γιατί δεν είναι στην παράδοσή τους, είτε γιατί δεν έχουν χώρο να το κάνουν, είτε γιατί η τσέπη πολλών πλέον, απαιτεί μικρότερη ποσότητα αμνοεριφίου...



Σας δίνω μια πολύ νόστιμη συνταγή που είχα κάνει με μέρος από το κατσίκι που μου είχε περισσέψει. Εσείς, προσαρμόστε την ποσότητα για τα άτομα που έχετε.


Κατσικάκι κρασάτο με ντοματίνια
Υλικά για 5 μικρές μερίδες
5 μικρές μερίδες κατσικάκι
1 πράσινη πιπεριά κομμένη μακρόστενα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κούπα κρασί
χυμό ενός λεμονιού
λίγη ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
λίγα ντοματίνια


Εκτέλεση
Πλένουμε το κατσίκι και το στραγγίζουμε.
Το βάζουμε σε χύτρα ταχύτητας αφού ζεσταθεί το λάδι.
Το γυρίζουμε  για 5-10 λεπτά να αλλάξει χρώμα παντού.
Το σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά, το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και νερό να το καλύπτει και κλείνουμε τη χύτρα για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Κλείνουμε τη χύτρα, την αφήνουμε να ηρεμήσει, ανοίγουμε και ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα κατά μήκος στη μέση.
Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά, ίσα να πάρουν μια βράση τα ντοματίνια.
Σερβίρουμε με ρύζι ή σκέτο με σαλάτα.

Τα κόκκινα μικρά φρουτάκια που φαίνονται στη φωτό, είναι φραγκοστάφυλα :-)

Monday, April 18, 2016

Πώς βάφουμε αυγά με κλωστές

Όσα χρόνια είμαι εδώ στη Ζάκυνθο, σπάνια έχω βάψει αυγά. Φροντίζει η πεθερά μου, η οποία βάφει για ... ένα λόχο, οπότε δεν έχει νόημα να βάφω κι εγώ. Επιπλέον βάφει με πολύ δυνατές βαφές, και τελικά δεν τρώμε βαμμένα κόκκινα αυγά. Γενικά όταν δω σε αυγό να έχει περάσει μέσα η βαφή ή να κατακοκκινίζουν τα χέρια, δεν μου κάνει αίσθηση να φάω. Πολλές φορές όμως, έχω βάψει αυγά με εναλλακτικούς τρόπους και τα καταναλώνουμε άφοβα.



Για βάψιμο με εναλλακτικούς τρόπους, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.

Ο σημερινός τρόπος, είναι πάλι ένας εναλλακτικός τρόπος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πέρυσι μαζευτήκαμε 3 φίλες στο σπίτι της Πέννυς και βάψαμε αυγά και με κανονική βαφή αλλά και με κλωστές! Ναι. Καλά ακούσατε, με κλωστές!


Οι κλωστές που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι κλωστές που ξεβάφουν στο καυτό νερό. Γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιήσαμε κλωστές φλος. Σε μεγάλες πόλεις θα βρείτε άνετα. Εδώ δεν έχω ψάξει. Τον τρόπο βαφής αυτόν, τον έκανε η μαμά της Πέννυς στη Θεσσαλονίκη και από κει έφερε τις κλωστές.


Τι χρειαζόμαστε:
αυγά
κλωστές φλος σε διάφορα χρώματα
αλουμινόχαρτο κομμένο σε κομμάτια


Τι κάνουμε:
Βρέχουμε τα αυγά για μεγαλύτερη ευκολία (για να κολλάει η κλωστή και να μην μετακινείται).
Αρχίζουμε να τυλίγουμε μια κλωστή γύρω από το αυγό.



Συνεχίζουμε με άλλο χρώμα κλωστή.


Χρησιμοποιούμε όσες κλωστές θέλουμε σε ό,τι χρώμα προτιμάμε. Είναι καλό, για να έχει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα, να αφήνουμε μικρά κενά στις κλωστές και να μην επικαλύπτει η μία την άλλη, έτσι ώστε να κάνει με το ξέβαμμα διάφορα σχεδιάκια.  Γενικά δηλαδή είναι πιο ωραίο το αποτέλεσμα όταν τυλίγεις έτσι....


...παρά έτσι


Φυσικά, είναι στο γούστο του καθενός τι θα κάνει. Άλλωστε αυτό είναι και το ωραίο σ' αυτόν τον τρόπο βαφής: παίζεις, χωρίς να είσαι απόλυτα σίγουρος για το τι θα σχεδιάσεις τελικά, ειδικά αν είσαι πρωτάρης.

Αφού τελειώσουμε με το τύλιγμα των κλωστών, μετά, καλύπτουμε το αυγό με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ανάλογα πόσο σφιχτά θα το κλείσουμε, η βαφή θα απλωθεί ελεύθερα (αν είναι χαλαρά κλεισμένο) ή θα αφήσει σημάδια από τις κλωστές (αν είναι σφιχτά κλεισμένο).



Στη συνέχεια, βάζουμε τα αυγά σε κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό βρύσης και βράζουμε κανονικά τα αυγά, όπως θα κάναμε αν θέλαμε να τα κάνουμε σφιχτοβρασμένα. Βράσιμο δηλαδή για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τα πιάσουμε και τα ξετυλίγουμε.
Μπορούμε να τα περάσουμε με λάδι όταν κρυώσουν για να γυαλίζουν.

Πριν το λάδωμα...


και μετά...



Το καλό με αυτόν τον τρόπο βαφής, πέρα από το γεγονός ότι είναι εντελώς ακίνδυνος γιατί δεν περνάει μέσα βαφή, είναι ότι μπορείς να φτιάξεις πολύ λίγα αυγά! Ακόμα και ένα ή δύο! Είναι δε, ο πιο παιχνιδιάρικος και εύκολος τρόπος βαφής που έχω κάνει ποτέ!

Λοιπόν, τι λέτε; Θα τα βάψουμε;

Thursday, April 14, 2016

Το γλυκό Καμινάδα, απέκτησε σταθερό σημείο πώλησης! Τρεις bloggers δοκιμάζουμε!

Θυμάστε το γλυκό Καμινάδα; Τον Σωκράτη και την Ελένη που έφεραν το γλυκό του Δούναβη στην Ελλάδα; Με τα παιδιά ξανασυναντιόμαστε! Η καμινάδα τους προχωράει. Για την ακρίβεια, την προχωράνε. Την πάνε όλο και μερικά βήματα μπροστά. Από τότε που μιλήσαμε, τον Αύγουστο του 2015, μερικά πράματα άλλαξαν. Χαμηλότερες τιμές, σταθερό σημείο πώλησης, ντιλίβερι, καμινάδα παγωτό, καμινάδα αλμυρή!

Για όσους δεν γνωρίζετε την ιστορία αυτού του γλυκού, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ!

Εκτός από τα πανηγύρια στα οποία τους γνωρίσαμε, η καμινάδα πια έχει σταθερό σημείο πώλησης, έτσι ώστε να την βρίσκουν όλο το χρόνο οι οπαδοί της. Ο Σωκράτης και η Ελένη άνοιξαν...καμινάδικο και μπορείτε να τους βρείτε στο Περιστέρι, κοντά στη στάση μετρό, στην οδό Αιμιλίου Βεάκη 34. Είναι πολύ εύκολο να πάτε. Δείτε το χάρτη εδώ! Έχει τραπεζάκια έξω, όπου μπορείτε να απολαύσετε την καμινάδα σας ή να την πάρετε στο χέρι και να βολτάρετε στην περιοχή που είναι γεμάτη καφετέριες, μαγαζάκια κλπ.


Όταν είχαμε μιλήσει παλιά με τον Σωκράτη, μου είχε πει τα σχέδιά του για το άνοιγμα ενός μαγαζιού. Είχαμε τότε κανονίσει, όταν ανοίξει, να πάω να δω από κοντά το μαγαζί και να δοκιμάσω ό,τι καινούριο είχε μπει στον κατάλογο. Να του πω τη γνώμη μου και τις παρατηρήσεις μου.


Η ώρα έφτασε. Το μαγαζί άνοιξε κι εγώ έτυχε να πάω στην Αθήνα εκείνες τις μέρες. Μόλις 6 ημερών το μαγαζί. Μία γνώμη γλυκατζούς blogger μετράει. Τρεις γνώμες όμως είναι ακόμα καλύτερες. Έλα να μου πεις τη γνώμη σου μου λέει ο Σωκράτης. Έλα μαζί και με άλλες bloggers που εμπιστεύεσαι τη γνώμη τους. Τι καλύτερο από το να βρεθώ εκεί με τη Μαρία και τη Μάριον;


Το μαγαζί είναι όμορφο και φωτεινό, με εικόνες που σε ταξιδεύουν στην πατρίδα της Καμινάδας. Εκείνο όμως που θα προσέξεις είναι οι καμινάδες που ψήνονται και οι επικαλύψεις που απλώνονται πάνω τους μετά.


Όπως θυμάστε, η καμινάδα είναι μια απαλή και αφράτη ζύμη τσουρεκιού, που τυλίγεται πάνω σε ξύλινα καλούπια, ρολάρεται πάνω σε ζάχαρη και ψήνεται. Έτσι, προκύπτει ένα αφράτο από μέσα ζυμαράκι, με καραμελωμένη κριτσινιστή επιφάνεια έξω.


Στη συνέχεια, μπορεί κάποιος να την απολαύσει στην αυθεντική της μορφή που είναι με κανελλοζάχαρη ή να βάλει σοκολάτα κλπ.



Οι τρεις φίλες καθίσαμε και περιμέναμε να αρχίσουν να έρχονται οι απολαύσεις. Οι δύο Μαρίες δεν είχαν ξαναφάει και περιμέναμε τη γνώμη τους, διότι εγώ έχω ήδη δηλώσει φανατική.

Ξεκινήσαμε με γλυκιά καμινάδα. Η πρώτη που δοκιμάσαμε ήταν η κλασική γεύση κανελλοζάχαρη. Σούπερ!

Στη συνέχεια, πραλίνα φουντουκιού και από πάνω, στη μισή πλευρά τριμμένο μπισκότο και στην άλλη, σοκολάτα κράντς. ΘΕΙΚΟ!



Εδώ έγινε ζακυνθινό αφιέρωμα. Ζακυνθινές μάντολες (καραμελωμένα αμύγδαλα) πάνω σε λευκή πραλίνα. Εδώ είναι ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ που λέει και το άσμα! Νέα γεύση ακόμα και για μένα!


Μετά ο Σωκράτης έφερε την καινούρια αλμυρή εκδοχή της καμινάδας. Καμινάδα με τυρί και μπέικον! Από δίπλα, σαλτσούλες για να βουτάς την κάθε σου μπουκιά! Πάρα πολύ καλό! Συνοδέψτε τη με μια παγωμένη μπύρα! Ιδανική επιλογή για όσους δεν είναι γλυκατζήδες.



Μετά από 4 καμινάδες, θεωρήσαμε ότι έχουμε σκάσει (αλλά όχι λιγώσει) με αποτέλεσμα να μην δοκιμάσουμε την καμινάδα παγωτό! Αυτό θα το δοκιμάσω όταν ξαναπάω ή όταν έρθουν τα παιδιά εδώ στη Ζάκυνθο, στο πανηγύρι της Αγίας Μαύρας και του Αγίου Διονυσίου.





Ο Σωκράτης (με τον οποίο μιλάω περισσότερο) ακούει τις παρατηρήσεις του κόσμου, σημειώνει και κάνει το προϊόν του καλύτερο. Έτσι, βελτίωσε την τιμή, το ψήσιμο, το σερβίρισμα, έβαλε ντιλίβερυ, πρόσθεσε γεύσεις. Εσείς, μένει να το δοκιμάσετε και να πείτε τη γνώμη σας.

Στάση μετρό Περιστέρι, Αιμιλίου Βεάκη 34. Για περισσότερα νέα της Καμινάδας, παρακολουθήστε τους στο facebook.
Καλές δουλειές παιδιά και στο μαγαζί σας!

Monday, April 11, 2016

Πορτοκάλια γλασέ με σοκολάτα

Θυμάστε τις ζαχαρωμένες πορτοκαλόφλουδες; Ένα γλυκό νηστίσιμο με μεγάλο σουξέ! Παρόλο που έχω φτιάξει πολλές φορές ζαχαρωμένες πορτοκαλόφλουδες , δεν τις είχα καλύψει ποτέ με σοκολάτα. Μάλλον επειδή ήξερα τη μοίρα τους: θα τις κατανάλωνα όλες εγώ...


Πρόσφατα έφτιαξα πάλι τις πορτοκαλοφλουδίτσες και τις μισές από αυτές τις βούτηξα σε σοκολάτα. ΚΟΛΑΣΗ! Δεν ήξερα αν θέλω να τελειώσω το γευστικό μου ταξίδι με σοκολατόφλουδες ή με ζαχαρόφλουδες!
Για τον συνδυασμό πορτοκάλι-σοκολάτα έχετε ακούσει συχνά. Δεν ξέρω ποιος το πρωτοξεκίνησε, αλλά έχει δίκιο. Αυτά τα δύο ταιριάζουν.


Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Δεν μέτρησα πόση σοκολάτα χρειάζομαι, γιατί δεν τις βούτηξα όλες. Ξεκινήστε με 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα και είτε συνεχίζετε να λιώνετε κι άλλη, είτε τις υπόλοιπες φλούδες τις κυλάτε σε ζάχαρη.


Πορτοκάλια γλασέ με σοκολάτα
4-5 πορτοκάλια χοντρόφλουδα (για φαγητό)
2,5 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη για το σιρόπι
1,5 φλυτζάνι νερό για το σιρόπι
σοκολάτα κουβερτούρα (ξεκινήστε με 200 γρ.)
(1 φλυτζάνι ζάχαρη επιπλέον για την επικάλυψη, αν αποφασίστε να τυλίξετε μερικές σε ζάχαρη)


Τι κάνουμε:
Χαράζουμε τα πορτοκάλια μας σε 6-8 κομμάτια και βγάζουμε τις φλούδες προσεχτικά (αν δεν θέλετε να καταναλώσετε μαζί 5 πορτοκάλια, τρώτε ένα την ημέρα και φυλάξτε τις φλούδες στο ψυγείο σε σακουλάκι).
Όταν πια έχουμε καθαρίσει όλα τα φλούδια, τα κόβουμε κατά μήκος σε πάχος ενός εκατοστού. Μπορείτε βέβαια να τις αφήσετε κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (τέταρτα) αν θέλετε.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τις πορτοκαλόφλουδες και τις βράζουμε για 5 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες 2 φορές με καινούριο νερό. Έτσι ξεπικρίζουν και μαλακώνουν οι πορτοκαλόφλουδες.
Όταν τις έχουμε βράσει πια 3 φορές, απλώνουμε πολλά φύλλα χαρτί κουζίνας και τις στεγνώνουμε όσο μπορούμε καλύτερα, για να μην έχουν πολλά υγρά.
Στην κατσαρόλα που τις βράσαμε, βάζουμε 2,5 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη και 1,5 φλυτζάνι τσαγιού νερό. Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι 5-10 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις πορτοκαλόφλουδες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να βράσουν κι αυτές μαζί, μέχρι να πιουν όλο το σιρόπι. Κατα τη διάρκεια του βρασμού, ανακατεύουμε με ένα πηρούνι απαλά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν χαμηλώσουμε τη φωτιά, ενδέχεται να αρπάξουν οι φλούδες μας, ειδικά αν δεν τις ανακατεύουμε.
Όλη αυτή η διαδικασία με το σιρόπι μπορεί να πάρει συνολικά μισή ώρα.


Αν θέλουμε να συνεχίζουμε βουτώντας σε σοκολάτα, κάνουμε το εξής:
Βγάζουμε τις φλούδες και τις ξεχωρίζουμε μία μία, ώστε να είναι ευθείες και όχι κολλημένες μεταξύ τους, είτε πάνω σε σουρωτήρι αν έχουν ζουμί ακόμα, είτε σε λαδόκολλα.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί σοκολάτα.
Βουτάμε μία-μία σε σοκολάτα, είτε ολόκληρη, είτε τη μισή και τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα για λίγες ώρες. Ο χρόνος σταθεροποίησης εξαρτάται από την εποχή και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.


Αν θέλουμε κάποιες να τις κυλήσουμε σε ζάχαρη, αντί να τις βουτήξουμε σε σοκολάτα, τις βουτάμε σε ζάχαρη με τη βοήθεια ενός πηρουνιού, να καλυφτούν παντού και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά πάνω σε λαδόκολλα.

Μπορούμε να τις κλείσουμε σε σακουλάκια για δωράκι.
Μπορείτε να τις φτιάξετε όσο υπάρχουν ακόμα πορτοκάλια!


Tuesday, April 5, 2016

Νηστίσιμα μαλακά μπισκότα με χαρουπόσκονη

Η κουμπάρα μου στην Κομοτηνή φροντίζει να με εφοδιάζει κατά καιρούς με διάφορα υλικά που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα. Ένα από αυτά, ήταν η χαρουπόσκονη. Την είχα αρκετό καιρό στο ντουλάπι, μέχρι να αποφασίσω τι θα την κάνω. Η πρώτη δοκιμή έγινε σε μπισκότα (που δεν τα λες σκληρά μπισκότα με τίποτα), χωρίς ζάχαρη. Ήταν πεντανόστιμα. Η χαρουπόσκονη γλυκίζει. Δεν πικρίζει σαν το κακάο και πραγματικά έχει ευχάριστη γεύση ακόμα και σκέτη. Φανταστείτε ότι στα δημητριακά στο πρωινό μου, αντί για ζάχαρη, βάζω χαρουπόσκονη. Δίνει σοκολατένια όψη με πιο γλυκιά γεύση από το κακάο.


Τα μπισκότα δεν είναι σκληρά. Αντιθέτως είναι τόσο μαλακά, που μοιάζουν με λεπτά κεκάκια. Η ζύμη κρατάει το σχήμα της και δεν χαλάει με το φούσκωμα και το ψήσιμο στον φούρνο. Είτε θα τη ρίξετε λοιπόν με κουτάλι, είτε με ένα κορνέ για να έχουν ωραίο σχηματάκι.

Μην φτιάξετε παραπάνω δόση από αυτή, γιατί λόγω της έλλειψης αυγών και ζάχαρης, τα μπισκοτάκια με τις μέρες χάνουν την φρεσκάδα τους (μετά την 3η, 4η μέρα), οπότε φτιάξτε λίγα για να τα έχετε φρέσκα.


Η έλλειψη της ζάχαρης δεν είναι εμφανής! Το πορτοκάλι, η χαρουπόσκονη και τα μυρωδικά, δίνουν νόστιμη και ευχάριστη γεύση στα μαλακά αυτά μπισκότα.

Το σκούρο χρώμα τους το χρωστάνε στην χαρουπόσκονη και όχι σε κακάο!


Νηστίσιμα μαλακά μπισκότα με χαρουπόσκονη 
Υλικά για 2 ταψιά
½ κούπα (70 γρ.) χαρουπόσκονη
1 κούπα αλεύρι (130 γρ.) για όλες τις χρήσεις
70 γρ. (1/3 κούπας) χοντρό σιμιγδάλι
½ κούπα ηλιέλαιο
250 ml χυμό πορτοκαλιού (περίπου 3 πορτοκάλια)
1 κ. γ. κανέλλα σκόνη
¼ κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
½ κ. γ. baking powder
½ κ. γ. μαγειρική σόδα

Εκτέλεση
Σε μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υγρά και τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι ανακατεμένο με το μπέκιν και τη σόδα.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
Το μίγμα μας δεν θα είναι απόλυτα σφιχτό, αλλά θα κρατάει το σχήμα του.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Σε ταψί με χαρτί ψησίματος, βάζουμε κουταλιές από το μίγμα. Δεν απλώνουν πολύ. Μπορούμε να διαμορφώσουμε το μπισκότο επίσης με κορνέ. Δεν χαλάει το σχήμα.
Ψήνουμε για 12 λεπτά. Τα μπισκότα δεν είναι σκληρά. Παραμένουν μαλακά και μετά το ψήσιμο. Φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά, γιατί σκληραίνουν μετά από μέρες (3-4 μέρες).