Monday, February 29, 2016

Τυρόπιτα κέικ

Την περίοδο της Αποκριάς καταναλώνουμε κρεατικά και γαλακτοκομικά. Σήμερα σας προτείνω ένα πολύ απλό τυρένιο κέικ που κάνει η φίλη μου η Ντίνα. Είναι εύκολο γιατί μετράμε με κεσεδάκια και ευέλικτο γιατί μπορούμε κάθε φορά να αλλάζουμε τα τυριά που βάζουμε. Επίσης είναι μια πολύ καλή ιδέα για παιδικά πάρτυ!


Εγώ έκανα λίγο μικρότερη δόση και αντί να βάλω το υλικό σε φόρμα κέικ, το έβαλα σε ταψάκι. Είναι ωραίο για σνακ των παιδιών στο σχολείο, για βραδυνό με μπυρίτσα, για ορεκτικό.


Τυρόπιτα κέικ
Υλικά για μια φόρμα κέικ
3 αυγά
μισό κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κρατάμε λίγο)
1 κεσεδάκι 200 γρ. γιαούρτι της προτίμησής σας
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
1 ½ κεσεδάκι τυριά της αρεσκείας σας (φέτα, πεκορίνο, κασέρι, κεφαλογραβιέρα, χαλούμι κλπ)


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα υλικά σε μπωλ, με τελευταίο το αλεύρι. Δεν χρειάζεται να το βάλουμε όλο. Κρατάμε λίγο.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας. Εναλλακτικά, της στρώνουμε χαρτί ψησίματος.
Ρίχνουμε μέσα το υλικό και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι, να βγαίνει καθαρό.

Εγώ για μεζούρα μέτρησης χρησιμοποίησα μια φλυτζάνα, οπότε είχα λιγότερο υλικό. Έστρωσα χαρτί ψησίματος σε πυρέξ και έβαλα εκεί το υλικό, χωρίς να το φτάσω στις άκρες. Έγινε στα 45 λεπτά.


Συνοδεύτηκε με πράσινη σαλάτα εποχής, που μέσα είχα βάλει μανταρινάκια, μανιτάρια φρέσκα και τυρί cottage.


Καλή εβδομάδα!

Thursday, February 25, 2016

Γευστικό ταξίδι στη Ρώμη

Πριν φτάσει....Πάσχα, είπα ότι είναι καιρός να σας δείξω βιτρίνες με τρόφιμα που φωτογράφιζα στη Ρώμη. Όχι, όχι. Δεν τα έφαγα όλα αυτά! :-p Μόνο τα φωτογράφιζα. Κάτι σαντουιτσάκια που θα δείτε παρακάτω μόνο φάγαμε. Ακόμα και τις υπαίθριες καντίνες φωτογράφιζα.

Να προσέξτε τις τιμούλες στα γλυκάκια, καθώς και μια υπαίθρια αγορά παρακάτω που υπήρχε.




Σε καντίνα κοντά στον Άγιο Πέτρο.




Μια τεράστια πάριζα (;) ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.



Δείτε τιμούλες ;-)






Σ' αυτή την υπαίθρια αγορά, στην πλατεία Campo dei Fiori, μπορούσες να βρεις μέλι από όλη την Ιταλία, γκατζετάκια για τυρί και ζυμαρικά, ζυμαρικά διάφορα κλπ. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ που δεν πήρα τίποτα. Ήταν μια μέρα με κούραση, οπότε αφού ήπιαμε έναν καφέ, φύγαμε χωρίς να πολυσκεφτώ. Κάτι η κούραση, κάτι το αεροπλάνο που δεν θα μπορούσα να πάρω αιχμηρά (μαχαίρια) ή υγρά, με απέτρεψε από ψώνια και έτσι εγκατέλειψα. Μετά φυσικά μετάνιωσα :-p





ΑΥΤΑ ΖΗΛΕΨΑ!




Macaronακια






Monday, February 22, 2016

Τηγανίτες με λαχανικά

Πέρυσι τέτοια εποχή είχα βάλει συνταγή για τηγανίτες γλυκιές. Η βασική ζύμη είναι σχεδόν άγλυκη, οπότε, στη συνέχεια, μπορούμε να τις κάνουμε γλυκές ή αλμυρές. 



Πριν λίγες μέρες όμως, τις έκανα με λαχανικά. Η βασική συνταγή είναι ίδια. Το μόνο που έκανα, είναι ότι διπλασίασα τη ζύμη εξαρχής γιατί ήθελα μεγάλες τηγανίτες για κύριο γεύμα. Επίσης χρειάστηκε να αραιώσω με περισσότερο γιαούρτι και γάλα το μείγμα μου αυτή τη φορά. Ίσως επειδή δεν είχα αραιό γιαούρτι αλλά πυκνό και χρειαζόταν αραίωση. 



Το μείγμα σας θα πρέπει να είναι πυκνό, όχι νερουλό και να απλώνεται μονομιάς, αλλά όχι και μείγμα για...σοβάντισμα. Μπορείτε να βοηθάτε με το κουτάλι καθώς σιγοψήνεται και να του δίνετε το επιθυμητό σχήμα. 



Λαχανικά μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε, ή ό,τι σας βρίσκεται στο σπίτι. Εγώ είχα μανιτάρια και πιπεριά. Μπορείτε να βάλετε μυρωδικά, κρεμμυδάκι φρέσκο και γενικά ό,τι σας αρέσει. Τώρα που τα γράφω τις φαντάζομαι με μήλο! Να ένα καλό επόμενο πρότζεκτ!


Tηγανίτες με λαχανικά
Υλικά για 10-12 μεγάλες
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γ. baking powder
2 μεγάλα αυγά 
130 γρ. γάλα
4 κ. σ. αραιό γιαούρτι
1 κ. γ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1-2 κόκκινη πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη
3 μέτρια μανιτάρια αγαρικά πολύ ψιλοκομμένα
2 κλαράκια μάραθο ψιλοκομμένο
2-3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη (μόνο τα φύλλα)  ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο για τηγάνισμα



Εκτέλεση

Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε το μπέκιν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με πηρούνι ή σύρμα, έτσι ώστε να έχουμε ένα πυκνό και βελούδινο χυλό. Αν ο χυλός είναι πυκνός, αραιώστε τον με γιαούρτι ή γάλα. Χρειάστηκε να αραιώσω τον δικό μου αρκετά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο λάδι, ίσα να έχει ο πάτος του. Δεν χρειάζεται να κολυμπάνε οι τηγανίτες! 
Όταν κάψει καλά (στο 12 με διαβάθμιση 1-12), ρίχνουμε μια κουταλιά σούπας από το μίγμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 9. Αν θέλουμε μικρές τηγανίτες βάζουμε κουταλιές σούπας. Αν θέλουμε μεγάλες, μισή κουτάλα αρκεί. Μπορείτε να βάζετε 2 μεγάλες κουταλιές και να διαμορφώνετε το σχήμα της σιγά-σιγά με τη βοήθεια του κουταλιού.
Αφήνουμε ένα-δύο λεπτά να πάρουν χρωματάκι και με τη βοήθεια μια σπάτουλας και ενός πηρουνιού, γυρίζουμε τις τηγανίτες. Μόλις τις γυρίσετε, κάνουνε το χαρακτηριστικό φούσκωμα.
Αν το λάδι μας τελειώσει, προσθέτουμε πάντα λίγο. Μπορούμε εναλλακτικά να αλείφουμε με βούτυρο με τη βοήθεια μιας χαρτοπετσέτας.
Συνεχίζουμε έτσι για όλες τις τηγανίτες. Όσες βγάζουμε, τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να πάρει το λάδι. Θα δείτε ότι ελάχιστο βγάζει, γιατί δεν κολυμπάνε στο λάδι κατά το τηγάνισμα. Αυτή τη φορά δεν τις έβαλα σε χαρτί. Δεν χρειάστηκε. Δεν έβγαζαν καθόλου λάδι.



Τρώγονται ευχάριστα ζεστές αλλά και κρύες!
Καλή εβδομάδα!

Thursday, February 18, 2016

Μαρμελάδα κουμ κουάτ

Πεσκέσι κατέφθασε στο σπίτι με πολλά κιλά κουμ κουάτ. Σε τέτοια δώρα δεν λέμε όχι φυσικά. Δώρα που θέλουν το χρόνο τους, στοργή και αγάπη για να γίνουν ωραία γλυκάκια, μαρμελάδες κλπ. Τα κουμ κουάτ ως τώρα τα έκανα λικέρ (Λικεράκια και σερμπέτια σελ. 64), ή γλυκό κουταλιού.



Αυτή τη φορά, είπα να δοκιμάσω να φτιάξω μαρμελάδα. Το προβληματάκι με τα εσπεριδοειδή είναι ότι πρέπει να κάνεις καλό ξεπίκρισμα και να φύγουν τα κουκούτσια (που παρόλο που το κουμ κουάτ είναι μια σταλιά, έχει κάμποσα).


Τα εσπεριδοειδή που κάνω γλυκά ή μαρμελάδα, τα ξεπικρίζω πολύ καλά, γιατί δεν μου αρέσει καθόλου να πικρίζει το γλυκό ή η μαρμελάδα. Με 4 φορές βράσιμο και πέταμα το νερό, ξεπικρίζει εντελώς. Αν θέλετε να πικρίζει ελαφρώς, κάνετε 3 βρασίματα.
Το σίγουρο είναι, ότι αν σας αρέσουν οι μαρμελάδες εσπεριδοειδών, αυτή εδώ θα τη λατρέψετε! Μετά τη μαρμελάδα μανταρίνι, έγινε η αγαπημένη μου!


Μαρμελάδα κουμ κουάτ
Υλικά
2 ½ κιλά περίπου κουμ κουάτ ώριμα
1 κιλό ζάχαρη


Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και βράζουμε τα κουμ κουάτ για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε, βάζουμε καινούριο νερό και ξαναβράζουμε με καινούριο νερό για να ξεπικρίσουν καλά. 
Κάνουμε αλλαγές και βρασίματα άλλες συνολικά 4 φορές. Μόνο την 1η φορά τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τις επόμενες 3 φορές, αφήνουμε να πάρουν βράση και ξανασουρώνουμε. Αν θέλετε να έχουν μια ελαφριά πικράδα, 2-3 φορές συνολικά, είναι αρκετές.
Τα ρίχνουμε στο σουρωτήρι, τους ρίχνουμε κρύο νερό βρύσης για να κρυώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Αφού κρυώσουν και μπορούμε να τα πιάσουμε, σε ένα πιάτο, κόβουμε κατά μήκος ένα-ένα και με μαχαίρι απομακρύνουμε κουκούτσια και ίνες.




Λιώνουμε τμηματικά τις φλούδες σε μπλέντερ. Τις λιώνουμε όσο θέλουμε. Εμένα μου αρέσει να έχει εμφανή κομματάκια.
Ζυγίζουμε και βάζουμε ίδια ποσότητα ζάχαρης (τα δικά μου μετά το καθάρισμα ήταν 1 κιλό).
Βάζουμε σε κατσαρόλα τον πολτό και τη ζάχαρη χωρίς νερό.
Ανάβουμε τη φωτιά στο 12 με διαβάθμιση 1-12 και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα πριν κάψει η κατσαρόλα. Θα δείτε ότι το υλικό ζουμιάζει. Αν προσθέσετε νερό, θα βράζετε για ώρες. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 9 και βράζουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσοχή γιατί πιτσιλάει. Αν νιώθετε ότι σας κολλάει, χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να σταθεί όλη νύχτα ή ένα 12ωρο. Την επόμενη μέρα, αν η μαρμελάδα μας έχει ακόμα ζουμί, βράζουμε για 10-15 λεπτά ακόμα. Η δική μου δεν χρειάστηκε δεύτερο βράσιμο. Είχε πήξει ικανοποιητικά. Οπότε απλά ζέστανα τη μαρμελάδα για να τη βάλω στα βάζα. Το πιθανότερο είναι να μην χρειαστείτε κι εσείς δεύτερο βράσιμο.
Φυλάμε σε βάζα και σφραγίζουμε (αν μπει ζεστή) ή στο ψυγείο.


Monday, February 15, 2016

Μανιτάρια σωτέ με φέτα

Ένα μεζεδάκι που έμαθα εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τη φίλη μου την Ασπασία. Δύο-τρία υλικά όλα-όλα, αλλά τόσο νόστιμο και εθιστικό, που δεν σταματάς αν δεν τελειώσει.
Τα μανιτάρια σωτάρονται για λίγα λεπτά με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, στο τελείωμα ρίχνουμε φέτα, η οποία λιώνει και κάνει μια σαλτσούλα φανταστική. Δοκιμάστε τα και εφοδιαστείτε με καλό ψωμάκι όταν τα κάνετε!


Μανιτάρια σωτέ με φέτα
Υλικά
μανιτάρια φρέσκα αγαρικά (χρησιμοποίησα λιγότερο από μισό κιλό)
φέτα (χρησιμοποίησα μια μεγάλη ατομική μερίδα)
2 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά (το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στην πάπρικα)


Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι ή τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια.
Τα ρίχνουμε στο λάδι και τα γυρίζουμε να μαλακώσουν για περίπου 5-10 λεπτά.
Αλατίζουμε, βάζουμε πιπέρι και πάπρικα.
Τα μανιτάρια μας θα βγάλουν υγρά, αλλά τα θέλουμε για τη σάλτσα μας.
Προσθέτουμε τη φέτα χοντροκομμένη και ανακατεύουμε. Αν δεν θέλετε να είναι εντελώς λιωμένη, το ρυθμίζετε εσείς. Μπορείτε να ρίξετε ένα κομμάτι να λιώσει εντελώς και άλλο ένα κομμάτι στη συνέχεια που δεν θα λιώσει. Για πιο light αποτέλεσμα, μπορείτε να ρίξετε φέτα και ανθότυρο.
Εφοδιαστείτε με καλό ψωμάκι και απολάυστε τα!

Καλή εβδομάδα!

Friday, February 12, 2016

Εύκολα τρουφάκια με πτι μπερ

Τις προηγούμενες μέρες εδώ στο νησί, ένα και μόνο ένα θέμα απασχολούσε και απασχολεί όλους μας. Η υπόθεση μια νέας κοπέλας, που διαγνώστηκε με καρκίνο και η οικογένεια και η ίδια θέλησαν να πάνε σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Βοστώνης, προκειμένου να κάνει τις εξετάσεις και ό,τι άλλο χρειαστεί. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια μαζική προσπάθεια, τόση μεγάλη προσφορά βοήθειας... Τελικά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι. Μακάρι να πάει το κορίτσι μας εκεί και να γυρίσει νικήτρια! Τόση θετική ενέργεια από όλους, δεν μπορεί! Θα πιάσει τόπο. Εγώ ευχαριστώ θερμά όσους ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μου από εδώ και από τη σελίδα στο facebook και προσφέρατε σε μια άγνωστη σε σας κοπέλα! Ξαναλέω, τελικά υπάρχει ακόμα ανθρωπιά...


Τις προηγούμενες ημέρες, για όλα αυτά που προείπα, δεν υπήρχε διάθεση για ανάρτηση συνταγών. Θεωρούσα άκαιρο και άπρεπο να συμβαίνει κάτι τόσο σοβαρό στο νησί κι εγώ να ασχολούμαι με συνταγές. Θέλω να πιστεύω ότι η είδηση που άκουσα ότι σήμερα έφυγε η Ντένια για Αμερική είναι αλήθεια και επιτέλους η εβδομάδα να κλείσει με μια καλή είδηση. Ο αγώνας της ΤΩΡΑ αρχίζει.


Με την ελπίδα ότι η είδηση είναι αληθινή, αποφάσισα να κλείσω την εβδομάδα με κάτι γλυκό. Κάτι να γλυκαθούμε επιτέλους. Τώρα για ποιον θα το φτιάξετε; Για τον Βαλεντίνο σας; για τους αγαπημένους σας, για τα παιδάκια σας; Για όποιον κι αν τα φτιάξετε, να ξέρετε θα το εκτιμήσει πολύ! Είναι τα πιο νόστιμα τρουφάκια που έχω φάει ποτέ, τα πιο εύκολα, αυτά που φτιάχνω εδώ και 30 σχεδόν χρόνια με συνταγή της φίλης μου της Νάντας και αυτά που τα παιδιά μου τελειώνουν σε χρόνο ντε τε, αφήνοντας άδειο το πιάτο στο ψυγείο παραδοσιακά, για να μην φανεί ποιος ήταν ο ένοχος...


Εύκολα τρουφάκια με πτι μπερ
Υλικά (αν θυμάμαι καλά πρέπει να βγαίνουν γύρω στα 50. Χάνω τον λογαριασμό γιατί τα τρώμε ακόμα και τη στιγμή που τα φτιάχνουμε).
1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ συν 2-3 μπισκότα ακόμα
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1-2 κ. σ. κακάο
λίγο κονιάκ ή λικέρ (1-2 κ. σ.)
τρούφα για επικάλυψη ή καρύδα (περίπου 150 γρ. τρούφα)

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ, σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια. ΟΧΙ ΜΕ ΜΠΛΕΝΤΕΡ.
Ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και το ποτό και ξανα-ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το κουτάλι να πάει παντού. Εδώ να πω το εξής: αν δεν θέλετε να αγοράσετε 2ο πακέτο μπισκότα μόνο για 2-3 που θα χρειαστούν επιπλέον, μπορείτε να κρατήσετε μια κουταλιά από το γάλα, ή να προσθέσετε 2-3 μπισκότα άλλου τύπου. Η αρχική συνταγή είχε μόνο ένα πακέτο, αλλά εγώ θεωρώ ότι χρειάζεται 2-3 ακόμα.
Αν έχετε χρόνο μπροστά σας, μπορείτε να βάλετε το μίγμα στο ψυγείο για καμιά ώρα. Τα μπισκότα θα μαλακώσουν και θα είναι εύκολο να πλαστούν. Εγώ αυτή τη φορά τα άφησα όλη νύχτα γιατί δεν είχα χρόνο να τα κάνω εκείνη τη στιγμή.
Αν δεν έχετε χρόνο και βιάζεστε να τα κάνετε, μπορείτε να τα φτιάξετε αμέσως.



Βάζουμε σε ένα πιάτο τρούφα
Βρέχουμε λίγο τα χέρια μας, παίρνουμε με κουτάλι μικρή ποσότητα ζύμης και τη διαμορφώνουμε σε μπαλάκι μεγέθους μικρότερο από καρύδι. Η ζύμη θα κολλάει και θα χρειαστεί να βρέχουμε ελαφρώς τα χέρια μας κάθε 1-2 τρουφάκια.
Βάζουμε τα τρουφάκια στο πιάτο με την τρούφα ή καρύδα και όταν μαζευτούν αρκετά, διακόπτουμε για λίγο για να τα καλύψουμε και να τα βάλουμε σε καθαρό πιάτο.
Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.
Τα βάζουμε στο ψυγείο να  σταθεροποιηθούν. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ!


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Η ζύμη είναι εθιστικά νόστιμη και θα δυσκολευτείτε να μην την τρώτε καθώς φτιάχνετε τα τρουφάκια.
Τα τρουφάκια είναι επίσης εθιστικά. Το μπλογκ ουδεμία ευθύνη φέρει για τυχόν τσακωμούς που θα προκληθούν στην οικογένεια, για το ποιος θα φάει (ή έφαγε συνήθως) το τελευταίο... :-)


Καλό Σαββατοκύριακο!

Monday, February 8, 2016

Ντένια Παράσχη - Έκκληση Βοήθειας

Φίλοι μου, ένα νέο κορίτσι ζητάει τη βοήθειά μας. Η Ντένια, πρώην μαθήτριά μας που ζει στη Ζάκυνθο, διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή καρκίνου κοντά στην καρδιά. 1 από τα 200 περιστατικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γραφειοκρατία και η δυσκολία της περίπτωσής της την κρατάει καθηλωμένη εδώ, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένα υπέρογκο ποσό προκειμένου να πάει στη Βοστώνη ΑΜΕΣΑ. Ας βοηθήσουμε όπως μπορεί ο καθένας!

Αντιγράφω από τη σελίδα της στο facebook που φτιάχτηκε μόλις το Σάββατο βράδυ.

 Είμαι η Διονυσία Παράσχη. Όσοι με ξέρετε, με φωνάζετε Ντένια. Το Μάρτιο γίνομαι 28. Έχω διαγνωστεί με μια σπάνια μορφή καρκίνου κοντά στην καρδιά. Όλοι λένε ότι η μάχη με τον καρκίνο είναι άνιση, πόσο μάλλον όταν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να σε θεραπεύσουν οι κατάλληλοι γιατροί. Ζητώ να μου προσφέρετε ό,τι είναι δυνατόν, ένα βήμα που θα με φέρει πιο κοντά στην ελπίδα. Να με βοηθήσετε να συνεχίσω να ονειρεύομαι, να συνεχίσω να ζω. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να δραματοποιώ καταστάσεις, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η κάθε θετική σκέψη, η πιο μικρή συνδρομή, θά μου δώσουν πνοή να συνεχίσω. Σας ευχαριστώ απο καρδιάς!


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 345 / 747546-27

IBAN ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: GR 7701 10345 00000 34574754627

Δικαιούχος: Σπυρίδων Παράσχης του Γεωργίου

SWIFT CODE: ETHNGRAA


Για όσους θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά τη προσπάθεια από το εξωτερικό, καταθέσεις μπορούν να γίνουν στον παρακάτω Αγγλικό λογαριασμό: TSB Classic Account:
Sort code: 877003
Account number: 72931162
BIC: TSBSGB21117
IBAN: GB60TSBS87700372931162

Account holder: Spyros Zafeiriadis

Και εδώ επίσης  https://www.gofundme.com/deniaparaschi

Thursday, February 4, 2016

Ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί κρέμα

Λατρ........! Ουπς. Πάλι ξεκίνησα να λέω ότι λατρεύω τα ζυμαρικά. Οκ. Αυτή τη φορά ΔΕΝ θα πω ΠΟΣΟ ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ.  Θα πω πόσο μου αρέσουν τα φαγητά με πολύ λίγα υλικά, που γίνονται σε δέκα λεπτά. Δεν είναι καταπληκτικά;


Τέτοιο φαγητό σας έχω σήμερα. Ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί κρέμα. Έτοιμο στο δεκάλεπτο για την πολυάσχολη γυναίκα, μαμά, εργαζόμενη κλπ κλπ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε light τυρί (το συστήνω). Όταν θελήσετε να ξαναζεστάνετε το φαγητό, προτιμήστε να ρίξετε μέσα λίγο γάλα αντί για νερό.

Ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί κρέμα
Υλικά για 4-5 μερίδες
1/2 κιλό μικρά ζυμαρικά (πέννες, σέλινο, βίδες κπ)
1 μεγάλο φουντάκι μπρόκολο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
200 γρ. τυρί κρέμα (προτιμήστε με χαμηλά λιπαρά)
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε, και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπρόκολο.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το μπρόκολο και το γυρίζουμε για μερικά λεπτά.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι (λίγο όμως) και αφήνουμε να βράσει, αλλά όχι να λιώσει για 5-10 λεπτά.
Αλατίζουμε και πιπερώνουμε το μπρόκολο.
Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το τυρί, να λιώσει και να ενοποιηθεί με τα μπρόκολα.
Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άλλη κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό, ή αν δεν έχουμε πρόβλημα χρόνου, το κάνουμε αφού τελειώσουμε με το μπρόκολο.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο σκεύος με το μπρόκολο.
Ανακατεύουμε απαλά, για να ενωθούν όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε ζεστά.

Monday, February 1, 2016

Τυρόπιτα Σερρών με ρύζι γλασέ

Πριν λίγο καιρό φάγαμε με τους φίλους μας και η Πέννυ έφτιαξε μια καταπληκτική τυρόπιτα. Η τυρόπιτα με ρύζι είναι παραδοσακή από τις Σέρρες. Το ρύζι, αν το βράσετε καλά όπως πρέπει, δεν καταλαβαίνετε καν αν υπάρχει μέσα στην πίτα. Ήταν από τις ωραιότερες πίτες που έχω φάει.
Η συνταγή για το φύλλο, είναι από το βιβλίο μου Ψωμιά και ζύμες.


 Προχτές στην πίτα του χορευτικού μας την ξανάφτιαξε, αυτή τη φορά στριφτή. Ήταν ακόμα πιο ωραία και πιο νόστιμη! Δοκιμάστε τη και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει.



Τυρόπιτα Σερρών με ρύζι γλασέ
Υλικά για μέτριο πυρέξ
Υλικά για το φύλλο
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½  κούπα λάδι
1 κούπα χλιαρό νερό
4 κ.. σ. χυμό λεμονιού ή ξύδι
2 κ. γ.  αλάτι
Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τα υπόλοιπα υγρά και ανακατεύουμε.
Αν μας δυσκολεύει η ζύμη μας να γίνει ομοιογενής, ρίχνουμε λίγο λαδάκι και λίγο νεράκι ακόμα. Αντιθέτως αν κολλάει, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Αφήνουμε να σταθεί ένα μισάωρο και τη χρησιμοποιούμε μετά.

Υλικά για τη γέμιση
150 γρ. γλασέ (μετρημένο άβραστο) που έχει γίνει χλιαρό ή έχει κρυώσει (περίπου 3/4 κούπας)
3 αυγά
400 γρ. τυρί φέτα
μαύρο πιπέρι
λίγο βούτυρο

Όσο περιμένουμε να ξεκουραστεί η ζύμη, φτιάχνουμε τη γέμιση. Βράζουμε το ρύζι καλά και το σουρώνουμε.
Αφήνουμε να γίνει χλιαρό ή να κρυώσει και ανακατεύουμε με τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και μαύρο πιπέρι.
Ρίχνουμε τη μισή φέτα, την οποία χοντροτρίβουμε με τα χέρια μας.
Την υπόλοιπη την αφήνουμε στην άκρη.

Λαδώνουμε μέτριο ταψί, στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 4 και ανοίγουμε 2 φύλλα για κάτω και 2 για πάνω.
Στρώνουμε το ένα κάτω, λαδώνουμε ελαφρώς και στρώνουμε και το δεύτερο.
Ρίχνουμε τη γέμιση. Πάνω από τη γέμιση, χοντροτρίβουμε την υπόλοιπη φέτα.
Ανοίγουμε και τα άλλα φύλλα και τα βάζουμε από πάνω, βάζοντας πάλι λάδι ενδιάμεσα.
Πάνω από τη ζύμη, απλώνουμε μερικά κομματάκια βούτυρο. Κρατάει τη ζύμη μαλακή!
Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180-190 για μισή ώρα ή μέχρι να πάρει χρώμα η πίτα μας.

Tip: αν το φύλλο σας θέλετε να μοιάζει με χωριάτικη σφολιάτα, καθώς το ανοίγετε, μπορείτε να το λαδώσετε, να το διπλώσετε και όλο αυτό να το κάνετε 1-2 φορές ακόμα. Το λάδι ενδιάμεσα στις ζύμες, θα δώσει μια υπόσταση χωριάτικης σφολιάτας.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!