Pages

Monday, November 30, 2015

Μελομακάρονα

Η μάνα μου ήταν πολύ καλή μαγείρισσα. Και ζαχαροπλάστισσα επίσης. Παρόλο που δεν είχε βγάλει γυμνάσιο (δύσκολα τα χρόνια μετά την κατοχή...), της έκοβε και έκανε πολλά πράγματα. Έραβε, γάζωνε, μαγείρευε από το μηδέν.


Σε ένα ντουλάπι, φύλαγε τις συνταγές που έγραφε πρόχειρα όπου έβρισκε. Στις λίγες συνταγές που υπάρχουν γραμμένες, σπάνια υπάρχει γραμμένη και η εκτέλεση. Δεν χρειαζόταν. Τη θυμόταν! Σημείωνε όπου έβρισκε με τον περίεργο γραφικό της χαρακτήρα και τα λίγα γράμματα που ήξερε. Γενικά θυμόταν απ' έξω ή αυτοσχεδίαζε, οπότε λίγες συνταγές έχουν σωθεί γραμμένες. Την εποχή που δεν υπήρχε ακόμα μίξερ, θυμάμαι να χτυπάει τα υλικά με αυγοδάρτη ή με ξύλινη κουτάλα, ή ακόμα και με το χέρι. Στις γραμμένες συνταγές θα κόλλαγε;


Όταν έφυγε για τα καλά, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα, ήταν να πάρω τις συνταγές που είχε γραμμένες, από εκείνο το μαγικό ντουλάπι που από μικρή επισκεπτόμουν συχνά και συμπλήρωνα κι εγώ με όσες με ενδιέφεραν καθώς μεγάλωνα. Μέσα σ' αυτές, υπήρχε μια συνταγή για μελομακάρονα, σημειωμένη πάνω σε μια παλιά καρτ ποστάλ, γύρευε πόσο παλιά και από ποιον είχε φτάσει στα χέρια της. Δυστυχώς δεν βρήκα πουθενά τη συνταγή της για δίπλες και θα πρέπει να αυτοσχεδιάσω με όσα θυμάμαι. Πάντα την άφηνα για τα "επόμενα Χριστούγεννα να τη ρωτήσω". Καταγράψτε τις συνταγές των γονιών σας όσο έχετε καιρό. Ειδικά τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου σας!


Πέρυσι σκάλιζα τις συνταγές και έπεσα πάνω της. Μόλις τότε πρόσεξα ότι ήταν η Νέα Υόρκη με τους δίδυμους πύργους που δεν υπάρχουν πια. Χαμογέλασα πικρά και αποφάσισα να δοκιμάσω τη συνταγή. Έκανα τις απαραίτητες αλλαγές γιατί η δόση ήταν μεγάλη, πρόσθεσα σιμιγδάλι και επίσης για το μέλωμα ακολούθησα τη διαδικασία της Ντίνας από Σπάρτη του παλιού Hungry, που όσοι την έχετε κάνει, ξέρετε πόσο πετυχημένη είναι. Προσωπικά μου αρέσουν τα μαλακά μελομακάρονα και τα καλομελωμένα. Αν δεν θέλετε να είναι πολύ μελωμένα, μην τα αφήσετε όλη νύχτα να ρουφήξουν σιρόπι.


Οπότε, όχι. Δεν θα πάω στη Νέα Υόρκη παρόλο που το θέλω πολύ, ούτε θα έρθει κανέας από Νέα Υόρκη. Απλά θα φτιάξω τα πετυχημένα μελομακάρονα της μάνας μου. Ήθελα να βρω τρόπο να σας παραπλανήσω και το κατάφερα :-) Άλλωστε ήταν απίθανο να το φανταστείτε!

Τα κουταλάκια πάνε στον Αχιλλέα! :-) Περιμένω δ/νση να στα στείλω!

True Random Number Service

Random Sequence Generator

Here is your sequence:
 9
 8
12
11
 6
 1
 7
 5
 2
10
 4
 3
Timestamp: 2015-11-29 22:02:43 UTC



Μελομακάρονα της μαμάς
Υλικά για 40 κομμάτια περίπου
4,5 φλυτζάνια του τσαγιού= 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
90 γρ. ζάχαρη
1 κ. γ. μπέκιν
½ κ. γ. μαγειρική σόδα
1/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας μπράντυ
2 κ. γ. κανέλλα
¼ κ. γ. γαρίφαλο
για το σιρόπι
1, 5 φλυτζάνα ζάχαρη (όπου φλυτζάνα, 3/4 δοσομετρικής κούπας)
1,5 φλυτζάνα νερό
½  φλυτζάνα μέλι
1-2 κ. σ. μέλι ακόμα
λίγο καρύδι τριμμένο

Εκτέλεση
Σε βαθύ μπωλ βάζουμε το πορτοκάλι, λάδι, μπράντυ και ζάχαρη. Ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το σιμιγδάλι.  Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι ανακατεμένο με το μπέκιν και τη σόδα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο σιγά-σιγά, αφήνοντας το σύρμα και συνεχίζοντας με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή, που να μην κολλάει στα χέρια, αλλά να είναι οπωσδήποτε απαλή.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.



Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μακρόστενα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς τα μελομακάρονα μέσα στο ταψί πριν τα σιροπιάσουμε.
Φτιάχνουμε το σιρόπι αφού έχουν κρυώσει καλά τα μελομακάρονα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τη μισή φλυτζάνα μέλι.
Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί ώστε να λιώσει η ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
Όπως είναι καυτό το σιρόπι, το ρίχνουμε πάνω από τα μελομακάρονα. Το σιρόπι θα είναι πολύ, αλλά μην σας ανησυχεί.
Από πάνω, ρίχνουμε το υπόλοιπο μέλι, λίγο πάνω από το καθένα και πασπαλίζουμε με καρύδι.
Αφήνουμε να μείνουν έτσι όλη νύχτα, ώστε να ρουφήξουν όσο σιρόπι χρειάζονται. Θα δείτε ότι παρόλο που φαινόταν πολύ το σιρόπι, θα το έχουν ρουφήξει όλο.


Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες σήμερα!
Καλή εβδομάδα!

Friday, November 27, 2015

Κουίζ: Τι σχέση έχει αυτή η κάρτα με τα Χριστούγεννά μου;

Λίγο πριν αρχίσω να βάζω γιορτινές συνταγές, είπα να σας πειράξω λιγάκι, βάζοντας ένα κουίζ. Να αστειευτώ με μια παμπάλαιη καρτ ποστάλ, που το θέμα της κάθε άλλο παρα αστείο είναι. Επίκαιρο όμως σίγουρα. Τι να κάνουμε όμως; Αυτή είναι η κατάλληλη κάρτα για το κουίζ μου!

Μια παμπάλαια κάρτα, με θέμα τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Η ερώτηση λοιπόν για το κουίζ είναι:

Τι σχέση μπορεί να έχει μια παλιά καρτ ποστάλ με θέμα τη Νέα Υόρκη, με τα φετινά μου Χριστούγεννα;


Η απάντηση θα δοθεί την Δευτέρα. Μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να απαντήσετε μέχρι τότε. Και έτσι για να έχει και λίγο σασπένς, ας βάλω και ένα μικρό, συμβολικό δωράκι. Όποιος το βρει, θα πάρει δώρο αυτά τα δοσομετρικά κουταλάκια. Αν το βρείτε παραπάνω από ένας, θα γίνει κλήρωση. Αν δεν το βρει κανένας, πάλι θα γίνει κλήρωση :-p


Μέχρι Κυριακή μεσάνυχτα. Για να δω ιδέες!

Monday, November 23, 2015

Μαλακά μπισκότα βρώμης, με σοκολάτα και καρύδια


Αν είστε από εκείνους που αγαπούν τα μαλακά μπισκότα, αυτά εδώ θα τα λατρέψετε! Παρόλο που έχουν μέσα βρώμη και κάποιοι μπορεί να είστε επιφυλακτικοί, σας συνιστώ να τα δοκιμάσετε. Είναι από τα πιο ωραία μαλακά μπισκότα που έχω φάει ποτέ! Δεν είναι τυχαίο, ότι δύσκολα μένουν για περισσότερο από 2 μέρες.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συνταγή είναι για πάρα πολλά μπισκότα. Εγώ έκανα τη μισή και πάλι ήταν αρκετά. Αν δεν σας αρέσουν τα καρύδια, αγνοήστε τα. Την πρώτη φορά που με κέρασαν, είχαν καρύδια. Όταν τα έφτιαξα εγώ, τα απέφυγα.

Τη συνταγή μου έδωσαν πρώην μαθητές μου (αμέ!). Η Αναστασία μας κέρασε για τη γιορτή της πέρυσι και τα είχε φτιάξει ο αδερφός της που ακολουθεί το δρόμο της μαγειρικής :-) Προέρχεται από αλβανικό βιβλίο μαγειρικής αλλά δεν έχω περισσότερα στοιχεία. Παιδιά μου ευχαριστώ!

Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!

Μαλακά μπισκότα βρώμης, με σοκολάτα και καρύδια
Υλικά για πολλάααααα μπισκότα 
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
90 γρ. λευκή σοκολάτα σε κομματάκια
100 γρ. καρυδόψιχα ψημμένη και χοντροκομμένη
1 κ. σ. μαγιά σε κόκκους (ναι, καλά διαβάσατε)
1 κ. σ. μαγειρική σόδα
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη λευκή
200 γρ. ζάχαρη καστανή
2 μεγάλα αυγά
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
375 γρ. νιφάδες βρώμης
λίγο αλάτι
ΠΡΟΣΟΧΗ: με αυτή τη δόση βγαίνουν πάρα πολλά μπισκότα. Εγώ έκανα τη μισή!

Εκτέλεση
Κόβουμε σε κομματάκια τη σοκολάτα.


Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη σόδα μαζί με το αλάτι σε ένα μπωλ.
Σε ένα μεγαλύτερο χτυπάμε το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης σε δυνατή ταχύτηα, να ασπρίσει και να γίνει κρέμα.
Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα με λίγο από το αλεύρι και χτυπάμε απαλά και λίγο.
Με τα χτυπητήρια για ζύμη πια, προσθέτουμε τη βανίλια και το αλεύρι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βρώμη σε χαμηλή ταχύτητα.
Μετά, προσθέτουμε τα καρύδια και τη σοκολάτα και ενσωματώνουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.


Φτιάχνουμε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα τοποθετούμε στο ταψί, μακριά το ένα από το άλλο , γιατί απλώνουν.


Τα ψήνουμε για 10 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Προσοχή! Συγκρατηθείτε! Είναι εθιστικά!
Καλή εβδομάδα!

Thursday, November 19, 2015

Μαρμελάδα ξινόμηλο με ζάχαρη καρύδας

Έχετε ακούσει για τη ζάχαρη καρύδας; Εγώ δεν είχα ακούσει, μέχρι πριν λίγους μήνες. Μου έκανε εντύπωση και θέλησα να τη δοκιμάσω. Η γεύση της, όπως και το χρώμα της, θυμίσει την καστανή ζάχαρη. Ζάχαρη πολυτελείας, αφού κοστολογείται με πάνω από 14 ευρώ το κιλό. Εγώ αγόρασα 100 γρ. με 1.40 από το Γεύσεις και αρώματα στη Ζάκυνθο, τιμή πολύ καλή για επαρχία. 



Κι αφού την πήρα και τη δοκίμασα (σκέτη ήταν μια χαρά), αναρωτήθηκα τι θα την κάνω. Η αλήθεια είναι ότι πάντα ελπίζω ότι θα αντικαταστήσω τη ζάχαρη του καφέ μου με κάποια άλλη, αλλά έχω τέτοια δυνατή αίσθηση στη γέυση, που οτιδήποτε άλλο βάλω στον ελληνικό μου εκτός από καστανή ζάχαρη ή λευκή, μου φαίνεται αηδία :-) Θα μου πεις, κόψε μανδάμ ΟΛΑ τα άλλα που τσιμπολογάς όλη μέρα και άσε τη ζάχαρη του καφέ σου ήσυχη. Για 1 ή 2 κουταλάκια την ημέρα ζάχαρη, δεν αξίζει να το συζητάμε. Το πρόβλημα με τη λευκή ζάχαρη είναι ΟΛΑ τα άλλα μέσα στα οποία είναι κρυμμένη.


Τέσπα, επανέρχομαι. Η ζάχαρη καρύδας λοιπόν γίνεται από τα άνθη καρύδας και λέγεται ότι είναι κατάλληλη για διαβητικούς, επειδή έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης είναι πάρα πολύ πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δείτε από περιέρgεια μερικά από τα διατροφικά της στοιχεία εδώ ή εδώ. Στο 2ο μάλιστα, αναφέρει και τα αρνητικά της. 

Αφού μελέτησα τα περί ζάχαρης καρύδας, αποφάσισα να την αξιοποιήσω σε μια μικρή δόση μαρμελάδας. Σίγουρα η αναλογία ζάχαρης φρούτου δεν ήταν η συνηθισμένη, αλλά αυτός ήταν και ο σκοπός: να έχει λίγη ζάχαρη! Η ενίσχυση της γεύσης έγινε με μπαχαρικά και το αποτέλεσμα ήταν ενδιαφέρον (αν κρίνω από το γεγονός ότι ένα από τα 2 βάζα των 200 ml, την επόμενη μέρα ήταν άδειο :-( )
Η μαρμελάδα μοιράστηκε σε 2 βάζα των 200 ml. Το ένα καταναλώθηκε από εμένα και το άλλο πήγε σε συνάδελφο διαβητικό. Ζούμε ακόμα ;-)


Μαρμελάδα ξινόμηλο με ζάχαρη καρύδας
Υλικά
2 ξινόμηλα (1/2 κιλό)
100 γρ. ζάχαρη καρύδας
½ κ. γ. κανέλλα
1 πρέζα γαρίφαλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα τζίντζερ
νερό

Εκτέλεση 
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε λεπτά φετάκια.
Τα βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι με νερό σχεδόν να τα καλύπτει.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μην έχουν πολύ νερό. 
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αφήνουμε να βράσει λίγο και να λιώσει.
Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και λιώνουμε με πρέσα λαχανικών ή μπλέντερ.
Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε με κάποιο μπαχαρικό και απολαμβάνουμε!


Καλό Πσκ!

Monday, November 16, 2015

Γλυκοπατάτες με μυρωδικά στον φούρνο

Έχω την εντύπωση ότι γλυκοπατάτες δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Κι αν έχω, είναι τόσο πίσω στο χρόνο που δεν το θυμάμαι. Για κάποιο λόγο όμως είμαι σίγουρη ότι (θα) μου αρέσουν. Όλο λέω να αγοράσω και όλο για κάποιο λόγο το αναβάλλω. Όλα αυτά μέχρι προχτές. Αγοράζω 2 μεγάλες γλυκοπατάτες. Ωραία. Και τώρα τι τις κάνουμε; Χμμμ...Πουρέ; Όχι πουρέ. Άλλη φορά. Αφού τις φτιάχνω για πρώτη φορά, ας τις κάνω ψητές να συνοδέψουν τις τσιπούρες μας.


Ρωτάω Μαρία και Αγγελική να μου λύσουν 1-2 απορίες πριν ξεκινήσω. Τώρα μπορώ να ξεκινήσω. Απλές, ψητές γλυκοπατάτες με μυρωδικά, για να καταλάβω τη γεύση τους, που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψω (μα σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ αν τις έχω φάει και πού. Είναι τόσο γνώριμες στη μνήμη μου)!



Γλυκοπατάτες με μυρωδικά στον φούρνο
Υλικά
1 κιλό γλυκοπατάτες (2 μεγάλες)
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι με μυρωδικά* (αν δεν έχετε προσθέστε λίγο από τα παρακάτω ή ό,τι έχετε από αυτά: μαντζουράνα, θυμάρι, δυόσμο, δεντρολίβανο, ρίγανη


Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες. (Με το καθάρισμα αποκαλύπτεται η πορτοκαλί σάρκα της που μου θυμίζει κολοκύθα. Β καροτένιο. Καλά πάμε. Ελπίζω να είναι και πιο νόστιμες από κολοκύθα!)
Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλους κύβους.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Βάζουμε τις πατάτες πάνω στη λαδόκολα (στο ταψί).
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι με μυρωδικά. Έβαλα έξτρα θυμάρι παρόλο που είχε.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να είναι μαλακές οι γλυκοπατάτες μας. Τα τελευταία λεπτά, γύρισα τον φούρνο στο γκριλ για να πάρουν χρωματάκι.

Για το αλάτισμα, χρησιμοποίησα αλάτι Μεσολογγίου της οικογενειακής επιχείρησης Φλώρος, δώρο της ανιψιάς μου. Αφήστε αγαπητοί τα αλάτια Ιμαλαΐων και υποστηρίξτε ΚΑΙ τις ελληνικές μικροεπιχειρήσεις. Έχετε φάει ντομάτα καλοκαιρινή με αφράλα (αλάτι από τα βράχια) ή αφρίνα; Το αλατάκι που μαζεύουν από τα βράχια στη θάλασσα, δεν συγκρίνεται και αφήστε τις μόδες! ;-)


Οι γλυκοπατάτες ήταν κάτι παραπάνω από καλές. Ήταν πεντανόστιμες. Τόσο νόστιμες, που το απόγευμα που πήγα για ψώνια, ξαναγόρασα! Συνόδεψαν τέλεια την τσιπούρα μας! Αν δεν έχετε φάει, δοκιμάστε τις!

Καλή και ήρεμη για όλο τον κόσμο εβδομάδα εύχομαι!

Thursday, November 12, 2015

Χωριάτικα παξιμάδια Ζακύνθου χωρίς ζάχαρη

Τα ζακυνθινά παξιμάδια τα λατρεύω σε όλες τους τις εκδοχές. Και υπάρχουν πολλές! Πιστέψτε με! Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα είναι λαδιού. Άρα νηστίσιμα. Υπάρχουν παξιμάδια μαλακά πορτοκαλιού. Είναι από τα πιο αγαπημένα! Σκληρότερα κρασιού. Πολύ σκληρά με γλυκάνισο που αγόραζα όταν πρωτοδιορίστηκα στις Βολίμες. Ακόμα τα φτιάχνουν! Υπάρχουν ακόμα και χωρίς ζάχαρη! Παραλλαγές υπάρχουν πολλές. Χωρίς να έχω μελετήσει το πώς και γιατί, πιστεύω απλά ότι οι συνταγές διαφοροποιούνται σε κάποια χωριά. Τα υλικά που περιέχουν μέσα τους τα ζακυνθινά παξιμάδια, είναι υλικά που παρήγαγε πάντα αυτός ο εύφορος τόπος. Ελαιόλαδο, μαύρη σταφίδα, πορτοκάλι, κρασί. Οι ζακυνθινοί αγαπούν τα μπαχαρικά. Κανέλλα, γαρίφαλο και γλυκάνισο, είναι υλικά που μπαίνουν σε παξιμάδια και γιορτινά ψωμιά.


Επειδή έτσι και ξεκινήσω με τα παξιμάδια, σταματημό δεν έχω, είπα να τα φτιάξω χωρίς ζάχαρη για να έχω μια δικαιολογία για να φάω κανένα παραπάνω. Μην νομίζετε ότι δεν ήταν γλυκά! Αντιθέτως ήταν πεντανόστιμα. Ο χυμός πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και ειδικά τα γλυκάνισο, δίνουν την απαραίτητη γλύκα στα παξιμάδια μας! Πλάστε τα κουλούρια σας μικρά σε πάχος, έτσι ώστε να τα κόψετε μικρά και πάλι να έχετε δικαιολογία για να φάτε παραπάνω ;-)
Δοκιμάστε τα τώρα που θα αρχίσει η νηστεία των Χριστουγέννων!


Χωριάτικα παξιμάδια χωρίς ζάχαρη
Υλικά για 30-35 παξιμαδάκια
1/2 κούπα ελαιόλαδο (110. γρ.)
3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού (180 γρ.)
1 κ. γ. κανέλλα
1/4 κ. γ. γαρίφαλο
2 κ. σ. σπόρους γλυκάνισο
3/4 κούπας σταφίδα μαύρη (100 γρ.)
2 κ. γ. baking powder
1/4 κ. γ. μαγειρική σόδα
340-350 γρ. αλεύρι σκληρό



Εκτέλεση
Μέσα σε ένα  μπωλ βάζουμε το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε μέσα τα μυρωδικά, τη σταφίδα, λίγο αλεύρι και τα διογκωτικά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, κρατώντας λίγο για το τέλος και ζυμώνουμε όλα τα υλικά για λίγα λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Αν αφού τα ζυμώσαμε, η ζύμη μας κολλάει, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να έχουμε ζύμη που δεν κολλάει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
Πλάθουμε 4 κουλούρια μακρόστενα, διαμέτρου 3-4 εκ.
Τα τοποθετούμε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Τα χαρακώνουμε μέχρι κάτω με μαχαίρι ανά ένα-ενάμιση εκατοστό.


Ψήνουμε για μισή ώρα ή και παραπάνω αν χρειαστεί. Περιοδικά ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να τα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο (έψησα 2 διαφορετικές φορές, τη μία χρειάστηκε αλουμινόχαρτο και ήταν έτοιμα στο 30λεπτο, την επόμενη δεν χρειάστηκε αλουμινόχαρτο και ψήθηκαν για 40 λεπτά).
Δεν χρειάζεται να τα κόψετε αφού ψηθούν. Μπορείτε να τα αφήστε όπως είναι και να κόβετε όταν θελήσετε.


Monday, November 9, 2015

Σαλάτα με κινόα, σπανάκι και τυρί cottage

Οι σαλάτες για μένα αποτελούν συνήθως κύριο γεύμα. Το πιο συνηθισμένο, είναι να με δείτε να τρώω μια μεγάλη σαλάτα και να συμπληρώνω με κάτι ακόμα (εκτός και πρόκειται για μακαρόνια :-p )
Μου αρέσουν τόσο πολύ, που μου λείπουν αν κάνω μέρες να φάω (πχ σε περίπτωση ταξιδιού). Έχεις τόσα υλικά που μπορείς να βάλεις μέσα, τόσες επιλογές, που ποτέ δεν είναι ίδιες! Με τα χρόνια, κάτι η μόδα, κάτι οι ιδέες από άλλες χώρες, "μπάζουν" κι άλλα υλικά στις σαλάτες μου, όπως τον τελευταίο χρόνο έγινε με την κινόα και το φαγόπυρο. Αν δεν έχει δοκιμάσει κάποιο από τα δύο, κάντε το! Είμαι σίγουρη ότι κάποιο θα ταιριάζει στα γούστα σας!


Σαλάτα με κινόα, σπανάκι και τυρί cottage
Υλικά
1 κούπα κινόα
2 κούπες νερό
μισή κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια
2 φούχτες σπανάκι baby
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ. σ. τυρί cottage
λάδι
λεμόνι
αλάτι
½ κ. γ. μέλι
προαιρετικά
αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά σε λεπτό σουρωτήρι την κινόα.
Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα να βράσει, ρίχνουμε την κινόα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει 15 λεπτά (ή μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό).
Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε σε σαλατιέρα.
Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα καθαρίζουμε.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το σπανάκι.
Ανακατεύουμε τα υλικά μαζί με το τυρί. Αν θέλουμε προσθέτουμε και αμύγδαλο φιλέ.
Φτιάχνουμε τη σως και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
Από πάνω βάζουμε λίγο ακόμα τυρί cottage αν θέλουμε.

Καλή εβδομάδα! 

Thursday, November 5, 2015

Ζυμαρικά με μπρόκολο και ελαφριά μπεσαμέλ στον φούρνο

Ξεκινάς να βράσεις μπροκολάκι για να συνοδέψεις τα κεμπάπ σου. Τώρα πώς από μπροκολάκι σαλάτα κατέληξε μπροκολάκι με ζυμαρικά, θα σας γελάσω κύριε πρόεδρε και δεν το θέλω.


Και άντε τώρα να με πιστέψουν εμένα, ότι δεν έφτιαξα ζυμαρικά επίτηδες! Μα σας ορκίζομαι! Δεν είχα σκοπό να φτιάξω ζυμαρικά! Αυτή η ξαδέρφη φταίει. ΕΓΩ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ! Να! να! Αυτή φταίει, που πήρε τηλέφωνο τελευταία στιγμή, ΑΦΟΥ εγώ είχα βάλει τα μπροκολάκια μου να βράσουν και είπε πως θα έρθει για φαγητό. Ε τι να την ταΐσω; Βραστό μπρόκολο; Δεν γινόταν!

Έτσι το μπρόκολο  έβρασε αλ ντέντε (πάλι στο μακαρόνι το πάω, οκ το παραδέχομαι-άκου αλ ντέντε μπρόκολο!) και ενώθηκε με τα ζυμαρικούλια. Τι ενώθηκε δηλαδή, ο χαμός έγινε και για να μην σας τα πολυλέω, έγιναν πεντανόστιμα. Μια πολύ αραιή μπεσαμέλ έπεσε πάνω τους και τα απογείωσε.
Για δείτε πώς!




Ζυμαρικά με μπρόκολο και αραιή μπεσαμέλ στον φούρνο
Υλικά για μέτριο ταψί
2 μικρές φουντίτσες μπρόκολο ή ένα μικρό μπρόκολο
½ κιλό μικρά ζυμαρικά (πέννες ή βίδες κλπ)
½ κιλό γάλα περίπου (διαβάστε παρακάτω, η αλήθεια είναι ότι δεν μέτραγα)
3-4 κ. σ. βούτυρο
4 κ. σ. αλεύρι
μοσχοκάρυδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
λίγο λάδι για το ταψί
1-2 κ. σ. ρεγκάτο τριμμένο ή ό,τι τυρί σας αρέσει

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπρόκολο και το πλένουμε.
Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Αλατίζουμε και βράζουμε το μπρόκολο μέχρι να τρυπιέται (όχι να λιώσει).
Το σουρώνουμε, το αφήνουμε στο σουρωτήρι.
Βάζουμε νερό στην ίδια κατσαρόλα και βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τα σουρώνουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα τα ζυμαρικά και τα μπρόκολα.
Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα να μη σβωλιάσει.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
Η μπεσαμέλ θα πρέπει να είναι αραιή. Όχι πυκνή. Δεν θέλουμε να καλύψει από πάνω το φαγητό, αλλά να περάσει ενδιάμεσα από τα υλικά.
Περιχύνουμε τα ζυμαρικά και το μπρόκολο με τη μπεσαμέλ.


Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.
Ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε ζεστά. Θυμόμαστε να σηκωθούμε από το τραπέζι, πριν αδειάσει το ταψί ;-)

Tuesday, November 3, 2015

Σαλάτα με φαγόπυρο

Στο ντουλάπι μου βρίσκεται μια συσκευασία με φαγόπυρο, σχεδόν έξι μήνες. Όλο πως θα το δοκιμάσω και όλο το ξεχνούσα. Εκτός από το ότι το ξεχνούσα, με είχε επηρεάσει και λίγο η κουμπάρα μου που μου το έστειλε, λέγοντας ότι δεν της παρα-αρέσει. Ή μήπως είπε ότι δεν της αρέσει όπως μυρίζει; Ούτε που θυμάμαι πια! Όπως και να έχει, είχα ξεχάσει να το χρησιμοποιήσω. Μέχρι που έρχεται εκείνη η μέρα, που έχεις ξεμείνει από τα πάντα και δεν έχεις χρόνο να πας σούπερ μάρκετ. Και φυσικά, θυμάσαι το φαγόπυρο :-p


Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο, είναι ένα ψευδοδημητριακό. Μοιάζει με το σιτάρι και εμφανισιακά μόλις μαγειρευτεί, αλλά και γευστικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνη, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, δεν περιέχει γλουτένη κλπ. Πολλά μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ κλπ

Να θυμάστε ότι η αναλογία φαγόπυρου με νερό, είναι 1 μέρος φαγόπυρο, 2 μέρη νερό και χρησιμοποιείται όπως το ρύζι.



Σαλάτα με φαγόπυρο
Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα
2/3 κούπας φαγόπυρο
1, 5 κούπα νερό
1 ντομάτα
1/2 πιπεριά κίτρινη
1 καρότο πολύ ψιλοκομμένο
1-2 κ. σ. μπαλσάμικο
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
λίγες ελιές
αλάτι


Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό να βράσει.
Ξεπλένουμε το φαγόπυρο και το βάζουμε να βράσει όταν πάρει βράση το νερό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Βράζουμε μέχρι να τελειώσει το νερό (δεν παίρνει πολύ χρόνο).
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Μέσα στη σαλατιέρα βάζουμε το καρότο και την πιπεριά.
Καθαρίζουμε μερικές ελιές και τις κόβουμε κομμάτια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε λίγο λάδι και μπαλσάμικο.
Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Είναι πολύ νόστιμο! Συνόδεψε το ψάρι μας!

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!