Thursday, November 27, 2014

Κοτόπουλο με μπρόκολο και κολοκύθα

Ποιος είπε ότι οι κίτρινη κολοκύθα είναι μόνο για το Χάλογουιν και για πίτες; Δοκιμάστε να την τρυπώστε σε διάφορα φαγητά και θα γίνουν εξαιρετικά νόστιμα. Το σημερινό φαγητό μου, είναι φαγητό για δύο, γρήγορο και πανεύκολο. Σιγά-σιγά, θα μπούμε σε κλίμα εορταστικό με γιορτινές συνταγές που να τις αντέχει η τσέπη μας ;-)


Κοτόπουλο με μπρόκολο και κολοκύθα
Υλικά για 2 άτομα
1 φιλέτο στήθος κομμένο σε μεγάλα κυβάκια
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
αλάτι
πιπέρι
τζίντζερ σκόνη
1 φουντάκι μπρόκολο κομμένο σε μικρά κομμάτια
100 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μεγάλους κύβους
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε στο λάδι το κοτόπουλο, να ασπρίσει παντού για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε το μπρόκολο και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τζίντζερ.
Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα, προσθέτουμε και την κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια. Δεν χρειάζεται πάνω από 5-8 λεπτά να μαγειρευτεί (συνολικά θα πάρει μισή ώρα το πολύ να γίνει όλο το μαγείρεμα).

Είναι ένα φαγητό γρήγορο, αλλά πλούσιο σε βιταμίνες, Β καροτένιο, φυλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες κλπ.

Monday, November 24, 2014

Τηγανητά λαχανικά. Ας μαγειρέψουμε κινέζικο

Ήρθε η ώρα να κλείσω τα ποστ με τις κινέζικες συνταγές. Για τελευταίο άφησα το πιάτο με τα τηγανητά λαχανικά, το οποίο ήταν εξαιρετικό. Κρατήστε την ππληροφορία ότι τα λαχανικά θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνά για να γίνουν όπως πρέπει να γίνουν.

Σε κάθε ποστ, σας έγραφα και ένα tip,μυστικά που μου έλεγε ο Θεοτόκης καθώς μαγείρευε. Για τελευταίο άφησα το σχόλιο που μου έκανε για το ρύζι.
Σε κάποια στιγμή ανοίγει την κατσαρόλα με το ρύζι. Μου δίνει μερικά σπυριά να τα δοκιμάσω. Κρατούσαν λίγο ακόμα. Το βλέπεις; Μου λέει. Δεν το έχω βράσει! Το έβαλα με το νερό του και το άφησα να γίνει έτσι μόνο του! Και πρόσθεσε ότι κανονικά δεν θέλει ρύζι σπυρωτό αλλά ρύζι τύπου γεμιστών, έτσι ώστε όταν γίνει, να το σηκώνει με τα ξυλάκια όχι σπυρί σπυρί αλλά ολόκληρα κομμάτια. Αν έχετε δει να τρώνε ρύζι κινέζικο, όντως το σηκώνουν με τα ξυλάκια σε σβωλάκια. Το κουφό βέβαια στην ιστορία ήταν το μη βρασμένο ρύζι...Καλό;



Τηγανητά λαχανικά (Zhiwu Si Bao)
Shanghai
Υλικά
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
100 γρ. φρέσκα μανιτάρια (αγαρικά) κομμένα όλα στο ίδιο πάχος
100 γρ. ρίζες μπαμπού
200 γρ. αρακά
λίγο λάδι για τηγάνισμα
1/8 λίτρου ζωμό λαχανικών
2 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. γ. αλάτι
1/2 κ. γ. κορν φλάουρ
1 κ. γ. σησαμέλαιο


Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ζεστό νερό για μισή ώρα.
Κόβουμε ζουλιέν το μπαμπού.
Βράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά.
Αφήνουμε να σουρώσουν τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. Δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρασία για να τηγανιστούν και όχι να βράσουν στο λάδι.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε γουόκ και τηγανίζουμε τα μανιτάρια και το μπαμπού για ένα λεπτό.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να σουρώσουν από το λάδι.
Αφήνουμε ελάχιστο λάδι στο γουόκ και ξαναζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια το μπαμπού ; και τον αρακά και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύονταςγια λίγο.
Προσθέτουμε το ζωμό, το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για ένα επτό σε χαμηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ζεστή πιατέλα.

Καλή εβδομάδα!

Wednesday, November 19, 2014

Μπισκοτάκια με τζίντζερ και δωράκια από τη Silikomart

Νέα παιχνίδια κατέφθασαν στο σπιτικό μου και έπιασα να τα δοκιμάζω. Το έχω ξαναπεί ότι είμαι φανατική γκατζετάκιας και το καλύτερό μου είναι να βρεθώ σε ένα τεράστιο μαγαζί με κουζινικά. Θα είμαι σαν παιδί σε μαγαζί με παιχνίδια.
Οπότε, δοκίμασα τις φόρμες Kit cookie choc που μου έστειλε η Silikomart στα πλαίσια δοκιμών από bloggers.


Συνταγή για τζιντζερομπισκοτάκια μπορείτε να βρείτε εδώ. Προτίμησα μπισκότα με χριστουγεννιάτικα αρώματα μια και είμαστε λίγες μόλις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Εσείς μπορείτε να κάνετε ό,τι μπισκότα θέλετε.
Στη συνέχεια λιώστε σοκολάτα λευκή ή σκούρα σε μπεν μαρί και διακοσμήστε τα με τη βοήθεια των αντικολλητικών καλουπιών. Όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα, βγάλτε τη από τα καλούπια και κολλήστε  τη στα μπισκότα με λίγη λιωμένη σοκολάτα ή πραλίνα φουντουκιού.


Το δεύτερο δωράκι ήταν φόρμες για σοκολατάκια choco angels.Δεν ειναι κουκλάκια;



Monday, November 17, 2014

Πώς φτιάχνουμε ελιές σε μπουκάλι


Βλέποντας αυτές τις μέρες να μαζεύουν ελιές έξω από το σπίτι, θυμήθηκα το ποστ που μονίμως ξεχνάω να βάλω εδώ και 3-4 χρόνια. Το βάζω λοιπόν άμεσα, μήπως σας προλάβω και προλάβετε κι εσείς ελίτσες πριν τις μαζέψουν!

Όταν ήρθε η Πέννυ στο νησί, τη σταμπάρισα αμέσως. Ήταν μια μέρα που είχε φέρει κάποιο γλύκισμα (τρουφάκια ήταν θυμάμαι) στη δουλειά. Όπα! είπα. Ποιος έφερε χειροποίητο γλυκό στο σχολείο; Η Πέννυ, μου είπαν. Οκ, σκέφτηκα. Αυτή είναι δικιά μας :-p  Και πραγματικά, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μοιραστεί πολλά γλυκά και αλμυρά μυστικά. 

Εκείνη τη χρονιά, με είχε πιάσει μανία με τις ελιές. Μάζεψα μερικές από τις δικές μας, τις τσάκισα να μάθουν και έδωσα και μερικές στην Πέννυ για να τις φτιάξει, ενώ η ίδια μου χάρισε μερικές δικές της μέσα σε ένα μπουκάλι. Καλέ τι 'ν' τούτο; αναφώνησα εγώ που δεν είχα ξαναματαδεί να φτιάχνουν ελιές σε μπουκάλι. Και μου εξήγησε τον τρόπο που έκανε η μαμά της για χρόνια.

Πραγματικά είναι ένα πολύ εύκολος τρόπος για να κάνετε ελιές, αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο να τις χαράξετε ή να τις τσακίσετε. 

Προτιμήστε μικρά μπουκαλάκια του μισού λίτρου, ώστε να μη χρειαστεί να τις αδειάσετε όλες όταν αποφασίστε να τις ανοίξετε. Η Πέννυ και η μαμά της τις ανοίγουν λίγο πριν το Πάσχα, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και νωρίτερα. 

Η διαδικασία είναι απλή: Φτιάχνετε την άλμη (η βασική συνταγή ακολουθεί), γεμίζετε μπουκάλια με ελιές και τα απογεμίζετε με την άλμη. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία της παρασκευής της άλμης, μέχρι να γεμίσουν όσα μπουκάλια θέλετε. 

Περιγραφή: Πέννυ


Άλμη για ελιές σε μπουκάλι
1 λίτρο νερό
100 γραμμάρια αλάτι χοντρό ή ψιλό
1 κουτ. γλυκού καλά γεμάτη ξινό ή 1 κουτ. σούπας κοφτή

Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν το αλάτι και το ξινό [κιτρικό οξύ] στο νερό.
Γεμίζουμε το μπουκάλι με τις ελιές χωρίς να τις χαράξουμε και προσθέτουμε την άλμη.
Κλείνουμε το μπουκάλι και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Κάνουμε λίγη υπομονή, αρκετή υπομονή, πολύ υπομονή και δεν ανοίγουμε το μπουκάλι
παρά μετά από λίγους μήνες, προς το Πάσχα περίπου. Επιτέλους απολαμβάνουμε τις ελίτσες μας.
Είναι καλύτερα  να τις βάλουμε, μόλις τις βγάλουμε από το μπουκάλι για λίγο στο ψυγείο πριν τις σερβίρουμε για τα μεζεδάκια μας.

Tip: Oταν κόψετε το μπουκάλι μετά από τους μήνες αναμονής κρατήστε λίγη από την άλμη του μπουκαλιού, γεμίστε ένα δοχείο με καπάκι, προσθέστε και λίγο ξύδι και βάλτε εκεί τις ελιές προς κατανάλωση στο ψυγείο. Ετσι τις κρατιούνται φτιαγμένες πολύ καιρό. 

Και μια σημείωση δική μου. Όσες φορές έχω φάει τέτοιες ελιές, έχουν μια αμυδρή πικράδα. Μπορεί να φταίει η "ράτσα" της ελιάς, αλλά εγώ το αποδίδω στον τρόπο που φτιάχνονται. Όπως και να έχει, είναι ένας πολύ εύκολος και άκοπος τρόπος.

Καλή εβδομάδα!

Friday, November 14, 2014

Μοσχάρι με μπρόκολο. Ας μαγειρέψουμε κινέζικο

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, συνεχίζω με τα κινέζικα.
Ο Θεοτόκης, όλα τα φαγητά τα έφτιαξε σε γουόκ. Και καθώς μαγείρευε μου έλεγε μυστικά. Το γουόκ του ήταν απόλυτα κοίλο και ακουμπούσε πάνω σε μια κυλινδρική βάση για να μην ακουμπάει επάνω στην κεραμική εστία, αλλά και για να ισορροπεί. Στη φάση που μαγείρευε μου έλεγε για τα γουόκ. Στέκομαι στο πιο σημαντικό: Το ξέρεις ότι δεν πρέπει να τα πλένεις; Αυτη η πατίνα που αποκτάει με το χρόνο και τα μαγειρέματα, είναι απαραίτητη.
Εδώ συνεχίζω εγώ. Όχι μόνο απαραίτητη, αλλά είναι τόσο σημαντική, που όταν αγοράσεις καινούριο γουόκ, κάνεις διαδικασία παλαίωσης. Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε 2 ενδιαφέροντα άρθρα για το καθάρισμα και την παλαίωση του γουόκ, ρίξτε μια ματιά εδώ και εδώ.

Και για να μη φρικάρετε περί πλυσίματος, να πω κι αυτό. Το ξέρατε ότι και οι λαμαρίνες που ψήνουν ψωμιά στους φούρνους δεν πλένονται; Όχι μόνο δεν πλένονται, αλλά όταν είναι καινούριες ψεκάζονται με λάδι και "καίγονται" στον φούρνο για να παλιώσουν και να μην κολλάει το ψωμί. Και στις δύο περιπτώσεις η πατίνα από τα μαγειρέματα προσδίδει στα σκεύη μια φυσική αντικολλητική επίστρωση...




Μοσχάρι με μπρόκολο
από την Gungzhou
Υλικά
400 γρ. μοσχάρι
500 γρ. φουντάκια μπρόκολο
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
2 πράσινα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια των 1,5 εκ.
1,5 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ λιωμένη
5 κ. σ. λάδι για τηγάνισμα
1/2 κ. σ. αλάτι
1/2 κούπα ζωμό

για τη μαρινάδα
3 κ. σ. σόγια σως
1 κ. σ. σέρυ
1 κ. σ. κορν φλάουρ
1 κ. γ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας αντίθετα από τη φορά των ινών, σε πολύ λεπτές λωρίδες μισού εκατοστού.
Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας και αφήνουμε μέσα σ' αυτή το κρέας για μισή ώρα.
Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρές μπουκιές.

Σε γουόκ, ζεσταίνουμε τις δύο κ. σ. λάδι και σωτάρουμε το σκόρδο, προσθέτουμε το μπρόκολο, αλάτι και το ζωμό και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε τα υλικά από τη φωτιά και τα διατηρούμε ζεστά.




Στο γουόκ, βάζουμε 3 κ. σ. λάδι και προσθέτουμε το τζίντζερ, τα κρεμμυδάκια και το μοσχάρι και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το μπρόκολο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε σε ζεστή πιατέλα.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Wednesday, November 12, 2014

Πώς να φτιάξετε σπόρους κεφίρ από το κεφίρ του εμπορίου

Κουφαθήκατε από τον τίτλο; Κι όμως γίνεται και ήρθε η ώρα να σας το αποδείξω!

Η παρούσα ανάρτηση, σκοπό έχει να σας λύσει το πρόβλημα εύρεσης σπόρων κεφίρ και κατ' επέκταση να μην έχετε ανάγκη κανέναν!

http://mikrikouzina.blogspot.gr/2013/02/blog-post_17.html

Εδώ και πολύ καιρό, σε ένα ποστ για το κεφίρ, είχε σχολιάσει ο Σταύρος και ήταν αυτός που μου έβαλε την ιδέα και το έψαξα. Η σημαντική πληροφορία που κράτησα ήταν η εξής: Πώς να φτιάξετε κεφίρ στο σπίτι σας ΧΩΡΙΣ να έχετε σπόρους!

Κοπιάρω ένα μέρος παλαιότερου ποστ, για να μην τα ξαναγράφω και να μην τα ψάχνετε.

Διαβάζοντας αυτό που είχε γράψει ο Σταύρος, μου φαινόταν μεν λογικό, αλλά σαν άπιστο και καχύποπτο πλάσμα που είμαι, ο μόνος τρόπος για να δω αν αυτά που λέει στέκουν, ήταν να δοκιμάσω εγώ η ίδια. Ο Σταύρος λοιπόν μου έλεγε ότι αν θέλουμε να φτιάξουμε κεφίρ και ΔΕΝ έχουμε σπόρους, μπορούμε να πάρουμε έτοιμο κεφίρ από το σούπερ μάρκετ, να το προσθέσουμε σε γάλα και να περιμένουμε να εμφανιστούν σπόροι. Αυτό εξηγείται, επειδή το προϊόν του σούπερ μάρκετ, ναι μεν είναι σουρωμένο κεφίρ χωρίς σπόρους, αλλά δεν παύει να περιέχει βακτήρια και ζύμες. Με υπομονή λοιπόν θα πάρετε σπόρους. Ο Σταύρος πρότεινε ένα μπουκάλι κεφίρ (είναι μισό λίτρο) σε ένα λίτρο γάλα.
Και όπως σας είπα, δεν θα πίστευα ότι μπορεί να συμβεί, αν δεν το δοκίμαζα εγώ η ίδια. Ομολογώ ότι έκανα 2 πράγματα, τα οποία θα μπορούσαν να στοιχίσουν την επιτυχία του πειράματος. 1) έβαλα μόλις μισό μπουκάλι έτοιμο κεφίρ από το σμ, μέσα σε μισό λίτρο γάλα. 2) άφησα το βάζο για 2-3 βδομάδες στο ψυγείο και αφού είδα ότι σπόροι δεν εμφανίζονταν, το άφησα εκτός ψυγείου. Συνολικά άφησα το βάζο εκτός ψυγείου 3 μήνες. Σούρωνα κατά καιρούς το γάλα για να δω αν υπάρχουν σπόροι και το ξανάβαζα στο βάζο. Κάποια στιγμή, ήμουν έτοιμη να γράψω ότι το πείραμα απέτυχε, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισα ξανά μετά από καιρό να σουρώσω (και να πετάξω) το γάλα, για να γράψω με σιγουριά τι απέγινε. Όταν το έκανα, βρήκα 2 σπόρους κεφίρ!!!! Δεν πίστευα στα μάτια μου!

Χρειάστηκε να περιμένω 3 μήνες για να δω ότι μπορεί να φτιάξεις σπόρους κεφίρ με αυτό τον τρόπο.

Φύλαξα αυτά τα 2 σποράκια σε καινούριο βαζάκι με λίγο γαλατάκι και περίμενα να δω αν θα πολλαπλασιαστούν.
Όσο καιρό έκανα το πείραμα, το γάλα στο βάζο συμπεριφερόταν σαν να είχε σπόρους κεφίρ μέσα. Δηλαδή έπηζε, διαχωριζόταν το νερό από το γάλα κλπ.

Είχα διαβάσει επίσης σε ξένο σάιτ  ότι τα έτοιμα ροφήματα κεφίρ, φτιάχνονται με μαγιά από κεφίρ (δηλαδή από έτοιμο κεφίρ) και όχι απαραίτητα με σπόρους κεφίρ. Αν κρίνω από τη συμπεριφορά του δικού μου κεφιρομίγματος στο βάζο, μπορώ να το πιστέψω, αφενός μεν γιατί και χωρίς σπόρους είχε την ίδια συμπεριφορά, αφετέρου μια τεράστια παραγωγή ροφήματος θα απαιτεί και μεγάλη ποσότητα σπόρων. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα σπόρων; Δεν ξέρω...Απλά η πληροφορία με έκανε να αναρωτιέμαι!

Να σας πω επίσης, ότι αρχικά, ξεκίνησα το πείραμα στο ψυγείο. Μετά άφησα το βάζο με το γάλα εκτός ψυγείου για τρεις μήνες. Εννοείται  ότι ούτε το έπινα, ούτε το άλλαζα. Το άφησα έξω, επειδή στο ψυγείο καθυστερεί η ανάπτυξη των μυκήτων. Όταν σιγουρεύτηκα ότι υπάρχουν σπόροι, το έβαλα στο ψυγείο. Μετά από ενάμιση χρόνο πια, οι σπόροι έχουν πολλαπλασιαστεί. Σ' αυτό το διάστημα, ελάχιστες φορές έχω αλλάξει το γάλα. Έτσι κι αλλιώς ήταν ένα πείραμα. Αν το άλλαζα συχνά και το χρησιμοποιούσα, θα είχαν γίνει περισσότεροι, αλλά δεν το έκανα για να δω τι θα απογίνει. Εκείνο που επίσης δεν μπορώ να πω με σιγουριά, είναι για την ποιότητα των σπόρων. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλοί οι σπόροι που καλλιέργησα εξαρχής, σε σχέση με τους σπόρους που είχα. Αν κρίνω από το αποτέλεσμα, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους δικούς μου, αφού αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.

Καταλαβαίνετε γιατί αυτή η ανάρτηση καθυστέρησε τόσο. Έπρεπε και αποτελέσματα να έχω και ήθελε κάμποσο γράψιμο. Επειδή όμως συνέχεια αφήνετε σχόλιο ότι ψάχνετε σπόρους και εγώ δεν είμαι σε θέση συνέχεια να χαρίζω σπόρους, είπα ότι ήρθε η ώρα να γραφτεί.

Οπότε, όσοι δεν μπορείτε να βρείτε σπόρους κεφίρ, εναποθέστε τις ελπίδες σας στο έτοιμο κεφίρ του εμπορίου, οπλιστείτε με υπομονή και περιμένετε όσο χρειαστεί, προκειμένου να τους αποκτήσετε. Έτσι κι αλλιώς το ψάχνετε για μήνες. Μπορείτε να περιμένετε μερικούς ακόμα και να έχετε το δικό σας!

Παρακάτω, βλέπετε φωτογραφίες από όλη την πορεία τους καθώς τους φωτογράφιζα, ενώ σε καθεμιά, αναφέρω πόσο μηνών ήταν τα σποράκια. Καλή επιτυχία σε όσους το επιχειρήσουν. Τώρα ξέρετε τον τρόπο. Μένει να τον υλοποιήσετε!

15-2-13

2-4-13
5-7-13
30-7-13

3-10-13

5-8-14

Monday, November 10, 2014

Κοτόπουλο σαλάτα σε βάση αγγουριού. Ας μαγειρέψουμε κινέζικο

Ένα από τα ωραιότερα πιάτα που φάγαμε εκείνο το βράδυ, ήταν το κοτόπουλο πάνω σε βάση αγγουριού. Όχι ότι τα υπόλοιπα δεν ήταν ωραία, αλλά λέμε. Αν πρέπει να βάλω στη σειρά τι μου άρεσε περισσότερο, μάλλον θα δυσκολευτώ. Μπορώ να πω ότι νούμερο ένα ήταν τα λαχανικά και το κοτόπουλο και νούμερο δύο το μοσχάρι και το σπανάκι (επειδή δεν είμαι φαν πολύ του μοσχαρίσιου κρέατος και του τηγανητού. Και πάλι όμως το μοσχάρι με το μπρόκολο ήταν όλα τα λεφτά). Είδατε όμως; Δυσκολεύομαι να τα βάλω σε σειρά από το 1 έως το 4! Η Πέννυ από κείνη τη μέρα έχει φτιάξει το σπανάκι κάμποσες φορές, γιατί άρεσε πολύ στην οικογένειά της και μάλιστα και στον πιτσιρίκο της! Οπότε δοκιμάστε όλες τις συνταγές σιγά σιγά.

Αν κάποιο από τα υλικά σας λείπει, κάνετε λίγο και τα στραβά μάτια. Κανείς δεν θα σας μαλώσει, ούτε κανένας κινέζος θα έρθει να τσεκάρει αν το φτιάξατε σωστά ;-)


Κοτόπουλο σαλάτα σε βάση αγγουριού
Szechwan
Υλικά
1,5 στήθος κοτόπουλο φιλέτο κομμένο ζουλιέν (στενόμακρα) αφού γίνει στον ατμό
1 μέτριο αγγούρι ξεσποριασμένο και κομμένο ζουλιέν
για τη σάλτσα
1 κ. σ. ταχίνι
1,5 κ. σ. σόγια σως κίκκομαν (μάρκα σόγιας πυκνής υφής)
1/2 κ. σ. woster sause
2 κ. γ. σησαμέλαιο
2 κ. σ. καυτερό λάδι τσίλι
2 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. σ. σέρυ
1/2 κ. γ. ελαφριά σόγια σως (την κανονική σόγια την οποία θα αραιώσετε με νεράκι)
1 κ. γ. χυμό λεμονιού
1/2-1 καυτερή πιπεριά τσίλι
2 κ. σ. λιωμένο σκόρδο
1 κ. σ. λιωμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ
φρεσκοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο στον ατμό και το κόβουμε με τα χέρια μας κατά μήκος των ινών σε στενόμακρα κομμάτια (ζουλιέν).
Πλένουμε, καθαρίζουμε, ξεσποριάζουμε το αγγούτι και το κόβουμε κατά μήκος σε στενόμακρα κομμάτια.
Το τοποθετούμε ολόγυρα σε πιατέλα.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο ολόγυρα πάνω από το αγγούρι.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας τα παραπάνω υλικά.
Όταν είναι η ώρα να το σερβίρουμε, προσθέτουμε από πάνω τη σάλτσα.
Γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Μπορούμε να έχουμε από πριν φτιαγμένο το κοτόπουλο με το αγγούρι φυλαγμένα στο ψυγείο και να τα σερβίρουμε τοποθετώντας τη σάλτσα τελευταία στιγμή.

Καλή εβδομάδα!

Friday, November 7, 2014

Τηγανητό σπανάκι. Ας μαγειρέψουμε κινέζικο

Πριν ξεκινήσω, να σας πω ότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί με κοιτούσαν με μίσος ενώ εγώ προσπαθούσα να βγάλω όσο καλύτερες φωτογραφίες γινόταν με φλας (όσο και να το προσπαθείς, σαν το φυσικό φως δεν υπάρχει) και δεν τους άφηνα να αγγίξουν τίποτα μέχρι να τα φωτογραφήσω. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω (που θα έλεγε και ο Σέλντον Κούπερ) :-p

Ξεκινάω τις κινέζικες συνταγές, με το σπανάκι που έκανε εντύπωση σε όλους, αφού ήταν ολόκληρα τα φύλλα, τα οποία τα βουτούσε σε χυλό και τα τηγάνιζε. Ήταν πάρα πολύ νόστιμο και το λέω εγώ, που δεν είμαι του τηγανητού. Καλό είναι, να τι φτιάξετε λίγο πριν το σερβίρετε για να κριτσινίζει, διαφορετικά, με την ώρα μαλακώνει.

Τηγανητό σπανάκι
Zha bokai yu
από την πόλη Gungzhou
Υλικά
100 γρ. φρέσκο σπανάκι
1 αυγό
κορν φλάουρ ή αλεύρι περίπου 80 γραμμάρια
1/2 κ. γ baking powder
αλάτι
πιπέρι
νερό
λάδι για τηγάνισμα
για τη σαλτσούλα που τα βουτούσαμε:
σόγια σως
ξύδι
πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
μια πιπερίτσα
λίγο μπούκοβο
(ναι, ήταν καυτερό!)


Εκτέλεση
Πλένουμε το σπανάκι.
Κόβουμε τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα φύλλα ολόκληρα.
Μέσα σε μπωλ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, το μπέκιν, αλατοπίπερο, το αυγό και λίγο νερό για να κάνουμε χυλό.
Ζεσταίνουμε λάδι στο γουόκ.
Βουτάμε το σπανάκι ένα-ένα στο χυλό και τηγανίζουμε λίγα κάθε φορά μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Ξαναζεσταίνουμε λάδι και ξανατηγανίζουμε για δεύτερη φορά, μέχρι να χρυσίσουν και να είναι κριτσινιστά.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμένο πιπέρι.

Καλό πσκ!


Wednesday, November 5, 2014

Τρώγοντας κινέζικο με αγαπημένη παρέα - Ιδέες για μπουφέ

Πριν λίγες μέρες σας έλεγα ότι ο φίλος μου ο Θεοτόκης μας μαγείρεψε κινέζικο. Πέρα από το γεγονός ότι όλα ήταν τέλεια γιατί είναι πάρα πολύ καλός μάγειρας, περάσαμε πάρα πολύ ωραία, με αγαπημένους φίλους. Οι συνταγές, που για την ώρα θα σας δείξω τις φωτογραφίες τους, θα ακολουθήσουν άμεσα, σχολιάζοντας κάθε φορά ποιο και πόσο μου άρεσε.

Ξεκινήσαμε με ορεκτικά που έφτιαξε η Πέννυ, άσχετα από κινέζικη μαγειρική, αλλά πεντανόστιμα. Κρατήστε τις ιδέες για μπουφέ:
Ρολάκια ψωμιού με γαλοπούλα και τυρί
Πιτσάκια
Δαμάσκηνα με μπέικον
Σέλερυ γεμιστό με τυρί κρέμα
Σταφύλια γεμιστά με τυρί κρέμα
Αυγουλάκια φατσούλες
Ανεμόμυλοι από γαλοπούλα και καρότο


 Μετά, περάσαμε στο τραπέζι που είχε στρωθεί με τα απαραίτητα αξεσουάρ για κινέζικο. Έπεσε ΤΟ γέλιο καθώς όλοι προσπαθήσαμε να φάμε (και το καταφέραμε) με τα ξυλάκια!



 Και πάμε στα φαγητά. Κοτόπουλο, πάνω σε αγγούρι κομμένο ζουλιέν, με μια φανταστική σαλτσούλα. Είχε το ρόλο της σαλάτας.


 Μοσχάρι με μπρόκολο


 Τηγανητά λαχανικά στο γουόκ


Τηγανητό σπανάκι σε χυλό


Συνταγές πολύ σύντομα!

Monday, November 3, 2014

Μαλακά Μπισκότα με καρύδα (κουραμπιέδες ινδοκάρυδου)

Η μαμά της Πέννυς έχει στο τετράδιό της σημειωμένη τη συνταγή σαν "κουραμπιέδες ινδοκάρυδου". Δεν είναι τίποτα άλλο παρά πεντανόστιμα, μαλακά και αφράτα μπισκοτάκια καρύδας. Τα δοκίμασα και σας γράφω τη συνταγή! Ευχαριστώ Πέννυ!



Μπισκότα με καρύδα (κουραμπιέδες ινδοκάρυδου)
Υλικά
50 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
320 γρ. καρύδα
2 κ. γ. baking powder
1 βανίλια


Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε και τα αυγά. Χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε με σπάτουλα την καρύδα, το μπέκιν και τη βανίλια.
Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί.
Πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα βάζουμε στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς σε αέρα για 15-20 λεπτά, ελέγχοντας περιστασιακά.
Τα βγάζουμε όσο είναι ακόμα μαλακά, βιάζουμε μια σταλιά βούτυρο πάνω από το καθένα και τα σκεπάζουμε για να κρατήσουν την υγρασία τους και να παραμείνουν μαλακά.

Καλή εβδομάδα!