Monday, June 30, 2014

Σορμπέ ροδάκινο που δεν κρυσταλλιάζει

Ως γλυκατζού που σέβεται τον εαυτό της, δηλώνω ότι λατρεύω τα παγωτά. Είναι όμως παχυντικά τα άτιμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τρώω ποτε βέβαια, αλλά το σκέφτομαι η αλήθεια είναι. Τα σορμπέ είναι μια πολύ καλή λύση αντί για παγωτό, χωρίς λιπαρά. Το μόνο παχυντικό στοιχείο που έχουν είναι η ζάχαρη και οι θερμίδες του φρούτου. Σίγουρα λιγότερο θερμιδοφόρα από τα άλλα παγωτά και σίγουρα άπαχα.


Τις τελευταίες μέρες στην κατάψυξη υπήρχαν δύο παγωτά από φρούτα. Σορμπέ ροδάκινο και ροζ γρανίτα λεμόνι (συνταγή σύντομα). Δεν ήξερα ποιο να διαλέξω κάθε φορά.

Για να μην σας κρυσταλλιάζουν οι γρανίτες σας και τα σορμπέ αν δεν έχετε παγωτομηχανή (ούτε εγώ έχω) υπάρχουν ένα-δύο κολπάκια που μπορείτε να κάνετε: 1) να προσθέσετε ελάχιστο αλκοόλ. Το αλκοόλ εμποδίζει το πλήρες πάγωμα του υγρού! 2) να ανακατεύετε το σορμπέ σας συχνά από τη στιγμή που θα αρχίσει να παγώνει. Έκανα και τα δύο και στις δύο συνταγές μου και δεν πάγωσαν σαν παγάκι. Αντιθέτως, έβγαζα με άνεση τη μερίδα μου χωρίς να χρειάζεται καν να περιμένω να ξεπαγώσει λίγο πρώτα. 3) Κάτι άλλο που παίζει ρόλο στο πάγωμα των σορμπέ, είναι η ποσότητα της ζάχαρης που θα βάλουμε. Μια μέση αναλογία για να φτιάξουμε σιρόπι είναι: όση ζάχαρη, τόσο νερό. Αν έχετε πιο ξινά ή πιο γλυκά φρούτα, μπορείτε να παίξετε με την ποσότητά της. Στη συνέχεια, όσο σιρόπι έχουμε, τόσο πολτό φρούτου βάζουμε.


Σορμπέ ροδάκινο
Υλικά για ένα κιλό περίπου σορμπέ
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
4 μέτρια ροδάκινα βιολογικά ή αράντιστα
1 πρέζα αλάτι
χυμό από 1-2 μικρά λεμόνια
2 κ. σ. λικέρ (έβαλα κράνα)

Εκτέλεση
Σε μεταλλικό σκεύος βάλτε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 1-2 λεπτά. Μπορείτε ακόμα-ακόμα να μην τα βράσετε καν! Απλά να τα ανακατέψετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σ΄ αυτή τη συνταγή τα έβρασα τα υλικά όπως λέω παραπάνω.
Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει. Τα υλικά θα δώσουν 1,5 κούπα περίπου σιρόπι.
Χρειαζόμαστε ίση ποσότητα σε πολτό φρούτου.
Πλύνετε και λιώστε τα ροδάκινα στο μπλέντερ. Αν θέλετε να βγει όπως το χρώμα του δικού μου σορμπέ, θα πρέπει να βάλετε και τη φλούδα.
Μετρήστε 1,5 κούπα πολτό και προσθέστε το στο σιρόπι. Μην σας αγχώσει αν βγει λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο. Εγώ έβαλα 1 και 3/4 κούπας.
Προσθέστε το αλάτι, το ποτό και όσο λεμόνι θέλετε ώστε να σας αρέσει στη γεύση.
Βάλτε το υλικό σε ένα μεταλλικό μπωλ και στη συνέχεια στην κατάψυξη.
Όταν αρχίζει να παγώνει, αρχίστε να το ανακατεύετε ανά μισή ώρα για 2-3 ώρες.
Καθώς θα παγώνει όλο και περισσότερο, ξύνετε τα πλαϊνά με ένα πηρούνι. Ξύνετε κάθετα και οριζόντια την επιφάνεια, έτσι ώστε να εμποδίσετε τη δημιουργία μεγάλων κρυστάλλων.
Το σορμπέ σας είναι έτοιμο. Θα δείτε ότι τις επόμενες μέρες δεν θα γίνεται απόλυτα σκληρό!
Απολαύστε το χωρίς τύψεις! :-)

Καλή εβδομάδα!

Friday, June 27, 2014

Κάπαρη τουρσί

Θεωρείτε ότι η τιμή της κάπαρης στα σούπερ μάρκετ είναι ακριβή; Πράγματι είναι νομίζω! Έχετε μαζέψει ποτέ όμως κάπαρη; Αν το κάνετε, τότε θα αλλάξετε γνώμη για την τιμή της στα σμ. Μια χαρά τιμούλα έχει.
Δεν είναι τόσο η διαδικασία που είναι λίγο χρονοβόρα για να τη φτιάξεις, όσο το να τη μαζέψεις.

Η κάπαρη αγαπάει τα πετρώδη εδάφη, γι' αυτό και θα τη βρείτε σε παραθαλάσσια πετρώδη μέρη, καθώς και σε βράχους ή πετρόχτιστους τοίχους (όπως σε κάστρα, μαντρότοιχους κλπ).


Στη Σαντορίνη όταν είχα πάει, την κάπαρη την έβρισκες στο έδαφος. Φαντάσου λοιπόν να είναι συνέχεια σκυμμένος το κατακαλόκαιρο για να μαζεύεις τα μπουμπούκια της. Και άντε τη βρήκες την καπαρούλα. Το κάθε φυτό δεν δίνει πάρα πολλά μπουμπούκια, ή για την ακρίβεια, δίνει αρκετά σε διάφορα μεγέθη, αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν τα μικρά μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει. Και ανοίγουν γρήγορα τα άτιμα, είναι όμως πανέμορφα...



Μέσα στη δυσκολία, προσθέστε και τα αγκάθια που έχει το φυτό και σε τσιμπάνε καθώς προσπαθείς να κόψεις μπουμπούκια. Αφού βασανίζεστε που βασανίζεστε, μπορείτε επίσης να συλλέξετε τα καπαρόφυλλα και να τα κάνετε κι αυτά τουρσί και αργότερα τα "αγγουράκια" κάπαρης.

Η κάπαρη είναι πικρή, οπότε χρειάζεται μια διαδικασία για να ξεπικρίσει. Διάσημη κάπαρη είναι αυτή της Τήνου και της Σαντορίνης όπως και γενικά η κάπαρη των Κυκλαδίτικων νησιών.

Κάπαρη στη Σαντορίνη
Η λίγη κάπαρη που μάζεψα εγώ φέτος είναι από ένα σημείο στην παραλία που πάμε για μπάνιο και από την αυλή μου που έχει σε 2-3 σημεία. 

Ο τρόπος παρασκευής ποικίλει. Αλλού την αποξηραίνουν, αλλού την καλύπτουν με αλάτι για αρκετό καιρό και αλλού (δηλαδή εδώ στο μπλογκ-χεχε) κάνουν έναν εύκολο τρόπο. Τι θα χρειαστείτε:


Κάπαρη τουρσί
Υλικά
κάπαρη
νερό
αλάτι
ξύδι (χρησιμοποίησα λευκό)

Εκτέλεση
Μαζέψτε κάπαρη (μικρά μπουμπουκάκια) και ξεβγάλτε τη με νερό.
Βάλτε τη σε ένα μπωλ και γεμίστε το με νερό.
Αλλάζετε το νερό μια-δυο φορές τη μέρα για 5 μέρες.
Την 5η μέρα δοκιμάστε μια κάπαρη. Αν εξακολουθεί να είναι πικρή, αφήστε τη στο νερό (με αλλαγές) για 1-2 μέρες ακόμα.
Όταν ξεπικρίσουν (εμένα μου πήρε πενθήμερο), φτιάξτε άλμη και αφήστε τη για μια μέρα εκεί.


Για να κάνετε άλμη, χρειάζεστε για 1 λίτρο νερό και 100 γρ. αλάτι. Στη δική μου περίπτωση που είχα λίγη κάπαρη και χρησιμοποίησα ένα μικρό μπωλ, 250 γρ./ml νερό και 25 γρ. αλάτι, ήταν αρκετά για να αλατιστεί.
Οπότε, βάλτε σε ένα μπωλ νερό και αλάτι, ανακατέψτε, προσθέστε την κάπαρη και αφήστε όλη νύχτα ή για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, βάλτε σε ένα μικρό βαζάκι την κάπαρη και καλύψτε τη με ξύδι. Αφήστε να περάσει ένα 24ωρο.
Η κάπαρή σας είναι έτοιμη για κατανάλωση!

Το βαζάκι το έχω διατηρήσει εκτός ψυγείου και δεν έχει πάθει τίποτα. Για ασφάλεια, τοποθετείστε το στο ψυγείο. Επίσης, αν έχετε πολλή κάπαρη και θέλετε να κάνετε πολλά βάζα, μπορείτε να ζεστάνετε το ξύδι, να το βάλετε στο βάζο και να το σφραγίσετε έτσι όπως θα είναι ζεστό, γυρίζοντάς το ανάποδα.

Μπορεί η κάπαρη να έχει μια δυσκολία να τη μαζέψεις, αλλά σίγουρα αποτελεί μεγάλη γκουρμεδιά στην κουζίνα!

Monday, June 23, 2014

Γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Ένα από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού που είναι όμως λίγο μπελαλίδικα να το φτιάξεις, είναι το καρυδάκι. Αν τα προλάβετε, είναι η εποχή τους. Λέω αν τα προλάβετε πρώτον γιατί ανάλογα την περιοχή δένουν νωρίτερα ή αργότερα (τα δικά μου πλέον δεν κάνουν για γλυκό και λικέρ) και δεύτερον γιατί ακόμα κι αν τα δείτε στο δέντρο και είναι μικρά, πρέπει να βιαστείτε γιατί μεγαλώνουν γρήγορα και δεν είναι πλέον κατάλληλα.


Το καρύδι, τόσο στο λικέρ όσο και στο γλυκό, πρέπει να το προλάβετε όσο είναι μικρό, πράσινο και δεν έχει προλάβει να δέσει το ξυλώδες μέρος που έχει εξωτερικά και εσωτερικά. Θα πρέπει να κόβεται με ένα μαχαίρι.
Τα δικά μου λιάζονται ήδη στο μπαλκόνι για λικέρ εδώ και 2 εβδομάδες αφού εδώ κάτω είμαστε πιο νότια και όλα γίνονται πιο γρήγορα και τα υπόλοιπα μεγαλώνουν στο δέντρο για να τα μαζέψω στις αρχές του Οκτώβρη. Φέτος κόντεψα να τα χάσω γιατί δεν προλάβαινα να τα μαζέψω και οι μέρες έτρεχαν. Παρόλα αυτά, τα κατάφερα.

Αν έχετε κοντά καρυδιά, δοκιμάστε αυτό το γλυκό. Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα, νόστιμα και δυσεύρετα!



Γλυκό κουταλιού καρυδάκι
Υλικά
½  κιλό καρυδάκι πράσινο και μικρό (να κόβεται με μαχαίρι)
½  κιλό ζάχαρη
νερό για το βράσιμο
2 κούπες νερό για το δέσιμο
χυμό ενός λεμονιού
γαρίφαλα

Εκτέλεση
Βάλτε γάντια γιατί μαυρίζουν τα χέρια!!
Τα καρυδάκια πρέπει να είναι πολύ μικρά, πράσινα και τρυφερά.

Καθαρίζουμε τα καρυδάκια ολόγυρα με το καθαριστήρι των καρότων.
Βάζουμε τα καρυδάκια για ένα 24ωρο σε νερό που το αλλάζουμε συνέχεια.
Τρυπάμε από την μία κορυφή στην άλλη τα καρυδάκια.
Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλάζοντας το νερό 3 φορές (πάντα ζεστό το νερό). Τα βράζουμε γύρω στη μισή ώρα συνολικά, ανάλογα όμως την σκληρότητα των καρυδιών.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ζουπάμε ένα-ένα ελαφρά για να φύγει το νερό.
Αν μας αρέσει η γεύση του γαρίφαλου στα γλυκά πολύ, καρφώνουμε σε κάθε καρυδάκι από ένα. Καρφώνοντας ένα γαρίφαλο στο καθένα, η γεύση του είναι πολύ έντονη. Αν δεν μας αρέσει η έντονη γεύση, βάζουμε μερικά καρφάκια γαρίφαλο στην κατσαρόλα όταν ρίξουμε τα καρυδάκια.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και ρίχνουμε τα καρυδάκια.
Ξαφρίζουμε  αν χρειάζεται το γλυκό.
Όταν δέσει, μετά από 15 λεπτά περίπου, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το λεμόνι.
Αν το σιρόπι είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε μισή κούπα νερό.

Αν αποφύγετε το καθάρισμα του καρυδιού ολόγυρα, να ξέρετε ότι θα το βρείτε μπροστά σας. Το καρύδι δεν έχει εμφανή φλούδα που να δείχνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να βγει! Στο βράσιμο όμως, αυτή η φλουδίτσα βγαίνει και κομματιάζεται και το γλυκό έχει μια άσχημη εικόνα, όπως ακριβώς φαίνεται εδώ (μη δίνετε σημασία στη φωτό, είναι παμπάλαια...).


Γευστικά δεν αλλάζει κάτι. Απλά φαίνεται άσχημο το γλυκό μας. Παρόλο που είναι μπελάς λοιπόν το καθάρισμά τους, μην το αποφύγετε!

Καλή εβδομάδα!
   

Thursday, June 19, 2014

Πιπεριές κέρατα γεμιστές με κιμά και μανιτάρια

Μα τι κέεεεερατο είσαι εσύ μου λες;
Πιπεριά κέρατο παρακαλώ!
Ε κι εγώ θα σε γεμίσω με κιμά για να μάθεις!


Μπορείτε να φανταστείτε τις πιπερίτσες κέρατα γεμιστές με κιμά και μανιτάρια; Ένα ελαφρύ πιάτο, χωρίς λάδια, με λιπαρά, μόνο αυτά του κιμά. Μπορείτε να τις φάτε σαν κύριο γεύμα, ή να τις βγάλετε σαν μεζέ. Πάρα πολύ νόστιμες κατά γενική ομολογία! Δοκιμάστε τις! Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη ζύμη για να κάνετε μπιφτέκια (διαίτης τολμώ να πω)!


Πιπεριές κέρατα γεμιστές με κιμά και μανιτάρια
Υλικά για 7-8 πιπεριές μέτριες
7-8 πιπεριές κέρατα μέτριες
300 γρ. κιμά άπαχο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη στον τρίφτη
1 αυγό
3 κ. σ. φρυγανιά τριμμένη (χρησιμοποίησα σικάλεως)
3 κ. σ. κρασί
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια (185 γρ.)
αλάτι
πιπέρι
πιπέρι καπνιστό (αν έχετε ή πάπρικα γλυκιά)
λίγο λάδι για το ταψί
προαιρετικά: λίγο ξύδι

Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τα μανιτάρια, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στο μούλτι. Με ένα-δύο γυρίσματα ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Δεν χρειάζονται πολύ λιώσιμο. Κόβονται πολύ εύκολα.
Μέσα σε μπωλ ανακατεύουμε τον κιμά με όλα τα υλικά.
Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά.
Πλένουμε τις πιπεριές, κόβουμε τα καπάκια του και τις αδειάζουμε προσεχτικά από τα σπόρια τους χωρίς να τις σπάσουμε.
Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη του κιμά, το διαμορφώνουμε σε κύλινδρο (για την ακρίβεια του έδινα κωνικό σχήμα) και το βάζουμε μέσα στην πιπεριά. Χτυπάμε ελαφρά και βοηθάμε με το χέρι μας για να μπει η γέμιση μέχρι το βάθος.
Επαναλαμβάνουμε και γεμίζουμε όλες τις πιπεριές. Αν σας μείνει γέμιση, την πλάθετε σε μπιφτεκάκι και την ψήνετε μαζί με τις πιπεριές.
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι, τοποθετούμε τις πιπεριές και τις ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 190 βαθμούς σε αέρα, ενώ τις γυρίζουμε μια φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αν θέλουμε, τις ραντίζουμε με λίγο ξύδι και σερβίρουμε.

Monday, June 16, 2014

Φιλέτα γλώσσας ψητά με κρούστα και ντιπ γιαουρτιού-πάπρικας

Τον τελευταίο καιρό έχει πέσει ψαροφαγία. Μου αρέσουν τα ψάρια αλλά σιχαίνομαι το καθάρισμα. Μην τα ξαναλέω ε; :-p Οπότε μια χαρά είναι τα φιλέτα γλώσσας και ό,τι άλλο δεν με παιδεύει. Η γλώσσα είναι ένα ψάρι που αρέσει στα παιδιά. Δεν έχει περίεργη γεύση, τα φιλέτα δεν έχουν κόκκαλα, οπότε το αγαπάνε. Αν το φτιάξετε και με κάποιο τρόπο που να είναι νόστιμο, το λατρεύουν. Προσέξτε μόνο επειδή κρατάνε πολύ νερό. Στεγνώστε τις καλά για να μην βράσουν αντί να ψηθούν/τηγανιστούν.


Φιλέτα γλώσσας ψητά με κρούστα και ντιπ γιαουρτιού-πάπρικας
Υλικά για 2 άτομα
4 φιλέτα γλώσσας (οκ, αν είστε φαγανούλια, 6 φιλέτα)
2 κ. σ. αλεύρι χωριάτικο (ή έστω απλό, θα σας συγχωρήσω)
3 κ. σ. φρυγανιά σικάλεως τριμμένη
1/2 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
1/8 κ. γ. λεμονοπίπερο (ή σκέτο πιπέρι)
για το ντιπ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
λίγο αλάτι
1 κ. γ. κόκκους κόκκινου γλυκού πιπεριού
(αν βάλετε 6 φιλέτα, προσθέστε 1 επιπλέον κ. σ. φρυγανιά και 1 αλεύρι)


Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα φιλέτα (αν είναι κατεψυγμένα) και αφήνουμε τα να στραγγίξουν καλά.
Πριν τα βάλουμε στο γκριλ, τα πατάμε με διπλό χαρτί κουζίνας, να απορροφήσει τα περιττά υγρά (οι γλώσσες κρατάνε πολύ νερό).
Σε πιάτο ανακατεύουμε φρυγανιά, αλεύρι, πάπρικα, λεμονοπίπερο και αλάτι.
Περνάμε τα φιλέτα από το μίγμα φρυγανιάς. Πατάμε καλά να κολλήσει το μίγμα και να καλύψει παντού τις γλώσσες.
Κάνουμε το ίδιο για όλα τα φιλέτα.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε δυνατό γκριλ με αέρα.
Ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Προετοιμάζουμε το ντιπ ανακατεύοντας τα υλικά του. 
Σερβίρουμε με σαλάτα και το ντιπ.

Καλή εβδομάδα!

Friday, June 13, 2014

Μπιφτέκια γεμιστά με ντομάτα και κασέρι

Σας φαίνεται απλό φαγητό το μπιφτεκάκι; Χα! Αν ναι, πείτε μου πόσες φορές έχετε φάει στη ζωή σας αποτυχημένο μπιφτέκι. Στεγνό, παραψημένο, κακοψημένο, άγευστο και άλλα πολλά. Πειστήκατε; Οκ. Φυσικά δεν θέλει επιστήμη το μπιφτέκι, αλλά θέλει τα κόλπα του για να παραμείνει ζουμερό. Χρειάζεται υγρασία και καλό ψήσιμο χωρίς να στεγνώσει για να παραμείνει νόστιμο και ζουμερό. Παρακάτω, περιγράφω πώς να φτιάξετε γεμιστά μπιφτέκια. Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε απλά μπιφτέκια χωρίς να τα γεμίσετε. Τα μπιφτέκια μου είναι πάντα ζουμερά και νόστιμα και αυτό οφείλεται στους παρακάτω λόγους.


Κέτσαπ και μουστάρδα τους προσδίδουν υγρασία και νοστιμιά. Ακόμα καλύτερα, αν είναι καλοκαίρι και βάλετε φρέσκια ντομάτα.
Το κρασί επίσης τους προσφέρει υγρασία. Αν δεν σας αρέσει το κρασί, τότε ζυμώστε τα με νεράκι (ή λιώστε το κρεμμύδι με νεράκι).
Για ακόμα πιο πετυχημένα μπιφτέκια, βάλτε ψωμί αντί για φρυγανιά. Αν είναι και ολικής άλεσης, ακόμα καλύτερα.
Ψήστε τα μεν, αλλά μην τα παραψήσετε και μην τα αφήστε να στεγνώσουν στον φούρνο. Αν τα αφήστε στον φούρνο, αφαιρέστε 2-3 λεπτά ψησίματος.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μετράω ποτέ ποσότητες υλικών για να φτιάξω μπιφτέκια. Σήμερα το έκανα για να καταγράψω επακριβώς τι βάζω.


Μπιφτέκια γεμιστά με ντομάτα και κασέρι
Υλικά για 7 μπιφτέκια
για τη ζύμη
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
1 αυγό (και παραπάνω ζύμη να έχετε, παραμείνετε στο ένα αυγό)
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη (ή 2-3 φέτες ψωμί ψίχα, μουσκεμένο και στυμμένο)
1 μικρό κρεμμύδι
2 κ. σ. κέτσαπ (ή μια μικρή ντομάτα τριμμένη)
2 κ. σ. μουστάρδα
1/4 ποτηριού του κρασιού κρασί
1 κ. σ. μαϊντανό αποξηραμένο ή φρέσκο
αλάτι
πιπέρι
για τη γέμιση
100 γρ. κασέρι κομμένο σε 7 κομμάτια
7 μικρές φέτες ντομάτας


Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε την ντομάτα και το τυρί. 
Στο μούλτι λιώνουμε το κρεμμύδι με το κρασί.
Σε μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης.
Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 7 κομμάτια.
Παίρνουμε ένα-ένα κομμάτι ζύμης και το απλώνουμε καλά στο χέρι μας.
Στο κέντρο βάζουμε μία φέτα ντομάτας και ένα κομμάτι κασέρι.
Κλείνουμε ολόγυρα με τη ζύμη, να μη φαίνεται καθόλου η γέμιση.
Κάνουμε το ίδιο για όλα τα κομμάτια της ζύμης με τον κιμά.
Αν δεν θέλουμε να ψήσουμε όλα τα μπιφτέκια, μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξησε ταψάκι με χαρτί ψησίματος. Θα είναι έτοιμα για ψήσιμο σε επόμενη φορά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε δυνατό γκριλ με αέρα.
Ψήνουμε για 12 λεπτά από την κάθε πλευρά, ενώ γυρίζουμε με προσοχή για να μην σπάσει και ανοίξει η ζύμη.
Μπορείτε να λεμονιάσετε τα μπισφτέκια σας μετά, ή να τα ψήσετε με χυμό λεμονιού.
Απολαμβάνουμε με πατάτες τηγανητές, σαλάτα και μια παγωμένη μπύρα. Γιατί όχι;

Καλό πσκ!

Tuesday, June 10, 2014

Κοτόπουλο με μπύρα και λαχανικά στην κατσαρόλα

Ακόμα και σε μας που μας αρέσει να μαγειρεύουμε, υπάρχουν φορές, που δεν θέλουμε να αγγίξουμε κατσαρόλα. Εμένα μου συμβαίνει όταν φεύγω από το νησί. Από την κουζίνα μου δηλαδή βασικά. Όταν πάω στην Πάτρα ή στην Αθήνα και βρεθώ μόνη, δεν βάζω κατσαρόλα. Προτιμώ τον ελεύθερό μου χρόνο τότε να τον μοιράζομαι με φίλους, να κάνω βόλτες και μόνο αν είναι τα παιδιά μου εκεί και χρειάζεται να μαγειρέψω το κάνω. Ε, τώρα αν μαγειρέψουν εκείνες τις μέρες οι φίλοι για σένα, τότε είναι ακόμα καλύτερα!
Πρόσφατα βρέθηκα στη φίλη μου την Αγγελική. Ενώ εμείς παίζαμε με άλλα παιχνίδια (φτιάχναμε βραχιολάκια), ο καλός της μαγείρεψε κοτόπουλο με μπύρα και λαχανικά. Ήταν νοστιμότατο, οπότε του ανακοίνωσα ότι θα του βγάλω το φαγητό στη φόρα :-)


Κοτόπουλο με μπύρα και λαχανικά
οι ποσότητες είναι ενδεικτικές
3 κομμάτια φιλέτο κοτόπουλο στήθος κομμένο σε μπουκιές
1 μεγάλο πράσο κομμένο σε φέτες
2-3 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
2-3 καρότα κομμένα σε φέτες
μερικά φρέσκα μανιτάρια αγαρικά κομμένα σε φέτες (τα λευκά)
1 κουτάκι μπύρα 330 ml
αλάτι
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
προαιρετικά: λίγη μουστάρδα

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κοτόπουλο (το οποίο έχουμε αλατοπιπερώσει) για λίγα λεπτά να πάρει χρώμα παντού.
Σβήνουμε με τη μπύρα.
Μετά από κανά δεκάλεπτο, καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε φέτες, τα αλατοπιπερώνουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Αν έχετε μικρά παιδάκια, μπορείτε να τα προσθέσετε νωρίτερα για να καλοβράσουν.
Αφήνουμε το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.
Σερβίρουμε με ρύζι και φρεσκοκομμένη σαλάτα.

Friday, June 6, 2014

Ταρτάκια λεμονιού

Θυμάστε τα ταρτάκια λεμονιού που είχα φτιάξει; Δοκίμαζα τότε μια συνταγή που είχα βρει και από τότε της έχω κάνει χίλιες αλλαγές. Η αρχική συνταγή έδινε μια ζύμη που δεν υπήρχε περίπτωση όχι να πλαστεί αν δεν έβαζες κι άλλο αλεύρι, αλλά ούτε και να φαγωθεί. Η δε κρέμα, ήταν ένα λεμονάτο ζουμί που έπρεπε να πήξει στον φούρνο. Τα νεύρα μου είχαν γίνει κρόσσια όταν τα έφτιαξα και δεν έλεγε να πήξει με τίποτα κι εγώ ήθελα να πάω το γλυκό σε επίσκεψη... Τελικά πήξαμε την κρέμα (τι κρέμα; ζουμί πρέπει να πω) στον φούρνο μικροκυμάτων της Πέννυς... Μετά από αυτό, έφτιαξα 2-3 φορές ξανά ταρτάκια και κάθε φορά με άλλη συνταγή. Τελικά, έκανα μια μπισκοτένια και βουτυράτη βάση (σαν τα μπισκότα βουτύρου που θρυμματίζονται στο στόμα...) και από πάνω έβαλα μια κρέμα λεμονιού που άνετα μπαίνει και σε γέμιση τούρτας. Πώς λέμε η αρχική συνταγή; Καμία σχέση...


Η κρέμα είναι 24 κουταλιές, αλλά μπορεί να μην σας χρησιμεύσει όλη. Ανάλογα πόσο ύψος θα δώσετε στα ταρτάκια σας και πόση γέμιση θα βάλετε, μπορεί να σας περισσέψει. Αν σας περισσέψει, βάλτε τη σε άλλο γλυκάκι, βάλτε τη ανάμεσα σε μπισκότα, φάτε τη σκέτη ή φυλλάξτε τη στην κατάψυξη για άλλη φορά.

Ταρτάκια λεμονιού
Υλικά για 12 ταρτάκια
για τη μπισκοτένια βάση
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. άχνη ζάχαρη
130-150 γρ. μαργαρίνη soft ή βούτυρο μαλακό
για την κρέμα λεμονιού
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. νερό
2 κρόκοι αυγών
1/2 κούπα (120 ml) χυμό λεμονιού
1 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
1 πρέζα αλάτι
προαιρετικά: ξύσμα λεμονιού (που δεν έβαλα)


Εκτέλεση
Για τη βάση:
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας να ενωθεί με το αλεύρι. Ξεκινήστε με 130 γρ.  βούτυρο και αν μετά από καλό ανακάτεμα και ζύμωμα δεν έχει πάρει όλο το αλεύρι, προσθέστε άλλα 30 γραμμάρια. Στο τέλος θα έχετε μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια.
Στρώνουμε σε μαφινοταψί* χαρτάκια (για να μην ξεκολλάμε μετά τη ζύμη και για να μην καταστρέφεται το ταψί).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα. 


Ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας το κομματάκι που θα βάλουμε στο χαρτάκι, το τοποθετούμε και του δίνουμε σχήμα με τα δάχτυλά μας, να πιάσει τη βάση και τα πλαϊνά ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την κρέμα μετά.  Κάνουμε το ίδιο για τα υπόλοιπα ταρτάκια.


Τα ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο να κρυώσουν. Αν έχουν φουσκώσει, αφήνουμε 3-5 λεπτά να κρυώσουν λίγο και τα "πατάμε" με ένα γουδοχέρι ή κάτι άλλο, ώστε να κάνουμε χώρο για την κρέμα.
Μέχρι να ψηθούν όμως, φτιάχνουμε την κρέμα.

*Αν δεν έχετε μαφινοταψί, μπορείτε να στρώσετε όλη τη ζύμη σε ταψί σε ενιαίο κομμάτι. Μετά, θα στρώσετε από πάνω την κρέμα και θα κόψετε τα ταρτάκια σε όσο μεγάλα κομμάτια θέλετε.

Για την κρέμα:
Σε ένα μπωλ, βάζουμε τους 2 κρόκους και τους χτυπάμε με σύρμα για λίγα δευτερόλεπτα.
Ετοιμάζουμε και το χυμό λεμονιού.
Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά να μην μείνουν σβώλοι από το αλεύρι.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό ενώ ανακατεύουμε, φτιάχνοντας μια πάστα που όλο και θα αραιώνει με το νερό.
Όταν έχουν ενωθεί όλα τα υλικά, βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά. Αρχικά σε μέτρια-δυνατή και στη συνέχεια σε μέτρια.
Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Μόλις ζεσταθεί το μίγμα, αρχίζει να πήζει, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Όταν δούμε ότι έπηξε (θα συμβεί μετά από 5-8 λεπτά), ρίχνουμε το μίγμα στους κρόκους και ανακατεύουμε.
Γυρίζουμε όλο το υλικό στο κατσαρολάκι πάλι, ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε και τον χυμό και ανακατεύουμε πάλι για να πήξει ξανά.
Όταν πήξει η κρέμα είναι έτοιμη. Καθώς θα κρυώνει θα πήζει περισσότερο.
Αν δεν τη βάλουμε άμεσα στα ταρτάκια ή όπου τη χρησιμοποιήσουμε, την καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην πετσιάσει.

Γεμίζουμε τα ταρτάκια μας όταν έχουν κρυώσει., με όσο υλικό θέλουμε.
Είναι ξινούλια, είναι λεμονάτα, είναι ιδανικά για τους λάτρεις των λεμονογλυκών.

Στις επάνω φωτό που ήταν και η τελευταία δοκιμή, τα χαρτάκια ξεκολλούσαν από μόνα τους. Στις κάτω φωτό με τα ροζ χαρτάκια, βλέπετε και την "προβληματική" κρέμα που τελικά έπηξε στον φούρνο. Κρέμες λεμονιού υπάρχουν πολλές: χωρίς αλεύρι, με περισσότερα αυγά κλπ Αυτή είναι μια πολύ σταθερή και ευέλικτη (μπορείτε να αυξομειώσετε υλικά), που κάνει για πολλές χρήσεις.




Wednesday, June 4, 2014

Καλαμαράκια στη λαδόκολλα με κρεμμύδια και καρότα

Καθημερινά με τον Άγγελο τον φίλο μου, λέμε χίλια δυο πράγματα. Μέσα σε όλα και για μαγειρική φυσικά. Μιλώντας για θαλασσινά, μου είπε για ένα καταπληκτικό πιάτο που είχε φάει κάποτε με χταπόδι με ξύδι και κρεμμύδια σε πουγκί. Εγώ είχα στη διάθεσή μου καλαμαράκια, οπότε είπα να το δοκιμάσω έτσι. Το αποτέλεσμα μας άρεσε παρόλο που βγήκε με αρκετά ζουμάκια. Διαβάστε όλη τη συνταγή με τις αλλαγές αν θέλετε να αποφύγετε το πολύ ζουμάκι.


Καλαμαράκια στη λαδόκολλα με κρεμμύδια και καρότα
Υλικά για 3 πουγκιά
750 γρ. καλαμαράκια κατεψυγμένα σε κομμάτια
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
300 γρ. καρότα baby (ή κανονικά κομμένα σε κυβάκια)
λίγο αλάτι
3 κ. σ. ξύδι*
3 κ. γ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα καλαμαράκια, τα αφήνουμε να φύγουν εντελώς τα υγρά τους και πριν τα βάλουμε στη λαδόκολλα τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Κόβουμε 3 μεγάλα κομμάτια χαρτί ψησίματος και τα διπλώνουμε στη μέση.
Στο κέντρο του κάθε χαρτιού μοιράζουμε τα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε τα καρότα και τα καλαμαράκια.


Περιχύνουμε τα υλικά με ένα κουταλάκι λάδι και μια κουταλιά ξύδι*
Κλείνουμε τα υλικά σε πουγκί και στρίβουμε καλά το χαρτί για να μην ανοίξει.


Ψήνουμε για μία ώρα*
Σερβίρουμε σε σκέτη σαλάτα ή με ρύζι*

Να εξηγήσω τους αστερίσκους τώρα.
Σε κάθε πουγκί είχα βάλει 2 κουταλιές ξύδι, το οποίο του πάει. Το φαγητό έβγαλε πολλά υγρά επειδή τόσο τα κρεμμύδια όσο και τα καλαμαράκια έχουν την τάση να βγάζουν. Το κλείσιμο με χαρτί ψησίματος επίσης βοηθάει να μην εξατμιστούν, οπότε προτείνω να βάλετε λιγότερο ξύδι και να συμπληρώσετε μετά.
Επίσης, αν θέλετε να μετριάσετε το χρόνο ψησίματος, μπορείτε να βράσετε τα καρότα (ή ακόμα και τα κρεμμύδια) για δέκα λεπτά. Τα καλαμαράκια στα 40 λεπτά ήταν έτοιμα και τρυφερά. Η μία ώρα χρειάστηκε για να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά, ενώ τα καλαμαράκια δεν το χρειάζονταν.
Εμάς, παρόλο που βγήκε ζουμερό μας άρεσε, επειδή κάναμε βούτες με ψωμάκι και το σέρβιρα όπως ήταν με το χαρτί. Εσείς μπορείτε να το συνοδέψετε με ρυζάκι, να το βγάλετε από το χαρτί ή όπως θέλετε. Ήταν σίγουρα ιδιαίτερο, διαφορετικό και νόστιμο.

Και μια και μιλάμε για θαλασσινά, ρίξτε μια ματιά σε ένα όμορφο βιντεάκι που έφτιαξε η εταιρεία Καλλιμάνης για μια ενέργειά της που γινόταν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και που με ένα "πεινάω" στο twitter πολλοί τυχεροί (όπως κι εγώ) έλαβαν νόστιμα δώρα.
 


Και μια και λέω για θαλασσινά, πού είναι το καλοκαίρι; Οεο;
Άντε βρε! Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι! (λέμε τώρα....)