Thursday, May 15, 2014

Συκώτι τηγανητό με καραμελωμένα κρεμμύδια

Αν θέλετε να προκαλέσετε σε έναν ευρωπαίο τουρίστα την έκπληξή του και να τον δείτε να του πέφτει η κάτω σιαγόνα, πηγαίνετέ τον μια βόλτα σε μια κρεαταγορά. Έτσι...Να δει τα σφαχτάρια να κρέμονται και να πάει η ευρωπαϊκή του κουλτούρα στον πάτο! Αν θέλετε να φρικάρει εντελώς, πηγαίνετέ τον κατά προτίμηση Πάσχα και δείξτε του τις αντεριές, τα εντόσθια και άλλα τέτοια κουλά. Τονίστε του ότι αυτά, μετά θα τα φάτε και καλέστε τον σε γεύμα με μια περιποιημένη μαγειρίτσα ή πατσά. Αν δεν ξέρει από ελληνική κουλτούρα, σίγουρα θα πιστέψει ότι βγήκε βόλτα με τον νέο  Χάνιμπαλ Λέκτερ. Μην απορήσετε αν προσπαθήσει να σας αποφύγει μετά. ΚΑΙ εσάς ΚΑΙ το γεύμα.

Σε μία από τις παραπάνω τροφούλες, συμπεριλαμβάνεται και το συκωτάκι, που αν σκεφτόμασταν τι ακριβώς κάνει στον οργανισμό, ίσως να μην το τρώγαμε. Θα μου πεις, τότε γιατί μανδάμ μας βάζεις συνταγή με συκώτι; Μας έπρηξες τα σκώτια!



Σας βάζω συνταγή, διότι το συκωτάκι πολλά κακά μπορεί να έχει αλλά έχει και 2-3 καλά που είναι ασυναγώνιστα.
1) είναι από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου
2) είναι από τις πλουσιότερες πηγές (αν όχι η πλουσιότερη) βιταμίνης Α (τόσο πλούσιο μάλιστα που αυτός είναι ο λόγος που οι έγκυες πρέπει να το αποφεύγουν)
και 3) όταν είναι καλομαγειρεμένο, είναι νόστιμο το άτιμο!

Αν του φερθείτε τρυφερά και γλυκά, γίνεται πάρα πολύ νόστιμο. Δεν τρώμε συχνά συκώτι, όπως δεν τρώμε συχνά και τηγανητά, αλλά προχτές το ζήλεψα, το έφτιαξα και έγινε πεντανόστιμο.


Συκώτι τηγανητό με καραμελωμένα κρεμμύδια 
(ξέρετε τι ξύλο έχουμε φάει μικρές μερικές για να συνηθίσουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια;;;)
Υλικά για 2 άτομα
2 κομμάτια συκώτι μοσχαρίσιο (περίπου μισό κιλό)
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
χυμό ενός λεμονιού
αλάτι (προαιρετικά)
λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάλτε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Στο μεταξύ, πλύνετε το συκώτι και κόψτε το σε λεπτές λωρίδες.
Αλευρώστε το ελαφρά.
Βγάλτε τα κρεμμύδια σε ένα πιάτο, προσθέστε λάδι και ρίξτε το συκώτι σε δυνατή αρχικά φωτιά.
Γυρίστε τα κομμάτια από όλες τις πλευρές να τηγανιστούν για 1-2 λεπτά.
Χαμηλώστε τη φωτιά (στο 9-10 με διαβάθμιση 1-12) και συνεχίστε το τηγάνισμα και γύρισμα για λίγα λεπτά ακόμα. Το συκώτι σας θα πρέπει να τηγανιστεί καλά μέσα (γι΄ αυτό θα πρέπει να είναι λεπτοκομμένο) χωρίς να έχει αίμα (εκτός και το παίζετε Χάνιμπαλ), αλλά να μην σκληρύνει. Κόψτε ένα κομμάτι να σιγουρευτείτε ότι εσωτερικά είναι εντάξει.
Αν είναι εντάξει κατά τα γούστα σας, προσθέστε τα κρεμμύδια, σβήστε το φαγητό με το χυμό λεμονιού και αν θέλετε αλατίστε το ελαφρώς.
Σερβίρετε το ζεστό με μια σαλάτα!

'Αντε βρε! Και καλό βόλι. Να περάσουν κι αυτές οι εκλογές, γιατί μας έπρηξαν τα δικά μας σκώτια όλοι όσοι θέλουν να μας σώσουν! ;-)

17 comments:

  1. α καλα! απο ναυαγοσωστες αλλο τιποτε! να σε καψω γιαννη να σ αλειψω λαδι!!!!
    τελειο το συκωτι σου. και εμεις το τρωμε με τα κρεμμυδια λογω συζυγου που τα λατρευει.
    καλη σου μερα κικη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γελάω με την παροιμία :-)

      Delete
  2. Αχ, το ζήλεψα και εγώ τώρα! Πολύ ωραίο φαγάκι Κική μου!

    ReplyDelete
  3. Πολύ νόστιμο τό φαγάκι σου Κική μου!!Μού αρέση πολύ τό συκώτι,καλοψημένο!!
    Καλό μεσημέρι!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  4. Εμείς πάλι είμαστε fun του συκωτιού. Και έτσι είναι από τις πιο νόστιμες εκδοχές!

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ μαζί σου, το συκώτι είναι κάτι που κι εγώ δεν το έχω για κάθε μέρα. Αν έχεις όμως και χαμηλό σίδηρο, καλύτερα ένα καλομαγειρεμένο συκωτάκι παρά χάπια!
    Καλή μας όρεξη και καλή ψήφο! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ κι εγώ γι΄αυτό τον άτιμο τον σίδηρο το έκανα ;-)

      Delete
  6. Πολύ θάθελα ένα κομμάτι συκώτι. Μου αρέσει πάρα πολύ!!
    Τα καραμελωμένα κρεμμύδια δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα!!! Πρέπει να είναι τέλεια!!!
    Φιλιά
    Νεφέλη

    ReplyDelete
  7. Φοβερό πιάτο!
    Πραγματικά μου άνοιξες την όρεξη Κική.
    Νομίζω όμως ότι ιδανικά συνοδεύεται με επίσης τηγανιτές πατατούλες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εννοείται ότι οι πατατούλες είναι must!

      Delete
  8. Θα συνοδευουν πολύ ωραία γευστικά τα καραμελωμένα κρεμμύδια! Μπραβοοο

    ReplyDelete
  9. αν προσθεσεις και μερικες φετες τηγανιτα μηλα τοτε εχεις μια κλασικη βερολινεζικη συνταγή.

    ReplyDelete