Thursday, January 31, 2013

Ρολάκια σφολιάτας με κανέλλα, σταφίδες και κράνμπερις

Θυμάστε τη μηλόπιτα της περασμένης εβδομάδας και το φυλλαράκι που περίσσεψε; Ε, ήρθε η ώρα να δείτε τι το έκανα. Μπορείτε αντί για τα υλικά που έβαλα εγώ, να βάλετε ό,τι σας αρέσει από ξηροκάρπια ή ξερά φρούτα.


Αν απορήστε για τις 2 κ. σ. ξανθές σταφίδες ενώ τα υπόλοιπα υλικά είναι 3 κ. σ., είναι γιατί πολύ απλά τόσες είχα εκείνη τη στιγμή. Η γέμιση είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη στα γούστα σας! Προσοχή όταν γίνουν, γιατί είναι εθιστικά! Κανείς δεν σταματάει μόνο σε ένα!


Ρολάκια σφολιάτας με κανέλλα, σταφίδες και κράνμπερις 
Υλικά για 2/3 φύλλο (αν θέλετε να κάνετε ολόκληρο φύλλο αυξήστε λίγο τα υλικά)
2/3 από ένα φύλλο σφολιάτας (στη συσκευασία με τα 2 φύλλα)
2 κ. σ. σταφίδες ξανθές
3 κ. σ. σταφίδες μαύρες
3 κ. σ. αποξηραμένα κράνμπερις
3 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. γ. κανέλλα
προαιρετικά
1 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ


Εκτέλεση 
Ξεπαγώνουμε το φύλλο (να μην μείνει με τις ώρες εκτός ψυγείου)
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε αέρα, στους 180 βαθμούς
Σε μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Όπως είναι το φύλλο πάνω στο πλαστικό της συσκευασίας του, σκορπάμε επάνω του τα υλικά της γέμισης να πάνε παντού, εκτός από την πάνω άκρη που θα κλείσει καθώς θα το τυλίξουμε.


Στην πάνω άκρη, το βρέχουμε ελαφρώς με λίγο νερό.
Τυλίγουμε από κάτω προς τα πάνω σφιχτά (τυλίγουμε τη φαρδιά πλευρά και όχι τη στενή).
Αν το φύλλο σας έχει μείνει πολλή ώρα εκτός ψυγείου ή είναι καλοκαίρι και έχει μαλακώσει υπερβολικά, θα σας δυσκολέψει να το κόψετε. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, βάλτε το για λίγη ώρα στο ψυγείο. Διαφορετικά, συνεχίζετε με το κόψιμο.
Κόβουμε ρολάκια 2 εκατοστών περίπου και τα τοποθετούμε πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.


Αν βγει γέμιση καθώς τα κόβετε, βάλτε τη ανάμεσα στα φύλλα από τα ρολάκια αφού τα τοποθετήσετε στο ταψί.


Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.
Τα απολαμβάνουμε ζεστά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύα.

Tip: Αν το φύλλο σας είναι λαδιού, το γλυκάκι σας είναι και νηστίσιμο!

Monday, January 28, 2013

Σουτζουκάκια

Θυμάστε την ταινία Πολίτικη κουζίνα; Που ο παππούς έλεγε στη Δωροθέα -που περίμενε τον καλό της για φαγητό- να βάλει κανέλλα στους κεφτέδες αντί για κύμινο επειδή το κύμινο -έλεγε- κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται στον εαυτό τους, ενώ η κανέλλα τους φέρνει πιο κοντά; Ε, αυτό το κύμινο κάνει τη διαφορά στα σουτζουκάκια!

Μπορείτε να τα κάνετε τούρμπο αν τα τηγανίσετε, ή να τα κάνετε πιο ελαφριά αν τα ψήσετε στο γκριλ. Μπορείτε να τα βράσετε ακόμα-ακόμα μαζί με τη σάλτσα για εντελώς  ελαφριά εκδοχή. Αν δεν βαριέστε τη διαδικασία, προτείνω αυτή με το ψήσιμο στο γκρλ!

Ψημένα στο γκριλ και βουτηγμένα στη σάλτσα τους

Σουτζουκάκια
Υλικά για τα σουτζουκάκια
500-600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
3 φέτες ψωμί χωριάτικο μουσκεμένες στο παρακάτω κρασί
¼ κούπας κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ. γ. κύμινο
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
1-2 κ. σ. ξύδι
αλάτι
πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα
400 γρ. ντομάτες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ. γ. ζάχαρη
αλατοπίπερο
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί.
Το στύβουμε και το προσθέτουμε στον κιμά, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Αφήνουμε το μίγμα του κιμά για μία ώρα στο ψυγείο.
Στη συνέχεια έχουμε τις εξής επιλογές:
Μπορούμε να αλευρώσουμε και να τηγανίσουμε τα σουτζουκάκια. Μπορούμε επίσης εναλλακτικά να τα ψήσουμε σκέτα στο γκριλ πρώτα, ή μαζί με τη σάλτσα τους.
Τέλος, μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα από τα δύο και τα προσθέτουμε στη σάλτσα (μοιάζουν περισσότερο βραστά, αλλά είναι νόστιμο και πιο υγιεινά από τηγανητά).

Προετοιμασία για ψήσιμο στο γκρλ

Προετοιμασία για ψήσιμο στο γκριλ μέσα στην έτοιμη σάλτσα
Ψημένα με την παραπάνω μέθοδο


Βρασμένα μαζί με τη σάλτσα

Φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 15 λεπτά με ανάλογο νερό.
Στην περίπτωση που θελήσουμε να τα βάλουμε στη σάλτσα, πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα προσθέτουμε στη σάλτσα και βράζουμε (ή ψήνουμε) για ακόμα 20 λεπτά.
Αν τα τηγανίσουμε/ψήσουμε, τα προσθέτουμε στη σάλτσα αφού ετοιμαστεί και τα βράζουμε μαζί για λίγα λεπτά.
Στις παραπάνω φωτό πορείτε να δείτε την εμφάνιση που έχουν ανάλογα με ποιο τρόπο ια τα φτιάξουμε.
Σερβίρετέ τα με πουρέ, πατάτες τηγανητές ή ζυμαρικά.

Καλή εβδομάδα!

Friday, January 25, 2013

Εύκολη μηλόπιτα με φύλλο

Μέρες τώρα ήθελα να κάνω μια μηλόπιτα διαφορετική. Εύκολη, γρήγορη, ευέλικτη. Πάνω εκεί που λέω δεν θα κάνω τίποτα για να μην τρώμε, να που μου έρχεται και δεν αντιστέκομαι. Τη φτιάχνω και καλά για το γιο και μέχρι την επόμενη μέρα συνειδητοποιούμε ότι το παιδί δεν έχει φάει ούτε μηλόπιτα, ούτε ρολάκια που ακολούθησαν, παρά μόνο ζαμπονοτυρόπιτα. Μα πώς εξαφανίστηκαν τα ρολάκια και η μηλόπιτα μου λέτε; Μήπως υπάρχουν πεινασμένα φαντάσματα στην κουζίνα μου; :-p


Εύκολη μηλόπιτα με φύλλο 
προσαρμοσμένη από εδώ
Υλικά 
1/3 φύλλου από φύλλο σφολιάτας για πίτες (στη συσκευασία με τα 2 φύλλα)
1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες (χρησιμοποίησα Ζαγοράς αλλά μπορείτε να βάλετε ξινόμηλο ή ό,τι θέλετε)
1-2 κ. σ. ζάχαρη (χρησιμοποίησα άσπρη αλλά μπορείτε να βάλετε καστανή ή μαύρη)
1 κ. γ. κανέλλα
προαιρετικά
λίγες σταφίδες


Εκτέλεση 
Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα πολύ λεπτά.
Τα ανακατεύουμε σε μπωλ με τη ζάχαρη και την κανέλλα.
Κόβουμε το 1/3 από τη σφολιάτα (από τη φαρδιά πλευρά). Αν θέλετε να υπολογίσετε πόσο φύλλο ακριβώς θα χρειαστείτε, κόψτε πρώτα τα μήλα σας και μετρήστε ένα επάνω της. Θα πρέπει να περισσεύει χώρος δεξιά αριστερά τουλάχιστον ενάμιση-δύο εκατοστά. Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε φαρδύτερη με 2 σειρές μήλα κατά πλάτος.
Τοποθετούμε το φύλλο πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Χαράζουμε ολόγυρα το φύλλο 1,5-2 εκατοστά από τις άκρες, όπως στη φωτό.


Τοποθετούμε τα μήλα, ακουμπώντας τα μία δεξιά και μία αριστερά στο φύλλο, ώστε να καλύπτει την περιοχή που θέλουμε. Αν υπάρχουν κενά στις άκρες, κρατάμε 2-3 κομμάτια τα οποία κόβουμε σε μικρότερα και τα γεμίζουμε. Εναλλακτικά, γεμίζουμε τα κενά με σταφίδες. Χρησιμοποίησα λίγες ξανθές.


Ψήνουμε σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Να σας πω ότι 1/3 φύλλου είναι λίγο, γιατί είναι πεντανόστιμη. Αν θέλετε να κάνετε 3 φύλλα, θα χρειαστείτε τα 3πλάσια υλικά στη γέμιση.

Τα υπόλοιπα 2/3 φύλλου τα έκανα ρολάκια με σταφίδες κλπ, τα οποία έφαγαν πεινασμένα φαντάσματα... (coming soon). 


Το άλλο φύλλο της συσκευασίας το έκανα ζαμπονοτυρόπιτα (επίσης coming soon), με τη συνταγή για εύκολη τυρόπιτα που έχω γράψει εδώ. Είναι μια πολύ εύκολη και ευέλικτη συνταγή, λύση για βραδυνό αλλά και για κάθε περίσταση.


Tips:
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο φύλλο, μπορείτε να το κόψετε στα τρία και να το βάλετε στην κατάψυξη για επόμενη φορά. Έτσι θα έχετε ανά πάσα στιγμή γρήγορα ένα γλυκάκι. Το κατεψυγμένο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σύντομα (γι΄ αυτό και το αξιοποίησα άμεσα).


Εκτός από κανέλλα μπορείτε να προσθέσετε μοσχοκάρυδο και/ή γαρίφαλο.

Το κόψιμο που κάνουμε ολόγυρα από τη σφολιάτα, βοηθάει να ανέβει με το ψήσιμο και να δημιουργήσει ένα προστατευτικό και όμορφο τείχος ολόγυρά της. Δεν αποκόπτεται καθώς φουσκώνει και ψήνεται. Αντί για μήλα, μπορείτε να βάλετε άλλα φρούτα (πχ αχλάδι, ροδάκινο, βερύκοκο κλπ), όπως επίσης να κάνετε αλμυρή εκδοχή με τυρί κρέμα, τυριά που λιώνουν, ελιές, ντοματίνια κλπ.


 Καλό πσκ!

Wednesday, January 23, 2013

Κοτοσαλάτα με σάλτσα μουστάρδας

Στα πλαίσια ανακύκλωσης φαγητών και στηρίζοντας την άποψη ότι πρέπει να αξιοποιούμε τα πάντα στην κουζίνα, έφτιαξα αυτή την ελαφριά σαλάτα. Το στήθος κοτόπουλου βράστηκε για να γίνει σούπα και ήξερα ότι θα προτιμήσουν τη σούπα από το κοτόπουλο. Επιπλέον, ήθελα κι εγώ ένα λάιτ γεύμα, οπότε τι καλύτερο από μια σαλάτα με κοτόπουλο. Η ποσότητα του κοτόπουλου που έβαλα. ήταν ένα μικρό κομμάτι από το στήθος. Εσείς βάζετε όσο θέλετε.


Κοτοσαλάτα με σάλτσα μουστάρδας 
Υλικά 
πράσινη σαλάτα (χρησιμοποίησα άισμπεργκ)
λόλα κόκκινη
κοτόπουλο στήθος κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 μανιτάρια αγαρικά (ωμά) σε φετούλες
5 λιαστές ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
για τη σως
2 κ. σ. μουστάρδα
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. ξύδι


Εκτέλεση 
Πλένουμε και κόβουμε τις σαλάτες σε σαλατιέρα.
Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες κομμένες σε μικρότερα κομμάτια, τα μανιτάρια σε λεπτές φετούλες και το κοτόπουλο σε κομματάκια. Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας. Περιχύνουμε τη σαλάτα μας και απολαμβάνουμε το light γεύμα μας.

Μην φοβάστε τα μανιτάρια που είναι ωμά από άποψη γεύσης. Είναι τόσο λεπτά και τρυφερά τα αγαρικά, που τρώγονται άνετα και ωμά.

Monday, January 21, 2013

Κέικ με συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού

Αν έχετε συμπυκνωμένη λεμονάδα και δεν θα τη χρησιμοποιήσετε, ή κοντεύει να λήξει, αξιοποιήστε τη βάζοντάς τη σε ένα κέικ. Εγώ είχα χειροποίητη, η οποία όμως δεν αντέχει αιώνια. Κάποια στιγμή που έβλεπα ότι σύντομα θα χαλάσει, την έβαλα σε κέικ και ήταν πεντανόστιμο και ξινούτσικο. Αν σας αρέσει η ξινή γεύση του λεμονιού, θα το λατρέψετε. 


Κέικ με συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού 
Υλικά 
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. μαργαρίνη soft
150 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 κούπα (περίπου 290 γρ.) συμπυκνωμένο και ζαχαρωμένο χυμό λεμονιού
2 κ. γ. εκχύλισμα λεμονιού ή ξύσμα


Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς.
Σε μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το χυμό και τα χτυπάμε με μίξερ για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε και το χυμό και χτυπάμε να ενωθεί.
Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα ξυλάκι από σουβλάκι.

Για γλάσο χρησιμοποίησα άχνη ζάχαρη με νερό. Αν θέλετε να είναι ξινό και το γλάσο σας, μπορείτε να το φτιάξετε με συμπυκνωμένη λεμονάδα ή νερό και λεμονάδα μαζί.

Η ποσότητα είναι για στενόμακρη φόρμα ή μικρή στρογγυλή φόρμα. 

Για κέικ με φυσικό χυμό λεμονιού, ανατρέξτε εδώ

Καλή εβδομάδα!

Thursday, January 17, 2013

Γλυκό κουταλιού φιρίκι

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κουζίνας, είναι γνωστό ότι είναι τα γλυκά κουταλιού, για τα οποία έχουμε μιλήσει αρκετές φορές. Δυο λέξεις, που καλά-καλά δεν μπορείς να τις μεταφράσεις σε άλλη γλώσσα, μια και τα γλυκά κουταλιού δεν τα συναντάς εύκολα σε πολλές χώρες.

Λατρεύω τα γλυκά κουταλιού και μάλλον είμαι η μόνη στην οικογένεια. Τ' αγαπάω πολύ, γιατί πέρα από το γεγονός ότι μου αρέσουν τα φρουτένια γλυκά, είναι γλυκά με λίγες θερμίδες, καθόλου λιπαρά, ιδανικά για να ξεγελιέσαι σε δίαιτα ή όταν προσέχεις τη διατροφή σου. Δεν υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο από ένα λάιτ γιαουρτάκι με γλυκό κουταλιού από πάνω. Τώρα βέβαια, για να πω την αλήθεια, μερικές φορές δεν τρώω γιαουρτάκι με γλυκό κουταλιού, αλλά γλυκό κουταλιού με λίγο γιαουρτάκι :-) Ε, εκεί πάνε βόλτα και οι δίαιτες και οι διατροφές όπως καταλαβαίνετε....


Τα φιρίκια δεν τα είχα κάνει ποτέ γλυκό κουταλιού, μέχρι πριν 2-3 χρόνια. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος! Αν δεν έχετε κάνει φιρίκι γλυκό, κάντε το! Είναι από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού που υπάρχουν και πάει τόσο πολύ το άτιμο με το γιαουρτάκι!


Γλυκό κουταλιού φιρίκι
Υλικά 
1 κιλό φιρίκια (ζυγισμένα πριν καθαριστούν)
900 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
2 ξύλα κανέλλας
επιπλέον
χυμό ενός λεμονιού και νερό για το καθάρισμα
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (τα διπλάσια από τα μήλα ή όσα επιθυμείτε-μην ψάξετε να τα βρείτε στη φωτό, γιατί δεν έβαλα όταν τα φωτογράφησα)


Εκτέλεση 
Πλένουμε καλά τα μήλα.
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε νερό και το χυμό ενός λεμονιού.
Καθαρίζουμε με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μυτερό μαχαίρι το εσωτερικό τους.
Καθαρίζουμε εξωτερικά τη φλούδα τους.
Ένα-ένα που καθαρίζουμε, το βάζουμε στο μπωλ με το νερό και λεμόνι, για να μην μαυρίσουν. Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα μήλα.
Βάζουμε τη ζάχαρη, τις κανέλλες και το νερό (μισό λίτρο) να βράσουν.
Από την ώρα που αρχίζουν αν βράζουν, χρονομετράμε 3 λεπτά.
Όταν περάσουν τα 3 λεπτά, ρίχνουμε τα μήλα στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσουν κι αυτά μαζί για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε τα μήλα για άλλα 5-10 λεπτά.
Στο τέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.

Monday, January 14, 2013

Πίτσα 4 τυριά

Η επόμενη μέρα από την Πρωτοχρονιά μας βρήκε με αρκετά τυριά (πολλά από αυτά κομμένα σε μερίδες) στο ψυγείο.  Τυριά που θα σκλήραιναν και θα μούχλιαζαν, αν δεν καταναλώνονταν σύντομα. Τι καλύτερο από το να μπουν σε ένα σουφλέ ή μια πίτσα;


Τα τυριά μπορεί να διαφοροποιηθούν, ανάλογα με αυτά που έχετε στο ψυγείο. Φροντίστε μόνο να μην είναι πολύ αλμυρά όλα και να υπάρχει επίσης ανάμεσά τους τυρί που λιώνει. Αν έχετε ντόπιο ώριμο (ή και νιο) ζακυνθινό λαδοτύρι, αντικαταστήστε κάποιο τυρί και προσθέστε λίγο από αυτό! Είναι πεντανόστιμο και πικάντικο!


Πίτσα 4 τυριά
Υλικά για ταψάκι 30 εκ. (8 κομμάτια)
για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι σκληρό ή μαλακό ή μισό-μισό
1 κ. γ. μαγιά σε κόκκους
½ κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
2 κ. σ. ηλιέλαιο ή άλλο λάδι
νερό χλιαρό όσο πάρει (μη βαράτε, δεν μέτρησα, αλλά είναι λιγότερο από ποτήρι νερού)
για τη γέμιση
1-2 κ. σ. κέτσαπ
100-150 γρ. ένταμ
2-3 ατομικές μερίδες γραβιέρα
2-3 ατομικές μερίδες μαλακό τυρί χαμηλών λιπαρών (σαν ένταμ)
2-3 ατομικές μερίδες τυρί φέτα
5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
ρίγανη
προαιρετικά
ζαμπόν ή γαλοπούλα (είχα μόνο 2 φέτες στρογγυλές τις οποίες έκοψα στα 4 και έβαλα ένα κομμάτι σε κάθε κομμάτι πίτσας)

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλάκι βάζουμε το αλεύρι.
Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Κάνουμε λακουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι και το μισό νερό.
Ανακατεύουμε με ένα πηρούνι ή με τα χέρια για να βραχεί παντού.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο όσο νερό μας έχει μείνει, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμαράκι μαλακό και απαλό που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα 15-20 λεπτά.

Τρίβουμε όλα τα τυριά στον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη επάνω, με έναν μικρό πλάστη ή με τα χέρια. Απλώνουμε το κέτσαπ, έτσι ώστε να πάει ένα λεπτό στρώμα παντού.
Αν βάλουμε γαλοπούλα, βάζουμε πρώτα αυτή και μετά τα τριμμένα τυριά.


Από πάνω βάζουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά αν το ταψί είναι λεπτό ή 20-25 λεπτά αν είναι κεραμικό, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα το ζυμάρι από κάτω.

Διαβάστε αν θέλετε εδώ πολλά tips που είχα γράψει πάλι για πίτσα.

Καλή εβδομάδα!

Wednesday, January 9, 2013

Και το βιβλίο "Ψωμιά και ζύμες" πάει στον....

Να λοιπόν που ήρθε η ώρα να ανακοινώσω τον τυχερό. Ακόμα και για μένα τα τόσα πολλά σχόλιά σας ήταν έκπληξη. Χαίρομαι πολύ που η παρέα έχει μεγαλώσει, χαίρομαι που έγραψαν "άγνωστοι", χαίρομαι για τα καλά λόγια που γράψατε όλοι όσοι το έχετε, χαίρομαι που θα θέλατε να το έχετε. Και ναι! Ο τυχερός είναι άντρας ανάμεσα σε τόσα γυναικεία σχόλια!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfdnOsowC6hyxLfdhzt3s7vzHcbBy7nbcmYtvFULy5tNXTZetfsg4K-B9zTugLd4KMF-JgRQecmdL-2yu4zzMuBAv1cK9Vhnu8BNzibmH7mEzVi3VbE-M9ZamhQorYuf4mltQMaq6HJgWB/s400/MIKRH-KOYZINA-EXOFYLLO.jpg

Για να μην πολυλογώ, το βιβλίο μετά από ηλεκτρονική κλήρωση ανάμεσα σε 110 συμμετοχές, πάει στο νούμερο 98, δηλαδή στον Γιώργο Βαρβάκη! Γιώργο το αστείο είναι ότι προετοιμάζοντας το ποστ πριν την κλήρωση, με τόσες γυναικείες συμμετοχές είχα βάλει άρθρο "στην" και το άλλαξα! Είσαι τυχερός φαίνεται!



Αν πάλι κάποιος/α επιθυμήσει να το αποκτήσει αυτό ή το άλλο στο μέλλον αφού δεν τα κατάφερε με την κλήρωση, ας επικοινωνήσει με το email μου για τις προσφορές που θα ισχύουν, όπως τη γιορτινή προσφορά Ιανουαρίου.



Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή! Ήταν πολύ όμορφο να σας παρακολουθώ να τιτιβίζετε!

Friday, January 4, 2013

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου "Ψωμιά και ζύμες"!

Γιορτάζοντας τα 3 χρόνια από την κυκλοφορία του 1ου μου βιβλίου, τις 3 εκδόσεις του αλλά και τα 2 χρόνια από την κυκλοφορία του 2ου βιβλίου μου, και θέλοντας να καλοπιάσω την καινούρια χρονιά και να ξορκίσω όλα τα κακά, σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κάνω αυτά, παρά προσφέροντας ένα αντίτυπο σε κάποιον τυχερό αναγνώστη μου.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfdnOsowC6hyxLfdhzt3s7vzHcbBy7nbcmYtvFULy5tNXTZetfsg4K-B9zTugLd4KMF-JgRQecmdL-2yu4zzMuBAv1cK9Vhnu8BNzibmH7mEzVi3VbE-M9ZamhQorYuf4mltQMaq6HJgWB/s400/MIKRH-KOYZINA-EXOFYLLO.jpg

[periexomena+(Large).jpg]

Το να δεις τη δουλειά σου τυπωμένη σε ένα βιβλίο, είναι πραγματικά κάτι που σου δίνει μεγάλη χαρά και όσοι το έχετε ζήσει, ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ. Το βιβλίο Ψωμιά και ζύμες αγαπήθηκε πολύ, σαν ένα εύχρηστο, όμορφο. προσιτό, ευκολοδιάβαστο και αναλυτικό βιβλίο. Το Λικεράκια και σερμπέτια, αγαπήθηκε εξίσου από τους λάτρεις των λικέρ. Απόδειξη ότι αγαπήθηκαν, είναι ότι 3 χρόνια μετά για το 1ο και 2 χρόνια για το 2ο, ο κόσμος εξακολουθεί να τα αγαπάει. Για να σας πω ένα ευχαριστώ λοιπόν, προσφέρω ένα βιβλίο για σας.

Ακόμα κι αν έχετε το βιβλίο, μην διστάσετε να πάρετε μέρος στην κλήρωση. Μπορείτε άνετα να το χαρίσετε αν το έχετε, ή να το κληρώσετε με τη σειρά σας στο μπλογκ σας αν είστε μπλόγκερς. Επίσης, μην διστάστε να λάβετε μέρος στην κλήρωση, όπου κι αν μένετε. Το βιβλίο μου με χαρά θα ταξιδέψει όπου κι αν κληρωθεί!

Για να μπείτε στην κλήρωση, αφήστε μόνο ένα σχόλιο με όνομα φυσικά και μόνο εδώ στο μπλογκ μου, μέχρι την Τρίτη 8 Ιανουαρίου στις 12 το βράδυ. Αν πάλι δεν σταθείτε τυχεροί, θυμηθείτε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα να παραγγείλετε ένα από τα δύο. Μπορείτε μάλιστα να ενημερωθείτε για τη γιορτινή προσφορά που υπάρχει για το μήνα Ιανουάριο επικοινωνόντας με το email μου:



Καλή τύχη!

Wednesday, January 2, 2013

Τρουφάκια ή Cake pops με απομεινάρια από κέικ ή βασιλόπιτα ΙΙ

Καλή χρονιά! Υγεία και χαρά εύχομαι να έχουμε όλοι στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας!
Ελπίζω να περάσατε καλά!


Δεν πιστεύω να σας έμεινε βασιλόπιτα; Στο δικό μας σπίτι δεν μένει τόση πολλή ώστε να φτιάξω τρουφάκια, αλλά σε κάποιους μπορεί να συμβεί. Τρουφάκια μπορείτε εξάλλου να κάνετε -όπως έχω ξαναδείξει με άλλη συνταγή- όχι μόνο με βασιλόπιτα, αλλά με οποιοδήποτε κέικ έτοιμο ή χειροποίητο, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.


Με γλυκό ξεκινάω τη νέα χρονιά, για να είναι γλυκός όλος ο νέος χρόνος, αλλά και για να θυμίσω πώς μπορούμε να ανακυκλώσουμε φαγητά και γλυκά. Τίποτα δεν πετάμε, τίποτα δεν πάει χαμένο!


Τρουφάκια ή Cake pops με απομεινάρια από κέικ ή βασιλόπιτα
Υλικά για 65 περίπου τρουφάκια 
780 γρ. κέικ
¼ κούπας σιρόπι από γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ (ή άλλο γλυκό)
¼ κούπας λικέρ…τσουρέκι!!! (σας κούφανα;) ή άλλο λικέρ
1-2 κ. σ. λικέρ ακόμα αν χρειάζεται
για επικάλυψη
κουβερτούρα λευκή, μαύρη, σκόνη κακάο, σκόνη σοκολάτα κλπ

Εκτέλεση 
Τρίβουμε με τα χέρια ή σε μπλέντερ το κέικ.
Το ανακατεύουμε με το σιρόπι και το ποτό.
Δοκιμάζουμε σφίγγοντας λίγη ζύμη στο χέρι μας για να δούμε αν πλάθεται και στέκεται σε συμπαγές μίγμα. Αν πλάθεται, συνεχίζουμε με την επικάλυψη. Αν δεν είναι συμπαγές το τρουφάκι ακόμα, προσθέτουμε 1-2 κ. σ. λικέρ ακόμα (ή σιρόπι).
Φτιάχνουμε μικρά τρουφάκια και τα αραδιάζουμε σε χαρτί ψησίματος.
Από εδώ και πέρα, στολίζουμε όπως θέλουμε. Εγώ στόλισα με λιωμένη λευκή κουβερτούρα, σκούρα κουβερτούρα και σκόνη κακάο.
Για την κουβερτούρα (λευκή ή μαύρη):
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και όπως είναι ζεστή, βουτάμε με ένα πηρουνάκι τις τρούφες μία-μία μέσα. Χτυπάμε το πηρουνάκι να στάξει όση κουβερτούρα περισσεύει και ακουμπάμε την τρούφα πάλι στο χαρτί ψησίματος. Όταν τελειώσουμε με όλες, για να σφίξουν και να μην μας ταλαιπωρήσουν, τις βάζουμε στο ψυγείο για λίγο ή τις διατηρούμε εκεί.


Αν θέλετε να βάλετε στικς, βουτάτε πρώτα το στικ στη σοκολάτα, μετά στο τρουφάκι και μετά πάλι όλο στη σοκολάτα. Ακουμπήστε τα με το στικ να κοιτάζει επάνω και η τρούφα να ακουμπάει στο χαρτί.


Για τη σκόνη κακάο: 
Απλώς τυλίγουμε τα τρουφάκια στο κακάο. Αν δεν σας αρέσει η πικρή του γεύση, μπορείτε να τα τυλίξετε σε σκόνη σοκολάτα ή σε άχνη ζάχαρη.