Thursday, May 16, 2013

Αρωματικό ξύδι από μούρα

Τα τελευταία φρούτα της άνοιξης και πρώτα του καλοκαιριού, έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Τη λατρεύω αυτή την εποχή. γιατί μπορώ να ζω μόνο με φρούτα. Σε αντίθεση με τα φρούτα του χειμώνα που δεν με πολυτρελαίνουν, γι΄αυτά πεθαίνω! Περιμένω πώς και πώς να βγουν τα κεράσια (σήμερα είδα τα πρώτα στο σούπερ μάρκετ), τα οποία μπορώ να τρώω όλη μέρα. Μακάρι να υπήρχαν κεράσια όλες τις εποχές του χρόνου!



Πάνω εκεί λοιπόν που αρχίζουν τα αγαπημένα μου φρούτα (βερύκοκα, μούσμουλα, κεράσια), νά σου και οι μουριές κατάφορτες. Κι αν τύχει και βρεθούν σε σπίτι που δεν ενοχλεί το πέσιμό τους (βάφουν άσχημα) τις αφήνουν στην ησυχία τους χωρίς να τις κλαδεύουν πρόωρα και έτσι βρίσκουμε κι εμείς οι fun μουρίτσες για τις παρασκευές μας.

Η μουριά, είναι ένα δέντρο που μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία. Είναι συνδεμένη με αναμνήσεις θερινού σινεμά και ξένοιαστης ηλικίας, με αποτέλεσμα να μου ξυπνάει γλυκιές αναμνήσεις, νοσταλγικές, όταν τη βλέπω φορτωμένη. Όταν καταφέρνω και βρίσκω μούρες (μούρες εμείς τις λέγαμε), τις κάνω λικέρ, γλυκό κουταλιού, τάρτα, ή ό,τι καινούριο μπορώ να φανταστώ!

Φέτος δεν έχω μαζέψει ακόμα η αλήθεια είναι, αλλά πιστεύω ότι θα βρω πάλι. Αν βρείτε μούρες, σας προτείνω να φτιάξετε ένα αρωματικό ξύδι για τις καλοκαιρινές σας σαλάτες!

Αρωματικό ξύδι από μούρα 
Υλικά 
250 γρ. λευκό ξύδι
80 γρ. μούρα
1 κ. γ. ζάχαρη

Εκτέλεση 
Μέσα σε γυάλινο βάζο, βάζουμε όλα τα υλικά.
Αφήνουμε το βάζο να σταθεί για 1 εβδομάδα.
Σουρώνουμε σε μπουκάλια.


Τα μούρα που έμειναν, μπορούμε να τα προσθέσουμε σε κάποιο γλυκόξινο φαγητό που θα κάνουμε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ... κεράσετε τις ξυδιασμένες μουρίτσες σε όποιον έχει νευράκια ;-)

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες από αύριο!

21 comments:

  1. Χαχαααα, απίθανο σχόλιο : "Εναλλακτικά, μπορείτε να ... κεράσετε τις ξυδιασμένες μουρίτσες σε όποιον έχει νευράκια ;-)" . Μουριές στο κέντρο της Αθήνας, Αδριανού (από σταθμό Θησείου προς Μοναστηράκι). Καλημέρα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ε μα...
      Εκεί δεν θα έχουν καυσαέριο;

      Delete
  2. Καλημέρα, νωρίς νωρίς στο νησί σας, εδώ έχω βρει κάποια αλλά είναι άσπρα, περιμένω να πάω στο χωριό.
    Η περσινή μαρμελάδα μου έχει κάψει καρδιές, αν βρίσκεις φτιάξε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάντα είναι λίγο νωρίτερα εδώ όλα ;-)
      Κι εγώ είχα κάνει μαρμελάδα ;-)

      Delete
  3. Ωραία η ιδέα σου!Περιμένω νά γίνουν τά μούρα!!Φιλάκια Κική!!

    ReplyDelete
  4. Απλά φαντάζομαι τι θεσπέσια γεύση θα δίνει σε μια σαλάτα αυτό το καλούδι!
    Φιλιά πολλά Κική!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα αρωματικά ξύδια είναι απλά τέλεια. Το καλύτερο που είχα φτιάξει, νομίζω ότι ήταν αυτό με τα βατόμουρα!

      Delete
  5. Πολύ ωραία ιδέα!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. Deli,παρομοίως τα καλοκαιρινά φρούτα προτιμώ-κερασάκια περιμένουμε να φανούν,ιδίως τ ντόπια.
    Μούρα μμμμ,πραγματικά είναι συνδεδεμένα με την παιδική ηλικία-έχουμε μια μουριά στην παραλία και κάθε χρόνο λίγα τρώμε,τα υπόλοιπα πέφτουν.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα την παιδική μου ηλικία μου θυμίζουν!
      Φιλάκια!

      Delete
  7. Πολύ πρωτότυπο και ιδιαίτερο! Εννοείται ότι καταγράφεται για μελλοντική χρήση!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  8. Πωπω άρωμα και γεύση που θα δίνει Κική μου!Τέλεια ιδέα!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γίνεται ωραίο :-)
      Φιλάκια!

      Delete
  9. Μου αρέσουν πολύ τα ξύδια με γεύσεις!!!

    ReplyDelete
  10. Καλησπέρα,
    Συγχαρητήρια για το blog σου! Σε επέλεξα για το "βραβείο υπέροχου μπλογκ"! Πέρνα από το ''Οι συνταγές της Αλίκης'' , να πάρεις το δωράκι σου.

    ReplyDelete
  11. Καλό το ξύδι με γεύσεις αλλά τα μούρα που μου αρέσουν πολύ δεν τα χαλαλίζω για ξύδι, αφού δεν υπάρχουν και πολλά. Επειδή χρειάζεται μικρή ποσότητα όμως θα το δοκιμάσω.
    Θα ξέρεις ότι τα κάνουν και μαρμελάδα!!! Πάλι όμως τα προτιμώ φρέσκα.

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι πολύ μικρή η ποσότητα. Μην τα λυπάσαι! Θα σε αποζημιώσει η γεύση ;-)
      Πέρυσι έκανα και γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα ;-)

      Delete
  12. Μόλις έκλεισα τα βάζα! Βρήκα πεντανόστιμα άσπρα μούρα, οπότε για παραλλαγή τα έβαλα σε ροζέ ξύδι. ελπίζω και εύχομαι να βγεί πεντανόστιμο! Ευχαριστώ πολύ.

    ReplyDelete