Έφτασε πάλι η εποχή των αμπελόφυλλων. Βρείτε αν μπορείτε φρέσκα, αράντιστα όσο προλαβαίνετε και διατηρείστε τα με έναν από τους τρόπους που είχα γράψει πέρυσι. Φέτος δεν έχω μαζέψει ακόμα. Θα προλάβω άραγε; Πέρυσι, αφού έφτιαξα δεματάκια και τα έβαλα για συντήρηση με διάφορους τρόπους, μου έμειναν 10 φύλλα. Τα φύλλα ήταν λίγα για να κάνω ντολμαδάκια, οπότε σκέφτηκα να κάνω ένα μεγάλο τεμπέλικο ντολμαδάκι με την ίδια νοστιμιά. Πάμε να δούμε πώς;
Ντολμαδάκια στο ταψί με αρωματική σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά για ταψί 26 εκ. (για 3-4 μερίδες)
10 αμπελόφυλλα πλυμένα (ίσως χρειαστούν παραπάνω αν είναι τα δικά σας μικρά)
1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι αμερικάνο (κίτρινο)
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κούπες καυτό νερό
χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
για τη σάλτσα γιαουρτιού
200-250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
3-4 κλωνιά μάραθο ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε 2-3 δάχτυλα νερό. Αφήνουμε να βράσει και όταν βράσει, βουτάμε τα φύλλα όλα μαζί για 1 λεπτό (μέχρι να αλλάξουν χρώμα).
Βγάζουμε τα φύλλα με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε για 3-4 λεπτά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το ρύζι και το μάραθο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό για να γυαλίσει το ρύζι.
Ρίχνουμε μια κούπα καυτό νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιει τα ζουμιά (μου πήρε 5 λεπτά). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε πάνω-κάτω αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι 26 εκ. (χρησιμοποίησα πυρέξ).
Στρώνουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τα φύλλα, έτσι ώστε να περισσεύουν από το ταψί. Τα φύλλα μου ήταν μεγάλα. Αν είναι μικρά τα δικά σας μπορεί να χρειαστούν 1-2 ακόμα.
Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε να πάει παντού.
Φέρνουμε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα, έτσι ώστε να σκεπάσουμε τις άκρες. Αν έχετε παραπάνω φύλλα, μπορείτε να το σκεπάσετε όλο.
Ρίχνουμε προσεχτικά 1 κούπα καυτό νερό και το χυμό λεμονιού.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό και να έχει μαλακώσει το ρύζι.
Μετά τα 15 πρώτα λεπτά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην ξεραθούν τα φύλλα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια και το βγάζουμε προσεχτικά με σπάτουλα.
Tips: Ανάλογα το ρύζι που θα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο ψήσιμο (συνήθως το κίτρινο ρύζι αργεί). Μπορεί επίσης να χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο νερό.
Σκεπάστε οπωσδήποτε το ταψί, αν δείτε ότι τα φύλλα σκουραίνουν και πάνε να ξεραθούν, προκειμένου να μείνουν μαλακά.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Χρησιμοποίησα αραιό γιαούρτι. Ενώνουμε γιαούρτι, ψιλοκομμένο μάραθο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε μαζί με τους ντολμάδες ταψιού.
Καλή εβδομάδα!
Ντολμαδάκια στο ταψί με αρωματική σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά για ταψί 26 εκ. (για 3-4 μερίδες)
10 αμπελόφυλλα πλυμένα (ίσως χρειαστούν παραπάνω αν είναι τα δικά σας μικρά)
1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι αμερικάνο (κίτρινο)
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κούπες καυτό νερό
χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
για τη σάλτσα γιαουρτιού
200-250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
3-4 κλωνιά μάραθο ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε 2-3 δάχτυλα νερό. Αφήνουμε να βράσει και όταν βράσει, βουτάμε τα φύλλα όλα μαζί για 1 λεπτό (μέχρι να αλλάξουν χρώμα).
Βγάζουμε τα φύλλα με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε για 3-4 λεπτά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το ρύζι και το μάραθο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό για να γυαλίσει το ρύζι.
Ρίχνουμε μια κούπα καυτό νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιει τα ζουμιά (μου πήρε 5 λεπτά). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε πάνω-κάτω αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι 26 εκ. (χρησιμοποίησα πυρέξ).
Στρώνουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τα φύλλα, έτσι ώστε να περισσεύουν από το ταψί. Τα φύλλα μου ήταν μεγάλα. Αν είναι μικρά τα δικά σας μπορεί να χρειαστούν 1-2 ακόμα.
Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε να πάει παντού.
Φέρνουμε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα, έτσι ώστε να σκεπάσουμε τις άκρες. Αν έχετε παραπάνω φύλλα, μπορείτε να το σκεπάσετε όλο.
Ρίχνουμε προσεχτικά 1 κούπα καυτό νερό και το χυμό λεμονιού.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό και να έχει μαλακώσει το ρύζι.
Μετά τα 15 πρώτα λεπτά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην ξεραθούν τα φύλλα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια και το βγάζουμε προσεχτικά με σπάτουλα.
Tips: Ανάλογα το ρύζι που θα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο ψήσιμο (συνήθως το κίτρινο ρύζι αργεί). Μπορεί επίσης να χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο νερό.
Σκεπάστε οπωσδήποτε το ταψί, αν δείτε ότι τα φύλλα σκουραίνουν και πάνε να ξεραθούν, προκειμένου να μείνουν μαλακά.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Χρησιμοποίησα αραιό γιαούρτι. Ενώνουμε γιαούρτι, ψιλοκομμένο μάραθο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε μαζί με τους ντολμάδες ταψιού.
Καλή εβδομάδα!
Εξυπνο! (δεν μου στέλνεις ένα ταπεράκι με mail...?)
ReplyDeleteΑμέ!
DeleteΜου θύμισες μια φίλη που κάνει έτσι τους λαχανοντολμάδες λόγω τεμπελιά όπως λέει η ίδια!!
ReplyDeleteΕγώ μάζεψα λίγα στην Κρήτη και έφερα φτάνουν για φέτος.
Και αυτούς πρέπει να κάνω έτσι για βαριέμαι να τους κάνω κανονικά ;-)
DeleteΠολύ μου αρέσουν αυτά τα γρηγοράκια σου Κική μου!!!!!!
ReplyDeleteΕμένα να δεις ;-)
DeleteΟύτε παραγγελία να το είχα!!
ReplyDeleteΑύριο θα γίνει οπωσδήποτε!!!!
Περιμένω εντυπώσεις!
DeleteTά αμπελόφυλλα,είναι η εποχή τους!!Φοβερή συνταγή καί σούπερ η σάλτσα γιαουρτιού!!Θά δοκιμαστεί!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΛαχταριστά τα ντολμαδάκια και με την αγαπημένη σάλτσα γιαουρτιού είναι πεντανόστιμα. Καλό απόγευμα!
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
DeleteΣυνταγή ότι πρέπει για μένα που δεν το έχω καθόλου με τα ντολμαδάκια! Και η σάλτσα γιαουρτιού πόσο πολύ ταιριάζει στο πιάτο!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά Κική μου!
Δοκίμασέ το! Φιλάκια!
DeleteΙδέα εξαιρετική, Κική!
ReplyDeleteΕυχαριστώωω!
DeleteΤι λες τώρα πανμέγιστη Κική μας;;;
ReplyDeleteΤι τέλεια ιδέα είναι αυτή που βαριέμαι το τύλιγε-τύλιγε;
Αν κλέψω και βάλω έτοιμα εμπορίου φύλλα λες να αξίζει τον κόπο;
Φιλιά!!!
Και με φύλλα εμπορίου μια χαρά θα είναι!
DeleteΕυχαριστω! ;-)
Λατρεύω τα ντολμαδάκια! Αλλά έτσι δεν τα είχα φανταστεί!
ReplyDeletekathy by anthomeli
Αμ τα είχα φανταστεί εγώ; :-)
DeleteΜε τέτοιες πρακτικές ιδέες μπορούμε να φάμε ντολμαδάκια ακόμη κι αν βαριόμαστε να τυλίγουμε! Πολύ έξυπνη και πρακτική συνταγή! Και η σάλτσα γιαουρτιού πολύ ταιριαστή!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ και το έκανα ;-)
DeleteΔεν το είχα φανταστεί ποτέ έτσι, καταπληκτικό Κική μου!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ευχαριστώ!
Delete