Θυμάστε τη μηλόπιτα της περασμένης εβδομάδας και το φυλλαράκι που περίσσεψε; Ε, ήρθε η ώρα να δείτε τι το έκανα. Μπορείτε αντί για τα υλικά που έβαλα εγώ, να βάλετε ό,τι σας αρέσει από ξηροκάρπια ή ξερά φρούτα.
Αν απορήστε για τις 2 κ. σ. ξανθές σταφίδες ενώ τα υπόλοιπα υλικά είναι 3 κ. σ., είναι γιατί πολύ απλά τόσες είχα εκείνη τη στιγμή. Η γέμιση είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη στα γούστα σας! Προσοχή όταν γίνουν, γιατί είναι εθιστικά! Κανείς δεν σταματάει μόνο σε ένα!
Ρολάκια σφολιάτας με κανέλλα, σταφίδες και κράνμπερις
Υλικά για 2/3 φύλλο (αν θέλετε να κάνετε ολόκληρο φύλλο αυξήστε λίγο τα υλικά)
2/3 από ένα φύλλο σφολιάτας (στη συσκευασία με τα 2 φύλλα)
2 κ. σ. σταφίδες ξανθές
3 κ. σ. σταφίδες μαύρες
3 κ. σ. αποξηραμένα κράνμπερις
3 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. γ. κανέλλα
προαιρετικά
1 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το φύλλο (να μην μείνει με τις ώρες εκτός ψυγείου)
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε αέρα, στους 180 βαθμούς
Σε μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Όπως είναι το φύλλο πάνω στο πλαστικό της συσκευασίας του, σκορπάμε επάνω του τα υλικά της γέμισης να πάνε παντού, εκτός από την πάνω άκρη που θα κλείσει καθώς θα το τυλίξουμε.
Στην πάνω άκρη, το βρέχουμε ελαφρώς με λίγο νερό.
Τυλίγουμε από κάτω προς τα πάνω σφιχτά (τυλίγουμε τη φαρδιά πλευρά και όχι τη στενή).
Αν το φύλλο σας έχει μείνει πολλή ώρα εκτός ψυγείου ή είναι καλοκαίρι και έχει μαλακώσει υπερβολικά, θα σας δυσκολέψει να το κόψετε. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, βάλτε το για λίγη ώρα στο ψυγείο. Διαφορετικά, συνεχίζετε με το κόψιμο.
Κόβουμε ρολάκια 2 εκατοστών περίπου και τα τοποθετούμε πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Αν βγει γέμιση καθώς τα κόβετε, βάλτε τη ανάμεσα στα φύλλα από τα ρολάκια αφού τα τοποθετήσετε στο ταψί.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.
Τα απολαμβάνουμε ζεστά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύα.
Tip: Αν το φύλλο σας είναι λαδιού, το γλυκάκι σας είναι και νηστίσιμο!
Αν απορήστε για τις 2 κ. σ. ξανθές σταφίδες ενώ τα υπόλοιπα υλικά είναι 3 κ. σ., είναι γιατί πολύ απλά τόσες είχα εκείνη τη στιγμή. Η γέμιση είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη στα γούστα σας! Προσοχή όταν γίνουν, γιατί είναι εθιστικά! Κανείς δεν σταματάει μόνο σε ένα!
Ρολάκια σφολιάτας με κανέλλα, σταφίδες και κράνμπερις
Υλικά για 2/3 φύλλο (αν θέλετε να κάνετε ολόκληρο φύλλο αυξήστε λίγο τα υλικά)
2/3 από ένα φύλλο σφολιάτας (στη συσκευασία με τα 2 φύλλα)
2 κ. σ. σταφίδες ξανθές
3 κ. σ. σταφίδες μαύρες
3 κ. σ. αποξηραμένα κράνμπερις
3 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. γ. κανέλλα
προαιρετικά
1 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το φύλλο (να μην μείνει με τις ώρες εκτός ψυγείου)
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε αέρα, στους 180 βαθμούς
Σε μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Όπως είναι το φύλλο πάνω στο πλαστικό της συσκευασίας του, σκορπάμε επάνω του τα υλικά της γέμισης να πάνε παντού, εκτός από την πάνω άκρη που θα κλείσει καθώς θα το τυλίξουμε.
Στην πάνω άκρη, το βρέχουμε ελαφρώς με λίγο νερό.
Τυλίγουμε από κάτω προς τα πάνω σφιχτά (τυλίγουμε τη φαρδιά πλευρά και όχι τη στενή).
Αν το φύλλο σας έχει μείνει πολλή ώρα εκτός ψυγείου ή είναι καλοκαίρι και έχει μαλακώσει υπερβολικά, θα σας δυσκολέψει να το κόψετε. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, βάλτε το για λίγη ώρα στο ψυγείο. Διαφορετικά, συνεχίζετε με το κόψιμο.
Κόβουμε ρολάκια 2 εκατοστών περίπου και τα τοποθετούμε πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Αν βγει γέμιση καθώς τα κόβετε, βάλτε τη ανάμεσα στα φύλλα από τα ρολάκια αφού τα τοποθετήσετε στο ταψί.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.
Τα απολαμβάνουμε ζεστά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύα.
Tip: Αν το φύλλο σας είναι λαδιού, το γλυκάκι σας είναι και νηστίσιμο!
Αμαν,αμαν βραδυατικα και ειμαι με λαχανοσουπα ολη μερα, προσπαθωντας να κανω λιγο αποτοξινωση...
ReplyDeleteΣιγουρα θα τα βλεπω στον υπνο μου!
Μόνο στον ύπνο σου! Στο ύψος σου! ;-)
DeleteΣ΄ευχαριστώ πολύ, είναι καταπληκτική και εύκολη συνταγή, θα τη φτιάξω άμεσα!
ReplyDeleteΧαίρομαι :-)
DeleteΧθες έφτιαξα 3 ρολάκια μήλου με φύλλο κρούστας που είχα, η σφολιάτα όμως δίνει άλλη διάσταση!!!
ReplyDeleteΚαι με μήλο θα είναι τέλεια!
DeleteΚική, πράγματι πολύ ευέλικτα σαν γλυκάκι, τα ρολάκια. Τα γεμίζουμε με ότι μας αρέσει ή ότι έχουμε στο σπίτι εκείνη την ώρα. Θα τα έλεγα τα γλυκάκια-λύση της τελευταία στιγμής. Νόστιμα και εμφανίσιμα, θα μας βγάλουν από την δύσκολη θέση, στην περίπτωση που έχουμε απρόσμενους επισκέπτες.
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Όπως τα λες Ειρήνη!
DeleteΕιχα παει Βεροπουλος-Ζαντε, αλλα λησμόνησα να αγορασω κράνμπερις! να τις αντικαταστησω με μικρα κομματακια χουρμα η σταφιδα ξανθη;
ReplyDeleteΓιατί όχι; Αν προσέξεις έγραψα ότι μπορείς να βάλεις ότι αποξηραμένο φρούτο ή ξηροκάρπι θέλεις.
DeleteΚανείς δεν λέει όχι σε τέτοια "δημιουργήματα" Κική.
ReplyDeleteΚανείς ... μα κανείς!!
Μα κανείς...Ούτε καν εγώ! ;-)
DeleteMMM Νοστιμιά!!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία συνταγή καί εύκολη!!Μάς γλύκανες πάλι Κική!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΌτι πρέπει για τον καφέ μας!
ReplyDeleteΜε υλικά που όλοι αγαπάμε και το λατρεμένο άρωμα της κανέλας!
Καλό βράδυ Κική μου!
Ευχαριστώ!
DeleteΚαι αυτά, πολύ του γευστικού μου γούστου!!
ReplyDeleteDeli,πολύ νόστιμα και γευστικά!
ReplyDeleteΦιλιά!
Φιλάκια!
DeleteΥπέροχα τα ρολάκια! Μεγαλούργησες με τη σφολιάτα που περίσσεψε Κική μου! Εύγε!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!!!
Επίσης!
DeleteΑΑΑΑΑΑΑΑ ΤΡΕΧΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ!!!!!
ReplyDelete:-)
DeleteΤι βλέπουν τα ματάκια μου βραδιάτικα και δεν έχω και σφολιάτα τέτοια ώρα.
ReplyDeleteπω πω πω πω πω η καλύτερη πρόταση για ανακύκλωση και λαχταριστό πρωινό! κρίμα που δεν μπορώ να αρπάξω ένα!! με τη λιγούρα θα μείνω...!
ReplyDeleteκαλό σ/κ φιλενάδα, φιλούμπες!
Εσύ δίαιτα!
DeleteΜόνο που τα είδα έπεσα τ' ανάσκελο. Σκέψου να τα φάω κι όλας! Θα Πάλι τ' ανάσκελο θα πέσω, αλλά απ' το φαί!
ReplyDeleteΧαχα!
Delete