Οι λωτοί (ή λώτα) είναι φρούτα που δεν με έχουν συγκινήσει ΠΟΤΕ! Η μάνα μου τρελαινόταν. Της άρεσαν (και της αρέσουν) πολύ, ενώ εγώ δεν καταλάβαινα τι ακριβώς της αρέσει σ΄ αυτό το στυφό πράγμα...
Τελικά οι λωτοί είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φρούτο που για να πεις πως σ΄ αρέσει, πρέπει να το φας την απόλυτα σωστή στιγμή. Ούτε να είναι αγίνωτο (άρα στυφό), ούτε υπερβολικά ώριμο (άρα νιανιά και υπερβολικά γλυκό). Στην κατάλληλη εποχή είναι ώριμο και πολύ γλυκό, χωρίς στυφή γεύση. Έλα όμως που εμένα δεν μου αρέσουν τα γλυκά φρούτα! Οπότε, εξακολουθεί ως φρούτο να μη με ενδιαφέρει...
Παρόλα αυτά, στα πλαίσια των πειραματισμών μου με τα λικέρ, ήθελα να το δοκιμάσω. Και έκανα πολύ καλά, γιατί το αποτέλεσμα με ικανοποίησε. Για να πω την αλήθεια, δεν περίμενα ότι θα μου αρέσει το λικέρ του, αλλά ήταν πάρα πολύ καλό!
Τώρα που είναι η εποχή τους, δοκιμάστε το. Και αν το κάνετε, μην πετάξετε τα φρούτα μετά το φιλτράρισμα του ποτού. Σε μια βδομάδα που θα είναι έτοιμο, θα φτιάξουμε κέικ με τους λωτούς που χρησιμοποιήθηκαν στο λικέρ!
Λικέρ λωτού
Υλικά
2 ώριμοι λωτοί (περίπου 340 γρ.)
250 γρ. ρακή
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τους λωτούς από τα φλούδια.
Τους κόβουμε μικρά κομμάτια και τους βάζουμε σε γυάλα που σφραγίζει, μαζί με τη ρακή και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.
Αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος μέσα στο σπίτι για 1 εβδομάδα.
Μετά, φτιάχνουμε ελαφρύ σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό που θα βράσουμε για 1-2 λεπτά.
Όταν κρυώσει, το προσθέτουμε στη γυάλα.
Αφήνουμε ένα 24ωρο και φιλτράρουμε.
Αφού φιλτράρουμε όλο το λικέρ, αφήνουμε τους λωτούς στο φίλτρο για ώρες, να βγάλουν όσο λικέρ έχουν, χωρίς να στύψουμε.
Tip: Τους λωτούς που έμειναν δεν τους πετάμε, αλλά μπορούμε να τους προσθέσουμε σε κέικ! Αναμείνατε συνταγή σύντομα!
Καλή εβδομάδα!
Τελικά οι λωτοί είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φρούτο που για να πεις πως σ΄ αρέσει, πρέπει να το φας την απόλυτα σωστή στιγμή. Ούτε να είναι αγίνωτο (άρα στυφό), ούτε υπερβολικά ώριμο (άρα νιανιά και υπερβολικά γλυκό). Στην κατάλληλη εποχή είναι ώριμο και πολύ γλυκό, χωρίς στυφή γεύση. Έλα όμως που εμένα δεν μου αρέσουν τα γλυκά φρούτα! Οπότε, εξακολουθεί ως φρούτο να μη με ενδιαφέρει...
Παρόλα αυτά, στα πλαίσια των πειραματισμών μου με τα λικέρ, ήθελα να το δοκιμάσω. Και έκανα πολύ καλά, γιατί το αποτέλεσμα με ικανοποίησε. Για να πω την αλήθεια, δεν περίμενα ότι θα μου αρέσει το λικέρ του, αλλά ήταν πάρα πολύ καλό!
Τώρα που είναι η εποχή τους, δοκιμάστε το. Και αν το κάνετε, μην πετάξετε τα φρούτα μετά το φιλτράρισμα του ποτού. Σε μια βδομάδα που θα είναι έτοιμο, θα φτιάξουμε κέικ με τους λωτούς που χρησιμοποιήθηκαν στο λικέρ!
Λικέρ λωτού
Υλικά
2 ώριμοι λωτοί (περίπου 340 γρ.)
250 γρ. ρακή
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τους λωτούς από τα φλούδια.
Τους κόβουμε μικρά κομμάτια και τους βάζουμε σε γυάλα που σφραγίζει, μαζί με τη ρακή και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.
Αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος μέσα στο σπίτι για 1 εβδομάδα.
Μετά, φτιάχνουμε ελαφρύ σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό που θα βράσουμε για 1-2 λεπτά.
Όταν κρυώσει, το προσθέτουμε στη γυάλα.
Αφήνουμε ένα 24ωρο και φιλτράρουμε.
Αφού φιλτράρουμε όλο το λικέρ, αφήνουμε τους λωτούς στο φίλτρο για ώρες, να βγάλουν όσο λικέρ έχουν, χωρίς να στύψουμε.
Tip: Τους λωτούς που έμειναν δεν τους πετάμε, αλλά μπορούμε να τους προσθέσουμε σε κέικ! Αναμείνατε συνταγή σύντομα!
Καλή εβδομάδα!
ευχαριστουμε πολυ!!!
ReplyDeleteευκολο...και γρηγορο...γιαμας τις....ανυπομονες!!!!θα το δοκιμασω....δεν εχω φαει ποτε λωτο....
καλη εβδομαδα!!!
Δεν χάνεις τίποτα αν δεν έχεις φάει! Χαχα! Το λικεράκι όμως πρώτο!
DeleteΠολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Ομολογώ ότι σκέτο λωτό δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά η ιδέα του λικέρ (και του κέικ) μου αρέσει πολύ!
ReplyDeleteΚαλημέρ και καλή εβδομάδα!
Δεν χάνεις τίποτα σου λέω! χαχα! Το κέικ ήταν πολύ καλό!
DeleteΕίμαι περίεργη να δω με τι άλλο ακόμα φρούτο θα φτιάξεις λικέρ Κική μου.
ReplyDeleteΠολυ ενδιαφέρον το σημερινό σου λικεράκι.
Φιλιά
Αααα έχω μέλλον ακόμα! χαχα!
DeleteΩς λικέρ είναι γλυκό; Ωραία ιδέα πάντως, περιμένω επίσης και τη συνταγή του κέικ, κι εμένα η μητέρα μου τρελαίνεται για τους λωτούς.
ReplyDeleteΕίναι γλυκοφρουτένιο! Χαχα! Συνταγή για το κέικ τη Δευτέρα!
DeleteΔεν ξέρεται τί χάνεται που δεν τρωται λοτους.ειναι νοστιμοτατοι. Τοβλικερακι παντος θα το δοκιμασω.
DeleteΕίναι καθαρά θέμα γούστου. Το λικέρ πάντως είναι υπέροχο!
DeleteΟύτε εμένα με ξετρελαίνει το φρούτο, άσε που έμαθα πως τα ωριμάζουν και δεν θέλω.Αν βρω κάποιο φυσιολογικά ωριμασμένο θα φτιάξω λικέρ με τσίγκλισες.
ReplyDeleteΚι αυτά τα ωριμάζουν με το ζόρι; Έλεος! Πάντως αν είναι άγουρα, κλείστε τα σε σακούλα χάρτινη και θα ωριμάσουν μια χαρά!
DeleteΣτην περιγραφή σου καλή μου φίλη, λείπει το καθοριστικής σημασίας στοιχείο: Ξεχνάς πίνοντα;; Κι αν ναι, στα πόσα ποτηράκια; ;)
ReplyDelete-Αεί πειραματοζομένη, αγαπητή! Επ'αγαθώ της γνώσης μας βεβαίως-βεβαίως!
Κοίτα...Ξεχνάς ψιλοπράγματα και για λίγο. Μην περιμένεις πως θα ξεχάσεις και τα νέα μέτρα! ;-)
DeleteΠολυ ιδιαίτερο και ξεχωριστό λικεράκι Κική μου!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλή βδομάδα!
Ευχαριστώ! Επίσης!
DeleteΚαλημέρα Κική!Δέν τό έχω δοκιμάση!Ωραίο φαίνετε!Φιλάκια!
ReplyDeleteΦιλιάαα!
DeleteΤι όμορφο! Δύο σε ένα! Και λικέρ και κέικ από το ίδιο φρούτο!!
ReplyDeleteΓια να είμαι ειληκρινής ούτε εγώ έχω συμπάθεια στους λωτούς.
Αλλά και μόνο που η συνταγή σου είναι τόσο πρακτική που δεν πετάμε το φρούτο αλλά το χρησιμοποιούμε και σε άλλη παρασκευή μετά το λικέρ, μου άρεσε πολύ!!
Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!!
Χρυσαυγή, στα περισσότερα λικέρ που κάνω, δεν πετάω τα φρούτα. Γίνονται μαρμελάδες, τσάτνεϋ ή μπαίνουν σε κέικ. Ανακύκλωση υλικών!
DeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
Καλά είσαι Θεά!
ReplyDeleteΤο timing σου φοβερό. Μου έφεραν λωτούς πολλούς (πάρα πολλούς!)
Θέλω συνταγή για κέικ εν ανάγκη στείλε mail με σώζεις.
Το λικεράκι γίνεται με κάτι άλλο εκτός από τσίπουρο;
Πάνω στην ώρα!
DeleteΜε βότκα, ρούμι, τζιν, μπράντυ κλπ.
Ξέρω γιατί όσοι από τους συντρόφους του Οδυσσέα έφαγαν λωτούς έχασαμ την μνήμη τους! Προσπαθούσαν να ξεχάσουν πόσο απαίσια γεύση είχε το φρούτο!
ReplyDeleteΌμως Κική μου το λικεράκι φαίνεται υπέροχο στην φοβερή φωτογραφία σου! Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το δοκιμάσω και εγώ? Τι???
να σου στειλουμε...ενα μπουκαλακι ...μολις το φτιαξουμε...χιχιγιαυτο στεναχωριεσα?
DeleteΠες τααααααα! χαχαχα! Μόλις φτιάξω, θα δοκιμάσεις ;-)
DeleteΟρίστε! Έχουμε και εθελοντές όπως βλέπεις! Μπράβο Ίριδα!
DeleteAΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑς
ReplyDeleteΚΙΚΗ....
ΕΑΝ ΒΑΛΩ...
ΟΥΖΟ...Η ΤΣΙΠΟΥΡΟ...
ΠΕΙΡΑΖΕΙ????
ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ...ΡΑΚΙ!!!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
Το ούζο καλύπτει τη γεύση λόγω του γλυκάνισου. Προτίμησε κάτι χωρίς γλυκάνισο. Αλλιώς ρούμι, βότκα, μπράντυ κλπ
Deleteαν βάλω jean πρέπει πάλι να βάλω γλυκάνισο?
ReplyDeleteΟι γλυκάνισοι μπαίνουν για άρωμα. Αν δεν θέλετε, δεν τους βάζετε!
ReplyDeleteHi Kiki! I have put a link to this post today, thanks for sharing the recipe.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!
☼☼☼
Καλώς την Εύα! Ευχαριστώ για την αναφορά!
DeleteΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΙΚΗ.ΕΙΜΑΙ Η ΑΝΘΗ ΑΠΟ ΡΟΔΟ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΓΡΑΦΗ?
ReplyDeleteΚαλώς τηνε! Όχι καλέ! Δεν χρειάζεται να κάνεις εγγραφή! Τι εγγραφή;;;
DeleteΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΙΚΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΔΕΧΤΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΩ{2 ΤΣΑΝΤΕΣ} ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΙΚΕΡ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΩ?
ReplyDeleteΚαι γιατί να μη σε δεχτώ; Όλοι οι καλοί χωράνε έστω και σε μια μικρή κουζίνα!! :-) Καλή επιτυχία!
DeleteA ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΙΤΟΥΣΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΚΡΙΜΑ ΤΟΣΑ ΦΡΟΥΤΑ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΤΩ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΙΔΕΑΑΑΑΑ ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΩ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΩ ΤΟ ΛΙΚΕΡΑΚΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ReplyDeleteΠεριμένω εντυπώσεις! Και μαρμελάδα κάνε!
DeleteΧτες έφτασε σακούλα από τη μάνα για την πραγματοποίηση και αυτού του λικερ! Για να δούμε, γιατί κάθε χρόνο τους πετάγαμε και ήταν κρίμα! Καλημέρα!
ReplyDeleteCrazyTourist1
Περιμένω εντυπώσεις αν το κάνεις!
DeleteΚαλησπέρα κι από μένα!!! Πολύ ωραία η σελίδα σου!
ReplyDeleteΜόλις έβρασα το σιρόπι και το άφησα να κρυώσει.Είμαι βέβαιη πωςθα γίνει νοστιμότατο.
Αύριο βράδυ το λικέρ θα είναι έτοιμο.
Η συνταγή για το κέικ λωτού πού είναι; :-)
Χαιρετίσματα από το Νομό Κιλκίς!
Καλή επιτυχία!
DeleteΕυχαριστώ! Θα σου βάλω φωτογραφία!
DeleteΩραία!!! Το κέικ λωτού το βρήκα στις συνταγές σου. Επειδή όμως έκανα 4πλή τη δόση του λικέρ, μπορώ να βάλω τους υπόλοιπους μεθυσμένους λωτούς στην κατάψυξη για τα επόμενα κέικ;
ReplyDeleteΟκ! Ναι. Πιστευω ότι μπορείς να τους φυλάξεις στην κατάψυξη...
Deleteκαλημερα υπεροχο το λικερ.. αλλα επειδη ειμαι φαν για τα γλυκα του κουταλιου συνταγη υπαρχη..
DeleteΔυστυχώς όχι. Δεν έχω κάνει ποτέ. Μαρμελάδα όμως θα μπορούσατε να κάνετε με αναλογία 2 μέρη φρούτα, 1 μέρος ζάχαρη.
DeleteΕίμαι απο τις λίγες που λατρεύω τους λωτούς ! κ τους έμαθα πριν λίγα χρόνια. Όντως πρεέπει να τους πετύχεις την κατάλληλη ώρα. Τους τρώω σαν γλυκό κ βέβαια θα δοκιμάσω οπωσδήποτε το λικέρ σου Κικι. Ευχαριστώ πολύ
ReplyDeleteΧαίρομαι!
DeleteΓειά σας. Μήπως γίνεται κ με ούζο η συνταγή σας; Ευχαριστώ!!
ReplyDeleteΠροσωπικά τούς λατρεύω. Μήπως γίνεται κ με ούζο η συνταγή σας; Ευχαριστώ!!
ReplyDeleteΌλα τα λικέρ μπορούν να γίνουν με λικέρ ούζο. Εμένα μου αρέσουν πολύ. Απλά, συχνά η γεύση του ούζου, καλύπτει τη γεύση του φρούτου.
Delete