Wednesday, December 30, 2009

Λουκουμάδες

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια φτωχική θα έλεγα γειτονιά στην Πάτρα, τον Άη Γιάννη Πράτσικα. Ο δρόμος που ήταν το σπίτι μου, ήταν ένας δρόμος που οδηγούσε σε αδιέξοδο, έτσι, ως επί το πλείστον, όσοι πηγαινοέρχονταν ήταν και κάτοικοι των σπιτιών. Εκεί, μεγαλώναμε πολλά πιτσιρίκια, πάνω-κάτω στις ίδιες ηλικίες, σε μια γειτονιά και ένα δρόμο, που γινόταν ένας απέραντος παιχνιδότοπος κάθε καλοκαίρι. Δύσκολες εποχές, στη δεκαετία του '60 και του '70...αλλά και ανέμελες.

Δίπλα ακριβώς από το πατρικό μου σπίτι, έμενε (και μένει) η κυρά-Κική. Η κυρά-Κική, ήταν μια γυναίκα, που παρόλες τις συφορές που τη βρήκαν στη ζωή, δεν κατάφεραν να την τσακίσουν και αντέχει ακόμα...Πέντε στόματα είχε να θρέψει η κυρά-Κική και δύο ακόμα η ίδια με τον άντρα της. Κάθε φορά που ήταν έτοιμη να γεννήσει, φώναζε τη μάνα μου: "Κυρά-Τούλα...γεννάω..." Και έτρεχε η μάνα μου να βοηθήσει την κυρά-Κική να γεννήσει...Έτσι έκαναν τότε. Άλλες γεννούσαν στο σπίτι, άλλες στην κλινική, όλες όμως έτρεχαν να βοηθήσουν η μία την άλλη. Τότε δεν υπήρχε κεντρική θέρμανση, πολυτέλειες κλπ. Η γειτόνισσα, βασιζόταν στη γειτόνισσα.

Τα σπίτια μας, ενώνονταν με μια πλινθόκτιστη φράχτη. Εμείς, από την πλευρά μας, είχαμε μια σιδερένια σκάλα που οδηγούσε στο λιακωτό (ταράτσα) για να απλώνουμε ρούχα. Πάνω εκεί, στη στροφή της σκάλας, καθόμασταν εγώ και η αδερφή μου και τα λέγαμε με τις κόρες τις κυρα-Κικής. Μυστικά, παιχνίδια, αστεία, νέα και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, είχε ακούσει αυτός ο τοίχος που ένωνε τα σπίτια μας. Εμείς καθόμασταν σε ένα πεζουλάκι της σκάλας, και τα κορίτσια από την πλευρά τους, ανέβαιναν με μια καρέκλα αν θυμάμαι καλά στο πεζουλάκι για να τα λέμε.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί όταν ακούω λουκουμάδες, το πρώτο που μου φέρνουν στη σκέψη, είναι η κυρα-Κική. Η κυρα-Κική, κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς, έφτιαχνε λουκουμάδες. Το είχε έθιμο να κάνει λουκουμάδες και να μας δίνει ένα πιάτο από τον τοίχο. Κάθε χρόνο, κάθε τέτοιο βράδυ παραμονής πρωτοχρονιάς, εκεί κατά τις 12 και, η κυρα-Κική φώναζε από τον τοιχάκο: "Κυρα-Τούλαααααα...." Έβγαινε η μάνα μου ή κάποια από μας, ανταλλάσσαμε ευχές και μας έδινε ένα πιάτο λουκουμάδες...

Οι λουκουμάδες που ακολουθούν, δεν είναι με συνταγή της κυρα-Κικής, αλλά με συνταγή μιας καλής συναδέλφου μου. Είναι οι καλύτεροι και οι πιο στρογγυλοί λουκουμάδες που έχω φάει ποτέ. Αν προσθέσετε και γλυκάνισο, τότε γίνονται απόλυτα ζακυνθινοί.

Λουκουμάδες
Υλικά
1 κούπα χλιαρό νερό
1 κούπα χλιαρό γάλα
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
4 κουτ. σούπας λάδι
3 και 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Προαιρετικά: γλυκάνισο

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό.
Τη βάζουμε στο μπολ του μίξερ μαζί με όλα τα άλλα υλικά και τα χτυπάμε να γίνουν ένας χυλός (όχι πολλή ώρα χτύπημα).
Σκεπάζουμε το μπωλ και το αφήνουμε κανα δίωρο να φουσκώσει.
Ζεσταίνουμε λάδι (οι λουκουμάδες θέλουν πάντα βαθύ τηγάνι και πάρα πολύ λάδι).

Παίρνουμε με το χέρι μας ζύμη και με τη βοήθεια ενός μικρού βρεγμένου κουταλιού (το βουτάμε μετά από κάθε κουταλιά σε ποτήρι με νερό για να μη κολλάει η ζύμη στο κουτάλι) πετάμε απαλά μέσα στο καυτό λάδι λουκουμαδάκια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (γιατί αλλιώς δε θα προλαβαίνετε να τους γυρίσετε και να τους βγάλετε, ειδικά μετά την πρώτη τηγανιά οι επόμενοι θέλουν πιο χαμηλή φωτιά). Τους βάζουμε μέσα σε μπωλ με χαρτί κουζίνας και όταν τελειώσουν τραβάμε το χαρτί και ρίχνουμε από πάνω μέλι, κανέλα, αν θέλουμε σουσάμι, καρύδια ή ό,τι αρέσει στον καθένα.
Είναι τα πιο στρογγυλά λουκουμαδάκια που έχω δει.
Αν κάποιος θέλει γλυκάνισο το προσθέτει κι αυτό μέσα στη ζύμη.
Η φωτό είναι από εκτέλεση μιας φίλης μου. Συνήθως δεν έχουν ποδαράκια!

Φιλαράκια μου καλά, επιτέλους από το σπίτι μου από χτες το βράδυ, σας εύχομαι να έχετε μια πολύ καλή χρονιά. Να έχετε γλύκα στην ψυχή σας, να βάζετε αλατοπίπερο στη ζωή σας, και να πασπαλίζετε με μπόλικο κανελλογαρίφαλο και όλα τα μπαχάρια του κόσμου τα όνειρά σας!

Καλή χρονιά σε όλους!

Monday, December 28, 2009

Πατατοσαλάτα της Σοφίας

Εδώ και πολύ καιρό, μου είχε στείλει mail η Ράνια, το οποίο έλεγε: "Έφαγα μια καταπληκτική πατατοσαλάτα στη δουλειά που την έφτιαξε η Σοφία και στη στέλνω".
Ε, δεν ήθελα και πολύ για να τη δοκιμάσω!!!

Όταν διάβασα τη συνταγή, θεώρησα ότι δεν έχει τίποτα το σπουδαίο για να μου την παινεύει έτσι. Μου έμοιαζε σαν οποιαδήποτε πατατοσαλάτα. Όταν την έφτιαξα όμως, ήταν πράγματι πολλή νόστιμη. Ο χυμός λεμονιού, σε συνδυασμό με τα τουρσάκια, έδενε πολύ ωραία. Μάλλον ήταν καλύτερη όσο περνούσε η ώρα μπορώ να πω. Εσείς, δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε για να πειστείτε! Εγώ πάλι, σκέφτομαι να την κάνω την παραμονή της πρωτοχρονιάς!


Πατατοσαλάτα της Σοφίας
Υλικά
5-6 πατάτες μέτριες
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη (ωμό)
Μερικά αγγουράκια πίκλες κομμένα ροδέλες
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα
Μερικές ελιές γεμιστές με πιπεριά κομμένες ροδέλες
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μαγιονέζα μικρή light| (ποιος γελά και γιατί;)
1 1/2 -2 λεμόνια (ανάλογα πόσο ξυνή μας αρέσει)
αλάτι-πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση έχει νόημα να δώσω; Απλά βράζουμε τις πατάτες (όχι νιανιά, αλλά μέχρι να τρυπιούνται), τις αφήνουμε να κρυώσουν, ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και τέλος βάζουμε και τη μαγιονέζα.

Friday, December 25, 2009

Από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας

Στρώσαμε το τραπέζι μας, οικογενειακά, εδώ στην Πάτρα και απολαύσαμε και φέτος το χριστουγεννιάτικο γεύμα. Η μάνα μαγείρεψε ένα χωριάτικο κοτόπουλο σούπα αυγολέμονο, όπως κάναμε όλα τα χρόνια. Τα υπόλοιπα, το κοτόπουλο με κάρυ της Αγγελικής, την πρασόπιτα, τις σαλάτες, το ρύζι, τα έφτιαξα εγώ. Το στόλλεν, το είχα φτιάξει με συνταγή της φίλης μου της Νέλλης από τις 12 Δεκέμβρη και ήταν απλά τέλειο. Τώρα δεν έχει νόημα να σας γράψω τη συνταγή. Δεν ήξερα πόσο καλό θα γίνει και δεν είχα φωτό. Έγινε, τέλειο! Και του χρόνου, να είμαστε καλά και να είμαστε πάλι όλοι εδώ! Και του χρόνου να είσαστε κι εσείς όλοι καλά!

Πρόσκληση από το Κτήμα Οικονόμου στη Σητεία

Το Κτήμα Oικονόμου ανοίγει τις πόρτες του τις γιορτές των Χριστουγέννων και σας προσκαλεί με μεγάλη χαρά να γευτείτε τα αρώματα των κρασιών του, να ξεναγηθείτε στο οινοποιείο και να μοιραστείτε μαζί με τους ανθρώπους του την αγάπη τους για το κρασί.

Ωράριο Λειτουργίας :
26-12-2009 Σάββατο 12:00– 24:00
27-12-2009 Κυριακή 12:00- 22:00


Πως θα φτάσετε στο οινοποιείο: Μόλις φθάσετε στην Ζήρο, επί του κεντρικού δρόμου έχει ένα χώρο στάθμευσης. Αφήστε εκεί το αυτοκίνητο σας και γυρίστε λίγα μέτρα πίσω και πάρτε το δρόμο που είναι απέναντι από την shell, περίπου 60 μέτρα παραπάνω βρίσκετε το οινοποιείο, απέναντι ακριβώς από την εκκλησία του χωριού.


Τηλ. Επικοινωνίας: 697.44.33.986, 697.88.98.730 και 2843091235


Με εκτίμηση
Γιάννης και Νατάσσα Οικονόμου

Tuesday, December 22, 2009

Σαλάτα πράσινη και γιορτινή

Μια νόστιμη και εμφανίσιμη σαλάτα για το γιορτινό τραπέζι.

Σαλάτα μαρούλι-ραπανάκια-πιπεριά
Τι χρειαζόμαστε
Διάφορα είδη μαρουλιών
Ραπανάκια κομμένα σε λεπτές φέτες (για τη διακόσμηση εξωτερικά) και κομμένα σε κυβάκια (για τη διακόσμηση στο κέντρο)
Πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κυβάκια (στο κέντρο) και μερικά κομμάτια ζουλιέν
Ντοματάκια τσέρι για στόλισμα
λαδόξυδο

Η φωτό σας καθοδηγεί για την εκτέλεση και τη διακόσμηση υποθέτω! Το θέμα του στολισμού είναι στο χέρι του καθενός. Η συγκεκριμένη όπως βλέπετε, στη μέση έχει ραπανάκια και πιο έξω πιπεριές, κομμένα σε κυβάκια. Εξωτερικά, ροδέλες ραπανάκια και ζουλιέν πιπεριές.
Η όμορφη σαλάτα και η φωτογραφία της, ανήκει σε φίλη μου.

Monday, December 21, 2009

Γέμιση γαλοπούλας, χωρίς κιμά

Πέρυσι είχα γράψει μια συνταγή για γέμιση γαλοπούλας με κιμά. Επειδή σε μερικούς δεν αρέσει ο κιμάς μέσα στη γέμιση, φέτος δοκίμασα να φτιάξω γέμιση χωρίς κιμά. Περισσότερα ξηροκάρπια και μυρωδικά, έδωσαν ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Μπορώ να πω ότι μου άρεσε περισσότερο και από τη γέμιση με κιμά που έφτιαχνα τόσα χρόνια. Vegan εκδοχή λοιπόν για τους λάτρεις του είδους!


Γέμιση γαλοπούλας, χωρίς κιμά
Υλικά
1 και 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. περίπου ρύζι κίτρινο
λίγο ελαιόλαδο
1 κ. σ. μαϊντανό ξερό
1 κ. σ. δυόσμο ξερό
1 κύβο λαχανικών ΒΙΟ ή χειροποίητο ή αλατοπίπερο
50 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. κάσιους
2 κ. σ. σταφίδα ξανθή ή όση επιθυμείτε
10-12 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
πιπέρι λευκό
1 κ. σ. λικέρ δυόσμου ή τεντούρα ή κονιάκ

Εκτέλεση
Σε τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τον κύβο, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τα κάσιους και νερό και αφήνουμε να βράσει το ρύζι, μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να παραβράσει.
Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται, πιπέρι, τα κάστανα και το λικέρ δυόσμου, αφήνουμε να πάρουν όλα μια τελευταία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Η ποσότητα είναι για μια γαλοπούλα ή για 2 κοτόπουλα. Αν τη χρησιμοποιήσετε για να γεμίσετε ένα κοτόπουλο, μπορείτε να φυλάξετε την υπόλοιπη στην κατάψυξη για επόμενη φορά.
Οι ποσότητες στα υλικά, είναι ενδεικτικές. Αυξομειώνουμε ό,τι μας αρέσει και μας ταιριάζει περισσότερο.

Sunday, December 20, 2009

Κεράκια από φλούδες μανταρινιού

Φτιάχνουμε ένα κεράκι φυσικό και φυτικό; Ας φτιάξουμε ένα όμορφο κεράκι, που ταιριάζει στις μυρωδιές και το εορταστικό κλίμα των ημερών:



Για να φτιάξουμε κεράκια από μανταρίνι, διαλέγουμε μανταρίνια που δεν είναι σφιχτά δεμένη η φλούδα με το φρούτο εσωτερικά. Είναι εύκολο να τα ξεχωρίσετε. Συνήθως τα πολύ λεπτόφλουδα, δεν κάνουν.
Η βάση του μανταρινιού που θα χρησιμοποιήσουμε σαν κεράκι, είναι η πλευρά που ακουμπάει στο δέντρο, οπότε κόβουμε αναλόγως στη μέση ή στα 3/4 του μανταρινιού και το χωρίζουμε προσεχτικά.

Κρατάμε στο χέρι μας το μέρος του μανταρινιού που ακουμπάει στο δέντρο.
Με τη βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού, καθαρίζουμε με προσοχή τη σάρκα από το μανταρίνι ΧΩΡΙΣ να κόψουμε/βγάλουμε τη χοντρή άσπρη ίνα που έχει στη μέση.

Τώρα, έχουμε μισό άδειο μανταρίνι
με την ίνα μές στη μέση.

Προσθέτουμε λάδι, βρέχουμε με λίγο λαδάκι και την ίνα στη μέση, ανάβουμε το φυσικό φυτιλάκι που έχει μέσα και....έχουμε ένα αυτοσχέδιο μυρωδάτο κεράκι σαν αυτό της φωτό που θα καίει για αρκετή ώρα. Προσθέτουμε και αιθέριο έλαιο μανταρινιού μέσα στο λάδι, για πιο μανταρινένια μυρωδιά. Τις υπόλοιπες φλούδες που κόψαμε, τις αφήνουμε πάνω στα καλοριφέρ ή κοντά στις πλάκες του τζακιού οι πιο τυχερές, για έξτρα μυρωδιά.

Συνοδεύεται απαραίτητα με λικέρ μανταρίνι και γλυκό κουταλιού μανταρίνι που θα σας κεράσω στο μέλλον :-)

Friday, December 18, 2009

Σπετζοφάι Πηλίου

Όταν είχα βάλει τη συνταγή για σπετζοφάι, η Τζένη που ζει στο Βόλο, μου έταξε πως θα μου στείλει την ορίτζιναλ συνταγή που κάνουν εκεί. Τη συνταγή αυτή, την έκανε η γιαγιά του άντρα της, στο χωριό Μακρυράχη Πηλίου. Σας την παραθέτω! Τζένη ευχαριστώ!

Η φωτο, είναι από το παλιό ποστ, μια και εγώ δεν έχω αξιωθεί ακόμα να φτιάξω σπετζοφάι λόγω ευαίσθητων στομαχιών!


Σπετζοφάι Πηλίου
Υλικά
λουκάνικο Βόλου (ένα κομμάτι λουκάνικο) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
5-6 πιπεριές πράσινες κέρατο καθαρισμένες από τα σπόρια και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1 κουτί ντοματάκι κονκασέ ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι
λίγο λάδι
πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο, βάζουμε λίγο λάδι και ζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε το λουκάνικο και το γυρίζουμε από όλες τις μεριές.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις γυρίζουμε κι αυτές.
Ρίχνουμε και τα ντοματάκια και αλατοπιεπερώνουμε με προσοχή.
Μαγειρεύουμε με ανοιχτό καπάκι για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει η πιπεριά και να έχει πήξει η σάλτσα και μέχρι να τρυπάμε το λουκάνικο και να μην βγάζει υγρά.
Δεν παραλείπουμε τις βούτες σε ό,τι σάλτσα έχει μείνει στο τηγάνι.

Προσοχή: Καταναλώνεται σαν μεζές γιατί είναι βαρύ!

Thursday, December 17, 2009

Φτιάχνοντας δωράκια

Αυτές τις μέρες έχω καταπιαστεί με τα δωράκια που θα χαρίσω στους φίλους μας. Μου αρέσει να χαρίζω χειροποίητα δώρα, έτσι, έφτιαξα σιγά-σιγά τα δωράκια μου. Αγόρασα δίσκους και τους γέμισα με...

...λικεράκια από τα χεράκια μου. Μερικά από τις 25 περίπου διαφορετικά που κάνω.


...γλυκόξυνες πιπεριές. Ιδέα που είδα στο tastefull και έγιναν υπέροχες και νοστιμότατες! Θα συνοδευτούν με κρακεράκια και τυρί κρέμα.


...βάζο με όλα τα στεγνά υλικά, για να φτιάξει κανείς μπισκότα. Ιδέα που είδα στο allrecipes και μου άρεσε πολύ! Διαλέξτε την αγαπημένη σας συνταγή για μπισκότα. Βάλτε σε ένα βάζο τα στεγνά υλικά. Συνοδέψτε το με ένα σημείωμα, που θα λέει τα υλικά που θα πρέπει να προστεθούν και την εκτέλεση. Φυσικά, για να είναι εντυπωσιακό, θα πρέπει να έχει στρώσεις από διαφορετικά χρώματα (πχ, μάυρη ζάχαρη, άσπρο αλεύρι, κακάο, ξηρούς καρπούς κλπ). Επίσης, θα πρέπει να προσαρμόσετε τη δόση να χωράει στο βάζο που θα τη βάλετε. Αυτά που γέμισα εγώ, ήταν των 720 ml. Η συνταγή είναι για σοκολατένια soft cookies.


Αν τώρα δεν έχετε το χρόνο ή την όρεξη να φτιάξετε χειροποίητα δώρα, έχω να σας προτείνω 2 sites με πάρα πολύ όμορφα δώρα. Το ένα είναι το Χάντρες, που έφτιαξαν οι γνωστές μας bloggers Ζαχαρούλα και Ιφιγένεια (έτσι για να στηρίζουμε και τους bloggers). Μπείτε για να διαλέξετε το γουράκι σας για τη βασιλόπιτα, αλλά και χάντρες για να φτιάξετε χειροποίητα κοσμήματα.

Το άλλο είναι ένα παραμυθένιο site που έστησε μια παλιά γνώριμη μαζί με την κολλητή της και είναι το Κεντημένα γοβάκια. Μπείτε να δείτε πόσο παραμυθένιο είναι.

Ας στηρίξουμε τις bloggers και φίλες για να πάρουμε τα δωράκια μας. Δωράκια από τη Μαριέλα, τη Δήμητρα, τη Βίκυ, τη Φαραώνα, την Eve, την Αχτίδα, τη Νίκη, τη Λιζ, τη Δημιουργία, είναι ό,τι καλύτερο γιατί είναι χειροποίητα και είναι φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη! Ελπίζω να μην ξέχασα καμία από όσες δημιουργούν.

Σήμερα γιορτάζει το νησί μας και ο πολιούχος μας. Χρόνια πολλά στους Διονύσηδες και Διονυσίες. Χρόνια πολλά και σε σας και να έχετε τη βοήθεια του προστάτη μας!

Wednesday, December 16, 2009

Aphrodite's nipples

Από τις 29 Νοέμβρη, στη Γερμανία γιορτάζουν το Advent, μια γιορτή αφιερωμένη στο Χριστό, που ολοκληρώνεται σε 4 εβδομάδες. Και πέρυσι και φέτος είπα πως θα σας γράψω δυο λόγια για τα έθιμα εκεί στη Γερμανία, όμως ούτε πέρυσι, ούτε φέτος πρόλαβα. Ελπίζω του χρόνου. Κατά τη διάρκεια του Advent, οι γερμανίδες φτιάχνουν όσο πιο πολλά μπισκοτάκια μπορούν. Διάφορα μπισκοτάκια με διάφορες συνταγές σε μικρές δόσεις και δεν τα τρώνε πριν τα Χριστούγεννα. Προς τα Χριστούγεννα, φτιάχνουν αυτά που αντέχουν λιγότερο, ενώ στην αρχή του Advent, φτιάχνουν αυτά που μπορούν να διατηρηθούν πολλές μέρες. Η Νέλλη μου έχει δώσει μερικές από αυτές τις συνταγές, τις οποίες έχω κάνει κι εγώ. Αυτή, ειναι μια από τις αγαπημένες μου. Τα ... βυζούλια Αφροδίτης, όπως τα λέει η Νέλλη.


Aphrodite's nipples
Υλικά
300 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
60 γρ. ζάχαρη (για μέσα στη ζύμη)
1 κρόκο αυγού
μια πρέζα αλάτι
200 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη ανακατεμένη με 1 βανίλια (για επικάλυψη)
φουντούκια ωμά όσα τα μπισκότα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με το χέρι, μέχρι που να μην κολλά η ζύμη στα δάχτυλα.
Φτιάχνουμε μπαλάκια.
Σ' ένα μπωλάκι βάζουμε τα 50 γρ. ζάχαρη ανακατεμένη με την βανίλια και βουτάμε τα μπαλάκια ένα-ένα εκεί.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος.
Μπήγουμε πάνω σε κάθε μπαλάκι ένα φουντούκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Τσακίζουμε κατά βούληση!

Tuesday, December 15, 2009

Ρολό σφολιάτας με σπανάκι και μυζήθρα

Η Πέννυ μου έστειλε μια ακόμα ιδέα για ρολό με σφολιάτα. Μην περιμένετε ακριβή συνταγή από την Πέννυ. Έχει συνηθίσει σε πιο free style τρόπο μαγειρέματος και δεν μετράει (όπως οι περισσότερες από μας άλλωστε). Την ιδέα θα την πάρετε όμως και θα την προσαρμόσετε στα μέτρα σας και στα γούστα σας, αφού είναι πολύ καλή για μεζεδάκι ή για έξτρα μεζεδάκι στο γιορτινό τραπέζι ή για συνοδεία μιας μπυρίτσας (αχ να είχα μία παγωμένη!!!).

Για το ρολό σφολιάτας με σπανάκι, χρησιμοποιεί φύλλα σπανάκι, αλλά και σέσκουλο, μάραθο, άνηθο, μόνο τα τρυφερά τους μέρη και όχι τα κοτσάνια, ή ό,τι άλλο λαχανικό/μυρωδικό έχει στο σπίτι. Προσθέτει μυζήθρα κατά βούληση, ή φέτα ή κασέρι ή ό,τι άλλο τυρί βρίσκεται σπίτι. Δεν βράζει τα λαχανικά, αλλά τα περνάει από το μπλέντερ. Πριν το ψήσιμο και αφού τα κόψει, τα πασπαλίζει με ηλιόσπορο ή με κουκουνάρι.

Μετά, στο φούρνο μέχρι να πάρουν χρωματάκι (υποθέτω 20-30 λεπτά θα είναι καλά) και μετά έτοιμα για να τα απολαύσουμε!



Η συμβουλή η δική μου όταν ξεπαγώνετε σφολιάτα για να τη χρησιμοποιήσετε, είναι να μην την ξεπαγώσετε τόσο καλά που δεν θα μπορείτε να τη χειριστείτε με ευκολία. Ξεπαγώστε τη και αφήστε τη στη συντήρηση, γιατί όταν ξεπαγώνει και παίρνει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, μας δυσκολεύει στη χρήση της, ειδικά αν θέλουμε να την τυλίξουμε σε ρολό όπως εδώ.

Monday, December 14, 2009

Ρολάκια σολομού με τυρί κρέμα

Ας φτιάξουμε ένα μεζεδάκι, που μπορεί να μπει στο γιορτινό τραπέζι μας ή μπορεί να συνοδέψει το ποτό μας με φίλους και μπορεί να ετοιμαστεί από μέρες νωρίτερα . Θα έβαζα γλυκό πάλι σήμερα, αλλά η φίλη μου η Λένα, λέει ότι όλο γλυκά βάζω! Χεχε! Για τη Λένα λοιπόν, που δεν θέλει γλυκό! Το συγκεκριμένο μεζεδάκι, το είχα φτιαξει πριν λίγες μέρες. Κράτησα ένα ρολάκι στο ψυγείο επίτηδες μια βδομάδα και το άνοιξα χτες. Δεν είχε πάθει απολύτως τίποτα. Φυσικά, δεν χρειάζεται να τα ετοιμάσετε μια βδομάδα νωρίτερα, αν θέλετε να τα προετοιμάσετε για τραπέζι, αλλά ακόμα και 2-3 μέρες νωρίτερα να τα κάνετε, είναι μια χαρά.

Ρολάκια σολομού με τυρί κρέμα

Υλικά
8 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
100 γρ. σολομός καπνιστός
100 γρ. τυρί κρέμα
8 κομμάτια αλουμινόχαρτο, λίγο μεγαλύτερα από τη φέτα ψωμιού


Εκτέλεση

Τεμαχίζουμε το σολομό σε μακρόστενα κομμάτια, κόβοντάς τον ανά 2-3 εκατοστά.
Με ένα μικρό πλάστη, πατικώνουμε με απαλές κινήσεις και ξεκινώντας από τις άκρες, μία-μία κάθε φορά, τις φέτες ψωμιού τοστ.
Αφού τις λεπτύνουμε με τον πλάστη, τις αλείφουμε με ένα λεπτό στρώμα τυρί κρέμα, σε όλη την επιφάνεια.
Από πάνω, βάζουμε 3 κομμάτια σολομό. Δεν είναι απαραίτητο να απλώσουμε σολομό σε όλη την επιφάνεια. Αν θέλουμε να έχουμε σε όλη την επιφάνεια, θα χρειαστούμε παραπάνω από 100 γρ.
Σ’ αυτή τη φάση, μπορούμε να απλώσουμε λίγο τυρί κρέμα μόνο στο πάνω μέρος του ψωμιού, για να κολλήσει καλά καθώς το τυλίγουμε.
Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό το κάθε ψωμάκι.
Το τυλίγουμε με το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή για ένα 24ωρο..
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και κόβουμε τα ψωμάκια ανά ένα εκατοστό περίπου.

Καλή εβδομάδα!

Update:
Ξέχασα να συμπληρώσω κάτι και μου το θύμησε η Elen στα σχόλια. Το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να είναι σκέτο, αλλά μπορεί να είναι και εμπλουτισμένο με βότανα. Κυκλοφορούν στο εμπόριο τέτοια έτοιμα, αλλιώς, μπορειτε να προσθέσετε εσείς ψιλοκομμένα βοτανάκια, όπως άνηθο κλπ.

Sunday, December 13, 2009

Φτιάξτε φάτνη από γύψο

Αν πιάνουν τα χέρια σας, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μια φάτνη από γύψο. Αγοράστε γύψο καλλιτεχνίας (ειναι πολύ φτηνός) και ένα καλούπι για φάτνη. Το γύψο τον βρίσκεται σε μαγαζί με χρώματα-σιδηρικά, ενώ το καλούπι σε μαγαζί με είδη χόμπυ.
Άλλα υλικά που θα χρειαστείτε:
Τέμπερες
λεπτά πινελάκια
βαρνίκι διάφανο

Σε ένα μπωλάκι, βάλτε αρκετό γύψο (1-2 φλυτζάνια). Προσθέστε σιγά-σιγά νερό, μέχρι να έχετε μια πυκνή πάστα (πυκνή σαν μέλι). Ανακατέψτε με πλαστικό κουταλάκι. Δουλέψτε γρήγορα το υλικό σας γιατί σφίγγει. Αδειάστε το περιεχόμενο στο καλούπι. Αν το υλικό δεν έφτασε, επαναλάβετε τη διαδικασία με γρήγορες κινήσεις για να μην στερεοποιηθεί το πρώτο υλικό που βάλατε. Αν θέλετε να στέκεται όρθια, μπορείτε καθώς πήζει, να μπήξετε 2 μικρά ξυλάκια 2-3 μήκους εκατοστών, στο κάτω μέρος της φάτνης.
Αφήστε να σταθεί ένα 24ωρο ή μέχρι να έχει σφίξει καλά (ελέγχετε με το χέρι σας). Αν έχει στερεοποιηθεί, θα βγει αμέσως όταν θα προσπαθήσετε να την γυρίσετε και να τη βγάλετε.
Αφού κρυώσει, μπορείτε να τη ζωγραφίσετε με τέμπερες και όταν στεγνώσει να την περάσετε με ένα χέρι διάφανο βερνίκι. Η φάτνη που βλέπετε είναι πάνω από 7 χρονών και δεν έχει πάθει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Αν έχετε μικρά παιδάκια, θα χαρούν τη διαδικασία πολύ. Φτιάξτε και γι΄αυτά μια φάτνη και αφήστε τα να δημιουργήσουν.
Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε δεν αχρηστεύονται από το γύψο. Καθαρίζονται εύκολα όταν στεγνώσει. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, δουλέψτε μέσα σε ποτήρι μιας χρήσης.
Καλή επιτυχία!

Friday, December 11, 2009

Μπαζάρ Δρόμων Ζωής

Η ώρα για το μπαζάρ των Δρόμων Ζωής έφτασε. Αύριο 12 και μεθαύριο 13 Δεκεμβρίου, το μπαζάρ ανοίγει τις πόρτες του. Ευκαιρία να πάτε εκεί για να αγοράσετε τα σπιτικά καλούδια που πωλούνται εκεί. Εγώ τελικά δεν θα είμαι, θα είναι όμως οι κουλούρες μου στο μπουφέ (και ελπίζω να είναι ψημένες μέσα, γιατί πάντα έχω ένα άγχος ότι θα μείνουν άψητες). Ευχαριστώ την Ξανθή, που είχε την καλή διάθεση να τις παραλάβει από το Κτελ. Στο μπαζάρ αυτό δεν θα είμαι και θα ζηλεύω, αλλά απόψε το βράδυ, θα πάω στο μπαζάρ που οργανώνουν οι γερμανίδες που ζουν στο νησί. Καλή επιτυχία σε όλα τα μπαζάρ!

Thursday, December 10, 2009

Μπαζάρ γερμανίδων

Αύριο, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, οι γερμανίδες που ζουν στο νησί, διοργανώνουν όπως κάθε χρόνο το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ τους, μπροστά από τη Νομαρχία. Από τις 10 το πρωί, μέχρι τις 9 το βράδυ, μπορούμε να δοκιμάσουμε γερμανικές λιχουδιές, να φάμε χοτ ντογκ με βουρστ, να πιούμε γκλουβάιν, να δοκιμάσουμε στόλεν, μπισκοτάκια και ό,τι άλλο καλό φτιάξουν, αλλά και να αγοράσουμε στολίδια ή κάποια από τις κατασκευές τους. Ας στηρίξουμε αυτό που κάνουν κάθε χρόνο, γιατί είναι για καλό σκοπό!

Wednesday, December 9, 2009

Το σοκολατένιο cheesecake της Νατάσσας

Η φίλη μου η Νατάσσα, μου είχε στείλει εδώ και πολυυυυυυυύ καιρό το σοκολατένιο τσιζκέικ που είδατε προχτές. Η συνταγή είναι δική της και τα σχόλια στις παρενθέσεις δικά μου.

Το σοκολατένιο cheesecake της Νατάσσας
Υλικά
για την βάση
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές σούπας κακάο (2 αν είναι πολύ σκούρο, ή βάλτε παραπάνω ζάχαρη)
1/2 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη (Στη βάση έβαλα λίγο παραπάνω ζάχαρη. Αν το κακάο σας είναι πολύ σκούρο, βάλτε κι εσείς, αλλιώς πικρίζει)
1/2 φλυτζάνι βούτυρο ανάλατο που έχει μαλακώσει πολύ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, την ζάχαρη και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά και με τα χέρια στρώνουμε το ζυμάρι σε μία φόρμα με σούστα περίπου 20 εκ. διάμετρο (εγώ το έβαλα σε 26 εκατοστά φόρμα).
Τρυπάμε την ζύμη με ενα πιρούνι και την αφήνουμε να ψηθεί για 15 min (μην την παραψήσετε, γιατί θα ψηθεί πάλι μετά).

Υλικά για την γέμιση
1 φλιτζάνι τυρί κρέμα ή ενα philadelphia μεγαλο 300 γρ. (των 300 γρ. χρησιμοποίησα)
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό (έβαλα 2% γιατί αυτό είχα)
2 αυγά χτυπημένα
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού
1 βανίλια
2 σοκολάτες σε μικρά κομματάκια (έβαλα μια σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος 100 γρ.)

Ανακατεύουμε καλά ολα τα παραπάνω υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα στην ήδη ψημένη βάση και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά και μέχρι να πάρει χρώμα, στους 160 βαθμούς. Το αφήνουμε στη φόρμα να κρυώσει.

Για το γαρνίρισμα
1 κουβερτούρα σε κομματάκια (έβαλα 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος)
3 κουταλιές έτοιμο σιρόπι σοκολάτας
3 κουταλιές μαργαρίνη soft

Aναμιγνύουμε όλα τα παραπάνω σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε συχνά. Οταν το μείγμα γίνει ομοιογενές, το βγάζουμε από το μάτι και το απλώνουμε. Αφού το αφήσουμε να κρυώσει, αφαιρούμε την σούστα και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή απλά το περιχύνουμε με λίγη κρέμα γάλακτος (εμείς το τσακίσαμε σκέτο).

Το γλυκάκι το έχω ξαναφτιάξει, γαρνιρισμένο με λευκή σοκολάτα, χωρίς να καλύπτει όλη την επιφάνεια του γλυκού και ήταν εξίσου ωραίο. Προσέξτε την προσθήκη κακάου, γιατί πικρίζει αν είναι πολύ σκούρο.

Χρόνια πολλά στις Αννούλες σήμερα και ειδικά στη φίλη μου την Άννα! Άννα, ετοιμάσου για καφέ το απόγευμα! :-)))

Tuesday, December 8, 2009

Χριστουγεννιάτικες συνταγές Ι

Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα, θέλω να σας υπενθυμίσω χριστουγεννιάτικες συνταγές που είχα βάλει πέρυσι. Άλλες εντελώς χριστουγεννιάτικες, άλλες αγαπημένες, πού λόγω της γιορτινής τους εμφάνισης, φτιάχνονται εκείνες τις μέρες. Κάνετε κλικ επάνω στο όνομα της κάθε συνταγής για να τη δείτε.